Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w IT

25.06.12, 21:28
    Z tym XML-em to doje****
    Obserwuj wątek
      • Gość: programistaXML Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I IP: *.pkobp.pl 26.06.12, 09:22
        Programista XML - to wszystko tym artykule...
        • chamski_post HTML,CSS,XML.... 27.06.12, 15:54
          ...języki programowania PO BYKU....

Kolejna bzdura - badanie znajomości programów graficznych. Co u diabła ? Jak to się ma do zawodu informatyka !?

Kto robił te badania ? Pani Magda po psychologii społecznej? Ok, może nie wiedzieć jaka jest różnica miedzy XML-em a Perlem ale przecież można się zawsze zapytać kogoś kto pracuje w branży.

Druga sprawa to to, że warto to się uczyć platform które raczkują dopiero albo są niszowe (frameworki Ruby-ego, Python-a, Closjure, Scala).
          • Gość: Kryszard Re: HTML,CSS,XML.... IP: 217.7.186.* 27.06.12, 16:06
            "Druga sprawa to to, że warto to się uczyć platform które raczkują dopiero albo są niszowe (frameworki Ruby-ego, Python-a, Closjure, Scala). "

he? ... mozesz rozwinac albo uzasadnic?
            • Gość: Hauleth Re: HTML,CSS,XML.... IP: *.devs.futuro.pl 27.06.12, 16:41
              Bardzo prosto. W Rubym można pisać aplikacje webowe wręcz błyskawicznie, bez dużego nakładu pracy a także skutecznie, szybko i łatwo je testować (RSpec, Cucumber, Factory Girl). Scala to z kolei uczłowieczona Java, w której w końcu można pisać jak człowiek, a z racji, że działa na JVM to można napisać wszystko to samo co w Javie tyle, że szybciej. Dodatkowo oba języki, które tutaj wymieniłem mają dość duże wsparcie za granicą u sporych firm takich jak GitHub, 37signals czy Twitter. Jednak niszowymi językami bym ich nie nazwał (chyba, że na polskim rynku). Językiem, w którym można bardzo dużo zarobić (chyba najwięcej), a nie został tu uwzględniony to Erlang, jednak w nim nie jest za dużo pracy, więc trzeba jednak już wcześniej mieć znajomości by w nim coś osiągnąć.
              • Gość: Krzsyard Re: HTML,CSS,XML.... IP: 217.7.186.* 27.06.12, 17:03
                O! pieny post!
                Juz sprowadzam na ziemie. To ze wydaje Ci sie ze pisanie w tych narzedziach jest sprawne latwie i super nie oznacza ze tak jest. Potrzeby rynku sa inne i tyle. Klienci nie za to placa zeby popisywac sie rubby. Ze nalezieniem dobrze platnej pracy na niszowych produktach zawsze slabo slabo o jes tjej po prostu mniej. Czesto praca jest przy produktach ktore sa juz napisane np w PHP i java script i tyle... musisz kontynuwac. Ile kostuje refaktorowanie do cudownej nowej technologii i jakie sa tego wyniki wie kazdy kto podjąl sie prowadzenia takiego projektu. Prowadzac projekt w niszowej technologiii lub rozwiajjacej Projekt Manager jest postawiony przed szeregiem ryzyk np jak straci kluczowego kolesia w projekcie to latami bedzie szukal jego nastepcy - to jest powazne ryzyko. Pojawia sie tez ryzyko z kontynuacja wsparcia dla technologii itd. Nie czaruj mi tu z minimalnym nakladami pracy i sprawnoscia bo wsyzstko ma swoja cene i tyle. Nie wiem tez co ma JVM do Java Scriptu? Java i Java Script to sa rozne jezyki. Nikt o zdrowych zmyslach nie pisze FE w javie (np zamiast PHP).

Osobiscie jako zawodowy PM nie podjal bym sie pisania projektu w produkcie niszowym jesli takie wymaganie nie zostalo by postawione wprost przez klienta, Pisal by w tym co ma najlepsze wsparcie na rynku za rowno od strony zasobow ludzkich jak i technologii.

Nadal nie widze uzasadnienia dlaczego warto uczyc sie przede wszystkim niszowych technologii. Przede wszystkim programista web powinien znac podstawowe i najbardiej popularne technologie bo na takch specow jest potrzeba na rynku, potem ewentualnie mozna uczyc sie jakis niszowyych spraw aby podniesc swoja warosc na rynku.
                • chamski_post Re: HTML,CSS,XML.... 27.06.12, 17:58
                  > Nadal nie widze uzasadnienia dlaczego warto uczyc sie przede wszystkim niszowyc
                  > h technologii. Przede wszystkim programista web powinien znac podstawowe i najb
                  > ardiej popularne technologie bo na takch specow jest potrzeba na rynku, potem e
                  > wentualnie mozna uczyc sie jakis niszowyych spraw aby podniesc swoja warosc na
                  > rynku.

Standardy się zmieniają. Już teraz php traci na popularności (powoli ale traci). Ilość developerów php jest ogromna, co odzwierciedla się w wysokości zarobków (szary koniec).

Nie dziwi mnie, że PM-om jest to bardzo nie w smak bo im trudniej później jest znaleźć doświadczonego developera danej platformy tym więcej trzeba mu zapłacić - ale to już nie problem programistów :)

Na koniec - co ma wsparcie do popularności technologii? Dokumentacja techniczna i wsparcie to podstawa i żaden projekt-technologia-platforma nie ma prawa zyskać uznania, jeżeli tego nie ma.
                  • Gość: Kryszard Re: HTML,CSS,XML.... IP: 217.7.186.* 28.06.12, 10:45
                    Ale rozwoj niszowego produktu moze zostac zatrzymany? Wsparcie w postaci naprawy bledow czy releasowania nowych wersji nie bedzie kontynuowane i co wtedy? Jest to ryzyko prawda? Nie jeden wlasciciel produktu w dephi wie co to zanczy uslyszec ze tak naprawde nie wiadomo co z dephi bedzie.... javalovers ;) tych problemow nie maja. Wsparcie nie bedzie kontynuowane bo userow jest malo i ekipie porojektowej juz sie nie chce, albo maja lepszy komercyjny projekt na topie.... czas oczekiwania na poprawki tez jest dłuższy w przypadku technologii niszowych? jest. To co dostaja PHPowcy dzisiaj w technologii niszowej poczekasz kilka tygodni, miesiecy albo nie dostaniesz nigdy. W przypadku ugruntowanych technologii jest to malo prawdopodobne. W tym sensie wsparcie rozwoju produktu jest duzo lepsze w ugruntowanych technologiach.

Nadal nie chchesz zrozumiec: nie ma czegos takiego jak programista PHP. Jako project manager szukam programistow Web, ludzi którzy znają arkana tego obsztaru IT wiedza jak poruszać sie w srodowisku przegladatek, jakie sa pulapki i jake sa dobre metody w programowaniu webowyym i mobilnym, PHP jest tylko jednym z narzedzi ktore moze usprawnic prace takiego speca. jesli prezentujesz sie jako programista PHP na rynku nie dziw sie nie nie chca Ci placic.

• Gość: Gosc Re: HTML,CSS,XML.... IP: *.play-internet.pl 28.06.12, 15:30
                      Na podstawie tego co piszesz mozna doskonale zilustrowac moja teze, ze kariera informatyka jest jedna z najgorszych, gdyz w IT (ICT) postep technioczny (prawda, ze tylko powierzchnowy, ale nie mniej wymagajacy ciaglego ooznawania tych roznych nowinek, niewazne jak glupich, ale za to modnych) jest tak szybki, ze trudno jest za nim nadazyc, a jesli ktos nie nadaza za tymi wszystkimi nowinkami (niewazne, ze na ogol w zasadzie iluzorycznymi), to wypada z rynku pracy.
                      Stad tez rozsadni mlodzi ludzie nie chca zostac informatykami i wybieraja zawody "korporacyjne", np. lekarza czy prawnika, gdzie w zasadzie wystarczy sie raz nauczyc zawodu na studiach i w kilka lat po nich, aby spokojnie dociagnac emerytury. Porownajcie np. lekarza, ktory konczyl studia w latach 1970tych i wciaz zapisuje w zasadzie te same lekarstwa, co 40 lat temu z informatykiem, ktory wtedy tez skonczyl studia a po nich programowal ODRE 1305 w COBOLu... Lekarz musi zaktualizowac gora 10-20% swej wiedzy w ciagu zycia, a informatyk ponad 80%, i tu lezy pies pogrzebany!
        • obrain Hahaha - ale ubaw! czekamy na Prawników i Lekarzy 27.06.12, 16:49
          dawno się tak nie ubawiłem - programista ajax i programista XML i do tego te ich stawki, nie wspomnę już o grafikach :))) hahaha Te statystyki robiło jakiś gimnazjalista który nie miał zielonego pojęcia o IT :))) Powinni wydać jeszcze taki raport o LEKARZACH i PRAWNIKACH
      • Gość: Inżynier Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w IT IP: 146.90.26.* 27.06.12, 14:45
        IT to nie tylko programowanie a i wiele innych działów w których można zarabiać tyle samo albo i więcej?? Czemu nie podadzą zarobków inżynierów sieci w tym zestawieniu??
      • Gość: docent666 Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w IT IP: 205.228.82.* 27.06.12, 14:55
        To nie jest lista języków programowania tylko i wyłącznie słów kluczowych których rekruterzy poszukują w CV.
        XML, HTML, CSS nie są językami programowania tylko formatami opisu struktur danych bądź prezentacji danych. .Net to również nie jest język programowania tylko platforma na której funkcjonuje grupa języków (m.in. C#) - równie dobrze mogli podać osobno JVM i Java...

proponuję zmianę tytułu na 'czego dziennikarz powinien się nauczyć by dobrze napisać artykuł o IT' ;)
        • lelontm2 Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I 27.06.12, 14:58
          Dokładnie
        • Gość: xx Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.12, 15:09
          Primo, wiadomo, że autor tego artykułu to stażysta, który nie ma zielonego pojęcia o IT i nigdy w życiu nie będzie miał cienia szansy, aby zrozumieć czym jest XML, czym C# a czym .NET. Ale czego oczekiwałeś od gazeta.pl?

Secundo, nie napinaj się tak, bo granica pomiędzy językiem, technologią, narzędziem i notacją jest bardzo płynne. Mówiąc o językach można by przypuszczać, że GWT, J2EE, J2ME i Android (programowanie) jest tym samym, a jedna różnice są zasadnicze. Tak samo twierdzenie, że HTML to nie jest język programowania jest śliskie. To, że jest deklaratywny, to nie znaczy, że nie jest językiem programowania. Jest wiele języków, w których nie ma fora i mimo tego są równoważne z maszyna Turinga.

Tertio, celem zestawienia jest pokazanie, że po kierunkach ścisłych jest praca i da się jakkolwiek zarobić, więc moim zdaniem artykuł jest dobry i jeśli choć jedna osoba po przeczytaniu go nie pójdzie na socjologię to chwała mu...
          • lelontm2 Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I 27.06.12, 15:15
            Jak kończyłem studia to HTML językiem programowania nie był. A te dane nie są z od autora tekstu tylko z raportu Sedlak & Sedlak.
            • Gość: xx Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.12, 15:42
              A SML był? SGML?

A XSLT?

To, że jakiś profesor na slajdzie napisze tak czy inaczej to jeszcze nie oznacza, że tak czy inaczej jest...
              • Gość: klm Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I IP: *.dynamic.mm.pl 27.06.12, 18:09
                To, że ty napiszesz coś w necie również nie oznacza, że tak jest.
                • Gość: elo mistrzuniu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 21:44
                  chcialbym cie prosic bys sie zastanowil nad tym co stoi za literka L w tych wszystkich wymienionych powyzej akronimach...
      • Gość: moe Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w IT IP: *.homenett.pl 27.06.12, 14:55
        "GIMP" jest pewnym naprowadzeniem
      • rabbinhood a Python? 27.06.12, 14:58
        dlaczego nie ma?
      • Gość: 6seal6 Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w IT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 15:04
        Brednie, znajomość PHP niżej wyceniana od znajomości HTML/CSS.
        Parodia.
        Autor, zero pojęcia na tematy IT.
        • Gość: art Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I IP: *.insignia.petroinform.net 27.06.12, 15:46
          Ja powoli bym sie kłócił z takim stwierdzeniem. Front endowców zwłaszcza w kontekście html5 css3 i wszystkiego wokół tematu mobile nie ma za dużo a projektów coraz więcej i pracy w tym zakresie pełno. Programiści nie mają czasu się już specjalizować we froncie więc takich ludzi się szuka. A jak popyt duży to i stawki lecą do góry.
          • Gość: kryszard Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I IP: 217.7.186.* 27.06.12, 16:03
            prawda. PHP mozna sie nuczyc w tydzien i potem ... pisac gnioty webowe. Sprawne operowanie html, skryptem i stylami jest kuczem do dobrych i elastycznych frontendow, zwlaszcza dla mobile. Znajmosc przegladarek i ich humorow zaleznie od wersji jest tez bardzo cenna. Wszystko to do kupy mozna nazwac doswiadczeniem w programowaniu webowym... sam PHP to pikus mowi o kandydateci tyle co nic.
          • Gość: 6seal6 Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 16:08
            Trochę się nie zgadzam z powyższym stwierdzeniem. Tym bardziej, że technologia HTML5/CSS3 to nawet nie są języki programowania. Poziom skomplikowania PHP jest znacznie wyższy niż wspomnianych. Mam tu na myśli PHP 5 obiektowy+frameworki.
            • Gość: xx Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.12, 16:29
              Tak mówisz, jakbyś dopiero co liznął temat.

W PHP po nauczeniu języka skomplikowanego nie ma kompletnie nic. Poziom komplikacji 95% aplikacji webowych od strony PHP jest banalny.

Natomiast znajomość HTML (szczególnie przed 5), niuansów przeglądarek, trików do uzyskania pożądanych efektów to wiedza rozległa i ciągle się zmieniająca.
        • Gość: Hauleth Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I IP: *.devs.futuro.pl 27.06.12, 16:45
          Ja do tego, że znam PHP niechętnie się przyznaję, bo ten język ma tylko 1 zaletę: jest popularny, na tym koniec. Wygląda jak dziecko z nieprawego łoża Perla i COBOL'a.
          • Gość: 6seal6 Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 17:07
            Przyznam się, że nie jestem ekspertem, ale z tych wszystkich technologii (mam tu na myśli HTML/CSS JavaScript, Ajax, Jquery, MySQL) najtrudniejszy jest dla mnie PHP.
            Nie ukrywam, że jestem samoukiem. Nie widzę nic wstydliwego przyznawaniu się do znajomości PHP. HTML wg mnie jest strasznie prosty i przejrzysty, CSS również. Mam tu na myśli również HTML 5 i CSS3.
            • Gość: Krzsyard Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I IP: 217.7.186.* 27.06.12, 17:11
              PHP przejrzysty .. hmm... tak nie jesteś ekspertem.....
              czasem zbiera mi sie na wymioty jak widze spagetti php z HTML i javascriptem i xml.... przejrzyście widze caly moj obiad z wczoraj :)
              • Gość: 6seal6 Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 17:21
                Miałem na myśli, że HTML jest prosty i przejrzysty.
                Natomiast po to są frameworki i wzorzec MVC, żeby nie było takiego pomieszania.

Nie jestem zawodowym programistą i poza wspomnianymi językami znam tylko C++ i VBA.
                Poza tym znam dość dobrze Photoshopa.

Jestem domorosłym samoukiem (nie jest to żaden cynizm).
      • remo29 Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w IT 27.06.12, 15:39
        GIMP?? Nie chcę dłużej żyć...
        • Gość: moe Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I IP: *.homenett.pl 27.06.12, 18:15
          no właśnie ,a większość na forum rozwodzi sie na Javą i C
          Ja wątpię w te zarobki w IT,bo niewielu powiedziało z okrzykiem "Gimp" i jednym tchem nie wypowiedziało Paint .
      • Gość: Kryszard Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w IT IP: 217.7.186.* 27.06.12, 15:58
        znajacy ABAP zarabia wiecej niz spec od Java EE?
        Java EE na rowni z Java ???
        Jesli jest tu jakis dobry specjalista do JEE i zarabia 6k miesiecznie to piszcie do mnie zatrudnie go za 4 razy tyle (tyle ze w DE).

ABAP sam w sobie nie istnieje. Jesli ktos pisze raporty to prawdopodbnie jest konsultantem SAPa a znajac SAP generaklnie zarbia sie dobrze....

Groch z kapusta w tym atrykule.
      • Gość: Java lover A ja mam pytanie IP: 2.26.207.* 27.06.12, 16:04
        Jestem kompletnie spoza branzy, studiowalem filozofie, potem przenioslem sie do UK i tu studiuje IT (programowanie Java, JavaScript, Processing, HTML5, CSS3). I tak sie zastanawiam, czy ktos mnie kiedys przyjmie do pracy, czy to co robie, ma w ogole jakikolwiek sens? Problem w tym, ze ja po prostu uwielbiam programowac, uwielbiam w ten sposob rozwiazywac problemy, tworzyc cos, kontrolowac, budowac. Ale przeraza mnie, ze wszedzie szukaja ludzi z doswiadczeniem 4, 5 lat. Przeciez to jest fizycznie niemozliwe...
        • Gość: Kryszard Re: A ja mam pytanie IP: 217.7.186.* 27.06.12, 16:14
          Dobre ! :)
          Byc moze t prowakacja ale odpwiem CI powaznie. Na pewno prace znajdziesz szybciej niz po filozofii. CO do doswiadczenia to nie prawda, pracodawcy szukaja pracownikow na wszystkich szczeblach zaawansowania, na pozcatku bedziesz po prostu zarabial mniej. Chcsz sie lepiej i latwiej sprzedac na rynku pracy zrob sobie portfolio: kilka produktow demo. w webie ejest nawsze MASA pracy gdyz dynamika projektow jest ogromna. W produkcie ciagle cos sie zmienia zwlaszcza we frontendzie. Na konie oczekiwnie kontra teoria: W pracy zawodowego programisty web nie jest tak jak podczas studiow technologii web. Czesto wymagania co do jakosci i ksztaltu produktu sa bardzo scisle okreslone a uzyskanie zadowalajacej jakosci porduktu koncowego zmudnie nudne i trudne (komponent ktory otwoera sie poprawnie na wszystkich najpoularniejszych przegladarkach itd...). Powodzenia. Praca w komercyjnym projekcie moe skutecznie obzydzic milosc do programowania :).
          • Gość: xx Re: A ja mam pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.12, 16:32
            > Czesto wymagania co do jakosci i
            > ksztaltu produktu sa bardzo scisle okreslone a uzyskanie zadowalajacej jakosci
            > porduktu koncowego zmudnie nudne i trudne (komponent ktory otwoera sie poprawni
            > e na wszystkich najpoularniejszych przegladarkach itd...). Powodzenia. Praca w
            > komercyjnym projekcie moe skutecznie obzydzic milosc do programowania :).

To jest święta prawda. Po 2 dniach spędzonych nad ustawianiem warstw tak, aby były prosto pod FF12 i IE6 już nie ma miejsca na miłość... ;)
          • Gość: Java lover Re: A ja mam pytanie IP: 2.26.207.* 27.06.12, 16:45
            Pytalem powaznie i dziekuje za rzeczowa odpowiedz.
        • Gość: klm Re: A ja mam pytanie IP: *.dynamic.mm.pl 27.06.12, 18:07
          Na pewno dasz radę. Skończyłem filozofię i potem IT tyle, że w Irlandii. Pracuję jako programista.
      • Gość: MartinKrell Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w IT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.12, 16:56
        W kazdej branży mozna dobrze zarobić, o ile jest się naprawdę fachowcem i odpowiednio się zareklamuje poprzez prase, ulotki, a obecnie głownie internet- reklamy i wpisy w katalogach branżowych jak www.ryder.pl
      • Gość: kryszard Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w IT IP: 217.7.186.* 27.06.12, 17:23
        A tak przy okazji Sedlak and Sedlak to oni swoimi idiotycznymi statystykami popsuli juz krew nie jednemu. Pamietam mojego kolege, bardzo dobrego programiste , ktory staral sie o prace w niemieckiej firmie. Rekrutowali ostro, rozmow i testow bylo kilka, kolega wygral swoja posade i... firma zaproponowała mu 2k PLN miesięcznie BO S and S w statystykach podawał ze tyle zarabia programista w PL... tak uzasadnili swoja propozycje finansowa.
      • sselrats A ile w Smalltalku? 27.06.12, 17:44
        ...
      • Gość: xxxxxx Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w IT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 18:04
        szkoda że ani autor tekstu ani komentujący nie zdają sobie sprawy, że IT to nie tylko programowanie - te tabelki pokazują co najwyżej prace z pogranicza IT i gimnazjalistów tworzących strony internetowe i grafikę do nich (no co najwyżej tworzących marne aplikacje na facebooka dla jakiejś firmy).

chociaż w sumie nie szkoda - co to jest marne 6k PLN w porównaniu kilkunastoma, które zarabiają sieciowcy, admini, zarządzający projektami czy ktokolwiek świadomy co to jest branża IT.
        • Gość: elo Wlasnie to chcialem napisac... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 21:57
          W IT najlepiej uczyc sie sprzedazy....
        • Gość: LINK Re: Czego warto się uczyć, by dobrze zarabiać w I IP: *.play-internet.pl 28.06.12, 10:47
          www.halfsigma.com/2007/03/why_a_career_in.html
      • professional_scoffer Rozczarowanie 28.06.12, 13:09
        Do tej pory kojarzyłem pojęcie 'informatyk' z osobą kompetentą, trzeźwo myślącą, wyważoną w wypowiedziach i zdroworozsądkową, itd., ale patrząc po komentrzach powyżej to jest to taka sama grupa krzykaczy jakich wiele. Bo najważniejsze to ustalić kto jest 'true' programista, a kto popierdółka - zupełnie tak samo jak na jakimś gimnazjalnym forum o muzykach, aktorach, itp.
        • Gość: Gosc Re: Rozczarowanie IP: *.play-internet.pl 28.06.12, 15:14
          Zrozum, ze programowanie jest esencja informatyki, gdyz do zajec nie wymagajacych umiejetnosci programowania, mozna podszkolic praktycznie kazdego i to w gora kilka tygodni...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka