Gość: minutka IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 20.08.04, 21:50 Na ile praca ta podobna jest do PH? Czy trzeba miec podobne predyspozycje itp? Zostalam zaproszona na rozmowe i rozmyslam właśnie nad stanowiskiem:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysztofsf Re: Agent ubezpieczeniowy 21.08.04, 10:47 Gość portalu: minutka napisał(a): > Na ile praca ta podobna jest do PH? Czy trzeba miec podobne predyspozycje > itp? Zostalam zaproszona na rozmowe i rozmyslam właśnie nad stanowiskiem:) Jesli dotyczy to sprzedazy ubezpieczen na zycie, to zanim cos podpiszesz, zrob eksperyment i wykonaj 100 telefonow do nieznanych osob z twojego miasta proponujac im sprzedaz tego produktu i proponujac spotkanie w celu zapznania z oferta. Nastepnie ocen jaki % osob, ktore zgodzily sie na spotkanie rzeczywiscie rokuje na realna mozliwosc nabycia produktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Agent ubezpieczeniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 11:43 Chociaż nie próbowałem sprzedawać ubezpieczeń to zasada jest ta sama. Pytanie: dlaczego ludzie kupują, inwestują lub robią wiele innych z pozoru nielogicznych rzeczy? Bo to przemawia do ich pojmowania rzeczywistości.Naucz się więc zwrotów typu: można kupić, mozna zawrzeć umowę, trzeba, należy by coś osiągnać, odmowa spowoduje określone konsekwencje bo na zdrowo myślących to raczej szans nie masz wielkich jako że wszyscy jesteśmy ułomni i lubimy by za nas decydowano, co na szkoleniu będzie podkreślane, moze w bardziej okrężny sposób.Nb. z mojego poletka:Ja zaopatruję się już w jednej hurtowni..Ale ten asortyment może Pan dobrać-sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Agent ubezpieczeniowy 21.08.04, 11:57 Gość portalu: m napisał(a): > Chociaż nie próbowałem sprzedawać ubezpieczeń to zasada jest ta sama. Pytanie: > dlaczego ludzie kupują, inwestują lub robią wiele innych z pozoru nielogicznych > > rzeczy? Bo to przemawia do ich pojmowania rzeczywistości.Naucz się więc zwrotów > > typu: można kupić, mozna zawrzeć umowę, trzeba, należy by coś osiągnać, odmowa > spowoduje określone konsekwencje bo na zdrowo myślących to raczej szans nie > masz wielkich jako że wszyscy jesteśmy ułomni i lubimy by za nas decydowano, co > > na szkoleniu będzie podkreślane, moze w bardziej okrężny sposób.Nb. z mojego > poletka:Ja zaopatruję się już w jednej hurtowni..Ale ten asortyment może Pan > dobrać-sprzedaż. Jsne. Sprobuj namowic ludzi o zarobkach netto rzedu 800 zl do odkladania co kwartal 400 i wiecej zl na ubezpiecznie. Wykonj te 100 telefonow a potem komentuj techniki sprzedazy :) zreszta w ubezpieczeniach wystepuje wlasnie pojecie "laps" zwiazane z tym, ze klient namowiony na wykupienie ubezpieczenia rezygnuje po oplacaeniu jednej czy dwoch skladek zorientowawszy sie jaki wywieraja wplyw na jego budzet domowy. Obecnie zmieniono chyba zasady naliczania prowizji dla agentow i o ole sie orientuje sa wyplacana na biezaco w chwili wplacenia raty skladki. Dwa lata temu agent dostawal cala prowizje w chwili wplaty 1-ej skladki i potem zdazaly sie sytuacje, ze agentowi zlapsowalo pare umow i zamiast prowizji dostawal info, ze ma oddac towarzystwu kilka tysiecy zl za zlapsowane umowy. Chyba, ze mieszkasz w bogatym rejonie o duzej ilosci ludzi, ktorzy wysoko zarabiaja i nie zawarli juz zadnych ubezpieczen ( bo nie oplaca sie zmieniac - jak ktos juz kiedys wykupil to o ile nie stac go na dokupienie dodatkowego ubezpieczenia to likwidacja istniejacego w celu wykupienia nowego powoduje straty finansowe klienta)to wtedy masz szanse posprzedawac zycie. naturalnie istnieje nie tylko zycie, sa inne ubezpieczenia o znacznie nizszej prowizji ale faktycznie sprzedawalne. Tyle, ze iwekszosc towarzystw dopuszcza do nich tylko starych agentow, a nowym oferuje jedynie pakiety zycia. Odpowiedz Link Zgłoś