Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Testy KPMG (Talent Q) vs Deloitte (SHL)

08.12.10, 21:03
    Utworzyłem nowy wątek, bo w poprzednim dot. rekrutacji do Big4 zrobił się mały bałagan :)

W ostatnim czasie miałem okazję uczestniczyć w testach rekrutacyjnych zarówno do Deloitte i KPMG. Deloitte korzysta z testów SHL, natomias KPMG poprzez firmę BIGRAM rekrutuje za pomocą narzędzia Talent Q.

Co do testów SHL, to o nich akurat dużo jest w internecie i na forum gazety również, więc nie będę się rozpisywał. To o czym warto pamiętać, to:
    - zadania należy robić w miarę szybko i sprawnie
    - główną trudnością nie jest raczej stopień skomplikowania zadań, ale brak czasu

O testach Talent Q wiele w sieci nie ma. Na stronie KPMG są tylko przykładowe 2 (słownie dwa) pytania. Jak wygląda test w praktyce? Otóż:
    - podzielony na 6 części
    - czas na wszystkie części to 90 min

- pierwsze dwie części (razem ok. 200 krótkich pytań testowych) badają ogólne cechy osobowe: są to pytania o zachowanie się w konkretnej sytuacji, albo o to jakie zdanie lepiej nas opisuje lub bardziej do nas pasuje - tu odpowiadamy szczerze, ale szybko - nie ma co się rozwodzić nad tymi pytaniami, a zaoszczędzony czas przyda się potem.

- część trzecia to głównie zabawa z ciągami liczbowymi - trzeba wstawić brakującą liczbę starając się odgadnąć zasadę zastosowaną w danym ciągu - trochę kombinowania, ale w sumie przyjemne :)

- część czwarta - dobieranie synonimów - mamy podany wyraz i 4 opcje, należy wybrać synonim - czasem banalne, czasem nieco odjechane (np. synonim do słowa felinologia :)

- część piąta - ponownie numerki - tym razem musimy dokonać krótkich obliczeń (bez kalkulatora), procenty, ułamki, proporcje, krótkie zadania tekstowe,
    np. wynik działania 20%(0,124(-0,05))-(0,15)*75 to: i podane 4 opcje.
    Zawsze podane są 4 odpowiedzi, więc czasem chodzi o to, by oszacować, a nie liczyć bez sensu

- część szósta - słowne relacje - zadania typu: koń ma się do dywanu jak ptak do ... i znów 4 opcje do wyboru - czasem trochę abstrakcyjne :)

Na koniec test z angielskiego (40min) - uzupełnianki, prepositions, słownictwo biznesowe etc. W moim odczuciu test z języka łatwiejszy niż w Deloitte. Tu mamy podane zawsze odpowiedzi i należy wybrać właściwą (choć często są niemal identyczne) i znacznie więcej czasu do dyspozycji.

Generalnie Talent Q robi się na duuużym luzie. Czasu w porównaniu do SHL jest dużo, a i test numeryczny i językowy jest łatwiejszy.

To by było na tyle w pierwszym poście. Macie więcej pytań? Chętnie odpowiem.
    Wyścig szczurów trwa, ale warto czasem sobie w nim pomóc ;)
    Obserwuj wątek
      • Gość: katka Re: Testy KPMG (Talent Q) vs Deloitte (SHL) IP: *.icpnet.pl 10.12.10, 00:16
        I jakie wyniki osiągnąłeś w Deloitte? Bo nie mam się z kim porównać;-) Ja pisałam ich testy w marcu bodajże. Następne za rok, taki wymóg, nie wcześniej jeśli chcę. A faktycznie czasu na nich brakowało, na każdą część oprócz językowej. Pozdrawiam!
        • sfra Re: Testy KPMG (Talent Q) vs Deloitte (SHL) 10.12.10, 10:38
          logiczny 80
          numeryczny 85
          angielski 70

Nie mam natomiast jeszcze odpowiedzi od działu, czy taki próg mnie kwalifikuje.
          • Gość: Katka Re: Testy KPMG (Talent Q) vs Deloitte (SHL) IP: 150.254.222.* 10.12.10, 17:38
            Myślę, że to niezłe wyniki. Ja też miałam z ang 70, słowny i numeryczny 60. Także słabiutko. Chciałam teraz poprawiać, ale dopiero w marcu mogę;-)
            • sfra Re: Testy KPMG (Talent Q) vs Deloitte (SHL) 10.12.10, 19:10
              60 z numerycznego, to chyba nie tak źle - gdzieś czytałem, że z takim wynikiem też przyjmowali. Kwestia jeszcze tego gdzie się aplikuje, chyba do konsultingu są najwyższe progi.
              • xnerdx o aplikowaniu i rekrutacji 14.02.11, 03:57
                Witam, zapraszam na bloga corpocore.wordpress.com/ na którym znajdziecie niebawem trochę informacji, które mogą się przydać jeśli chodzi o aplikowanie i pracę w korporacji. Blog w powijakach, dlatego zapraszam do regularnych odwiedzin :)
                • Gość: hej Re: o aplikowaniu i rekrutacji IP: *.icpnet.pl 25.02.11, 03:33
                  corpocore.wordpress.com/ pojawił się tekst o testach, polecam
              • Gość: K Re: Testy KPMG (Talent Q) vs Deloitte (SHL) IP: *.ghnet.pl 28.04.13, 16:45
                Czy ktoś może napisać z jakimi wynikami testów dostał się do KPMG?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka