Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

W Polsce wstyd mieć pracę

27.09.11, 17:21
    W Polsce nie wstyd być bezrobotnym, w Polsce wstyd mieć pracę. Na ogół ludzie myślą odwrotnie, że to bezrobotni powinni się "wstydzić" swojego niezawinionego położenia. Ale prawda jest inna. W bananowej republice z chorym rynkiem pracy większym wstydem jest mieć pracę niż jej nie mieć. Dlaczego tak uważam? Bo prawda jest taka że jak masz prace to na 90% albo masz po znajomości, w wyniku chorych układzików czyli tym samym odbierasz ją komuś kompetentemu, komui się ona zwyczajnei bardziej należy (praca powinna być nagrodą za kompetencje a nie za powiązania, i to najcześciej zeby bylo zabawniej nie swoje a rodziców). A druga możliwość jest taka, ze sam pracujesz poniżej kompetencji albo za psie grosze. Co w tym zlego, pewnie zaraz zapyta jakis liberal. Przeciez to tylko umowa miedzy pracownikiem a pracodawca, jak to oni lubia mówić. A to w tym zlego, że wlasnie na tym opiera sie ten caly chory system, gdzie dobra praca to luksus, a panowie pracodawcy sobie moga robic co chca z pracownikiem (wyzysk, nazywajac po imieniu). Gdyby nikt nie pracował ponizej godnej pensji, albo niezgodnie z prawem na umowie o dzielo albo we "wlasnej firmie" (tzw samozatrudnienie) to wtedy panowie pracodawcy nie mili by wyjscia i musieli by przestrzegac prawa i zwyklej ludzkiej przyzowitości. Dlategod wstydziecie sie pracownicy, bo na waszych barkach tez spoczywa odpowiedzilanosc za chory i patologiczny w Polsce system dystrybucji luksusowego dobra jakim jest praca. To nie jest tylko wina pracodawców, rządu i polityków!
    Obserwuj wątek
      • Gość: uos Re: W Polsce wstyd mieć pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 17:26
        Nie zamierzam się wstydzić, ze sama zarabiam na swoje utrzymanie, puknij się w głowę.
      • Gość: on bez pracy Re: W Polsce wstyd mieć pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 17:26
        dlatego ja wybieram bezrobocie, a nie prace ponizej kalifikacji

tutaj niektorzy (podejrzewam, ze trolle) radza mi probowac sil w McDonalds lub nauczyc sie , jak sie uklada kafelki !!!

a jestem absolwentem jednej z najlepszych polskich uczelni i znam biegle (naprawde biegle) dwa jezyki obce
        • Gość: uos Re: W Polsce wstyd mieć pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 17:27
          Ja też. Mam się wstydzić, że mam pracę?
          • Gość: on bez pracy Re: W Polsce wstyd mieć pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 17:32
            Gość portalu: uos napisał(a):

> Mam się wstydzić, że mam pracę?

to jest opinia autora watku, nie moja
            jesli zas mowimy o wstydzie, to ja, znajac biegle dwa jezyki obce i majac dyplom magistra, wstydzilbym sie pracowac w McDonald's
            • Gość: uos Re: W Polsce wstyd mieć pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 17:33
              Taa, to już wiemy. Pytanie, co na to Ci, którzy cię sponsorują:) Ja bym się wstydziła być zależna od kogoś.
        • bez-szans-na-prace Re: W Polsce wstyd mieć pracę 27.09.11, 17:34
          > dlatego ja wybieram bezrobocie, a nie prace ponizej kalifikacji

I slusznie. Niestety za tym przykladem nie pojda inni, a jedna jaskółka nic nie wskora.

Ja się nawet ciesze w pewnym sensie, ze jestem bezrobotny. Jest ciezko materialnie ale przynajmniej nie musza wchodzic w konflikt czy kompromis ze sswoim sumieniem i moge patrzec w lustro rano, bo nie przyczyniam sie przynajmniej do tego co sie obecnie dzieje na rynku pracy, gdzie zdolny, wykształcony młody człowiek za "pensje" na poziomie minimum przeżycia ma całować spasionego, prymitywnego pana pracodawce bez szkoły po rękach i kłaniać się w pas.

Branie w tym udziału jest po prostu niemoralne.
          • Gość: kazik Re: W Polsce wstyd mieć pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 17:42
            No patrz, pan pracodawca spasiony bez szkoły potrafił założyć własną firmę a Ty taki mądry i wykształcony nie dasz rady? Taki prymityw potrafił wyrobić sobie znajomości, zdobyć kapitał, utrzymać firmę na rynku a Ty taki zdolny nic nie możesz?
            • bez-szans-na-prace Re: W Polsce wstyd mieć pracę 27.09.11, 17:54
              > No patrz, pan pracodawca spasiony bez szkoły potrafił założyć własną firmę a Ty
              > taki mądry i wykształcony nie dasz rady? Taki prymityw potrafił wyrobić sobie
              > znajomości, zdobyć kapitał, utrzymać firmę na rynku a Ty taki zdolny nic nie możesz?

No teraz to mnie rozbawiłeś, a powiem ci ze z racji mojej ciezkiej sytuacji w polskim feudalnym smrodku nie jest to latwe. Gdzie ty widziales, zeby ktos "zdobyl kapitał", albo "wyrobił sobie znajomości"? Tak to może było może sto lat temu w Stanach, teraz nikt juz własna praca sie nie dorabia. Kapitał i znajomości się dziedziczy na ogół.
        • Gość: :) Re: W Polsce wstyd mieć pracę IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.11, 18:42
          Wybierasz? To ciebie nikt nie wybrał.
      • wycofany Re: W Polsce wstyd mieć pracę 27.09.11, 17:47
        Wolabym mieszkac pod mostem niz pracowac w Macu.
        • ka-mi-la789 Re: W Polsce wstyd mieć pracę 27.09.11, 17:58
          > Wolabym mieszkac pod mostem

Czego ci wszyscy szczerze życzymy. Tylko wybierz most z hot spotem, bo bez ciebie to forum zdechnie.
      • ka-mi-la789 Re: W Polsce wstyd mieć pracę 27.09.11, 18:00
        Dorabianie ideologii do własnego nieróbstwa, matołectwa i nieudacznictwa to zachowanie arcypowszechne (dziadzi Freud nazywał je racjonalizacją), ale ty przekroczyłeś granicę, za którą zaczynają się zaburzenia psychiczne. Jeżeli spróbujesz się leczyć, twoje szanse na zatrudnienie bardzo wzrosną.
        • bez-szans-na-prace Re: W Polsce wstyd mieć pracę 27.09.11, 18:10
          > Jeżeli spróbujesz się leczyć, twoje szanse na zatrudnienie bardzo wzrosną.

Własnie sie wyleczyłem. Ze wstydu. Też do tej pory łykałem te teksty o "nieróbstwie i niuedacznictwie" i siedziałem cicho, ale teraz doszedłem do wniosku ze to nie ja tutaj jest tym który powinien się wstydzić! Oj, nie będzie dobrze z tym chorym systemem, kiedy jego pozostałe ofiary dojdą do takich wniosków jak ja, a dojdą prędzej czy później. Obawiam się że panowie pracodawcy kręcą sami na siebie bicz.
          • ka-mi-la789 Re: W Polsce wstyd mieć pracę 27.09.11, 18:19
            bez-szans-na-prace napisał:

> Własnie sie wyleczyłem. Ze wstydu. Też do tej pory łykałem te teksty o "nieróbs
            > twie i niuedacznictwie" i siedziałem cicho, ale teraz doszedłem do wniosku ze t
            > o nie ja tutaj jest tym który powinien się wstydzić!

No, to jeszcze i projekcję mamy jak ta lala.

Oj, nie będzie dobrze z ty
            > m chorym systemem, kiedy jego pozostałe ofiary dojdą do takich wniosków jak ja,
            > a dojdą prędzej czy później. Obawiam się że panowie pracodawcy kręcą sami na s
            > iebie bicz.

"Wyklęty powstań ludu Ziemi", "związek nasz bratni ogranie ludzki ród" - to już było, minęło, zostawiło po sobie od cholery problemów. Choćby stada roszczeniowych nierobów przekonanych, że "państwo ma dać".
            • bez-szans-na-prace Re: W Polsce wstyd mieć pracę 27.09.11, 18:27
              > to już było, minęło, zostawiło po sobie od cholery problemów

Społeczeństwa feudalne i władza "panów" pozostawiły jeszcze wiecej. Na przykład chore przekonanie że jeśli ktoś korzysta z państwowej redystrybucji to jest "roszczeniowy".

> Choćby stada roszczeniowych nierobów przekonanych, że "państwo ma dać".

Pokaż mi jedno, jedno cywilizowane państwo w którym nie ma redystrybucji dóbr. Bez organizacji systemu ekonomicznego to bysmy mieli ocean biedy, wysepki luksusu i dwóch panów w limuzynach i cylindrach na 50 nędzarzy przymierających głodem i pracujących po 16 godzin dziennie. To też już było.
              • ka-mi-la789 Re: W Polsce wstyd mieć pracę 27.09.11, 18:44
                bez-szans-na-prace napisał:

>
                > Społeczeństwa feudalne i władza "panów" pozostawiły jeszcze wiecej. Na przykład
                > chore przekonanie że jeśli ktoś korzysta z państwowej redystrybucji to jest "r
                > oszczeniowy".

Roszczeniowość to nie tylko pasożytowanie na podatnikach, ale również towarzyszące mu przekonanie, że jest to przyrodzone prawo podatnika oraz obrzucanie obelgami swoich żywicieli.

> Pokaż mi jedno, jedno cywilizowane państwo w którym nie ma redystrybucji dóbr.

Pokaż mi jedno państwo, w którym złodziejstwo zwane politpoprawnie redystrybucją nie doprowadziło do powstania pasożytniczej podklasy i wszystkich powodowanych przez nią problemów łącznie z przestępczością i terroryzmem.

> Bez organizacji systemu ekonomicznego to bysmy mieli ocean biedy, wysepki luksu
                > su i dwóch panów w limuzynach i cylindrach na 50 nędzarzy przymierających głod
                > em i pracujących po 16 godzin dziennie. To też już było.

Za to "organizacja systemu ekonomicznego" (kolejne cacane słówka na nazwanie zwyczajnego złodziejstwa) sprawiła, że pracujący po 16 godzin dziennie utrzymują wyłudzających zasiłki cwaniaczków, moczymordów i dziwki żyjące z rozpłodu.
                • ka-mi-la789 Re: W Polsce wstyd mieć pracę 27.09.11, 18:55

>
                  > Roszczeniowość to nie tylko pasożytowanie na podatnikach, ale również towarzysz
                  > ące mu przekonanie, że jest to przyrodzone prawo podatnika oraz obrzucanie obel
                  > gami swoich żywicieli.

Przepraszam, w wytłuszczonym miejscu powinno być słowo "pasożyta". Reszta mojej wypowiedzi pozostaje bez zmian.
            • rabart Re: W Polsce wstyd mieć pracę 27.09.11, 19:33
              "Wyklęty powstań ludu Ziemi", "związek nasz bratni ogranie ludzki ród" - to już
              > było, minęło

Właśnie wraca.

Pozostawiło po sobie od cholery problemów

Problemy to zaczęły się po 89 roku, a wczesniej wskutek konfrontacji z pewnymi grupami i państwami wrogimi pewnym założoniom gospodarczym. Które obecnie są na krawędzi zapaści ekonomicznej.
          • rabart Re: W Polsce wstyd mieć pracę 27.09.11, 19:23
            Mała podpowiedż. Osoby które wyszydzają bezrobotnych prędzej czy póżniej w dyskusjach o pracy po znajomości mówią że nie dostały pracy przez znajomych ale "kontakty to nic złego".
            Wnioski zostawiam tobie.
      • kazjenka Re: Witamy nowego trolla na pokładzie 27.09.11, 18:05
        Rozumiem, że utrzymywanie się z podatków pracujących już nie jest wstydem?
        • bez-szans-na-prace Re: Witamy nowego trolla na pokładzie 27.09.11, 18:15
          > Rozumiem, że utrzymywanie się z podatków pracujących już nie jest wstydem?

Te podatki to prawdopobonie ostatnie co nie dopuszcza do wojny domowej. Gdyby zlikwidować podatki to już w ogóle byśmy mieli trzeci świat jak sie patrzy. Garstka panów bogaczy musiała by jeździć chyba opancerzonymi samochodami pod eskortą do swojej pracy. Minimalne zasiłki zeby uciszyc gniew "lewniych nieudaczników" mówiac po liberalnemu. Ale tak sie w nieskonczonosc nie da, predzej czy pozniej i tak bedzie musiała sie ta sytuacja zmienic, nie wyobrazam sobie innegpo scenariusza.
        • Gość: on bez pracy Re: Witamy nowego trolla na pokładzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 18:23
          Nie znam autora tego watku, nic nie wiem o jego wyksztalceniu ani sytuacji zyciowej, ale dlaczego nazywasz go trollem?
          Bo mowi prawde, ze wiele osob pracuje ponizej kwalifikacji a wiele ma prace po znajomosci?
          • bez-szans-na-prace Re: Witamy nowego trolla na pokładzie 27.09.11, 18:30
            > dlaczego nazywasz go trollem?

Jak to dlaczego? Na forum praca normalnie użytkownicy to ci co mają pracę, a bezrobotni są trollami. A ja jeszcze śmią coś napisać o przyczynach tej sytuacji to już pełne oburzenie na sali. Jesteś niezawinioną ofiarą feudalizmu? Nie chcesz być ani panem ani wyzyskiwanym? Jesteś trollem, psychicznie chorym, masz urojenia, zwariowałeś. Różne są metody utrzymywania "należytej" struktury w społeczneństwie, również językowe, to tak zwane wykluczenie językowe.
            • Gość: Sprawiedliwy Popatrzcie na siebie.... IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.11, 19:49
              Idąc na studia zapewne przeanalizowałeś rynek pracy i zorientowałeś się jakich potrzeba fachowców i w jakich dziedzinach. Jeżeli tego nie zrobiłeś to przykro mi bardzo ale odpowiedz mi czym się kierowałeś wybierając swój kierunek studiów (tutaj może się pochwalisz co skończyłeś, z jaką średnią i z jaką lokatą na liście absolwentów swojej uczelni).
              Co zrobiłeś w trakcie studiów żeby pracować w swoim zawodzie?
              Co dałeś od siebie i co sobą reprezentujesz?
              Co tak na prawdę potrafisz - bo ja widzę że tylko narzekać.
              Jak nie podoba Ci się praca jaka jest, to "uczony" człowieku załóż swoją firmę.
              Są programy i można dostać dofinansowanie, ulgi w składkach ZUS-owskich i inne.
              Wcześniej tego nie było, a firmy powstawały.
              Praca w McD's - źle, za mało płacą.
              Sprzedawaj narkotyki- siana dużo, fajnie, żyjesz na fali. Tylko że za chwilę będziesz dzielił pryczę z osiłkiem a twojej d**-py zrobią jesień średniowiecza.
              Powodzenia!
          • kazjenka Re: Witamy nowego trolla na pokładzie 27.09.11, 19:12
            > Nie znam autora tego watku, nic nie wiem o jego wyksztalceniu ani sytuacji zyci
            > owej, ale dlaczego nazywasz go trollem?

Dlatego, że wątek wygląda mi na prowokację. A jeśli autor faktycznie ma takie poglądy, jak twierdzi, to za przeproszeniem ręce i cycki opadają. Dla mnie to jest pochwała pasożytnictwa i gryzienie ręki, która pasożyta karmi. To nic złego być bezrobotnym, który stara się poprawić swoją sytuację. Ale gloryfikowanie lenistwa za cudze pieniądze jest...

> Bo mowi prawde, ze wiele osob pracuje ponizej kwalifikacji a wiele ma prace po
            > znajomosci?

Wiele niekoniecznie oznacza 90%. Jak nie ma badań na poparcie tezy, to można sobie rzucić taką liczbę ot tak. I wmawiać forumowiczom, którzy zdobyli pracę przez ogłoszenie, że rzekomo dostali ją po znajomości. Bo to pasuje do ich wywodów i odsuwa niemiłe myśli na temat własnej niezaradności.

A co do bojkotu systemu - pracodawcy niekoniecznie zaczną więcej płacić. Mogą przenieść biznes na Cypr lub do innego kraju, gdzie są niższe podatki i siła robocza. I kto potem wykarmi darmozjadów, którzy zrezygnowali z pracy?
      • Gość: .... Re: Witamy nowego trolla na pokładzie IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.11, 19:13
        No, jak dla ciebie, to czapki z głów. Myślisz, że kim jesteś, żeby ustalać hierarchię społeczną?
      • bez-szans-na-prace Re: Witamy nowego trolla na pokładzie 27.09.11, 19:13
        > Dla mnie bezrobotni sa wyzej w hierarchii niz robole fizyczni/biurowi/inni za 1000 zl.

Ja teżś tak uważam poniewaz to w duzej mierze jak pisalem im wlasnie "zawdzieczamy" obecny chory feudalizm. Wyzyskiwani nie rozumieją, że i tak nie mają nic do stracenia i postepują wobec bezrobotnych zgodnie z zasadą "ja może umrę jutro, ale ty juz dzis". TAk naprawde wwiekszosci jedziemy na tym samym wózku, zależni od łaski panów. Tylko że robole za 1000zł tego nie chcą zrozumieć. Zrozumieja jak bedzie za późno na jakiekolwiek ewolucyjne zmiany tego systemu i jakiekolwiek naprawiania.
      • rabart Re: W Polsce wstyd mieć pracę 27.09.11, 19:17
        Masz dużo racji w tym co piszesz.
      • Gość: pracujący Re: W Polsce wstyd mieć pracę IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.09.11, 20:08
        żal mi was, nieroby. Cały świat winny tylko nie wy. Powinno się was zagonić do obozu pracy, nie podoba się to kopa w d...ę na rozpęd. Cieszcie się, że możecie szczekać na forum, na nic innego was nie stać.
      • krig28 Re: W Polsce wstyd mieć pracę 27.09.11, 20:41
        dla mnie największym upodleniem jest praca 1340 zł brutto/ za miesiąc pracy. A dlaczego ? Bo za takie pieniądze nie da się żyć, np czynsz z opłatami za mieszkanie ok 1000 zł wiec za co kupić sobie ubranie jedzenie lekarstwa? Państwo polskie chce podnieść wiek emerytalny wszystko fajnie ale kto zatrudnia dzisiaj 50 latka czy 60 latka? To wszystko jest chore i jak coś się szybko nie zmieni to może dojść do zamieszek na ulicach bo ile można znosić biedę i upodlenie ?
        • Gość: ... Re: W Polsce wstyd mieć pracę IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.11, 08:07
          Zapewniam cię, że jak ktoś zarabia 1340 brutto, to nie będzie płacić 1000 zł za mieszkanie z opłatami, są tańsze mieszkania, można też dzielić z kimś. Poczytajcie sobie ten ostatni artykuł w GW o ludziach, co żyją poniżej minimum socjalnego, może przestaniecie się wymądrzać, że za 1000 zł, to tylko można z głodu umrzeć.
          • wycofany Re: W Polsce wstyd mieć pracę 28.09.11, 10:56
            Chcesz dzielic mieszkanie z obcym czlowiekiem, o ktorym nic nie wiesz? Nie wiem jak ty, ale ja BYM SIE BAL.
            • kazjenka Re: W Polsce wstyd mieć pracę 28.09.11, 11:36
              > Chcesz dzielic mieszkanie z obcym czlowiekiem, o ktorym nic nie wiesz? Nie wiem
              > jak ty, ale ja BYM SIE BAL.

Rozumiem, że na studiach mieszkałeś tylko ze znajomymi albo sam wynajmowałeś kawalerkę? Nigdy nie trafiłeś do akademika do pokoju z osobą, którą poznałeś dopiero przy wprowadzaniu się/oglądaniu mieszkania?
            • Gość: uos Re: W Polsce wstyd mieć pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 11:12
              Nie każdy jest taki strachliwy:) Mnóstwo ludzi współdzieli mieszkania z kimś - czasem ze znajomymi, czasem z kimś obcym.
              • wycofany Re: W Polsce wstyd mieć pracę 30.09.11, 20:23
                Sa pewnie tacy, co zamieszkaja nawet w szopie zeby zaoszczedzic. Ale to ich problem.
                • Gość: Kagan Re: W Polsce wstyd mieć pracę IP: *.dsl.telepac.pt 30.09.11, 20:39
                  A po co zaraz szopa? A smietnik z dachem to nie laska?
      • ka-mi-la789 Re: Witamy nowego trolla na pokładzie 27.09.11, 21:53
        > Dla mnie bezrobotni sa wyzej w hierarchii niz robole fizyczni/biurowi/inni za 1000 zl.

Cóż, każdy ma prawo do własnej hierarchii wartości i własnych poglądów, nawet najbardziej kretyńskich. Ale akurat co do mnie, to spudłowałeś - nie jestem "biurowym robolem" (fizycznym też nie, przedstawicielem handlowym też nie), a tysiąc zeta zarabiam w ciągu dnia-dwóch.
      • Gość: trefl Re: W Polsce wstyd mieć pracę IP: *.skynet.net.pl 28.09.11, 13:18
        Właśnie tacy nieudacznicy jak Ty niszczą okradają i wyniszczają gospodarkę tego kraju. To jest patologia, nie mieć pracy -to sukces ? kur.. ludzie ja pier...

• wycofany Re: W Polsce wstyd mieć pracę 30.09.11, 20:19
          MIec prace w supermarkecie to sukces?
          • Gość: Kagan Re: W Polsce wstyd mieć pracę IP: *.dsl.telepac.pt 30.09.11, 20:38
            Praca w supermarkecie to obciach. Chyba, ze ktos pracuje tak jak kiedys ja, czyli jako analityk w centrali firmy Woolworths .
      • Gość: dar A ciekawe kto Ciebie żywi,daje kasę na neta itd.? IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.11, 14:00
        A ciekawe kto Ciebie żywi,daje kasę na neta itd.?
        • gebka22 Re: A ciekawe kto Ciebie żywi,daje kasę na neta i 29.09.11, 23:10
          Mieszkam w woj.lubelskim i tu z pracą jest tragedia-praca za 1000-1500zł jest marzeniem.Najgorzej jednak boli załatwianie pracy po znajomości,bez kwalifikacji-człowiek nie ma żadnych szans. Najgorzej jest w urzędach -tylko ogłoszą jakiś konkurs a człowiek z góry wie kogo zatrudnią.Towarzystwo jest już tak zdemoralizowane,że nawet się z tym nie kryje.
          I ja mam tych ludzi szanować bo mają pracę? Za co?Za cwaniactwo i znajomości?
          • Gość: Kagan Re: A ciekawe kto Ciebie żywi,daje kasę na neta i IP: *.dsl.telepac.pt 30.09.11, 10:33
            A kto zywi burzuja-wyzyskiwacza? Ludzie pracy!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka