Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zmuszanie do LOJALNOŚCI

IP: 62.111.207.* 08.03.04, 12:42
    Czy Wasze firmy zmuszają Was do lojalności? Dzieje się coś okropnego, zamiast
    budować lojalnośc pracownika, firmy po prostu do niej zmuszają. Przyjmuję się
    do pracy i już na wstępie podpisuję umowę, że gdyby mnie zwolnili, to przez
    dwa lata nie mogę zatrudnić się u konkurencji. Dopiero mam p[rzeczytać tę
    umowe, ale co może mi grozić? Jakiego mogą mieć na mnie haka?
    Czy byliście jakoś zmuszani do lojalności i jakie kruczki czekają na osobę
    niezorientowaną?
    Obserwuj wątek
      • Gość: hybryda Re: Zmuszanie do .... IP: 213.77.20.* 08.03.04, 13:06
        Ciekawe, czy zakz pracy u konkurencji dotyczy calego "sektora" czy tez
        wykonywanej pracy na danej pozycji w danym "sektorze".
      • Gość: wojtek Re: to może mają po główce głaskać i pytać się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 17:49
        co miesiąc, czy premia jest wystarczająca na tyle, że pani nie odejdzie ?:)

Trochę (albo więcej) w głowach się przewraca - zawsze jest wybór, - nie podoba
        sie umowa, można nie podpisać.
      • beata_ Re: Zmuszanie do LOJALNOŚCI 09.03.04, 01:01
        Gość portalu: Elka napisał(a):

> Czy Wasze firmy zmuszają Was do lojalności? Dzieje się coś okropnego, zamiast
        > budować lojalnośc pracownika, firmy po prostu do niej zmuszają. Przyjmuję się
        > do pracy i już na wstępie podpisuję umowę, że gdyby mnie zwolnili, to przez
        > dwa lata nie mogę zatrudnić się u konkurencji. Dopiero mam p[rzeczytać tę
        > umowe, ale co może mi grozić? Jakiego mogą mieć na mnie haka?
        > Czy byliście jakoś zmuszani do lojalności i jakie kruczki czekają na osobę
        > niezorientowaną?

Przede wszystkim, jest to zapis w Kodeksie Pracy, a nie wymysł pracodawcy - ma
        prawo z tego zapisu skorzystać.
        Natomiast, zanim podpiszesz taką umowę, dokładnie ją przeczytaj i zapoznaj się
        z odpowiednimi przepisami KP (Rozdział IIa - art. 101 (z numerem 1 - 4 na
        górze). Będziesz wiedzieć, czy umowa jest zgodna z KP i czy nie nakłada na
        ciebie obowiązku, nie dając nic w zamian.
        Warto zaglądać do kodeksu, to mniej boli niz poźniejsze wpadki...
        • yvona73pol Re: Zmuszanie do LOJALNOŚCI 09.03.04, 02:15
          slyszalam o przypadku, gdzie dosc znane fryzjerskie studio podpisalo taka
          lojalke z pracownikiem (a wlasciwie pracownik podpisal) po czym z hukiem
          wywalilo po dwoch tygodniach (wiadomo, ze po dwoch tygodniach wiele "tajemnic"
          nie przyswoil); czlowiek zatrudnil sie w swoim, jakby nie bylo zawodzie, i
          zaraz wytoczono mu proces - proces wygral, ale za pieniadze nowego szefa
          (chwalic szefa), efekt - teraz splaca dlug pracujac, jest ze wszech miar do
          tylu;
          wnioski - wyciagnijcie sami...
      • Gość: beton Re: Zmuszanie do LOJALNOŚCI IP: *.icpnet.pl 09.03.04, 08:50
        Na ten temat są odpowiednie zapisy w kodeksie pracy i generalnie jest to zgodne
        z kodeksem i pracodawca ma jak najbardziej prawo domagać się tego w formie
        pisemnej jeśli tylko nie ma tam zapisów niezgodnych z kodeksem pracy.
        I bardzo dobrze, że tak jest, bo co niektórym już się we łbach powywracało.
      • mike_mike Re: Zmuszanie do LOJALNOŚCI 09.03.04, 09:43
        Gość portalu: Elka napisał(a):

> Czy Wasze firmy zmuszają Was do lojalności? Dzieje się coś okropnego, zamiast
        > budować lojalnośc pracownika, firmy po prostu do niej zmuszają. Przyjmuję się
        > do pracy i już na wstępie podpisuję umowę, że gdyby mnie zwolnili, to przez
        > dwa lata nie mogę zatrudnić się u konkurencji.

Taki zapis w umowie jest jak sądzę bezprawny i nie musisz czuć się zobowiązana
        do jego przesztrzegania. Polskie prawo przewiduje coś takiego jak roczny zakaz
        konkurencji, ale pracodawca musi w takim przypadku zapłacić odszkodowanie w
        wysokości conajmniej 25% rocznej pensji.
        • Gość: Jo Re: Zmuszanie do LOJALNOŚCI IP: *.icpnet.pl 09.03.04, 13:37
          Co do odszkodowania - okey.
          Ale w kwestii tego rocznego okresu to nie masz racji - przynajmniej Kodeks
          Pracy o tym nie wspomina.
          • mike_mike Re: Zmuszanie do LOJALNOŚCI 09.03.04, 13:59
            Gość portalu: Jo napisał(a):

> Co do odszkodowania - okey.
            > Ale w kwestii tego rocznego okresu to nie masz racji - przynajmniej Kodeks
            > Pracy o tym nie wspomina.

Nie mam teraz dostępu do kp. Tak czy siak fundamentalną sprawą jest tutaj
            odszkodowanie za zakaz konkurencji, które nb. parę lat temu nie podlegało
            opodatkowaniu (teraz już podlega). Bez wypłacenia ww. kwoty, były pracodawca
            nie ma prawa wymagać respoktowania tego zapisu od drugiej strony.
          • mike_mike Re: Zmuszanie do LOJALNOŚCI 09.03.04, 14:08
            Gość portalu: Jo napisał(a):

> Co do odszkodowania - okey.
            > Ale w kwestii tego rocznego okresu to nie masz racji - przynajmniej Kodeks
            > Pracy o tym nie wspomina.
            Zgadza się co do tego czasu...
            Art. 1012. § 1. Przepis art. 1011 § 1 stosuje się odpowiednio, gdy pracodawca i
            pracownik mający dostęp do szczególnie ważnych informacji, których ujawnienie
            mogłoby narazić pracodawcę na szkodę, zawierają umowę o zakazie konkurencji po
            ustaniu stosunku pracy. W umowie określa się także okres obowiązywania zakazu
            konkurencji oraz wysokość odszkodowania należnego pracownikowi od pracodawcy, z
            zastrzeżeniem przepisów § 2 i 3.
            § 2. Zakaz konkurencji, o którym mowa w § 1, przestaje obowiązywać przed
            upływem terminu, na jaki została zawarta umowa przewidziana w tym przepisie, w
            razie ustania przyczyn uzasadniających taki zakaz lub niewywiązywania się
            pracodawcy z obowiązku wypłaty odszkodowania.
            § 3. Odszkodowanie, o którym mowa w § 1, nie może być niższe od 25%
            wynagrodzenia otrzymanego przez pracownika przed ustaniem stosunku pracy przez
            okres odpowiadający okresowi obowiązywania zakazu konkurencji; odszkodowanie
            może być wypłacane w miesięcznych ratach. W razie sporu o odszkodowaniu orzeka
            sąd pracy.
            • yvona73pol Re: Zmuszanie do LOJALNOŚCI 09.03.04, 14:13
              masz racje z ochrona pracodawcow, ale czesto jest to naduzywane, i na przyklad
              pomysly pracownika sa traktowane jako dobro firmy; a tak nie jest, no chyba, ze
              sa na to odpowiednie zapisy (patrz praca projektanta porcelany na przyklad);
              generalnie chodzilo pewnie tu na forum o te wlasnie przypadki naduzycia, a nie
              cwaniactwa pracownikow...
              pozdrawiam,
              Iwona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka