Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 21:35
    Prosze napiszcie - jakie sa, z Waszego doswiadczenia, wyroki sadu pracy ? Pozwalam
    pracodawce, wkrotce pierwsza rozprawa i jestem bardzo ciekawa czy to w ogole ma sens.
    Zostalam zwolniona, nie wreczono mi wypowiedzenia, nie widzialam papierka nawet na
    oczy. Dostalam je poczta po miesiacu czy dwoch. Bez podania przyczyny. Dzieki za
    pomoc!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacek Re: sad pracy IP: *.ztpnet.pl 15.07.04, 21:39
        Zdecydowana większość wyroków sądów pracy jest na korzyść pracowników nawet
        pijaków, lewusów itp - tak są po prostu sądy pracy nastawione. Zresztą - czy
        istnieją jakieś organizacje broniące pracodawców? Bo ja się nie spotkałem,
        natomiast są Sądy Pracy, Kodeksy Pracy, Inspekcje Pracy itp chroniące
        pracowników. Dlatego w Polsce jest jak jest.
      • altu Re: sad pracy 16.07.04, 09:19
        miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,2180974.html?nltxx=1077732&nltdt=2004-07-16-02-04

przeczytajcie ten arytkul.
        jezeli jest tak jak tutaj.. to sytuacja jest prawie beznadziena...
      • Gość: jacek Re: sad pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 10:02
        Powód wypowiedzenia jest wpisany w "papierku"
        Art. 36[1]. § 1. Jeżeli wypowiedzenie pracownikowi umowy o pracę zawartej na
        czas nie określony następuje z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji
        pracodawcy albo zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących pracodawcy,
        określonych w odrębnych przepisach, pracodawca może, w celu wcześniejszego
        rozwiązania umowy o pracę, skrócić okres trzymiesięcznego wypowiedzenia,
        najwyżej jednak do jednego miesiąca; w takim przypadku pracownikowi przysługuje
        odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za pozostałą część okresu wypowiedzenia.
        Art. 52. § 1. Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy
        pracownika
        § 2. Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika nie może
        nastąpić po upływie 1 miesiąca od uzyskania przez pracodawcę wiadomości o
        okoliczności uzasadniającej rozwiązanie umowy.
        • Gość: jacek Re: sad pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 10:17
          Art. 36. § 6. Strony mogą po dokonaniu wypowiedzenia umowy o pracę przez jedną
          z nich ustalić wcześniejszy termin rozwiązania umowy; ustalenie takie nie
          zmienia trybu rozwiązania umowy o pracę.
          Art. 56. § 1. Pracownikowi, z którym rozwiązano umowę o pracę bez wypowiedzenia
          z naruszeniem przepisów o rozwiązywaniu umów o pracę w tym trybie, przysługuje
          roszczenie o przywrócenie do pracy na poprzednich warunkach albo o
          odszkodowanie. O przywróceniu do pracy lub odszkodowaniu orzeka sąd pracy.

Jaką gratyfikację uda Ci się uzyskać za wyrządzone szkody, to już zależy od
          prawnika, który będzie Cię reprezentował.
      • marghot Re: sad pracy 16.07.04, 10:46
        wg moich wiadomości pracownicy bardzo często wygrywaja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka