Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

koniec umowy

IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.09.12, 19:12
    konczy mi sie umowa na okres probny 30 wrzesnia. na pazdziernik mam grafik ale roznie to bywa. czy moze byc tak, ze jak przyjde do pracy 1 a np. 7 to powiedza ze nie przedluzaja mi umowy? czytalam gdzies, ze wtedy przyjscie do pracy jest rownoznaczne z zawarciem umowy na czas nieokreslony, czy ktos zna odpowiedz?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: koniec umowy 26.09.12, 03:21
        Gość portalu: justyna82 napisał(a):

> konczy mi sie umowa na okres probny 30 wrzesnia. na pazdziernik mam grafik ale
        > roznie to bywa. czy moze byc tak, ze jak przyjde do pracy 1 a np. 7 to powiedza
        > ze nie przedluzaja mi umowy? czytalam gdzies, ze wtedy przyjscie do pracy jest
        > rownoznaczne z zawarciem umowy na czas nieokreslony, czy ktos zna odpowiedz?

Nie ma czegoś takiego jak przedłużenie umowy. Umowy o pracę nie można przedłużyć. Można jedynie zawrzeć kolejną umowę.

Nie, 7 października nie mogą powiedzieć, że nie zawierają z Tobą umowy o pracę. Dopuszczenie pracownika do pracy po rozwiązaniu się umowy o pracę można uznać za zawarcie z nim umowy o pracę na czas nieokreślony. Tak więc jeśli zostaniesz dopuszczona do pracy 1 października, to możesz uważać się za zatrudnioną na czas nieokreślony.

Ale możesz po prostu 1 października nie zostać do pracy wpuszczona - przecież wtedy już nie będziesz pracownikiem.

S.
      • tomeczek_44 Re: koniec umowy 26.09.12, 10:48

> czy moze byc tak, ze jak przyjde do pracy 1 a np. 7 to powiedza
        > ze nie przedluzaja mi umowy?

Nie. Powinni ci powiedzieć ostatniego dnia starej umowy albo wpuścić do pracy pierwszego dnia nowej i od razu podpisać nową umowę. Ja bym po prostu przyszedł do pracy 1 X i jeżeli do końca tego dnia umowy nie będzie to do widzenia.

Może być też tak jak Snajper pisał wyżej, że ostatniego dnia nic nie powiedzą, a 1 X nie dopuszczą cię do pracy. Więc ja bym radził spakować w kartonik swoje rzeczy ostatniego dnia umowy (demonstracyjnie pochlipując) :) i je zabrać, a jeśli podpiszą nową umowę to je po prostu znów przynieść.
      • snajper55 Re: koniec umowy 26.09.12, 11:29

> konczy mi sie umowa na okres probny 30 wrzesnia. na pazdziernik mam grafik ale
        > roznie to bywa. czy moze byc tak, ze jak przyjde do pracy 1 a np. 7 to powiedza
        > ze nie przedluzaja mi umowy? czytalam gdzies, ze wtedy przyjscie do pracy jest
        > rownoznaczne z zawarciem umowy na czas nieokreslony, czy ktos zna odpowiedz?

Czy nie najprościej byłoby zapytać czy podpiszą z Tobą umowę?

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka