Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kawiarenka internetowa

23.03.04, 15:19
    Witam. Mam do Was takie pytanko. Chodzi mi o otwarcie kawiarenki
    internetowej, czy jest to jeszcze opłacalne. Może ktoś z Was ma jakieś
    doświadczenia w tym kierunku ? Prosił bym o podanie ile trzeba włożyć na
    początek i czy na dłuższą mete sie to kalkuluje. Nie chodzi mi o jakieś
    kokosy z tego, czy da sie przeżyć. Jeśli macie jakieś doświadczenia to bardzo
    bym prosił o wypowiedź lub o kontakt saj@poczta.fm. Wielkie dzięki i
    pozdrowionka.
    Obserwuj wątek
      • Gość: G. Re: Kawiarenka internetowa IP: *.idea.pl 23.03.04, 19:25
        Kawiarenka internetowa to bardzo ryzykowny biznes, chyba że włożysz sporo pracy i uwagi w monitoring.

Przychodzi "klient", który pracuje w konkurencji, ściąga różne warezy i mp3, później wlatuje policja (wystarczy donos), zabiera komputery dla zabezpieczenia dowodów i plajtujesz.

Logi serwera ci nie pomogą, bo to nie dowód na piśmie i sąd może go nie dopuścić.

Optymistycznie pozdrawiam :)
      • Gość: mars Re: Kawiarenka internetowa IP: *.icpnet.pl 24.03.04, 12:56
        Nie jest to zły pomysł, ale sama kawiarnia to za mało. Musisz mieć oprócz tego
        inne źródła dochodu. Np.: ksero i inne usługi z tym związane, serwis PC, komis
        komputerowy, komis GSM lub sprzedaż akcesoriów GSM, regeneracja tonerów i
        cartridgy do drukarek. Może coś jeszcze co możesz połączyć z prowadzeniem
        kawiarni internetowej.
        Odnośnie samej kawiarni to bardzo ważna jest lokalizacja i typ klientów na
        który się nastawiasz, a co za tym idzie wymogi sprzętowe. Ilość stanowisk to
        minimum 6.
        Komputer min 1200 PLN
        MS Windows ok. 400 PLN
        Monitor ok. 400 PLN
        Masz razem 2000 PLN x 6 = 12 000
        dodaj jeszcze drukarkę, skaner, nagrywarkę, meble, i inne pierdoły może
        zmieścisz się w 16 000 PLN.
        Oczywiście 1-2 stanowiska możesz mieć na darmowym Linuxie ale większość ludzi
        tego raczej nie potrafi obsługiwać. Sprzęt, zwłaszcza monitory możesz kupić
        używane. Więc może trochę zaoszczędzisz ale nie za wiele.
        Dodaj sobie koszty wynajmu lokalu, abonament za łącze powinno się zwrócić po ok
        roku i dalej zarabiać na siebie. Musisz mieć otwarte min. 14 godz i sam tam
        siedzieć, bo zatrudniać się raczej nikogo nie opłaca. Tak, że raczej nie
        wygląda to różowo. Niby praca lekka ale tak dzień w dzień po 14 godz.
        siedzenia, uwierz mi czasem można ześwirować.
        Napisz jakie miasto oraz czy centrum, czy jakieś osiedle to Ci trochę rzeczy
        podpowiem bo wiem to wszystko z praktyki.

PS. O zusie nie wspominałem ale najlepiej zarejestruj firmę na kogoś z rodziny
        kto gdzieś pracuje to unikniesz tych bandytów (płacisz tylko zdrowotne).

Życzę powodzenia i ogólnie popieram
        • atlon Re: Kawiarenka internetowa 24.03.04, 14:21
          Mars możesz podać adres mailowy ? lub prześlij na saj@poczta.fm. Bede miał
          kilka pytań. Wielkie dzięki. Pozdrowionka.
          • Gość: mars Re: Kawiarenka internetowa IP: *.icpnet.pl 25.03.04, 08:58
            artur_es@wp.pl
      • larvik Re: Kawiarenka internetowa 26.03.04, 12:21
        Mam pewne doswiadczenie z kafejka internetowa i moim zdanie uwazam ze to bardzo
        ryzykowny interes.
        1. Trzeba duzo zainwetowac.
        2. Non stop czyscic kompy, pilnowac by wszystko dzialalo oki bo inaczej klienci
        rezygnuja
        3. By miec ruch w kafejce trzeba miec konkurencyjne ceny. czyli np. centrum
        katowic (3-4zł) za godzine.
        4. Jak kafejka znajduje sie w bardz atrakcyjnym miejscu mozna liczyc na 150-200
        zl na dzien przy pracy okolo 14godzin wynika z tego ze miesieczne wplywy to
        okolo 4500-6000 przy zalozeniu ze ma sie bardzo dobra lokalizacje i kafejka
        jest otwarta codziennie takze w niediele i swieta.

Samemu bedzie bardzo ciezko to jest praktycznie praca non stop jak sie nie chce
        zatrudnic kogos. No i oczywiscie troche potrwa zanim koszt inwestycji sie
        zwroci.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka