Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Niepełnosprawni też chcą pracować

IP: *.elk.mm.pl 07.05.11, 13:27
    jeżeli ktos może pracować, to dlaczego dostaje rentę?
    Obserwuj wątek
      • Gość: My Re: Niepełnosprawni też chcą pracować IP: *.play-internet.pl 07.05.11, 14:59

> jeżeli ktos może pracować, to dlaczego dostaje rentę?

Bo ma ją przyznaną na stałe - jest zdrowy - nie mogą jej zabrać. Jak ma czasowo - znaczy jest na coś chory co ZUS ma w katalogu wybranych chorób - pracuje na czarno. Jak jest poważnie chory to najczęściej ma niepelnosprawność bez prawa do renty- nie pracuje. Jak jest zostawieny przez rodzinę to MY go wyciągamy, gdy już się sam zaczął się utylizować i czuć to na parterze, lub ma szczelne drzwi, wtedy dzwoni komornik.
        Prosto i na temat a nie jak media i politycy ;)
        • Gość: zzz No to przestancie ludzi stygmatyzować niepełnospra IP: 195.82.180.* 08.05.11, 09:43
          Przestańcie w końcu ludzi stygmatyzować niepełnosprawnością.

Jeżeli czyjaś praca polega na wykonywaniu telefonów do klientów przez cały dzień to niech mi ktoś wytłumaczy w jaki sposób osoba np. bez stopy jest niepełnosprawna na takim stanowisku !?
      • zezzem Niepełnosprawni też chcą pracować 07.05.11, 16:03
        Jak by spojrzeć z drugiej strony to po ilości Zakładów Pracy Chronionej bylibyśmy w czołówce Europy, tylko że to fikcja, która nas drogo kosztuje i jakoś nikomu w rządzie to nie przeszkadza.
        • Gość: gosc Re: Niepełnosprawni też chcą pracować IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 16:10
          wystarczy tylko spojrzec po ilości ogłoszen, szukani są praktycznie ludzie z orzeczeniem,a co mają zrobic ludzie pelnosprawni pozostawienie bez środków do zycia?Dodoatkowo zauwazylem pewną przypadłośc, od zpełnosprawnych oczekuje sie wygórowanych umiejetności, kwalifikacji, natomiast od niepelnosprawnych np tylko obsługi kompa.Sorry za przykre slowa, ale taka jest prawda. kazdy chce pracowac, tylko pracodawcy wkorzystują ulgi dla niepełnosprawnych
        • Gość: kgb Zakłady pracy IP: *.toya.net.pl 07.05.11, 18:44
          By w tych zakładach pracować trzeba być CYBORGIEM. Wyzysk niczym XIX kapitalizm. sprawdzcie
      • tygrysio_misio Re: Niepełnosprawni też chcą pracować 07.05.11, 16:22
        zyjemy w kraju w ktorym latwiej znalesc niepelnosprawna sprzataczke w sklepie niz np ksiegowa/fakturzystke itpe

niepelnosprawi w wielu firmach sa zatrudniani dla profitow... i nikogo nie obchodzi, ze mogliby robic cos sensownego

a przyklad zatrudniania niepelnosprawnych sprzataczek jest karygodny
      • Gość: franki5 Re: Niepełnosprawni też chcą pracować IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 16:48
        Bo jego możliwości zarobkowania są mniejsze niż zdrowego pracownika np brak ręki czy nogi, wózek inwalidzki, dlatego dostaję rentę najczęściej 500 - 1000 zł,ale to nie oznacza, że nie może pracować wręcz przeciwnie musi bo zdechnie z głodu. Większość niepełnosprawnych w Polsce żyje na garnuszku rodziców do końca życia, bo nie mają szans się usamodzielnić. Czasy gdy orzecznicy ZUS za 4 tys złotych rozdawali renty na lewo i prawo minęły. Pod koniec lat 90 mieliśmy 2,1 mln rencistów w ZUS, teraz jest około 1,2 mln i to jest liczba podobna do innych krajów europejskich. Teraz nawet po amputacji trzeba co roku stawiać się na komisję rentową i walczyć o przedłużenie. Praca dla niepełnosprawnych to nie tylko możliwość dorobienia do głodowych rent, ale przede wszystkim możliwość powrotu do społeczeństwa, wyrwanie się z 4 ścian. Faktem jest, że nadal mamy duża grupę rencistów w KRUSIE ale tam PSL od lat nie dopuszcza do żadnych zmian i rolnicy potrafią to wykorzystać.
      • nomina Re: Niepełnosprawni też chcą pracować 07.05.11, 17:13
        Ponieważ niezdolność do pracy oznacza niemożność wykonywania pracy w jej normalnych warunkach, bez dostosowania do stanu zdrowia i możliwości pracownika. Niepełnosprawny pracuje TYLKO w sposób dostosowany do swojej choroby i możliwości upośledzonego sprawnościowo organizmu. To raz. Dwa: rentę dostaje się także z tytułu niepełnosprawności, czyli dysfunkcji organizmu, a ta nie ma nic wspólnego z tym, czy się pracuje, czy nie. To tak jak becikowe - należy Ci się za urodzenie dziecka i nikt nie patrzy, czy kobieta wcześniej pracowała i odłożyła sobie składki na wypłacenie becikowego.

Trzy: problem w tym, że pracodawcom się wydaje, iż wraz z niepełnosprawnością człowiek zidiociał i utracił wszystkie swoje talenty i umiejętności. Tymczasem inwalida potrzebuje TYLKO dostosowania czasu i warunków pracy do stanu zdrowia i wymogów terapeutycznych. Ale u nas lepiej wysłać go na 500 zł renty, niż dostosować stanowisko pracy, niech sobie człowiek zarobi, a i PKB podniesie.
        • Gość: gosc Re: Niepełnosprawni też chcą pracować IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 18:07
          Prawda jest taka, że niektórzy nic nie mają wspólnego z niepełnosprawnością. mają lewe orzeczenia, żeby było im łatwiej. nie mówię tu o osobach, które poruszają sie na wózkach, czy też z widocznymi deficytami, po prostu latwią sobie papierki, zeby miec z tego profity. Pracodawcy sie z tym nie kryja, że zatrudniaja takich ludzi ze wzgledu na ulgi, bo po co od "zdrowego" odprowadzac składki, skoro od osoby z orzeczeniem już tego robic nie trzeba, a jeszcze sie dostaje kase. Ktos tu słusznie zauważyl, ze poszukiwane są sprzataczki, portierzy, dozorcy z niepełnosprawnością, wiec pojawia się pewna kwestia, jak taka osoba ma np. dźwigac ciężkie rzeczy, schylac sie, myc okna,itp.?Juz tu cos nie gra, prawda?Niejednokrotnie sam mialem taką sytuację, ze nie dostalem etat, bo szef wolał osobę z orzeczeniem, nawet dostałem propozycję, żeby sobie grupę załatwic i wtedy mnie zatrudni. Trzeba tu rozróznic kilka podstawwcyh kwestii i potem komentowac. Co do tematu o rencistach rolnikach, tamci ludzie też mogą chorowac, ulec wypadkowi i miec rentę a jesli chodzi o reformy Krusu nie chcę w to sie zagłebiac, ale nie można tego rozpatrywac tak jak w ZUSIE, bo rolnicy nie mają stałego miesięcznego dochodu( pensji) jak cos sprzedadzą odprowadzany jest od tego podatek, tez płaca składki na ubezpieczenie zdrowotne. Dlatego dziwi mnie taka zawiśc względem rolników, sam juz to zaobserwowałem, ze zazwyczaj o tych ludziach wypowiadają się ci, którzy zarabiaja sporą kasę i nie mogą patrzec na to, ze rolnik cos ma.Tym bardziej dotyczy to np zwolnień chorobowych, bo jak dac rolnikowi skoro on nie chodzi 8 h do pracy?Uwaga moi drodzy, za 1 dzien chorobowego rolnik otrzymuje 10 zł, ciekawe ilu z was chciałoby teraz byc w KRUSIE?
          • nie-pelnosprawni.pl Re: Niepełnosprawni też chcą pracować 07.05.11, 20:14
            Zobacz kolego na
            nie-pelnosprawni.pl
            Wszystko co piszesz jest prawdą

Cytat „Polityki” z 2005 roku, Małgorzata Pietras-Bogusz, Impelium

"(...) Na krótszą nogę

Pozostaje jeszcze jedno zasadnicze pytanie: czy inwalida w ogóle może być ochroniarzem? (...) Inna sprawa, że niektórzy niepełnosprawni są nimi tylko w papierach. 26-letni Wojciech M. zgłosił się do Impela z ogłoszenia w gazecie. W trakcie pierwszej rozmowy sekretarka firmy poinformowała go, że jeśli chce pracować, to musi zdobyć papiery poświadczające niepełnosprawność.

– Tłumaczyłem jej, że w wojsku służyłem w kompanii specjalnej, a tam dla inwalidów miejsca nie ma. W końcu od tejże sekretarki dostał wszystkie potrzebne dokumenty i – jak mu wskazała – zgłosił się do dawnej kolejowej przychodni przy ulicy 3 Maja w Szczecinie.

– Zacząłem zmyślać, jak mi kazali w Impelu, że mam chory kręgosłup i krótszą nogę. Nawet stanąłem lekko wykrzywiony, gdy mnie badano. Po niespełna dwóch tygodniach pocztą przyszło zaświadczenie o niepełnosprawności, na dwa lata. Przez półtora roku pracował w szczecińskiej stoczni na takich samych zasadach jak licencjonowani ochroniarze. Tyle że za bardzo marne pieniądze – 640 zł miesięcznie.

Za „niepełnosprawnego” Wojciecha M. Impel od PFRON otrzymywał miesięcznie około 1,2 tys. zł dofinansowania. Impelowi za pracę ochroniarza M. płacił też klient – szczecińska stocznia. W takich warunkach firma mogła zaniżać stawki za świadczone usługi ochroniarskie. Niewykluczone, że przekroczyło to granicę dumpingu.”
      • tooron Niepełnosprawni też chcą pracować 07.05.11, 17:50
        Jako 57-letni pełnosprawny bezroboty czuje sie swoją pełnosprawnością dyskryminowany.
        Wielu pracodawców chętnie by mnie zatrudniło gdybym miał grupę inwalidztwa.
        Cieszę się znakomitym zdrowiem ale podobno nie ma zdrowych,są tylko nieprzebadani.
        Ruszam a dokładne badania.
      • nie-pelnosprawni.pl Stek Bzdur 07.05.11, 19:44
        Poza wyjątkami to stek bzdur.

Kolejny dziennikarz, który dał się wyrolować Stowarzyszeniu Przyjaciół Integracji.
        Piotr Pawłowski, prezes Stowarzyszeniu Przyjaciół Integracji to członek Rady nadzorczej Impela, firmy która zrobiła niezły biznes na dotacjach z PFRON-u. A tu występuje jako anioł miłosierdzia.

"Niepełnosprawni pracownicy muszą też wciąż walczyć ze stereotypami. Pracodawcy z góry zakładają, że będą wyjątkowo chorowici, powolni i problematyczni." to dlaczego IMPEL nie zatrudnia takich Piotr Pawłowski, tylko kazał zdrowym komandosom wyłudzać orzeczenia, aby brać na nich dotacje???

Cała Prawda tylko na
        nie-pelnosprawni.pl
      • Gość: Kroolik Bzdury!!! IP: 77.236.28.* 07.05.11, 22:58
        Z 5 lat temu chyba przez rok usiłowałem w swojej firmie zatrudnić niepełnosprawnych ruchowo do pracy biurowej. Fakt, jest bardzo dużo ludzi, z różnymi schorzeniami, które kompletnie nie wpływają na zdolność do pracy, a ludzie ci mają orzeczoną grupę inwalidzką. Problem z tym, że ja nie chciałem figurantów, tylko osoby, które faktycznie chcą pracować. Przychodzili różni, znaczna większość z wyuczoną latami bezradnością. Wszystko im się należało, od siebie nic nie chcieli dać. Przychodzili tacy, którzy strasznie chwalili się, że umieją włączyć komputer, przychodzili ludzie, którzy w wieku 50+ lat nigdy nie przepracowali nawet dnia.... Do wszystkich organizacji pomocy niepełnosprawnym - zrozumcie wreszcie, że przedsiębiorca, to nie jest przedłużenie pomocy społecznej. Zamiast dawać renty, nauczcie niepełnosprawnych, że powinni na siebie zarabiać (mówię o osobach z lekkim i umiarkowanym stopniem - takich jest olbrzymia większość). Nauczcie ich jak obsługiwać komputer i telefon, przede wszystkim przekonajcie ich, że państwo nie ma wobec nich obowiązków, a roszczeniową postawą do życia, nie zdobędą szacunku i nie będą samowystarczalni. U mnie skończyło się tym, że udało się znaleźć 2 czy 3 osoby. Żadna nie wytrwała dłużej niż 6 miesięcy, mimo wszystkich przywilejów, jakie niepełnosprawny ma w pracy (krótsze godziny, dodatkowe urlopy, przerwy itd.). Odpuściłem sobie. moze za 10 lat znowu spróbuję
        • mniklasp Re: Bzdury!!! 08.05.11, 06:30
          to dlaczego nie chca pracowac ? , czy jestak ze rozniaca miedzy renta a zarobkami sa tak niewielki ,czy tez jezeli zacznie pracowac to mu sie odbiera rente.to jest wazne
        • Gość: Kagan Re: Bzdury??? IP: *.dsl.telepac.pt 31.05.11, 16:29
          Panstwo jest dla obywateli, a nie odwrotnie. Panstwo ma wiec zapewnic kazdemu prace (konkretnie tym, ktorzy chca pracowac). Tworzac miejsca pracy panstwo moze uzyc sektor prywatny, ale gdy ten, jak to pozkazuje nam praktyka, nie jest w stanie utworzyc wystarczajacej ilosci miejsc pracy, to wtedy musi je tworzyc panstwo.
          • snajper55 Re: Bzdury??? 22.01.22, 20:58
            Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Panstwo jest dla obywateli, a nie odwrotnie. Panstwo ma wiec zapewnic kazdem
            > u prace
            (konkretnie tym, ktorzy chca pracowac). Tworzac miejsca pracy pans
            > two moze uzyc sektor prywatny, ale gdy ten, jak to pozkazuje nam praktyka, nie
            > jest w stanie utworzyc wystarczajacej ilosci miejsc pracy, to wtedy musi je two
            > rzyc panstwo.

Żonę też ci państwo ma zapewnić?

S.
      • Gość: stasiakwaldek1975 Niepełnosprawni też chcą pracować IP: *.play-internet.pl 08.05.11, 10:04
        Przeczytaj to ważne o rencistach.Ja jestem rencistą 500zł miesięcznie.Muszę mieć dodatkowe przychody z pracy.Moje wykształcenie ekonomiczne(reklama,delegacje ,faktury,emaile).
        Chciałbym powiedzieć ,że XXI wiek jest wiekiem socjalnym w Europie (Unia) dotacje.Temat jest ogromny , jak ogromna jest liczba rencistów 2 500 000 ludzi.Więc trzeba mieć dobrą politykę socjalną ,dobry plan dla rencistów inwalidów.
        Plan socjalny w polityce socjalnej powinien minimum obejmować:
        1.Zapewnienie żywności dla inwalidów trzy razy dziennie.
        2.Zapewnienie mieszkania najlepiej przy rodzinie.
        3.Zapewnienie pracy zgodnie z zawodowymi predyspozycjami.
        4.Zapewnienie kursów szkoleniowych - choćby komputerowych aktualizujących.
        5,Zapewnienie ogólnokrajowe o zmniejszaniu barier architektoniczno-transportowo-komunikacyjnych (podjazdy,windy,busy,komputerowy internet,)
        6.Zapewnienie pracodawców o braku dyskryminacji,renciści potrafią wysyłać emaile reklamowe
        7.Zapewnienie tanich lekarstw.
        8.Zapewnienie regionalnych zajęciowych warsztatów(rysowanie,plastelina,wycinanki,zabawki)
        9.Zapewnienie zielonego światła dla imprez okolicznościowych dla inwalidów.
        10.Polscy warszawscy pedagodzy,pracownicy społeczni,streetworkerzy,wolentariusze,nauczyciele rozpowszechnią ten plan emailami do wszystkich zainteresowanych w regionach małych też
      • Gość: Klakson Re: Niepełnosprawni też chcą pracować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.11, 16:03
        Ale śmieszne! Należy Ci się znaczny stopień niepełnosprawności w związku z ociężałością umysłową. Jeżeli ktoś był konstruktorem z wyższym wykształceniem, a po wylewie może sklejać pudełeczka, to co, renta mu się nie należy.
      • Gość: Kagan Niepełnosprawni też chcą pracować IP: *.dsl.telepac.pt 31.05.11, 16:24
        To dobrze, ale czemu nie ma w Polsce pracy nawet dla pelnosprawnych?
      • fanbogo Re: Niepełnosprawni też chcą pracować 16.06.11, 06:40
        Jestem osobą niepełnosprawną od 20 roku życia ...z racji swoich schorzeń nigdy nie prowadziłem auta , nie jeździłem na rowerze , nie mogę biec , klękać , nie mogę normalnie zejść po schodach, wejść na drabinę . Od 30 roku życia jako osoba niepełnosprawna wraz z zdrowym wspólnikiem prowadzę dz. gospodarczą a od co najmniej 15 lat zatrudniam w mojej firmie 9 zdrowych pracowników - żaden z nich nie odszedł pracują w firmie cały czas . Moja firma żeby funkcjonować ma comiesięczne stałe wydatki rzędu kilkunastu tysięcy zł. Do tego dochodzą podatki lokalne , do budżetu państwa oraz pozostałe koszty prowadzonej dz. gospodarczej . Rocznie wydatki stałe są rzędu 250 tysięcy złotych a od tego co zostaje płacę podatek dochodowy . Od kilku lat staram się ( teraz to już walczę) o odzyskanie refunadcji mojej składki z PFORN . Żeby taką składkę uzyskać , należy terminowo dokonywać wpłat do ZUS ... a więc de facto to są moje tam wpłacone pieniądze !.
        Najpierw w 2007r PFRON mnie zarejestrował nadając numer by następnie kilka miesięcy po zarejestrowaniu udzielić odpowiedź że składka mi nie przysługuje ... bo nie prowadzę dz. gospodarczej . Sprawą się zajął się Rzecznik Spraw Obywatelskich Pan Kochanowski w konsekwencji czego Ministerstwo prac yi Polityki społecznej udzieliło odpowiedź do mnie i Rzecznika że PEFRON bezpodstawnie odmówił wypłaty refundacji składki . Efekt jest taki że ta instytucja PEFRON dalej mnie oszukuje i nie chce wypłacić moich refundacji ... od roku 2007 do chwili obecnej z niewiadomych powodów wypłacono mi w sumie tylko za 13 miesięcy z tych wszystkich lat !!!.
        A teraz mamy nowy kwiatek ... w 2010roku cichaczem Pani Fedak z MPiPS wraz z rządzącymi dokonała zmian w Ustawie z 1997r. dotyczącej refunadcji w taki oto sposób że wysokość refundowanej składki uzależniono od stopnia niepełnosprawności czyli zrobiono 3 grupy ... można się od razu domyśleć że teraz największą refundację mają osoby o najcięższym kalectwie , czyli np sparaliżowane lub takie które wymagają stałej obecności opiekuna .
        Uważam że Polski rząd walczy z kalectwem inwalidów w sposób niegodny i wręcz chamski nabytych praw człowieka , równości itd. ( kłania się Konstytucja )
        Ot to jest taka prawda o artykułach , gadce w mediach o pomocy państwa osobom niepełnosprawnym przez co powstaje stereotypowe myślenie że inwalida ma w Polce dobrze ... bo tak pięknie się nim opiekują .
        TO NIE JEST PRAWDA !!!. Przez 49 lat mojego życia , 29 to praca z czego 20 na swoim . Nic mi to państwo nie dało , do wszystkiego co posiadam doszedłem ja sam , więc niech mi nikt nie wmawia (włącznie z Tuskiem że mi coś dano ... absolutnie nic
        Tylko pozostaje pytanie : czemu teraz się mnie okrada z moje refundacji raz przez PFRON który nie wiedzieć czemu nie chce mi oddać refunadcji i drugi raz przez zmianę Ustawy z 1997r w ub. roku
      • fanbogo Niepełnosprawni też chcą pracować 16.06.11, 06:41
        Jestem osobą niepełnosprawną od 20 roku życia ...z racji swoich schorzeń nigdy nie prowadziłem auta , nie jeździłem na rowerze , nie mogę biec , klękać , nie mogę normalnie zejść po schodach, wejść na drabinę . Od 30 roku życia jako osoba niepełnosprawna wraz z zdrowym wspólnikiem prowadzę dz. gospodarczą a od co najmniej 15 lat zatrudniam w mojej firmie 9 zdrowych pracowników - żaden z nich nie odszedł pracują w firmie cały czas . Moja firma żeby funkcjonować ma comiesięczne stałe wydatki rzędu kilkunastu tysięcy zł. Do tego dochodzą podatki lokalne , do budżetu państwa oraz pozostałe koszty prowadzonej dz. gospodarczej . Rocznie wydatki stałe są rzędu 250 tysięcy złotych a od tego co zostaje płacę podatek dochodowy . Od kilku lat staram się ( teraz to już walczę) o odzyskanie refunadcji mojej składki z PFORN . Żeby taką składkę uzyskać , należy terminowo dokonywać wpłat do ZUS ... a więc de facto to są moje tam wpłacone pieniądze !.
        Najpierw w 2007r PFRON mnie zarejestrował nadając numer by następnie kilka miesięcy po zarejestrowaniu udzielić odpowiedź że składka mi nie przysługuje ... bo nie prowadzę dz. gospodarczej . Sprawą się zajął się Rzecznik Spraw Obywatelskich Pan Kochanowski w konsekwencji czego Ministerstwo prac yi Polityki społecznej udzieliło odpowiedź do mnie i Rzecznika że PEFRON bezpodstawnie odmówił wypłaty refundacji składki . Efekt jest taki że ta instytucja PEFRON dalej mnie oszukuje i nie chce wypłacić moich refundacji ... od roku 2007 do chwili obecnej z niewiadomych powodów wypłacono mi w sumie tylko za 13 miesięcy z tych wszystkich lat !!!.
        A teraz mamy nowy kwiatek ... w 2010roku cichaczem Pani Fedak z MPiPS wraz z rządzącymi dokonała zmian w Ustawie z 1997r. dotyczącej refunadcji w taki oto sposób że wysokość refundowanej składki uzależniono od stopnia niepełnosprawności czyli zrobiono 3 grupy ... można się od razu domyśleć że teraz największą refundację mają osoby o najcięższym kalectwie , czyli np sparaliżowane lub takie które wymagają stałej obecności opiekuna .
        Uważam że Polski rząd walczy z kalectwem inwalidów w sposób niegodny i wręcz chamski nabytych praw człowieka , równości itd. ( kłania się Konstytucja )
        Ot to jest taka prawda o artykułach , gadce w mediach o pomocy państwa osobom niepełnosprawnym przez co powstaje stereotypowe myślenie że inwalida ma w Polce dobrze ... bo tak pięknie się nim opiekują .
        TO NIE JEST PRAWDA !!!. Przez 49 lat mojego życia , 29 to praca z czego 20 na swoim . Nic mi to państwo nie dało , do wszystkiego co posiadam doszedłem ja sam , więc niech mi nikt nie wmawia (włącznie z Tuskiem że mi coś dano ... absolutnie nic
        Tylko pozostaje pytanie : czemu teraz się mnie okrada z moje refundacji raz przez PFRON który nie wiedzieć czemu nie chce mi oddać refunadcji i drugi raz przez zmianę Ustawy z 1997r w ub. roku
      • schnier Niepełnosprawni też chcą pracować 24.06.11, 17:41
        Witam Państwa,

mam pytanie, nieco na boku wątku który jest dyskutowany. Szukam jakichkolwiek materiałów pisanych (książki, raporty itp.) na temat motywowania pracowników z niepełnosprawnością. Wiem, że zakres poszukiwań jest ogólny, jednak na tym etapie interesuje mnie właśnie taki szeroki obszar. Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Dziękuję
      • Gość: gość Niepełnosprawni też chcą pracować IP: 77.253.226.* 29.06.11, 11:09
        Jest też inna strona problemu niepełnosprawnych. Dlaczego oferuje się im tylko pracę sprzątaczki, ochroniarza i inne "proste prace". Przecież wielu młodych i trochę starszych niepełnosprawnych ma wyższe wykształcenie i często duże umiejętności. Nie chcą, i nie dziwię im się, pracować za najniższą krajową. A pracodawcy, którzy często liczą tylko na dofinansowanie myślą, że wielką łaskę zrobią takiej osobie, że wogóle ją zatrudnią. Ja mam podobny problem, jestem osobą niepełnosprawną, chorą na SM, a jednocześnie mam wyższe wykształcenie, w tym podyplomowe, rzuty mam rzadko, więc pracuję. Mam 15 lat doświadczenia zawodowego, w tym kilka na stanowiskach kierowniczych. Nie mam renty tylko orzeczenie o niepełnosprawności, więc muszę pracować, żeby normalnie żyć. A tu po przerwie na rehabilitację okazało się, że znowu nie mogę znaleźć sensownej pracy. Oferty ograniczają się do sprzątaczek, ochroniarzy i pracowników hali, i to za najniższą krajową, a ja nie mogę pracować fizycznie. Potrzebny jest mi też ten dodatkowy urlop i krótszy dzień pracy. Tylko wtedy mogę normalnie funkcjonować. Nie chciałabym też ukrywać przed pracodawcą faktu, że mam orzeczenie i prosić go o pracę na część etatu. A jednocześnie z doświadczenia wiem, że nawet w czasie tych 7 godzin dziennie można sprawnie pokierować działem i ludźmi, bo to zależy od organizacji pracy, a nie długości czasu pracy. I co z tym fantem zrobić?
        • truten.zenobi Re: Niepełnosprawni też chcą pracować 22.01.22, 23:32
          bo system jest chory... a kapitalista nie altruista.
          jeśli niepełnosprawność oznacza przywileje które są kosztem pracodawcy to nie dziw sie że nie jest skory zatrudniać osobe niepełnosprawną a tym bardziej na jakimś odpowiedzialnym stanowisku.
          z drugiej strony przeczytaj sobie co sam napisałeś... to pracodawca jest odpowiedzialny za całe zło świata tego... nie politycy tworzący bzdurne ustawy, nie niekompetentni urzędnicy często nadgorliwi w karaniu i biurokracji... nie to pracodawca wbrew wszystkiemu i przede wszystkim wbrew zdrowemu rozsądkowi ma Ci zapewnić pracę na odpowiednim poziomie...
          a taka rzecz o której na pewno nie pomyślałeś:
          pomijając już problem przywilejów, to kolejny problem jest taki, że zatrudnienie osoby niepełnosprawnej grozi tym że kilka innych osób będzie zaangażowane w pomaganie jej.
          zapewne też obawia się roszczeniowości - która jest tak wyraźna w Twojej wypowiedzi.
          kolejna sprawa... obecnie produkcja dóbr i usług realnie wymaga pracy 10-20% osób w wieku produkcyjnym - cała reszta to pozerzy na urzędniczych czy biurowych stanowiskach. (nie tylko problem rozdęcia biurokracji, ale też marketingu czy innych pseudo usług) - jaki sens ma zatrudnianie osób niepełnosprawnych w sytuacji gdy pracy nie ma dla większości osób.
          a co tak naprawdę umiesz?
          bo wiesz współpracuję z kilkoma osobami niepełnosprawnymi i jakoś nie "wykonują prac prostych" a brak fachowców na rynku powoduje że przedsiębiorca chce czy nie chce musi rozwiązać problemy o których pisałem wcześniej.
          i co więcej często sa to osoby które system edukacji skazał na "wykonywanie prac prostych" ale dzięki samokształceniu i własnemu uporowi potrafili pokonać przeszkody które państwo im stworzyło.
          więc nie rozumiem dlaczego winą obarczasz firmy a nie władze tego kraju!
          i kolejna sprawa - wybacz komunał - zawsze możesz założyć działalność gospodarczą/firmę i sie wykazać - pokazać jaki jesteś skuteczny, jak należny zatrudniać, jak być dobrym pracodawcą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka