Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaką specjalizacje wybrać

18.01.11, 16:02
    Witam serdecznie. Jestem na trzecim roku budownictwa, został mi jeszcze tydzień na wybór specjalizacji, biorę pod uwagę 'Konstrukcje budowlane inżynierskie' oraz 'technologia, organizacja i zarzadzanie w budownictwie'. Prosze starsi koledzy pomozcie mi. Skonczenie ktorej specjalizacji byloby korzystaniejsze? Po ktorej latwiej znalezc lepsza i dobrze platna prace? Zeby w ogole ja znalezc.
    Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za odpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • schl0 wybierz drogi lub mosty 18.01.11, 17:21
        Po nich są w PL dobre pieniądze - (w projektowaniu) nie ma pośredników w postaci architektów, którzy zdzierają 80-90% pieniędzy z danego tematu.
      • krzysi7 Re: Jaką specjalizacje wybrać 19.01.11, 09:45
        Na mojej Politechnice niestety nie ma takiej specjalności, jest jeszcze 'Architektura w budownictwie' ale tej specjalizacji nie biore pod uwage. Także ponawiam moje wczesniejsze pytanie
        • michi3 Re: Jaką specjalizacje wybrać 19.01.11, 14:56
          Ja skonczylem Konstrukcje Budowlane i Inzynierskie ale jesli mialbym wybierac po raz drugi poszedlbym na Technologie. Byloby lzej a efekt ksztalcenia wg mnie podobny.
          Z tego co czasem sie slyszy pracodawcy preferuja czasem osoby po KBI. W przypadku projektowania jest to zrozumiale ale wg mnie w przypadku wykonawstwa pracodawcy powinni szukac managerow budownictwa a nie projektantow konstrukcji.
          Co do specjalnosc Architektura w budownictwie - mozesz po jej ukonczeniu isc na studia uzupelniajace mgr na architekturze? Tak jest np. w przypadku specjalnosci architektoniczno-budowlanej na wydziale budownictwa politechniki slaskiej.
          • krzysi7 Re: Jaką specjalizacje wybrać 19.01.11, 16:45
            Powiem szczerze, ze nawet nie wiem czy mozna zrobic uzupelniajace bo sie tym nie interesowalem.
            A jesli mozna wiedziec to ze znalezieniem niezle platnej pracy po KBI nie bylo problemow?? Ciekawe jak jest z tym po technologiach
      • dystansownik Re: Jaką specjalizacje wybrać 19.01.11, 18:40
        KBI jest o wiele lepszym wyjściem, niezależnie czy chcesz iść na budowę czy do projektów (tu praktycznie konieczne). Niektórzy pracodawcy preferują ludzi po KBI właśnie, a i zdobyta wiedza na pewno będzie większa w technicznych aspektach. Organizacyjnych się nauczysz już w praktyce.
        Ale jak chcesz mieć lżej to idź na tą drugą, o robotę może być trochę ciężej, ale pewnie i tak się coś znajdzie.
      • los_polakos_89 Re: Jaką specjalizacje wybrać 27.01.11, 21:08
        Swoją drogą, prosiłbym, żeby jakiś mostowiec się wypowiedział na temat pracy w tej specjalności.. Gdzie takich potrzebują? mostów chyba nie buduje się w takiej ilości jak budynków czy dróg, a zewsząd słyszę, o ziemiach obiecanych po tej specjalności.

Jednak jest to o wiele większa odpowiedzialność, niż drogi..

anyone, anything?
        • zloty.strzal Re: Jaką specjalizacje wybrać 29.01.11, 12:49
          Ale dróg ma być dużo, a wiadukty nad drogami to też działka mostowców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka