Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 19:57
    prosze o niewykasowanie tego tematu

jednoczesnie uroczyscie oswiadczam, iz nie bede zakladac tu kolejnych tematow do konca miesiaca

A TERAZ DO RZECZY

pamietacie szkole? niech bedzie podstawowka

jedni sie dobrze uczyli, inni rozrabiali i klasowki zaliczali na dwoje albo jedynki

jednych nauczyciele chwalili na wywiadowkach, drugich krytykowali i wpisywali uwagi do dzienniczka

no i teraz ci pierwsi poszli na studia, pokonali sporo osob na jedno miejsce i 5 lat intensywnie sie uczyli... czesc z nich zostala socjologami, politologami, absolwentami stosunkow miedzynarodowych czy innych humanistycznych kierunkow

natomiast ci drudzy zostali hydraulikami, mechanikami samochodowymi, wulkanizatorami, pomocnikami na budowie itp

pierwi doceniaja dobre alternatywne kino europejskie, znaja sie na sztuce, architekturze

ci drudzy wciaz ograniczaja rozrywke do "Szklanej pulapki", walki Pudziana i zimnego browara po pracy

ale rozni ich jescze cos bardzo waznego!

ci pierwi albo nie maja pracy, albo pracuja ponizej kwalifikacji za grosze
    ci drudzy zarabiaja po kilka tysiecy miesiecznie na reke i zyja wygodnie

czy tak to mialo byc?

JA CZUJE SIE OSZUKANY !

i ten stan rzeczy rodzi moje posty, przez niektorych, zlosliwych mi, albo nie majacych serca, zwane trolowaniem

ja sie po prostu czuje oszukany porzez system !!!
    i nie ma w tym cienia prowokacji

Obserwuj wątek
      • ka-mi-la789 Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 26.03.11, 00:48
        > czy tak to mialo byc?
        >
        > JA CZUJE SIE OSZUKANY !

A czy w czasach, kiedy klepałeś z pamięci wierszyki bez jednej pomyłki i podlizywałeś się belfrom ktoś obiecywał, że w nagrodę będziesz zarabiał miliony?

> no i teraz ci pierwsi poszli na studia, pokonali sporo osob na jedno miejsce i
        > 5 lat intensywnie sie uczyli... czesc z nich zostala socjologami, politologami,
        > absolwentami stosunkow miedzynarodowych czy innych humanistycznych kierunkow

Jeszcze raz pytam: czy ktoś obiecywał, że będziesz bogaty?

> pierwi doceniaja dobre alternatywne kino europejskie, znaja sie na sztuce, architekturze
        > ci drudzy wciaz ograniczaja rozrywke do "Szklanej pulapki", walki Pudziana i zimnego
        > browara po pracy

Oczekujesz, że za znanie się na architekturze i ślepienie w nudne do porzygania filmognioty ktoś ci będzie płacił? No, chyba że jesteś architektem albo krytykiem filmowym. Ale akurat przedstawiciele tych zawodów na zarobki nie narzekają.

> ci pierwi albo nie maja pracy, albo pracuja ponizej kwalifikacji za grosze

Jakich kwalifikacji? Rżnięcie skryptów na pamięć i "zaliczanie" to nie są kwaifikacje. A już na pewno te bezcenne umiejętności nie upoważniają cię do uważania się za kogoś lepszego od otoczenia.

> ja sie po prostu czuje oszukany porzez system !!!

System ci powiedział, że imprezowanie i obijanie się przez lata na "stosunkach międzynarodowych" czy innej pedagogice zrobi z ciebie milionera i obiekt kultu otoczenia? Pozwij go o oszustwo. A ja chyba doktorat zrobię na analizie niemożliwego - jak widać - do wykorzenienia mitu, że za "przedłużanie sobie młodości" na koszt podatnika należy się szczególny status i dożywotnia pensja (rzecz jasna, "godna", czyli tak ze trzy średnie krajowe za osiem godzin roboty dziennie, w tym sześć godzin przerwy obiadowej).
        • Gość: bezrobotny do ka_mi_li789 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 22:05
          wydajesz sie osoba oschla, zimna, pozbawiona uczuc
          taki obraz przynajmniej plynie z twoich (specjalnie z malej litery) postow

a moze studiowalas ostro dwa kierunku, zapie...sz w korporacji, splacasz kredyt za mieszkanie i telewizor i boisz sie, ze cie wyleja i wyladujesz na bruku?

ciekawe czy choc kiedys komus w czyms pomoglas.. mowie o pomocy osobom biednym, potrzebujacym

w twoich postach widac pogarde dla osob gorzej sytuowanych

imputujesz (sprawdz w slowniku co to znaczy) mi rowniez bezpodstawne cechy, jak to, ze jestem leniem i po raz kolejny piszesz ze na pewno chlalem i imprezowalem cale studia

ponadto, ja wcale nie pretenduje do bycia milionerem ani korpo-szczurem za 10 tysiecy miesiecznie
          ja chce zwyklej, uczciwej, ciekawej pracy i godnego traktowania

a to, ze majac dyplom magistra nie zamierzam zostac robotnikiem, to oczywiste

JESZCZE JEDNO: nie wiem czy ty, czy snajper, albo jeszcze ktos inny, w kazdym razie ktos napisal, iz polskie uczelnie wcale nie sa renomowanymi
          ja natomiast twierdze inaczej i nie widze podstaw do porownywania ich z uczelniami amerykanskimi

jesli chodzi o nasz kraj, UW czy UJ to z pewnoscia duze Uniwersytety o uznanej renomie
          dziwie sie wiec szczerze, ze ktos traktuje absolwenta politologii takiej uczelni na rowni z zaocznym "politologiem" prywatnej "no name" wyzszej uczelni
          • Gość: ANTY-SOCJALISTA [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 22:53
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • ka-mi-la789 Re: do ka_mi_li789 27.03.11, 23:40
            > wydajesz sie osoba oschla, zimna, pozbawiona uczuc

Tobie się wydaje, twój problem.

> taki obraz przynajmniej plynie z twoich (specjalnie z malej litery) postow

Buuu, ale mi dokuczył. Całą noc teraz przepłaczę.

> a moze studiowalas ostro dwa kierunku, zapie...sz w korporacji, splacasz kredyt
            > za mieszkanie i telewizor i boisz sie, ze cie wyleja i wyladujesz na bruku?

Kretyn.

> ciekawe czy choc kiedys komus w czyms pomoglas.. mowie o pomocy osobom biednym,
            > potrzebujacym

Hooy ci do tego.

> w twoich postach widac pogarde dla osob gorzej sytuowanych

To co ty widzisz, to wyłącznie twój problem.

> imputujesz (sprawdz w slowniku co to znaczy)

Nie muszę. Bo, widzisz, ciapulku, językiem polskim posługuję się znacznie sprawniej od ciebie. Umiem na przykład stosować znaki diakrytyczne (sprawdź w słowniku, co to znaczy) i wiem, że zdania zaczyna się wielką literą. Mogłabym ci wytknąć jeszcze około dwudziestu błędów tylko w poście, na który odpowiadam, ale nikt mi nie płaci za naprawianie tego, co spieprzyli twoi nauczyciele.

> ja chce zwyklej, uczciwej, ciekawej pracy i godnego traktowania

Po raz kolejny ta sama śpiewka: ja chcę.

> a to, ze majac dyplom magistra nie zamierzam zostac robotnikiem, to oczywiste

No, ba, toć to przecie deklasacja by była i straszny dyshonor dla pana hrabiego, któremu literki przed nazwiskiem robią za szlachecki patent. Nie będę ci tłumaczyć po raz kolejny, że rynek pracy i, generalnie, świat nie są od spełniania twoich zachcianek i zamierzeń, bo i tak nie trafi do zakutego łba po remontowanej... przepraszam, renomowanej (hehehe) uczelni.

> JESZCZE JEDNO: nie wiem czy ty, czy snajper, albo jeszcze ktos inny, w kazdym razie
            > ktos napisal, iz polskie uczelnie wcale nie sa renomowanymi ja natomiast twierdze inaczej

A twierdź sobie nawet, że Ziemia opiera się na czterech słoniach, tylko nie żądaj, żeby reszta ludzkości podzielała to przekonanie.

> jesli chodzi o nasz kraj, UW czy UJ to z pewnoscia duze Uniwersytety o uznanej
            > renomie dziwie sie wiec szczerze, ze ktos traktuje absolwenta politologii
            > takiej uczelni na rowni z zaocznym "politologiem" prywatnej "no name" wyzszej uczelni

I to jest kolejny dowód, że ten kierunek produkuje idiotów pozbawionych kontaktu z rzeczywistością i elementarnej wiedzy o otaczającym świecie, za to z samooceną ciut wystającą ponad Mount Everest.
            • Gość: bezrobotny Re: do ka_mi_li789 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 00:20
              czytajac twoja wiadomosc, po raz kolejny widze elementarny brak szacunku dla drugiego czlowieka

nie mam zamiaru z toba wiecej dyskutowac

to szkoda, ze w polskim internecie jest tak duzo agresji

• Gość: ANTY-SOCJALISTA [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 00:43
              • ka-mi-la789 Re: do ka_mi_li789 28.03.11, 01:12
                > czytajac twoja wiadomosc, po raz kolejny widze elementarny brak szacunku dla drugiego
                > czlowieka

Na szacunek trzeba zasłużyć, mon cher.

> nie mam zamiaru z toba wiecej dyskutowac

I znów doprowadziłeś mnie do łez.

> to szkoda, ze w polskim internecie jest tak duzo agresji

Przestań pisać, to będzie jej dużo mniej.
            • Gość: ANTY-SOCJALISTA [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 00:44
              • ka-mi-la789 Re: Tak trzymać. Na pohybel tym socjalistycznym c 28.03.11, 01:35
                Obawiam się, że w tym przypadku w grę wchodzi nie tylko (i może nawet nie przede wszystkim) skłonność do socjalizmu, ale to temat na zupełnie inną dyskusję. Poważnie myślę o napisaniu jeśli nie pracy doktorskiej, to przynajmniej ogromnego eseju o postawie prezentowanej przez wątkotwórcę i jemu podobnych.
                • Gość: ANTY-SOCJALISTA [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 02:19
                  • ka-mi-la789 Re: Mamusia ich za późno od cycka oderwała. 28.03.11, 13:28
                    > Ciekawe, która kobieta zainteresuje się takimi niezdarami?

Będzie nowy wątek pod tytułem: świat jest niesprawiedliwy, bo kobiety wolą zaradnych, odpowiedzialnych i zrównoważonych od rozhisteryzowanego dzidziusia bez zawodu po remontowanej :) uczelni. A przeciaż mają obowiązek lecieć na dyplom politologii i ambitne kino europejskie.
                    • Gość: bezrobotny Re: Mamusia ich za późno od cycka oderwała. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 14:20
                      napisalem, ze nie bede z toba dyskutowac i chce sie tego trzymac

a zreszta dyskusja jest niemozliwa z kims kto z zalozenia "wie lepiej" a do tego prezentuje wysoki poziom agresji...
                      agresywny dyskutant = dyskutant niemajacy argumentow i zle wychowany
                      agresywne kobiety - najgorszy skutek emancypacji

szczerze powiedziawszy, ja z kolei zastanawiam sie ktory facet zechce taka zimna, bezuczuciowa kobiete jak ty
                      no chyba ze juz przywyklas do samotnych nocy z wibratorem i w pelni ci to wystarcza

natomiast sam fakt, jak dezawuujesz renome takich uczelni jak Uniwersytet Jagiellonski i przesmiewczo (wykazujac sie poczuciem humoru na poziomie rynsztoku) nazywasz je "remontowanymi" zamiast "renomowanymi" wystawia swiadectwo tylko tobie

• Gość: ANTY-SOCJALISTA [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 15:14
                        • ka-mi-la789 Re: Obiecałeś nie dyskutować, a dalej to robisz. 28.03.11, 23:05
                          Wiesz, Anty, on rozpaczliwie chce być zauważony. Dlatego odpisuje po ostentacyjnym "nie będę dyskutować". Liczy na moją odpowiedź, po której będzie mógł po raz kolejny dać upust rozszalałym emocjom.

> Poza tym, jesteś obleśny i niesmaczny, bo nikt tutaj nie wspomniał o twoich dmuchanych
                          > lalkach zza szafy i koncie premium na redtube, więc wyjechałeś z tym wibratorem
                          > jak ostatni prostak i burak.

Ja go chyba kręcę, stąd te żałosne seksualne aluzje. To, że ze wszystkich respondentów w tym wątku akurat mnie wybrał do awanturowania się, też wiele mówi.

Bo ja np. o wiele bardziej wolę kobietę, która potrafi dowalić słownie
                          > jakiemuś tępemu socjaliście po "Óniwerkó", niż jakąś ciepłą kluchę, która potrzebuje
                          > misia przytulaka.

Żaden z niego socjalista. Zauważ, jak pogardliwie się odnosi do ludzi pracy fizycznej - toż to zaprzeczenie socjalizmu. Jego roszczeniowość to raczej odpryski polskiej szlachetczyzny. Taki herbowy kutasina na trzech morgach też do żadnej pracy się nie wziął, bo to mu uwłaczało, a tych, którzy się brali, traktował per śmieć. Pamiętasz, jak się w "Lalce" do Wokulskiego odnosiła Łęcka - dziadówa żyjąca z wyprzedaży resztek dawnej świetności, ale uważająca się za sól tej ziemi? On właśnie jest taką Łęcką. Płeć też się zgadza, bo mężczyzna to to nie jest. Nie przypadkiem napisałam, że literki przed nazwiskiem zastępują mu szlachecki patent.

> Uwierz, że nic tak nie odraża kobiet, jak słaby psychicznie facet majaczący jak mu źle.

Fakt, mało rzeczy wnerwia tak jak facet litujący się nad sobą. Chwile słabości każdy miewa, ale normalny człowiek, jak już się wypłacze, szuka sposobu rozwiązania swoich problemów. On nie szuka. Szuka u innych potwierdzenia, że zły świat go skrzywdził. I to właśnie jest ciężko wqrviające.
      • snajper55 Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 26.03.11, 03:19
        A komu, u diabła, jest potrzebna ta wiedza humanisty zdobyta na politologii czy stosunkach międzynarodowych czy innej archeologii śródziemnomorskiej??? Kto ma temu humaniście płacić i za co??? Bo hydraulikowi czy murarzowi wiadomo za co się płaci i komu są potrzebni.

S.
        • Gość: bezrobotny Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 14:18
          > A komu, u diabła, jest potrzebna ta wiedza humanisty zdobyta na politologii czy
          > stosunkach międzynarodowych czy innej archeologii śródziemnomorskiej??? Kto ma
          > temu humaniście płacić i za co??? Bo hydraulikowi czy murarzowi wiadomo za co
          > się płaci i komu są potrzebni.

w calym cywilizowanym swiecie sa takie kierunki studiow
          w Kanadzie, Norwegii, USA czy Francji absolwenci politologii albo socjologii czolowych uczelni nie pracuja na kasie w supermarkecie czy na budowie.

Ja skonczylem studia dzienne na panstwowej renomowanej uczelni.
          Musialem sie uczyc a nie tylko imprezowac.

Nie moja wina ze w tym samym czasie zaczal sie wysyp tych samych kierunkow na uczelniach prywatnych (a na samym poczatku jakiegos zjawiska i tak trudno je dostrzec).
          Nie moja rowniez wina, ze pracodawca wrzuca nas wszystkich do jednego worka.
          Nie kazdy humanista to len i idiota. Ale pracodawcy nie daja nam nawet szansy wykazania tego na rozmowie kwalifikacyjnej.
          • annajustyna Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 27.03.11, 15:44
            A gdzie pracuja ci absolwenci w tych innych krajach?
          • ka-mi-la789 Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 27.03.11, 16:03
            > w Kanadzie, Norwegii, USA czy Francji absolwenci politologii albo socjologii czolowych
            > uczelni nie pracuja na kasie w supermarkecie czy na budowie.

Tylko że po pierwsze, w Polsce nie ma "czołowych uczelni" (najlepsze plączą się po czwartej setce światowego rankingu), a po drugie, czy wiesz, jaki procent społeczeństwa stanowią politolodzy we Francji czy gdzie tam? Podpowiadam: dużo, naprawdę dużo mniejszy niż w Polsce.

> Ja skonczylem studia dzienne na panstwowej renomowanej uczelni.

Klękajcie, narody. I weźcie gościa na utrzymanie, bo wam zrobił łaskę "studiami dziennymi na renomowanej (hehehe) uczelni".

> Musialem sie uczyc a nie tylko imprezowac.

Tyle, że pracodawcę nie obchodzi, co musiałeś, a czego nie musiałeś. Pracodawcę obchodzi to, czy masz przydatne dla niego umiejętności. A że po politologii, socjologii czy innym kulturoznawstwie takich umiejętności nie masz, to i nie jesteś interesujący dla pracodawców.

> Nie kazdy humanista to len i idiota.

Gdyby nie był leniem, to nauczyłby się zawodu poszukiwanego na rynku pracy, a nie "zaliczał" przez pięć lat w przerwach między jednym a drugim chlaniem. Gdyby nie był idiotą, to trafiłoby do niego, że "studia dzienne na renomowanej uczelni" i rycie na pamięć skryptów zawierających absolutnie nieprzydatną na rynku pracy wiedzę nie robią z niego nadczłowieka i nie upoważniają do żadnych roszczeń.

> Ale pracodawcy nie daja nam nawet szansy wykazania tego na rozmowie kwalifikacyjnej.

A czym ty się chcesz wykazywać? Gapieniem się w "europejskie kino alternatywne"?
            • Gość: ANTY-SOCJALISTA [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 17:06
          • snajper55 Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 27.03.11, 16:53
            Gość portalu: bezrobotny napisał(a):

> Ja skonczylem studia dzienne na panstwowej renomowanej uczelni.
            > Musialem sie uczyc a nie tylko imprezowac.

I dlatego ktoś ma Ci teraz płacić kasę??? Za co??? Co jesteś w stanie pracodawcy zaoferować?

S.
            • Gość: Beata Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: *.finemedia.pl 29.03.11, 02:19

Och ciekawe, po których to studiach idziesz do pracy i pierwszego dnia mówisz "nie, dziękuję, nie potrzebuję żadnego szkolenia, wszystkiego przecież nauczyłem się na studiach". Zdradź mi proszę, bo nawet po uczelniach technicznych masz sporo wiedzy teoretycznej, której nie wykorzystasz, masz też sporo braków w praktyce, które musisz nadrobić w ciągu pierwszych lat pracy. A więc też nie mam wiele do zaoferowania pracodawcy poza moim potencjałem oraz umysłem wyćwiczonym w szybkim i skutecznym nabywaniu wiedzy. Więc w czym niby jestem lepsza od takiego politologa, który idzie sobie do pracy w urzędzie?

Czy mam rację - nie mnie to oceniać, ale spodziewam się, że i nie tobie, póki nie skończysz jednego lub nawet dwóch kierunków na takim uniwerku, żeby mieć materiał do wyciągania wniosków, nie zaczniesz szukać pracy i nie skonfrontujesz ówczesnych doświadczeń z wcześniejszymi, pełnymi sukcesów poszukiwaniami pracy, które na pewno masz, skoro twoje wypowiedzi są w takim, a nie innym tonie.
              • snajper55 Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 08.04.11, 00:41
                Gość portalu: Beata napisał(a):

> Och ciekawe, po których to studiach idziesz do pracy i pierwszego dnia mówisz "
                > nie, dziękuję, nie potrzebuję żadnego szkolenia, wszystkiego przecież nauczyłem
                > się na studiach".

A ktoś tego oczekuje? Różnica jest inna. Po niektórych kierunkach ma się solidne podstawy, wiedzę, praktykę. Idzie się do pracodawcy i przedstawia się swoje atutu. Co przedstawi absolwent politologii poza dobrymi chęciami? Do jakiej firmy pójdzie?

> Czy mam rację - nie mnie to oceniać, ale spodziewam się, że i nie tobie, póki n
                > ie skończysz jednego lub nawet dwóch kierunków na takim uniwerku, żeby mieć mat
                > eriał do wyciągania wniosków, nie zaczniesz szukać pracy i nie skonfrontujesz ó
                > wczesnych doświadczeń z wcześniejszymi, pełnymi sukcesów poszukiwaniami pracy,
                > które na pewno masz, skoro twoje wypowiedzi są w takim, a nie innym tonie.

Tak się składa, że skończyłem dwa kierunki na uniwerku i nigdy nie miałem najmniejszych problemów ze znalezieniem pracy.

S.
        • Gość: Beata Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: *.finemedia.pl 29.03.11, 02:08
          > A komu, u diabła, jest potrzebna ta wiedza humanisty zdobyta na politologii czy
          > stosunkach międzynarodowych czy innej archeologii śródziemnomorskiej???

Proszę bardzo: z absolwentów politologii są lepsi dziennikarze niż z absolwentów dziennikarstwa, może uczyć wosu, może pracować w administracji publicznej.
          Absolwent stosunków międzynarodowych również może zająć się dziennikarstwem, pracą w administracji publicznej, w korporacjach (jest coś takiego jak międzynarodowe stosunki gospodarcze).
          Po archeologii natomiast jest się hmmm... archeologiem? to tacy ludzie, którzy grzebią w ziemi w miejscu, gdzie za jakiś czas zacznie się jakaś budowa.
          Nie wspomnę o możliwości podjęcia pracy naukowej po każdym z tych kierunków, bo jak widać na tym forum panuje komunistyczny niemal kult pracy, którego wyznawcy pracą nazywają tylko taką działalność, w wyniku której powstaje jakiś przedmiot. A jacyś tam profesorowie? Po co to komu?

Równie dobrze mogę się zapytać po co komu pisarze, malarze i aktorzy, którzy zresztą zarabiają jeszcze więcej niż ci wasi murarze i hydraulicy. Żal wam, że politolog chciałby lepszej pracy niż na kasie, a nie żal wam, że jakiśtam artysta ponadprzeciętnie zarabia na malowaniu białych kwadratów na czarnym tle? Cóż za niekonsekwencja!

To pisała architektka, która spędza życia na tępieniu humanistów za to, że być może mieli lżejsze studia. Amen.
          • Gość: Beata Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: *.finemedia.pl 29.03.11, 02:09
            > To pisała architektka, która spędza życia na tępieniu humanistów za to, że być
            > może mieli lżejsze studia. Amen.

oczywiście "nie spędza życia"
          • snajper55 Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 08.04.11, 00:46
            Gość portalu: Beata napisał(a):

> Proszę bardzo: z absolwentów politologii są lepsi dziennikarze niż z absolwentó
            > w dziennikarstwa, może uczyć wosu, może pracować w administracji publicznej.

Tak, absolwenci politologii mogą też być aktorami, śpiewakami operowymi, kierowcami TIRów itp itd. To dlaczego tego nie robią, tylko jęczą na forum? Może dlatego, że nie mają zielonego pojęcia o dydaktyce, więc żadna szkoła ich jako nauczyciela WOS nie przyjmie? Może dlatego, że nie mają pojęcia o regulacjach prawnych, jakie ma w małym palcu absolwent wydziału Prawa i administracji? Może dlatego, że nie mają też najmniejszego pojęcia o tych wszystkich zawodach, w których "mogliby" pracować.
      • Gość: cis Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: *.play-internet.pl 26.03.11, 09:11
        Twoja historia, to nie dowód na niesprawiedliwość, tylko na to, że polska edukacja jest kompletnie oderwana od normalnego życia. Pani w szkole Cię chwaliła, to nie znaczy, że w dorosłym życiu będą Cię chwalić. Ta pani najprawdopodobniej straciła kontakt z rzeczywistością, siedzi sobie na spokojnej posadce, 18x45min tygodniowo, całkiem możliwe, że zdobytej dzięki znajomościom i nie wie co się na świecie dzieje. Dla niej najważniejsze jest nauczenie się na pamięć wierszyka czy definicji, a o ekonomii, gospodarce, rynku pracy nie ma bladego pojęcia, bo i skąd ma mieć?
      • Gość: kazik Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 09:40
        Zawdze możesz zdobyć nowe kwalifikacje i zostać hydraulikiem, mechanikiem samochodowym, wulkanizatorem, pomocnikiem na budowie itp.
        Ale jesli mylisz, że im płacą za oglądanie "Szkalnej pułapki" i Pudziana to się mocno rozczarujesz.
      • Gość: Radca Po co dowod ze 2 + 2 = 4 ? IP: *.zone5.bethere.co.uk 26.03.11, 09:45
        Swiat jest niesprawiedliwy i tyle.
        W jakim wieku tak dokladnie sie polapales?
      • wycofany Bo wolny rynek jest taki jak ludzie 26.03.11, 09:45
        100% kupi żarcie
        90% zapłaci za pakiet TV
        50% zapłaci za piwo w barze
        30% kupi bilet na mecz
        10% zapłaci w agencji
        5% kupi książkę
        1% pójdzie do teatru

___
        Wycofany. Legendarny bezrobotny.
        • Gość: ANTY-RABARTROLL Kogo by interesował jakiś nudny, idiotyczny teatr? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 18:53
          Teatr, w którym pajacują wam podobni nieudacznicy? Chyba tylko tępych humanistów. Ludzie inteligentni interesują się np. lotnictwem czy zabytkowymi motocyklami.
          • black_halo Re: Kogo by interesował jakiś nudny, idiotyczny t 27.03.11, 11:35
            No jak to kogo? Humanistow oczywiscie. Osobiscie lubie czytac ksiazki ale teatru ani ambitnego kina europejskiego nie trawie. Wczoraj zasnelam na filmie Woodego Allena, po pierwszych pieciu minut pie..lenia o niewiadomo czym. Mozliwe, ze jako umysl scisly nie umiem docenic ambitnych filmow.
            • Gość: ;) Re: Kogo by interesował jakiś nudny, idiotyczny t IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.11, 17:04
              Allen to nie jest kino ambitne:)
      • Gość: ja Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: *.acn.waw.pl 26.03.11, 13:33
        W życiu liczy się tylko szczęście, nie umiejętności, nie wiedza... szczęście...
        Są tacy, co uczą się po nocach, zakuwają a wyniki mają takie sobie. Są tacy, którzy sukcesy zawdzięczaj a ciężkiej pracy... A ile jest takich, co całe nigdy sie nie uczyli, a jakimś cudem mają wyższe wykształcenie (bo albo ściągnął, albo zabajeerował na ustnym, albo podeszły mu pytania)... są ludzie, którzy pracują i nie widzą wyników, są tacy, którzy dzikim fuksem osiągają szczyty (np ma znajomości, umie robić dobry PR wokól siebie)
        Nie ma sprawiedliwości i nigdy nie bylo :d
      • annajustyna Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 26.03.11, 13:54
        Jest gorzej - ci drudzy tez poszli na studia i skonczyli je z calkiem niezlym wynikami, a teraz psuja rynek (no chyba ze sie wyrobili, to co innego).
        • Gość: allah Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.11, 14:23
          Ale zastanow sie autorze tematu tak na chlopski rozum do czego komu potrzebny politolog czy ekspert ds. stosunkow? Owszem tacy ludzie sa potrzebni spoleczenstwu ale w niewielkich ilosciach. System edukacji wypral ci mozg, myslales ze ktos cie bedzie cale zycie za uszy ciagnal i znajdzie ci super prace za fajne pieniadze? Hordy tepakow poszly na studia, bo taka moda, bo tak trzeba, bo koledzy ida, bo latwy kierunek itd...Rynek niestety ich zweryfikowal i oddzielil barachlo od ludzi ktorzy cos umieja i do czegos sa przydatni. Inteligentny czlowiek traktuje studia jak INWESTYCJE, bo edukacja jest inwestycja w siebie, w swoje umiejetnosci. Zanim wybierze kierunek zastanowi sie, przeanalizuje na co jest popyt, jakie sa szanse zysku z tejze inwestycji i wtedy dokona wyboru.
          • wycofany [...] 26.03.11, 15:13
            • Gość: ANTY-RABARTROLL [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 18:55
          • jestem_zerem Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 26.03.11, 17:21
            Ekspert ds. stosunków może przydać się w firmie produkującej gadżety erotyczne bądź środki antykoncepcyjne.
            • wispipik.0 Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 26.03.11, 18:44
              jestem_zerem napisał:

> Ekspert ds. stosunków może przydać się w firmie produkującej gadżety erotyczne
              > bądź środki antykoncepcyjne.

Ekspert ds. stosunków z firmy produkującej gadżety erotyczne
              bądź środki antykoncepcyjne, najwyraźniej doradza polskiemu rządowi w stosunkach międzynarodowych. Więc, nie trzeba się dziwić, że w kraju jest pl.wikipedia.org/wiki/Burdel.
              I że pana premiera łączą ze "złotą panią Anielą" relacje pl.wikipedia.org/wiki/Sadomasochizm

Starowicz premierem !
          • wispipik.0 Allah Akbar ! 26.03.11, 18:54
            Al-Dżazira naszą stacją !

Niewierzącym zamiast Bibli i Koranu polecamy lekturę Pinokia. Źródło Pinokio-mial-zginac
            Pinokio to był taki pajac, pociągany za sznurki [ może nawet z Brukseli (albo Berlina) ].
      • dystansownik Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 26.03.11, 15:17
        > no i teraz ci pierwsi poszli na studia, pokonali sporo osob na jedno miejsce i
        > 5 lat intensywnie sie uczyli... czesc z nich zostala socjologami, politologami,
        > absolwentami stosunkow miedzynarodowych czy innych humanistycznych kierunkow
        >
        > natomiast ci drudzy zostali hydraulikami, mechanikami samochodowymi, wulkanizat
        > orami, pomocnikami na budowie itp

Tak, już to widzę jak banda socjologów i politologów intensywnie się uczyła... Natomiast wykwalifikowany robotnik, to od razu pół-debil, który się nie uczył, tylko rozrabiał.

> pierwi doceniaja dobre alternatywne kino europejskie, znaja sie na sztuce, arch
        > itekturze
        >
        > ci drudzy wciaz ograniczaja rozrywke do "Szklanej pulapki", walki Pudziana i zi
        > mnego browara po pracy

Alternatywnym kinem europejskim rodziny nie wykarmisz, to po pierwsze. Po drugie, 90% studentów też ogranicza rozrywkę do Szklanej pułapki, Pudziana i browara. Różnica jest taka, że człowiek pracujący cały dzień fizycznie jest tak styrany, że mu się to należy. Student to po prostu leń.

> ci pierwi albo nie maja pracy, albo pracuja ponizej kwalifikacji za grosze
        > ci drudzy zarabiaja po kilka tysiecy miesiecznie na reke i zyja wygodnie

Nikt nikomu nie broni iść pracować na budowie. W wielu przypadkach nawet szkoła nie jest wymagana, bo młody, to się przyuczy. Jak taki inteligentny wykształciuch chce, to może tam iść, zarobić kilka tysi, a po robocie zamiast piwka realizować swoje pasje, oglądać alternatywne kino, itp.
        • Gość: Zuzza Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.11, 16:19
          Swoista schizofrenia w Polsce..choc profesorowie,doktorzy,lekarze,inż po politechnice,informataycy maja dobrze...i ci co maja glowe na karku.bo jakos zyć trzeba.teraz pojecie mgr sie zdewaluowało mozna se to w d wsadzic.przedwojenna matura to bylo coś.
          ale zawsze mozesz otworzyć firme i sam zatrudniać.
        • black_halo Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 27.03.11, 11:29
          No coz, prawda jest taka, ze pokolenie wyzej praca fizyczna byla pogardzana. Hydraulikiem byl czerwononosy pan Mietek co naprawial cieknacy kran za pol litra a taka praca wg. naszych rodzicow byla hanbiaca bo fizyczna. I w ogole dosc niskoplatna. W poprzednim systemie do pracy biurowej zazwyczaj uprwawniala nawet jakas zawodowka a matura to juz w ogole. Studia konczylo niewiele osob. W 1990 jak wszedl kapitalizm i demokracja to nagle sie okazalo, ze ludzie po studiach albo wlasnie konczacy te studia nagle zaczeli zarabiac kosmiczne wtedy pieniadze wiec coraz wiecej ludzi szlo studiowac i do pewnego momentu bylo dobrze. A potem przyszedl rok 2001 i 25% bezrobocia. I jeszcze wiecej osob poszlo na studia, zeby odsunac widmo bezrobocia, inaczej ten wskaznik siegnalby 45% bo lata 2001-2004 to czas kiedy studia zaczynal wyz demograficzny. Jednoczesnie zklikwidowano zawodowki bo niby po co trzymac przechowalnie bezrobotnych.

Mam wrazenie, ze teraz powinno sie zlikwidowac uczelnie wyzsze, poczekac z 10 lat az zdechnie stara kadra profesorka przyklejona mentalnie do PRL i wtedy zaczac tworzyc uczelnie od nowa.
          • dystansownik Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 27.03.11, 12:26
            > Mam wrazenie, ze teraz powinno sie zlikwidowac uczelnie wyzsze, poczekac z 10 l
            > at az zdechnie stara kadra profesorka przyklejona mentalnie do PRL i wtedy zacz
            > ac tworzyc uczelnie od nowa.

Ale niedługo tak pewnie samo się będzie działo. Wystarczy popatrzeć na strukturę wieku na Polskich uczelniach. Większość pracowników, to ludzie w wieku emerytalnym. Jak wymrą obecni 70-80-latkowie, to nagle może się okazać, że nie ma kto tam uczyć.
          • ka-mi-la789 Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 27.03.11, 16:25
            > Mam wrazenie, ze teraz powinno sie zlikwidowac uczelnie wyzsze, poczekac z 10 lat
            > az zdechnie stara kadra profesorka przyklejona mentalnie do PRL i wtedy zaczac
            > tworzyc uczelnie od nowa.

Pod warunkiem, że finansowanie tych uczelni będzie uzależnione od jakości kształcenia, które oferują, i prowadzonych przez nie badań, a nie od liczby studentów, jak obecnie. Właśnie ten skandaliczny pomysł w połączeniu z likwidacją egzaminów wstępnych doprowadził do tego, że "studiują" nawet osobniki upośledzone umysłowo w stopniu lekkim (to nie jest żadna przenośnia, znam takie przypadki osobiście).
        • wycofany Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 27.03.11, 12:44
          Wszyscy wiemy, że robotnicy mieli w szkole dobre oceny, nie bili kolegów, nie piją wódki, nie palą szlugów bez filtra, nie bzykają dz...k, nie mówią "k...mać", czytają książki.

___
          • ka-mi-la789 Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 27.03.11, 16:32
            Weź zmień ksywę na "żałosny sfrustrowany". Będzie bardziej adekwatna.
      • Gość: ANTY-RABARTROLL [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 18:49
      • black_halo Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 26.03.11, 21:22
        Powiem ci, ze u mnie w podstawowce byly 3 kujonice ktory lizaly pupy belfrom az bylo slychac mlaskanie na drugim osiedlu. zawsze pierwsze do recytacji na rozne okazje, zawsze najlepsze, najbardziej chwalone. Pierwsza pracuje dzisiaj na recepcji w podrzednym hoteliku po tym jak zawalila studia na trzech kierunkach bo nagle sie okazalo, ze nikt jej nie chwali. Druga wyjechala na studia i po pierwszym semestrze wrocila z brzuchem, ojciec nieznany, zapewne jakis koles z akademika. Trzecia po studiach wyszla za maz, siedzi w domu i placze bo przybylo jej po trzech porodach 40 kilo i wyglada jak slon i chyba tylko ona nie wie, ze maz ja zdradza. Polowa przecietniakow z klasy gdzies pracuje, najgorsze tlumoki nigdy nie mialy ambocji na wysokoplatne prstizowe posadki wiec zostal pogardzanymi fizolami, ktorzy dzisiaj trzepia wiecej kasy miesiecznie niz niejeden profesor na uniwerku rocznie.
        • Gość: ANTY-RABARTROLL Otóż to. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 21:48
        • Gość: bezrobotny Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 12:28
          Polowa przecietniakow z klasy gdzies pracuje, najgorsze tlumoki
          > nigdy nie mialy ambocji na wysokoplatne prstizowe posadki wiec zostal pogardza
          > nymi fizolami, ktorzy dzisiaj trzepia wiecej kasy miesiecznie niz niejeden prof
          > esor na uniwerku rocznie

no i to jest kwintesensja problemu

caly rynek pracy w tym kraju jest chory

a jakos wsrod politykow nie widze nikogo kto GLOSNO nawolywal by do zamykania wyzszych uczelni i zachecal mlodych ludzi do zostania hydraulikiem
          • Gość: wariat Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: 82.177.11.* 01.04.11, 10:46
            A dlaczego nie odniosłeś się do pierwszej części wypowiedzi. Czyżby tamte przykłady, nie pasowały do Twojego jęczenia nad swoją niedolą ?
      • Gość: BiL Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: *.196.19.52.threembb.co.uk 26.03.11, 22:05
        Fajna prowokacja, pozwalająca trochę fajnie podyskutować.
        Podstawowym spostrzeżeniem powinno być, że:
        pan/ pani ucząca w szkole, w podstawówce sama jest nieudacznikiem po humanistycznych studiach, zarabiająca jakieś 1000 zł na miech czy coś takiego, to jak ci państwo mieli cię nauczyć czegoś lepszego i takiego żebyś zarabiał więcej niż oni.
        Jakbyś chodził do szkoły w której by ciebie uczyli Bill Gates, ten gościu co załorzył tę firmę Virdzin, i ten co załorzył Wal-Mart, i pan Kulczyk i pan Solorz i pan Gudzowaty, to oni by cię nauczyli jak robić wielką kasę. Były by w takiej szkole przedmioty "Zarobienie pierwszego miliona" "Pomnażanie milionów" "Inwestowanie i granie na giełdzie" "Dobre stosunki z politykami" "Wybieranie dobrej limuzyny i posiadłości ziemskiej" "Znajomość dobrych win i innych trunków" a nie jakieś gegra, histra, biola, muza, plastyka.
        Trzeba wyciągnąć wniosek, że nauka w szkole jest trującym jadem który wypacza umysł i najlepiej w życiu mają się ci, co grali w statki w ostatniej ławce i nie słuchali bzdur ględzonych przez belfrów. To nie jest niesprawiedliwe tylko dałeś się zrobić w balona i tyle.

www.youtube.com/watch?v=M_bvT-DGcWw

• Gość: ANTY-SOCJALISTA Jest dokładnie tak, jak piszesz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 22:30
        • Gość: Hanysek Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.11, 08:26
          Ale, że co? Ci Solorze, Kulczyki i inni chodzili do innych szkół - bez matmy, gegry histy i poloka?
          Głupie wnioski co do naszej szkoły.
        • Gość: bezrobotny Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 12:43
          > Fajna prowokacja, pozwalająca trochę fajnie podyskutować.
          > Podstawowym spostrzeżeniem powinno być, że:
          > pan/ pani ucząca w szkole, w podstawówce sama jest nieudacznikiem po humanistyc
          > znych studiach, zarabiająca jakieś 1000 zł na miech czy coś takiego, to jak ci
          > państwo mieli cię nauczyć czegoś lepszego i takiego żebyś zarabiał więcej niż
          > oni.

zatrwazajacy brak szacunku dla nauczycieli
          czy naprawde uwazasz ich za nieudacznikow?
          wiele z nich (przynajmniej w czasach mojej szkoly) to byli wspaniali ludzie o szerokich horyzontach i wielkim sercu

ja mam duzo, duzo wiekszy szacunek dla takich osob niz dla ukierunkowanych na sprzedaz przedstawicieli handlowych czy innych sales menedzerow, dla ktorych liczy sie tylko zysk, sluzbowe auto i wypasiony laptop
          • Gość: ANTY-SOCJALISTA Zauważ, że nauczyciel ssie nasze pieniądze, PH nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 14:26
          • Gość: BiL Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: *.196.186.145.threembb.co.uk 27.03.11, 15:34
            Oczywiście, że ja cenię nauczycieli, którzy są inteligentni, kulturalni i wcale tak źle nie zarabiają, jeśli jeszcze wziąć pod uwagę, że pracują tak naprawdę nie na cały etat, nie miał bym też nic przeciwko jakby zarabiali jeszcze trochę więcej.
            Ja po prostu tak trochę "jaja sobie robię"
            Pozdrawiam
            Chociaż dodam, że rzeczywiście, byłbym żeby zmodyfikować w szkołach program, dużo mniej czysto teoretycznej wiedzy książkowej, a więcej kształtowania pozytywnych cech, jak: umiejętności współpracy w grupie, samodzielności, pewności siebie, umiejętności prezentacji siebie, negocjacji i takie podobne rzeczy.
        • wycofany Znowu te brednie o "biednych" belfrach 27.03.11, 13:01
          Wystarczy sprawdzić oświadczenia majątkowe radnych, którzy są nauczycielami.Belfer z ugruntowaną pozycją, z dobrego liceum, dyplomowany, z dodatkowymi godzinami zarabia ok. 4000 + korepetycje.

___
          • annajustyna Re: Znowu te brednie o "biednych" belfrach 27.03.11, 15:43
            To zostan belfrem i do tego radnym.
      • truten.zenobi i to mówi "humanista"? 27.03.11, 17:46
        jako humanista powinieneś wiedzieć ze ważnym czynnikiem sukcesu są stosunki interpersonalne.

łobuzowali, imprezowali, ... słowem nawiązywali wiele znajomości i potrafią je wykorzystywać...

pewnie nie każdy tak potrafi ale jako humanista powinieneś przynajmniej o tym wiedzieć!

a bogiem a prawdą myślę że niezależnie od wykształcenia zawsze jakaś część osób nie radzi sobie na rynku pracy i... żaden dyplom im nie pomoże czy zawodówki czy naukowy...
        to kwestia osobowości nie zawodu.
        • Gość: wykształcony_robol Re: i to mówi "humanista"? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.03.11, 18:24
          Ja mam inne pytanie do autora.Czy jak szedłeś na te studia, to na rynku były tysiące miejsc pracy po takich studiach?Mi to przypomina pielęgniarki.Dlaczego?Bo wiecznie źle,strajki itd. a w szkołach medycznych tysiące idzie na ten kierunek.Pytam się w jakim celu?Skończenia szkoły i strajkowania?Jak TY ,tyle że, ty strajkujesz/użalasz się na forum.

Mam dom,samochód i nieźle zarabiam.Fizycznie od 5 lat, mimo wykształcenia i nie politologii:))
          • Gość: ewka Re: i to mówi "humanista"? IP: *.tmark99.revers.nsm.pl 28.03.11, 07:21
            Tak sobie czytam ten temat i myślę-skoro teraz sa czasy żeby "mieć" zamiast "być" to skad sie biorą te astronomiczne wynagrodzenia dla artystów grajacych w filmach,sztukach,na ktore nikt nie kupuje biletow ,tworzących pomniki na ktore nikt nie patrzy.
            Z jakiej kasy płyna do nich te pieniadze?Obawim sie,że z naszej wspolnej (orgnizowanie przerożnych festiwali,wystaw,konkursy-to pretekst do płacenia)-więc dlaczego mamy ich utrzymywać.
            Skoro tak protestujemy przeciw humanistom to dlaczego z tym sie godzimy?
            Powinno byc tak jak w innych branzach-malarz namaluje obraz i jak jest dobry to niech ktos to kupi.
            Jak reżyser zrobi film na ktory nikt nie pojdzie-niech bankrutuje.
            Bezrobotny humanista w najlepszym wypadku dostanie kilkaset zł zasiłku;bezrobotny słaby tzw artysta dostanie za jedno "wydarzenie" kilkadziesiat tysiecy za ktore spokojnie przeżyje kilka lat.
            Kto wprowadził mode na utrzymywanie tych swietych krów?Tu jest niesprawiedliwość.
          • wycofany Re: i to mówi "humanista"? 28.03.11, 18:23
            Powinno być: słabo wykształcony robol.

___

• Gość: wariat Re: i to mówi "humanista"? IP: 82.177.11.* 01.04.11, 10:53
              I co w związku z tym ? Może i słabo wykształcony, ale ze specjalnością potrzebną na rynku. Dzięki temu nie jest sfrustrowany, a po poście nawet można powiedzieć że zadowolony ze swojego życia.
      • rabart Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 28.03.11, 23:14
        Ten świat powinien umrzeć. Nie zasługuje na życie.
        • rabatr Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod 29.03.11, 21:41
          Poza tym prawdawstwo polskie powinno wydac zakaz nieprzyjmowania do pracy. I zniesc bestialskie prawo popytu i podazy, bo to ono jest wszystkiemu winne. Ponoc wynalazl je Balcerowicz..
      • rabatr Bez znajomosci ani rusz 29.03.11, 21:37
        Chcialem nawet starac sie na informatyka ale.. tam tez licza sie tylko znajomosci, taka jest prawda.
        Nawet sie z tym juz nie kryja. Wprost napisane, ze wymagaja znajomosci jakiegos goscia o ksywie SQL, jakiegos Excela (chyba Amerykan) i C+ - to chyba ten robot z Gwiezdnych Wojen. Glupi ci pracodawcy
        • Gość: bezrobotny reasumujac - przeczytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 18:17
          wiele osob zdaje sie dzis uwazac, ze humanisci to nieroby i do tego sami sa winni temu, ze sa bez pracy

mocno kontrastuje to z dawnymi skojarzeniami z humanista, ktore odnosily sie do czlowieka ze wszechmiar wyksztalconego, potrafiacego sie plynnie wyslawiac, rzeczowo argumentowac, majacego spore pojecie o historii, sztuce, muzyce, filozofii, naukach spolecznych i politycznych

wydaje sie, iz w dzisiejszej Polsce sporo osob za wzor stawia sobie zimnego, cynicznego, wyrachowanego drania potrafiacego robic kase...natomiast uczciwy, poczciwy czlowiek, altruista, chcacy tylko wykonywac prace na miare wyksztalcenia i przy tym relatywnie godnie zarabiac, wytykany jest palcem i wysmiewany

trudno cos z tym fantem zrobic, albowiem dyskusje na forum pelne sa agresji i prostackiego humoru, natomiast nikt nie probuje nawet dostrzec tragizmu sytuacji osob o wyksztalceniu humanistycznym

niemoznosc znalezenia pracy przez osobe o wszechstronnym wyksztalceniu (podstawy prawa, ekonomii, marketingu, polityki, wiedzy o swiecie) + b. dobrej znajomosci dwoch jezykow obcych jest powodem do drwin na forach internetowych, zamiast byc bodzcem do refleksji nad stanem naszego panstwa

utrwalenie takiego stanu rzeczy (a na to sie zanosi) prowadzic moze do izolacji, swoistego wykluczenia spolecznego, depresji oraz postaw antypanstwowych i antynarodowych

rzesze inteligentnych humanistow beda dalej pograzac sie w swoim rozzaleniu, natomiast rzesze tych, ktorzy nie potrafiliby nawet napisac powyzszego tekstu, ale za to potrafia wcisnac ludziom nowy pakiet telewizji cyfrowej, dalej beda wychwalac liberalizm gospodarczy, przynajmniej dopoki ktos nie straci ich z ich kruchego piedestalu
      • Gość: bezrobotny Reasumujac - przeczytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 18:21
        wiele osob zdaje sie dzis uwazac, ze humanisci to nieroby i do tego sami sa winni temu, ze sa bez pracy

mocno kontrastuje to z dawnymi skojarzeniami z humanista, ktore odnosily sie do czlowieka ze wszechmiar wyksztalconego, potrafiacego sie plynnie wyslawiac, rzeczowo argumentowac, majacego spore pojecie o historii, sztuce, muzyce, filozofii, naukach spolecznych i politycznych

wydaje sie, iz w dzisiejszej Polsce sporo osob za wzor stawia sobie zimnego, cynicznego, wyrachowanego drania potrafiacego robic kase...natomiast uczciwy, poczciwy czlowiek, altruista, chcacy tylko wykonywac prace na miare wyksztalcenia i przy tym relatywnie godnie zarabiac, wytykany jest palcem i wysmiewany

trudno cos z tym fantem zrobic, albowiem dyskusje na forum pelne sa agresji i prostackiego humoru, natomiast nikt nie probuje nawet dostrzec tragizmu sytuacji osob o wyksztalceniu humanistycznym

niemoznosc znalezenia pracy przez osobe o wszechstronnym wyksztalceniu (podstawy prawa, ekonomii, marketingu, polityki, wiedzy o swiecie) + b. dobrej znajomosci dwoch jezykow obcych jest powodem do drwin na forach internetowych, zamiast byc bodzcem do refleksji nad stanem naszego panstwa

utrwalenie takiego stanu rzeczy (a na to sie zanosi) prowadzic moze do izolacji, swoistego wykluczenia spolecznego, depresji oraz postaw antypanstwowych i antynarodowych

rzesze inteligentnych humanistow beda dalej pograzac sie w swoim rozzaleniu, natomiast rzesze tych, ktorzy nie potrafiliby nawet napisac powyzszego tekstu, ale za to potrafia wcisnac ludziom nowy pakiet telewizji cyfrowej, dalej beda wychwalac liberalizm gospodarczy, przynajmniej dopoki ktos nie straci ich z ich kruchego piedestalu
        • Gość: ANTY-SOCJALISTA Albo ktoś jest inteligentny, albo jest humanistą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.11, 20:16
          Zdecyduj się. "Óniwerka" nie kończą ludzie inteligentni, tylko prości, tępi nieudacznicy.

Poza tym, pracodawca zazwyczaj nie potrzebuje u pracownika wiedzy ogólnej, a z języków obcych wystarczy zwykle angielski (co druga kasjerka w Biedronce go zna). Tak więc jesteście generalnie bezwartościowi dla szanującego się pracodawcy.
          • Gość: xxcc Re: Albo ktoś jest inteligentny, albo jest humani IP: *.warszawa.mm.pl 02.04.11, 23:00
            Człowieku dłużej bez lekarstw to nie dasz rady.
            • Gość: wasz pan Re: Albo ktoś jest inteligentny, albo jest humani IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.11, 00:55
              Humanista to taki onanista, tylko bez wzwodu.
              Wiadomo że na tzw "studia" humanixtyczne szły zawsze największe jełopy z klasy .
              Ci to z matmy, fizy byli matołami.
              Prawdziwe studia to polibuda albo medycyna, reszta to zawracanie d.. jak walenie konia młotkiem..

PIS Z WAMI !
              Kempa i Szczypa zawsze dziewica
              Ojciec Tranzystorysta z Całunem Toruńskiem.
              • Gość: abebe Re: Albo ktoś jest inteligentny, albo jest humani IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.11, 00:56
                Humanista czy raczej h...magistra ?

• Gość: Anka Re: Albo ktoś jest inteligentny, albo jest humani IP: *.szczecin.mm.pl 04.04.11, 17:16
            Co druga kasjerka w Biedronce zna angielski? Chyba żartujesz hahaah W tym kraju może 15% ludzi zna angielski
          • Gość: bezrobotny Re: Albo ktoś jest inteligentny, albo jest humani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 14:12
            > Zdecyduj się. "Óniwerka" nie kończą ludzie inteligentni, tylko prości, tępi nie
            > udacznicy.

wielu wybitnych Polakow to absolwenci Uniwersytetow
        • szymon407 Re: Reasumujac - przeczytajcie 04.04.11, 14:43
          zgadzam się w 100%
      • Gość: bezrobotny usuwanie postow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 13:00
        niektore moje posty sa usuwane

chyba niektorzy naprawde maja mnie za trola lub nie podoba im sie, to, co mowie

a ja zawsze staram sie byc kulturalny, nikogo nie wyzywam, a jak ktos mnie obrazi, to i tak staram sie kulturalnie argumentowac

moj najnowszy usuniety post mowil o tym, iz majac dyplom magistra nie zamierzam pracowac fizycznie...
        to niby truizm, ale jak widac nie dla wszystkich

ale ja jeszcze raz powiem, ze sprobujcie zaproponowac prace pomocnika na budowie lub ochroniarza w supermarkecie absolwentowi czolowego Uniwersytetu Kanady, USA, Francji czy Anglii. Popatrzy na Was jak na wariatow i tyle. Nie wiem skad w Polsce ta chec ponizania i deprecjonowania magistrow.
        • Gość: wariat Re: usuwanie postow IP: *.subscribers.sferia.net 08.04.11, 17:48
          > Nie wiem skad w
          > Polsce ta chec ponizania i deprecjonowania magistrow.
          To może najpierw się pochwal, dlaczego u ciebie jest widoczna, taka chęć poniżania i deprecjonowania ludzi, którzy nie mają wyższego wykształcenia, a pracują fizycznie, wykonując prace które są potrzebna na rynku. Skoro, ich umiejętności są potrzebna, to dla społeczeństwa, są bardziej przydatni, niż ty.
      • Gość: bezrobotny Re: swiat jest niesprawiedliwy, oto dowod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.11, 00:10
        podbijam

szkoda, ze watek po angielsku zostal usuniety
        mial przeciez 35 odpowiedzi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka