Gość: radek IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.10.12, 12:10 I dlatego, supermarkety mają ulgi podatkowe na tworzenie miejsc pracy... Zajebisty ten kraj... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
watashi-no mechanik? 23.10.12, 12:34 w byle zapyziałym miasteczku na co drugiej ulicy jest warsztat samochodowy a co lepsi maja roboty w bród! polacy jezdza uzywanymi autami majacymi srednio 10 lat, wiec jesli szybko sie nie wzbogaca i nie wymienia ich masowo n anowe:), mechanicy nie musza bac sie o prace. podobnie jest z robotnikami budowlanymi i wszelakimi majstrami, ktorych w Polsce juz nie uswiadczysz, bo zarabiaja kupe kasy za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: mechanik? 23.10.12, 15:29 Technik mechanik to taki ktoś, kto sobie wyobraża, że będzie technologiem czy konstruktorem. Wyobraża sobie, że jest mądrzejszy od inżyniera. Jeśli ktoś pokazuje świadectwo technikum i chce pracy inżynierskiej, to tej pracy nie dostanie. Na stanowisku robotniczym technik pracę znajdzie. Bezrobocie w zawodach budowlanych to bzdura, bo ci pracują bardzo dużo na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony slusarz ? to sa jakies jaja ku.....wa IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 22:05 a ja za dorobienie 4 kluczy zaplacilem 32 zl (5 min roboty) po 8 zl za sztuke Krakow przede mna byl klient a nastepny juz za mna czekal chcialbym tyle brac za 5 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony2 Re: slusarz ? to sa jakies jaja ku.....wa IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.12, 22:39 To ci zazdroszczę, bo ja zapłaciłem 10 zł za zwykły klucz typu łucznik Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: slusarz ? to sa jakies jaja ku.....wa 26.10.12, 00:35 A ja w Szamotułach (wielkopolskie) zapłaciłam 3 zł ;) Oooo, i jeszcze jedna perełka mi się właśnie przypomniała. 5 lat temu potrzebowałam dorobić klucz. wyglądał na najzwyklejszy klucz, tyle, że na tym końcu, który nie mieści się już w zamku i wystaje w drzwiach miał napis LOB. No i Pan Ślusarz mi oznajmił, że ten klucz to jest jakiś specjalny klucz, którego dorobienie będzie kosztować 80 zł, bo jakaś specjalna surówka jest do tego potrzebna. Poszłam do innego Pana, który wyśmiał poprzednika i za całą usługę zgarnął 2,50 zł :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż.bud. Re: slusarz ? to sa jakies jaja ku.....wa IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 26.10.12, 13:18 ..bo to zły polaczek był...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: slusarz ? to sa jakies jaja ku.....wa IP: *.plock.mm.pl 16.12.13, 13:48 ludzie nie chrzańcie. Ślusarz to specjalista obróbki metalu szeroko pojętego . wiercebie przecinanie skrobanie wytaczanie lutowanie spawanię , prasowanie itd. utożsamianie tego zawodu tylko z kluczami jest śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: slusarz ? to sa jakies jaja ku.....wa IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.05.13, 20:15 tyle trwa wypisanie recepty tej co zwykle:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: slusarz ? to sa jakies jaja ku.....wa IP: *.plock.mm.pl 16.12.13, 13:44 nie przeliczaj usługi na czas wykonania. Zrobi 4 klucze a później przez godzinę nie ma nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plito Budowlanka IP: *.182.37.74.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.10.12, 00:08 zigzaur napisał: > Bezrobocie w zawodach budowlanych to bzdura, bo ci pracują bardzo dużo na czarno. Prawda. Jednak prawdą jest tez to, że ostatnich miesiącach pracy ubyło, również (a może przede wszystkim) tej na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: mechanik? IP: *.centertel.pl 24.10.12, 19:19 Pewnie spotkał kilku inżynierów za jajka i masło i nie jest mu trudno sobie wyobrazić siebie na ich miejscu :))) wierz mi, że to bardzo łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.12, 13:05 Ten ranking jest bez sensu z prostego powodu - nie uwzględnia liczby zatrudnionych na poszczególnych stanowiskach: - Jeśli na 500 tys. mechaników pracy nie ma 50 tys., to bezrobocie w tej grupie wynosi 5%. - Jeśli na 100 tys. szwaczek pracy nie ma 30 tys., to bezrobocie sięga 30%. To kto ma gorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.12, 13:06 Oczywiście 10% w pierwszym przykładzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Re: W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.homenett.pl 23.10.12, 16:43 > Oczywiście 10% w pierwszym przykładzie. :) To było mocne Odpowiedz Link Zgłoś
chavez666 Re: W tych zawodach pracy nie będzie 23.10.12, 20:20 Podobnie sensu nie ma podawanie średniej krajowej, zamiast mediany, która jest o połowę niższa. Statystyką można przekłamać wszystko - w końcu pomijanie części prawdy to nie kłamstwo, coś się uwypukli, coś zamiecie pod dywan - i można każdą tezę (albo raczej hipotezę) obrócić w prawdę objawioną. Podając jakiekolwiek dane powinni podawać źródło, wtedy ludzie mogą dawać jakieś kontrargumenty, fajna była dyskusja pod artykułem w którym było pięknie pokazane że Polacy jedzą najwięcej warzyw w Europie, ale, że większość to ziemniaki, których w pełnej analizie statystycznej się nie zalecało jako główny składnik diety (ze wzg. na skrobię) to już szanowany wielce autor artykułu nie raczył wspomnieć, ale świetnie wychwycili komentujący. Języki to piszą... że trzeba ich znać co najmniej kilka, ale już do czego to się przyda to nie wiadomo... do rozmowy kwalifikacyjnej? do kontaktów z zagranicą, a może do odczytu jakichś danych? Z tych "dobrych rad" wychodzi pomieszanie z poplątaniem. Owszem pracy jest mniej praktycznie w każdej branży (wyjątek np. IT - tam nawet słonia by teraz zatrudnili, który potrafiłby się porozumiewać tylko binarnie), ale jak ktoś ma fach w ręku i jest w tym dobry, to klienci do niego sami się garną, inna sprawa, że przeładowany podatkami system wytworzył ogromną szarą strefę... a co do techników samochodowych - w sensie nie konstruktorów, tylko mechaników po jakiejś specjalizacji do roboty fizycznej - za Odrą znajdą pracę na pniu - albo jakiś szpachlarz czy lakiernik - jest kryzys - nowych samochodów się nie kupuje, to ktoś musi naprawiać stare. Zawód sprzedawcy chyba najbardziej odczuł automatyzację i zmianę sposobu dystrybucji, o ile od 17 lat dużo "analityków" pluje na książkę Jeremy'ego Rifkina "The End of Work": monoskop.org/images/1/1f/Rifkin_Jeremy_The_End_of_Work.pdf o tyle nie ma tutaj chyba wątpliwości, że sklepy wielkopowierzchniowe zatrudniające praktycznie tylko fizycznych i ochronę przyczyniły się do zmniejszenia tego dużego rynku pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.13, 18:13 chyba chodziło o dominantę a nie medianę. Mrdiana to średnia jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mareczek Re: W tych zawodach pracy nie będzie IP: 136.173.162.* 25.10.12, 18:32 Pewnie jakis "technik ekonomista" skro to jest 5% :-) Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: W tych zawodach pracy nie będzie 27.10.12, 00:45 A niech to, wyjales mi bron z reki. A juz chcialem dodac, ze "dla matematykow jednak jakas praca powinna sie znalezc"....:) Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: W tych zawodach pracy nie będzie 23.10.12, 22:34 > To kto ma gorzej? Mechanicy. Statystyka pokazuje, że jest ich o całe 50 tysięcy za dużo. Szwaczek zaledwie 30 tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: W tych zawodach pracy nie będzie 26.10.12, 00:53 Takie pytanie: jaka jest różnica między szwaczką a krawcem? ;) Inna kwestia, że w mojej opinii są to raczej zawody z przyszłością. Kiedyś każdy potrafił sobie coś tam sklecić w całości nawet, bądź zreperować. Dziś ludzie nawet guzika nie potrafią przyszyć, nie mówiąc o zwężeniu czy poszerzeniu czegoś, skróceniu nogawek czy o zgrozo (!) wymianie zamka albo załapaniu snującej się dziurki od guzika. Znam dwa zakłady krawieckie i w obu są zawaleni robotą do tego stopnia, że po odbiór swoich rzeczy idę od razu dwa dni później, uprzednio profilaktycznie przypominając się. :D Odpowiedz Link Zgłoś
kotwtrampkach Re: W tych zawodach pracy nie będzie 24.10.12, 17:32 Gość portalu: MS napisał(a): > Ten ranking jest bez sensu z prostego powodu ten ranking jest też bez sensu, bo nie uwzględnia osób pracujących w szarej strefie. W moim mieście 70-90%kucharzy nie ma umowy, a pracują - działają restauracje, bary, punkty gastronomiczne itp Zatrudnieni są w sieciówkowych fast food-ach i czasem mistrzowie z uprawnieniami pedagogicznymi - wtedy można "legalnie" przyjąć do pracy uczniów lub stażystów, za których ktoś inny płaci.. Podobnie jest z krawcowymi - rejestrują się w Urzędzie Pracy żeby mieć ubezpieczenie, a szyją sobie w domu i całkiem nieźle z tego żyją. na pewno lepiej zarabiają, niż gdyby mialy być zatrudnione w jakimś zakładzie na umowę o pracę. Tyle z w około widzę. A jak jest z realnym bezrobociem - czyli osobami, które nie pracują i nie szukają pracy? Często spotykam absolwentów wyższych uczelni - takie towarzystwo, które chciało się przebujać przez życie, ale w końcu szkoła się skończyła, rodzice obcięli środki i przydałoby się coś zacząć robić.. A brak umiejętności i chęci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.12, 20:23 też mi się wydaje, że coś nie tak z tym rankingiem. niedawno czytałam zestawienie najbardziej poszukiwanych zawodów w polsce i na świecie i na liście w obu przypadkach byli kucharze. a tu nagle widzę, że są na straconej pozycji i pracy dla nich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukkamin W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.convergencegroup.co.uk 23.10.12, 13:10 Dobry fachowiec zawsze ma prace, a szczegolnie w zawodach budowlanych czy samochodowych. Co innego ludzie z papierami, ale kompletnie bez pojecia o zawodzie. Poza tym nic nie ma o specjalistach marketingu i zarzadzania. Ci musza byc wylapywani zaraz przy wyjsciu ze szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd Bezrobocie w zawodach budowlanych? 23.10.12, 15:18 Chyba tylko dlatego że w Pomrocznej, zamiast rozruszać budowlankę za pomocą autostrad, udało się ją skutecznie dobić. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bezrobocie w zawodach budowlanych? 23.10.12, 15:37 A szara strefa? Rolnik nie potrzebuje faktur. Odpowiedz Link Zgłoś
big.ot "fachowcy znajdą pracę" 24.10.12, 11:44 Owszem, fachowiec zawsze sobie poradzi tyle, że problem nie dotyczy fachowców tylko ludzi zaraz po szkołach. "Wieczny kryzys" w Polsce nie dotyczy tylko ludzi po europeistykach, socjologiach i psychologiach, ale też absolwentów techników i szkół zawodowych. Mechanik po ZSZ ma takie pojęcie o naprawianiu aut jak absolwent zarządzania o zarządzaniu.... Doświadczenie, doświadczenie i jeszcze raz doświadczenie... Nie ma pracy bo nie ma doświadczenia, nie ma doświadczenia bo nie ma pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
kotwtrampkach Re: "fachowcy znajdą pracę" 24.10.12, 17:35 big.ot napisała: > Owszem, fachowiec zawsze sobie poradzi tyle, że problem nie dotyczy fachowców t > ylko ludzi zaraz po szkołach. (...) > Doświadczenie, doświadczenie i jeszcze raz doświadczenie... Nie ma pracy bo nie > ma doświadczenia, nie ma doświadczenia bo nie ma pracy... Nie, ja tego tak nie widzę. Ostatnio w warsztacie, gdzie naprawiałam jakąś pierdołę w samochodzie trzech "praktykantów" zostalo przywołanych z zaplecza, żeby coś zobaczyli pod maską - przyszli z rękami w kieszeniach, zerknęli, żadych pytań nie było, wyszli. Praktyka? Ja bym im też nie przekazała żadnej praktycznej wiedzy. Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WTF? Re: "fachowcy znajdą pracę" IP: 89.174.165.* 26.10.12, 20:39 A jaki pytanie Ty zadałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahoh Re: W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 13:16 > Poza tym nic nie ma o specjalistach marketingu i zarzadzania. Ci musza byc wyla > pywani zaraz przy wyjsciu ze szkoly. Hehe dobre. Ja jestem po tym kierunku, a żeby było śmieszniej skończyłem go na państwowej prestiżowej uczelni. Do tego znam 2 języki obce (w tym jeden biegle) ...i jakoś wbrew temu co piszą w artykule znalezienie czegokolwiek w mojej branży graniczy z cudem. Na rozmowy zapraszają mnie tylko call center i podobne. Proponują takie stawki, że żadna łaska. Co ciekawe, rozważam przekwalifikowanie na elektromechanika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Colombine W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.am.wroc.pl 23.10.12, 14:15 Etnolog, psycholog, dziennikarz, zarządca i marketingowiec (nie mylić z marketerem), socjolog, antropolog kulturowy, leśnik... A nie jakieś takie bajki Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Co Ty chrzanisz? 23.10.12, 15:19 Syn Tuska po socjologi jest a jaką ma robotę? A córka premiera po psychologii, to co? To są zawody przyszłości! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Co Ty chrzanisz? 23.10.12, 15:31 Gdyby premierem był główny polityczny przeciwnik Donalda Tuska, jego dzieci nie miałyby pracy. Zatem nie generalizuj. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Znasz słowo "ironia"? ;) 23.10.12, 16:18 Jak sam dobrze powiedziałeś - w Polsce nieważny jest papierek, ważne kogo się zna. Możesz mieć doktorat z pożądanej dziedziny i siedzieć na bezrobociu, a możesz skończyć wyższą szkołę pierdzenia w stołek i dostać fuchę o jakiej inni mogą tylko marzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Znasz słowo "ironia"? ;) 23.10.12, 22:29 A Ty masz jakąś niezłą fuchę czy masz szerokie plecy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doberman Mechanik samochodowy - oszust IP: 206.214.93.* 26.10.12, 07:09 Dobrze mu tak, ze został bez roboty. Trzeba było nie oszukiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Re: W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.homenett.pl 23.10.12, 16:45 Pewien sławny entomolog prace ma ,chociaż dokumentnie jest nienormalny Odpowiedz Link Zgłoś
pilot.tv Re: W tych zawodach pracy nie będzie 24.10.12, 00:32 Dokladnie. W tych zawodach nie ma pracy. Dobry budowlaniec, slusarz czy mechanik ma tyle roboty, ze od poniedzialku do soboty nie ma czasu nawet kiedy porzadnie kawy sie w pracy napic. Pierdolenie jak zwykle w tej wybiorczej. Ostatnio klucze dorabiałem - czekałem 30 min, za dorobienie 2 kluczy - zwykle klucze - gosc mnie skasowal 20 PLN. Czas pracy - 5 min. Przede mna mial zlecenie na pek kluczy na kwote 200PLN! Reasumujac - 35 min pracy -220PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: W tych zawodach pracy nie będzie 24.10.12, 00:39 pilot.tv napisała: > Pierdolenie jak zwykle w tej wybiorczej. Ostatnio klucze dorabiałem - czekałem > 30 min, za dorobienie 2 kluczy - zwykle klucze - gosc mnie skasowal 20 PLN. Cza > s pracy - 5 min. Przede mna mial zlecenie na pek kluczy na kwote 200PLN! Reasum > ujac - 35 min pracy -220PLN. Pierdolenie jak zwykle na forum. Te klucze to ci z powietrza zrobił, czy może miał materiał, który przedtem kupił? Za swoją budę miesięcznie czynsz płaci, czy darmo mu ją wynajęli? Maszyny dostał darmo, darmo je reperuje i nowe kiedyś gratis dostanie? O prądzie już nie wspomnę. A teraz odejmij od tych 20 PLN które zapłaciłaś jego koszty i zobacz ile zostanie. Policz też ile dziennie kluczy dorabia a ile czasu siedzi czekając na klientów. Jak już to wszystko policzysz, to będziesz miała jego zarobki miesięczne. I nie będzie to 377 PLN/h jak to blondynko wyliczyłaś. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.icpnet.pl 24.10.12, 11:43 Durniu do dziada piszesz. Dlaczego uzywasz zwrotow jak do kobiety? Co durnych dziadow nie ma? A sa i to mnostwo czego dowodzi to forum chocby. Blondynku. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: W tych zawodach pracy nie będzie 24.10.12, 11:48 Gość portalu: hehe napisał(a): > Durniu do dziada piszesz. Dlaczego uzywasz zwrotow jak do kobiety? Co durnych d > ziadow nie ma? A sa i to mnostwo czego dowodzi to forum chocby. Blondynku. Ślepyś? "pilot.tv napisała:" Skoro przy rejestracji podała, że jest kobietą, to tak ją będę traktować. S. Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: W tych zawodach pracy nie będzie 26.10.12, 00:48 Użytkownik pilot.tv nie aktywował swojego profilu, zatem nigdzie nie podawał czy jest kobietą czy mężczyzną Bystrzaku. Przeczyść sobie dwururkę bo spudłowałeś tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cv Re: W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.toya.net.pl 26.10.12, 00:25 I co z tego. Koszty 100. A na tym co zostanie zaraz położą łapę urzędnicy skarbowi i z 220 zł zostanie mu góra 20. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pragmatyk Re: W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.12, 14:28 Ciekawe czy uwzględnili jednoczesną pracę na budowie (wypłata bez podatków, NFZ, ZUS) i bycie zarejestrowanym bezrobotnym (ubezpieczenie, zasiłek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vc Re: W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 14:51 jestem zaskoczony , ze po ekonomii jest tak przegwizdane Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W tych zawodach pracy nie będzie 23.10.12, 15:36 Na początku lat dziewięćdziesiątych pewna firma prywatyzowała się "na spółkę pracowniczą". Szukano kandydata na głównego księgowego. Podstawowym kryterium było zaufanie zakładowej wierchuszki. Uradzono, że najlepszym głównym księgowym będzie technolog obróbki drewna. Po prostu, jemu wierzono. Skierowano go na długotrwały i trudny kurs dla głównych księgowych. Musiał wkuwać wieczorami i weekendami ale przeszedł kurs pomyślnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Idźcie na socjologię 23.10.12, 15:16 Syn Tuska skończył i dostał taką robotę, że hoho! Odpowiedz Link Zgłoś
polish.shadow Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej 23.10.12, 15:53 jest oderwane od rzeczywistości, lenie nie ruszający dupy zza biurka tworzą dane na kolanie chyba popijając gorzałę i paląc maryśkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sociolog W tych - załosna analiza IP: *.155.230.94.awnet.cz 23.10.12, 16:20 Aby wypowiadać się o bezrobociu w zawodzie należałoby określić liczbę ludzi w danym zawodzie i obliczyć proporcje bezrobotnych do liczby pracujących. Ten artykuł to spis szeroko definiowanych zawodów np. budowlaniec, technik mechanik czy sprzedawca to nie zawody zagrożone bezrobociem tylko bardzo szerokie kategorie do których łatwo się "wpisać". W przypadku dziennikarstwa - taka żałosna analiza wzbudza niesmak ,ale znam tego typu analizy za które z moich i Waszych i unijnych podatków się płaci często niemałe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro won ze slajdami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.12, 16:34 ile można do cholery jasnej! Odpowiedz Link Zgłoś
pilot.tv Re: won ze slajdami 24.10.12, 00:37 Alez na te slajdy jest prosty sposob - zainstaluj dodatek Galeria Gazeta.pl chrome.google.com/webstore/detail/wszystkie-zdj%C4%99cia-na-raz-/eplekpmdodlgejgogbojajncdlapamff?hl=pl i po sprawie :D przegladarka Chrome jakby co :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: safwe Re: won ze slajdami IP: *.mobistar.be 26.10.12, 00:01 WOW dzieki!!! Działa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pete a do Opery??? IP: *.182.200.87.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.10.12, 08:28 Ja mam Opere i też bym chciał bez slajdów! Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Kto nie wie, jak wygląda kucharz? PNK 24.10.12, 09:15 Doszedłem do zdjęcia kucharz - niczego się dzięki temu zdjęciu nie dowiedziałem, więc powróciłem do trybu PNK (pjerdolę, nie klikam). Gdyby "artykuł" przedstawiał ranking urody jakichś panienek, albo nawet chłopców, czy w ogóle urody czegokolwiek innego, to to oczywiście taki pokaz slajdów miałby sens. "Artykuł", w którym suche dane GUS okrasza się jakimiś przypadkowo dobranymi obrazkami (w rodzaju przedwojennego Singera zamiast trzydziestoparoletniego Łucznika, albo - żeby zachować chociaż jakiś pozór konsekwencji - szwaczki, wszystko jedno czy trzydziestoparoleniej czy przedwojennej) to po prostu szajs. Odpowiedz Link Zgłoś
brown_aurelia W tych zawodach pracy nie będzie 23.10.12, 16:51 nie mogę w to uwierzyć, bo u mnie w mieście najwięcej ofert pracy jest dla szwaczek, krawcowych, pracowników budowy i mechaników :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rotflma0 w tych zawodach pracy jest dużo IP: *.prenet.pl 23.10.12, 18:20 tylko że wyzyskiwacze chcą zatrudniać na czarno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leh Re: W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.xdsl.centertel.pl 14.12.12, 23:13 i u mnie też, zapraszam do wołomina . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lulu Re: W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.play-internet.pl 30.07.13, 20:49 A zatem gdzie mieszkasz? Bo przyjedziemy do Twojego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 20:03 w sprawie sprzedawców wniosek jest taki, klienci nie odbierajcie ludziom pracy, bojktujcie kasy samoobsługowe w sklepach, w przeciwnym razie niedługo maszyny wyeliminują ludzi i większość z nas będzie na bruku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plito Re: W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.30.205.247.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.10.12, 00:10 I nie kupujcie produktów wytwarzanych maszynowo. Tylko ręczna produkcja. Maszyny zabierają robotnikom pracę! To hasło było już XIX w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.tktelekom.pl 23.10.12, 21:10 jedni idioci pisali raport ale dlaczego drudzy idioci, autorzy artykułu podeszli do tego bezkrytycznie. przeciez to sa jakies bzdury. co za ludzie pracuja tu i w ministerstwie..... niewiarygodne.. Odpowiedz Link Zgłoś
newyorkopen Szwaczka toż to był synonim spawacza 23.10.12, 21:25 20, 15 lat temu o szwaczki pracodawcy się bili. To były prawdziwe królowe rynku pracy. Nawet jeszcze 10 lat temu było im super. Dopiero ostatnie 5 lat przyniosło upadek tej branży. Bez związku z władzą polityczną w Polsce. Gdyby 15-10 lat temu ówczesny premier powiedział, ze lepiej być pracującą szwaczką niż bezrobotnym politologiem powiedziałby " oczywistą oczywistość ", cytując klasyka. No i co dzisiaj ? Czołówka w rankingu niepotrzebnych zawodów. Ze spawaczem będzie tak samo. A bystry politolog, z wykształcenia, dostosowuje się do sytuacji i ciągnie swój wózek. Ależ nasz pan premier biedaczysko strzelił sobie gola. Prawie jak z tym rządem i jakością Stadionu Narodowego. 2:0 dla narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Szwaczka toż to był synonim spawacza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 20:56 Akurat o spawaczy się nie boje bo sam pracuje w tej branży i roboty jest masa. Roboty spawalnicze wykanają cześć prac, ale i tak nic i nigdy nie zastąpi ludzkiej ręki. Także jeszcze przez pokolenia bedzie z tego chleb:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Apel do szukajacych pracy IP: *.multi-play.net.pl 23.10.12, 22:26 Jak już wysyłacie CV do potencjalnego pracodawcy, to weźcie sobie do serca poniższe rady: 1. Sprawdźcie czy w tym co wysyłacie nie ma błędów ortograficznych. 2. Podajcie prawidłowy numer telefonu. 3. Nie wysyłajcie CV po angielsku jeśli w ogłoszeniu o pracę nie ma ani słowa o wymogu znajomości tego języka. 4. Jeśli już wklejacie zdjęcie w CV to poproście kogoś, żeby wam to zdjęcie zrobił aparatem a nie róbcie zdjęcia komórką z ręki. 5. Jeśli dołączacie LM to napiszcie tam po prostu dlaczego uważacie, że nadajecie się do tej pracy. Przede wszystkim jakie wasze cechy i umiejętności was predysponują a nie wypisujcie głupot w stylu jak to bardzo jesteście zmotywowani i gotowi pracować w mojej najwspanialszej na świecie firmie i że niemalże jesteście gotowi za to dopłacić. 6. Nie mylcie nazw firm do których wysyłacie aplikacje. Niestety przynajmniej jedną z powyższych wad ma większość aplikacji jakie otrzymuje. Ktoś oczywiście mógłby powiedzieć, że to są bzdury, że tak naprawdę liczy się wiedza i doświadczenie i tzw. fach w ręku. Tak jest jak się szuka specjalisty, ale jeśli szuka się kogoś do stosunkowo prostych prac biurowych to w zasadzie jedyne co można ocenić to właśnie to co kandydat przysłał. Zresztą nawet w odniesieniu do specjalisty, niechlujnie napisane CV źle o nim świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pilot.tv Re: Apel do szukajacych pracy 24.10.12, 00:45 jesli jestes pracodawca - a sadzac po tym co piszesz, to tak zapewne jest, zapamietaj, ze jak umieszczasz ogloszenie o prace, to jedynym standardem, w którym przyjmuje sie CV jest pdf, a nie zaden doc. A po drugie w CV nie umieszcza się żadnych zdjęć - ale skąd o tym polski pracodawca może wiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
kotwtrampkach Re: Apel do szukajacych pracy 24.10.12, 17:45 pilot.tv napisała: > A po drugie w CV nie umieszcza się żadnych zdjęć - ale skąd o tym polski pracod > awca może wiedziec.. Ja z powyższego tekstu zrozumiałam, że ten akurat pracodawca nie wymaga zdjęcia. Ale jak już dostaje, chciałby żeby było jakies "zwyczajne" a nie" z ręki". Mój znajomy dyrektorek tez dostaje takie życiorysy - zdjęcia z imprez, na tle łazienkowych sprzętów itp są powszechne - ale życiorys taki jest oceniany bardzo kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
zap1957 W tych zawodach pracy nie będzie 24.10.12, 06:18 Większość tych zawodów zasila szarą strefę. Masowo zgłaszają się do Urzędów Pracy po zasiłek i ubezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwolniony W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 06:24 ja mam 45 lat i nie potrafię znaleźć pracy. większość firm nie przyjmuje do pracy pracowników po 40 roku życia bo uważają że wydajność pracy starszych pracowników jest już mniejsza. Mamy pracować do 67 lat a po 40 roku życia jesteśmy zwalniani z pracy i gdzie mamy pracować do emerytury ? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.stefan W tych zawodach pracy nie będzie 24.10.12, 09:39 Klikam na 11 i widzę że na szczycie listy jest Bill Gates i Sylwester Stalone? Czyżby na Bill'a Gates'a i Sylwestra Stalone'a nie już zatrudniali dublerów? Straszne... Odpowiedz Link Zgłoś
publikum politolodzy i kulturoznawcy 24.10.12, 10:12 politolodzy i kulturoznawcy rozumiem są rozrywani przez pracodawców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona BZDURY IP: *.180.139.215.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.10.12, 11:46 W tych zawodach zawsze praca była jest i będzie.. Kto takie bzdury wypisuje.. Chyba Wam sie nudzi w redakcji.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: BZDURY IP: *.31.128.81.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.10.12, 18:25 dokładnie, lista top zawodów, roboty jest na rynku nie do przerobienia, taki ślusarz narzędziowy to może kaprysić jak primadonna a mechanik samochodowy jak chce pracować to ma z 10 mln pot. klientów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: BZDURY IP: *.securex.cc 08.11.12, 09:17 To nie są bzdury. Nigdzie nie jest napisane, że to jest rzeczywiste odbicie rynku pracy, tylko ilości rejestrujących się bezrobotnych w danym zawodzie. Myśle, że zagadka jest nie tak trudna. Rejestrują się mechanicy, budowlańcy i ślusarze, bo bardzo czesto pracują na czarno, a po zarejestrowaniu sie w UP otrzymują ubezpieczenie zdrowotne na 3 miesiące i zasiłki dla bezrobotnych. I tylko po to sie rejestrują. Czemu mieliby nie k0orzystać z 'darmowej' kasy? a urzędy zbierają takie dane, bo nie ma jak zbadać rzeczywistego zapotrzebowania. Odpowiedz Link Zgłoś
namiastek W tych zawodach pracy nie będzie 24.10.12, 12:38 a co z bezrobotnymi w grupach takich jak urzędnik państwowy wyższego szczebla ? przynajmniej kilkunastu powinno być już niedługo bezrobotnych, chociaż prawdopodobnie partia i koledzy na to nie pozwolą, dostanie fuche w GUSie lub czym poodbnym i będzie serwował podobne statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 46latek W tych zawodach pracy nie będzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.12, 12:46 Zapraszam wszystkich niezadowolonych do wysyłania listów do Ministerstwa Pracy dostaniecie odpowiedz.Mozna to zrobić za pomocą Urzędu Pracy w kancelarii bezpłatnie lub za pomoć a poczty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćgość Efekt sabotażu ze strony polityków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 13:18 Brakuje pracy dla ludzi z wykształceniem zawodowym i technicznym, bo nie ma przemysłu. A wystarczyłoby cło na sprowadzane wyroby (ciuchy, części, żywność itp.). Ale rządy uparcie twierdzą, że nie sprowadzenie z powrotem produkcji do kraju jest receptą, ale nauka. G. prawda! Nie każdy ma takie zdolności intelektualne, by zostać lekarzem, informatykiem czy biotechnologiem. Nie każdy rodzi się Einsteinem. Wmawianie ludziom, że każdy może skończyć studia, byle dać mu szansę skończyło się totalnym upadkiem szkolnictwa wyższego, a bezrobocia nie zlikwidowało. Samymi artystami i dietetykami też nie będziemy stać, a w tym kierunku idą najnowsze "reformatorskie" pomysły Ministerstwa Oświaty Zadaniem państwa jest troska o wszystkich obywateli, nie tylko Einsteinów i zapewnienie im wszystkim możliwości pracy. A wtedy również Eisteinom będzie lepiej. Być może pralki czy lodówki będą trochę droższe, ale za to może trwalsze, jeżeli będą robione w Polsce i będzie się je opłacało naprawiać. O pozytywnych skutkach dla środowiska nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lav Re: Efekt sabotażu ze strony polityków IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.12, 23:33 Kochany, tą biotechnologią trafiłeś jak kula w płot. Informatyk i niektóre ze specjalności lekarskich nie maja problemów z pracą. Ale bycie biotechnologiem w Polsce to nieomal murowane bezrobocie, albo robota za kasę mniejszą, niż w popularnej sieci na "b". I jeszcze pańcia w UP nie wie, do jakiej przegródki Cię zakwalifikować, bo "genetyk" u nich nie istnieje. Wiem co piszę, jestem genetykiem molekularnym z kilkuletnim doświadczeniem. Prac szukam od nieomal roku. Moi znajomi biotechnolodzy jeśli pracują, to za psie pieniądze w instytutach naukowych, czy uczelniach, albo już dawno się przekwalifikowali, albo zwiali za granicę. Biologia molekularna jest za droga dla naszej kulejącej nauki! A biotechnologów coraz więcej, bo w powszechnym mniemaniu to taki przyszłościowy kierunek! Tia, ta przyszłość nadchodzi, nadchodzi i jakość nadejść nie może! Odpowiedz Link Zgłoś
tak.ale Re: Efekt sabotażu ze strony polityków 16.09.13, 19:47 Genetyka w USA została opanowana przez azjatów co oznacza niskie zarobki. Zatem zastanów się zanim wyjedziesz. Pracę znajdziesz, ale za niewielkie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka W tych zawodach pracy nie będzie ???????????? IP: 195.85.196.* 24.10.12, 13:36 Urzędy pracy nie nadążają za rzeczywistością :-) Pewnie dlatego, że część zatrudnionych pracuje w sposób chałupniczy. Dziś radzi sobie ten co umie coś konkretnego i chce pracować, znajdować klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
mille666 W tych zawodach pracy nie będzie 25.10.12, 19:59 W tych zawodach świetlana przyszłość: - bankowiec - pośrednik - wciskacz niepotrzebnych ofert finansowych i towarów - socjolog - makler Odpowiedz Link Zgłoś