Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Umowa ustna

22.08.11, 23:33
    chciałabym się zapytać o taka kwestie ... dzwoni do was firma do której składaliście aplikacje z informacja iż po przejściu wszystkich etapów rekrutacji się dostajecie ... podczas rozmowy zostały omówione wszystkie najistotniejsze kwestie zgadzacie się na warunki umowy ale nic nie podpisujecie ... a godzinę później dzwoni kolejna (LEPSZA!) firma z ta sama informacja ...
    jakie są konsekwencje prawne "poinformowania" pierwszej firmy, iż nie będzie się w niej pracowało?
    Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź
    Obserwuj wątek
      • fajnyyourmalutka.86 Re: Umowa ustna 22.08.11, 23:43
        ahhh dodam iż znam przepisy kp i kc a chciałam zapytać jak wygląda ta kwestia w przypadku korporacji od strony "praktycznej" ... czy są wyciągane konsekwencje z tego tytułu?
      • Gość: majkaf Re: Umowa ustna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 07:30
        z tego co wiem umowa ustna jest tak samo wiazaca jak pisemna, ale nie sadze zeby w tym przypadku chcialaby im sie pociagac Cie do jakiejkolwiek odpowiedzialanosci.
        jedynie co to mzoe pozostac im neismak.
        zadzwon tam jak naszybciej i wytlumacz, ze dostales prpopozycje pracy w firmie o ktora zawsze sie starales, pracy zgodnie z Twoim wyksztalceniem czy co tam tylko chcesz.
        zachowaj sie tylkot tak, jakbys chcial zeby ktos cie w takiej sytuacji portaktowal
        • Gość: Toxic Umowa ustna - informacja eksperta IP: *.toya.net.pl 23.08.11, 17:30
          Podobny przypadek miałem w swojej karierze zawodowej conajmniej 5 razy. Wyglądało to tak: biorę udział w około 20 rekrutacjach, w 10 z nich przechodzę do kolejnego etapu, 3 z nich kończą się przedstawieniem warunków pracy o oferty zatrudniania. Na te 3 oferty odpowiadam twierdząco:
          - "tak, chcę podjąć pracę u Państwa w firmie"
          - pada pytanie: "od kiedy jest Pan dyspozycyjny"
          - odpowiadam: "za miesiąc"
          - firma: "dobrze"

Ale.... w trakcie miesiąca, dostaję jeszcze jedną ofertę z np. ciekawszym stanowiskiem, lepszym wynagrodzeniem. Firmie pierwszej mówię "dziękuję", słysząc w słuchawce "jest Pan niepoważny, nieprofesjonalny, itd.".

Ale.... wychodząc z założenia że trzeba wybierać lepsze zło (gorszym złem byłoby zaangażowanie się w pracę z gorszą pensją i na niższym stołku), wybieram to co lepsze dla mnie i tak również Wam radzę. Poniżej odpowiadam na pytania, które sam nie tak dawno przerabiałem w praktyce.

z tego co wiem umowa ustna jest tak samo wiazaca jak pisemna
          Błąd! I to wielki - tzw. wielbłąd ;-) Nie istnieje w polskim prawie pracy taki twór jak "ustna umowa o pracę" czy "ustne ustalenie warunków" o pracę. Nawet jeśli dostaniesz mail z propozycją pracy i odpowiesz "tak, akceptuję, chcę u Was pracować" nie oznacza to W OGÓLE że z firmą wiąże Cię tzw. prawny stosunek pracy.

Przykład ekstremalny: koleżanka miała 3-mcy okres wypowiedzenia. Dostała ofertę pracy i podpisała list intencyjny (!!!). Oczywiście w trakcie tych 3-mcy zgłosił się bank z lepszą kasą. Pierwszej firmie odmówiła. Ta pierwsza firma w przypadku listu intencyjnego oskarżyła ją o złamanie umowy cywilnej (tzw. zobowiązania cywilnego), chciała skierować sprawę do sądu i domagała się zapłaty 1 wynagrodzenia miesięcznego. Koleżanka poszła z tym do adwokata, który stwierdził jasno - nie można na podstawie umowy zobowiązaniowej wnioskować aplikację prawną w stosunku do prawa pracy !!! Koleżanka wyszła uśmiechnięta, poszła do nowej firmy a firma nr. 1 próbująca ją zastraszyć nawet oczywiście nie pofatygowała się do sądu. Dodam że była to wielka warszawska korporacja, dla której skierowanie sprawy do sądu byłoby bezproblemowe.

Sumując - zgodnie z prawem pracy nie istnieją:
          1) umowy ustne
          2) maile z potwierdzeniami warunków zatrudnieania
          3) umowy przedwstępne, listy intencyjne, itd.

Jedyną prawną formą nawiązania stosunku pracy jest UMOWA O PRACĘ.
          • Gość: juiceman Re: Umowa ustna - informacja eksperta IP: *.play-internet.pl 23.08.11, 21:30
            Wielbłąd :)
            Umowa ustana istnieje jak każda umowa cywilno-prawna (umowa zlecenie , umowa o dzieło )
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka