Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

premia roczna

IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 11.12.11, 09:23
    moje wynagrodzenie to pensja + premia roczna. premia wyplacana jest w marcu. mam zamiar zmienic prace w lutym. czy pracodawca ma obowiazek wypłaty premii za przepracowany rok jezeli nie bede juz jego pracownikiem? czy reguluje to kodeks pracy?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: premia roczna 11.12.11, 13:05
        Gość portalu: pracownik napisał(a):

> moje wynagrodzenie to pensja + premia roczna. premia wyplacana jest w marcu. ma
        > m zamiar zmienic prace w lutym. czy pracodawca ma obowiazek wypłaty premii za p
        > rzepracowany rok jezeli nie bede juz jego pracownikiem? czy reguluje to kodeks
        > pracy?

Tego nie reguluje Kodeks pracy. To jest regulowane przez regulamin wypłacania premii rocznej ustalony przez pracodawcę. Poczytaj go sobie, to się dowiesz.

S.
        • rocambolesca Re: premia roczna 11.12.11, 13:51
          Dlaczego pracodawca miałby Tobie dać premię skoro nie będziesz wtedy już jego pracownikiem? Logiczne.
          • snajper55 Re: premia roczna 11.12.11, 16:30
            rocambolesca napisała:

> Dlaczego pracodawca miałby Tobie dać premię skoro nie będziesz wtedy już jego p
            > racownikiem? Logiczne.

Jeśli w warunkach wypłacania premii nie wyłączyli osób już niepracujących - to dostanie.

S.
            • nchyb Re: premia roczna 11.12.11, 16:46
              ano właśnie, wszystko zależy od regulaminu, widziałam takie, w których był zapis, ze wypłącana jest tym, którzy byli pracownikami danego zakładu na dzień 31 grudnia, jak i takie, gdzie był zapis, że wypłacana jest wyłącznie obecnie zatrudnionym.
      • agulha Re: premia roczna 11.12.11, 22:51
        Z doświadczenia własnego obstawiam, że nie dostaniesz, niestety.
        • charade Re: premia roczna 12.12.11, 10:08
          Ja kiedyś dostałam tzw. trzynastkę, jak już od kilku ładnych miesięcy nie pracowałam w firmie. Możecie sobie wyobrazić moje (miłe) zdziwienie, nie spodziewałam się tego!

Moja koleżanka pracująca jako PH też dostała roczną premię mimo złożonego już wypowiedzenia. Premia jest w końcu za to, co człowiek wypracował w ciągu roku, żadnej łaski tu nie ma, ale wiadomo, teoria teorią.

Swoją drogą miło słyszeć, że są jeszcze firmy wypłacające premię, bo większość zaprzestaje to robić po pierwszym pojawieniu się słowa "kryzys" w mediach.
          • Gość: pracownik Re: premia roczna IP: *.saint-gobain.com 13.12.11, 13:22
            chyba faktycznie wszystko zależy od regulaminu. niestety nie mam wglądu do niego bez .... wizyty w kadrach. firma jest mała wiec takie pytanie mogłoby .... wzbudzić podejrzenia.
            • zawsze_shinylipsofangel Re: premia roczna 13.12.11, 13:47
              Jak ja to lubię.Wizyta w kadrach mogłaby wzbudzić podejrzenia ,czyli nie zamierzasz poinformować wcześniej,że odchodzisz i dać szansę na wcześniejsze znalezienie kogoś na Twoje miejsce.Ale kaska,która Ci się należy ,to już inna sprawa.Kodeks pracy,a pewnie w razie czego,to sąd pracy i takie tam.
              • Gość: abc Re: premia roczna IP: *.182.223.87.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.12.11, 18:19
                zmień w kwietniu
              • Gość: pracownk Re: premia roczna IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 13.12.11, 22:01
                oczywiscie ze zamierzam :) miesiac przed - zgodnie z okresm wypowiedzenia. prcodawca nie ma wyrzutów przy zwalnianiu - ja tez nie mam sentymentów. jestem poprostu najemnikiem - wykonuje prace dobrze, z zaangażowanie,, generuje spore oszczednosci, pojekty zamykam w terminie wiec nalezy mi sie wynagrodzenie. ten rok przepracowalem bardzo solidnie i ... dlatego oczekuje gratyfikacji.
                niestety - przez 2 lata mimo wysokich ocen, nie znalazlo to odbicia we wzroscie wynagrodzenia. na moja prosbe o dofinancowanie dojazdow (blisko 150km dziennie) pracodawca pomachal marchewka - rekompensata w wyzszej premii. 100% praconikow w tej oganizacji o zwolnieniu dowiaduje sie ostatniego dnia miesiaca - gdy dzien wczesniej sa np. klepani po plecach.
                prawa rynku sa brutalne - oferty sa coraz atrakcyjniejsze, szanse rozwoju coraz wieksze - pracownik to towar za ktory nalezy zapłacić adekwatie do jego umiejętności - kazdy z nas pracuje dla kasy - satysfakcja jest tylko dodatkiem.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka