Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zakaz konkurencji

IP: 80.50.193.* 15.03.04, 16:02
    Kazano mi podpisac umowę o zakazie konkurencj, że przez 3 miesiące nie
    zatrudnie sie u konkurencji.czy za ten czas tych trzech miesiecy mi
    przysługuje jakieś odszkodowanie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: pn Re: Zakaz konkurencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 17:05
        tak nalezy sie, ale zeby taka umowa byla wazna i wiazaca ciebie to musi byc to odszkodowanie zawarte w niej. Rozumiem ze w twojej takiego zapisu nie ma?
        • Gość: D. Re: Zakaz konkurencji IP: 80.50.193.* 16.03.04, 08:01
          Nie ma, więc nie dość że nie moge podjąć pracy u konkurencji to nie należy mi
          sie odszkodowanie?
          • Gość: lucifer Re: Zakaz konkurencji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.04, 09:01
            Tzw. lojalka, aby była ważna, musi mieć zapis o okresie obowiązywania po
            ustaniu obowiązku pracy (w Twoim przypadku jest - 3 m-ce, dość krótko, swoją
            drogą, ja mam 36 mcy :) i odszkodowaniu, jakie Ci w tym okresie, z tego tytułu
            przysługuje - min. 25% średniej miesięcznej płacy. Teoretycznie Twoja umowa
            jest więc nieważna, ale słyszałem, że w podobnej sprawie rozstrzygał gdzieś sąd
            pracy, bo pracodawca uznał jednak, że lojalka obowiązuje bez zapisu o
            odszkodowaniu. Problem w tym, że nie pamiętam, jaki był wyrok. Może ktoś inny
            słyszał i wie, jak to się skończyło. Pozdrawiam
            • Gość: pn Re: Zakaz konkurencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 11:35
              oddalono pozew pracodawcy, zapis musi byc bezwzglednie, wiec pracuj i sie nie przejmuj moga cie cmoknac;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka