sim.salabim 28.05.14, 12:48 Brutto czy netto? Dosc istotna informacja jak sie prezentuje statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: :) Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.14, 12:58 Pielegniarka z 35-letnim stazem, w przychodni POZ na Sląsku - 1890 zł "na rękę". Bez podwyżki od 3 lat, bo doktorek-właściciel przeżywa kryzys wieku średniego i ładuje całą kasę w żagle i konie Odpowiedz Link Zgłoś
iwanme Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj 28.05.14, 13:06 Niech zmieni pracę. Serio, pielęgniarek potrzebują. U mojej matki w robocie w prywatnej lecznicy pielęgniarki mają koło 3.5-4k brutto pensji podstawowej. Zasuwają ciężko, ale dobra pielęgniarka to jest skarb każdego lekarza. Z tym, że większość tam pracujących jest pielęgniarek jest w miarę młoda (przed 50tką) i podobno takie specjalnie wybierali, bo doświadczenia w innych oddziałach pokazywały, że młodsze pielęgniarki dużo bardziej się w pracy starają niezależnie od pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj IP: 78.9.117.* 28.05.14, 14:34 Dyrektor szpitala, ordynator i pielegniarka rozmawiają pod koniec roku na co przeznaczą premię. Dyrektor:- kupię sobie domek na Majorce; Ordynator:- ja kupię sobie taki mały jacht; Pielęgniarka :- a ja kupię sobie buty na zimę...a dyrektor na to "a co z resztą?"... a pielęgniarka "a resztę dołoży mi babcia".Pozdrawiam piwlęgniarki :) Odpowiedz Link Zgłoś
flying_victoor Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj 28.05.14, 12:59 Wiadomo, ze brutto (zawsze jest domyslne). Jakby podali netto nie informujac o tym, to bylo by juz totalne dno, choc w sumie po tym portalu mozna sie tego spodziewac. Odpowiedz Link Zgłoś
iwanme Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj 28.05.14, 13:01 Kwoty wyglądają na brutto. 60% lekarzy i tak jest zatrudnionych na śmieciówkach/kontratach, żeby omijać prawo pracy dotyczące liczby przepracowanych godzin, bez tego system by się rozsypał bo lekarzy już teraz jest zbyt mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dontthinkso Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiają ... IP: *.rev.stofanet.dk 28.05.14, 13:26 Nie słyszałem o położnych które miałby nawet brutto 3000zł. Zabawne dane. chyba że mówimy o wiecznych dyzurach to moze z dodatków ktoś to uzbiera ... Odpowiedz Link Zgłoś
iwanme Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj 28.05.14, 13:36 Prywatnie zarabiają więcej i na szczęście będzie się to powoli zmieniać na lepsze bo idzie dziura pokoleniowa. Zarobki koło 3000 brutto wśród pielęgniarek to w wielu miejscach już nie jest nic nadzwyczajnego. W dużych miastach, gdzie jeszcze względnie łatwo znaleźć pielęgniarkę do pracy jest gorzej pod tym względem, podobnie zresztą z lekarzami. Pielęgniarstwo to w sumie teraz dość niezły kierunek studiów. Zarobki i możliwości zarobkowania będą rosły bo społeczeństwo się starzeje, możliwości dorabiania przy opiece nad starszymi osobami też są niemałe. Inna sprawa, że to niestety ciężka i dość niewdzięczna nieraz praca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgrzyt za 7h35min. pracy dziennie w państw. służbie zdrow IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.14, 17:00 zdrowia. Panie w administracji też mają taki czas pracy. Fajnie, kto by nie chciał... Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: za 7h35min. pracy dziennie w państw. służbie 28.05.14, 17:15 Gość portalu: zgrzyt napisał(a): > za 7h35min. pracy dziennie w państw. służbie zdrowia. > Panie w administracji też mają taki czas pracy. Fajnie, kto by nie chciał Nie wolno zazdrościć. Tylko wymuszać na państwie skrócenie przeciętnego obowiązkowego czasu w wszystkich zawodach. Przeciętny czas pracy pielęgniarek w całej cywilizowanej Europie jest jeszcze krótszy. Ludzie przeciętnie w Europie pracują, krócej tylko Polska odstaje :-( Skrócenie czasu pracy wszędzie wprowadzała i wymuszała lewica, niestety w Polsce jest za słaba, na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon_olssen Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.14, 18:02 Jest jeszcze bardziej istotna informacja - za ile godzin. Tłumaczenie, że z umowy o pracę jest mylące, bo w wielu szpitalach również dyżury wynikają z umowy o pracę. W przypadku pielęgniarek należałoby jeszcze wiedzieć, czy jest to praca na jedną zmianę, tylko w dni powszednie, czy w systemie ciągłym (wtedy dochodzą dodatki za nocki i święta). Za każdym razem, gdy przedstawia się zarobki pracowników ochrony zdrowia (nie służby), liczy się wszystkie pieniądze wypłacane przez pracodawcę, więc kwoty mogą być szokująco wysokie. Jeśli policzyłoby się płacę za godzinę, bez dodatków za święta i noce (pielęgniarek) i dyżurów (lekarze), to kwoty byłyby wyraźnie niższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek.k4 Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.14, 18:21 Zgadza się... Lekarz może zarobić dużo, ale pensja to 2000zł brutto na etat.... Potem na dyżurach można zarobić drugie tyle, ale nie zmienia to faktu, że lekarz pracuje 120h tygodniowo gdy technik pracuje 35h i idzie do domu za to dostaje 2500zł. Czy w tym momencie 120h/tygodniwo za 4000zł to dużo czy mało? Jak się ma speckę to można już dyżury sobie trochę odpuścić i lepiej się wyjdzie jak po etacie pracy idzie się do gabinetu i za kolejne 4-5h pracy można zarobić drugie tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj 28.05.14, 21:05 Gość portalu: Jurek.k4 napisał(a): > Lekarz może zarobić dużo, ale pensja to 2000zł brutto na etat.... Potem > na dyżurach można zarobić drugie tyle, ale nie zmienia to faktu, że lekarz > pracuje 120 h tygodniowo Nie mam wyboru ale nie chciał bym być leczony przez lekarza pracującego 120 h w tygodniu. Więcej uważam, że należy zabronić takiego sposobu wykonywana zawodu czytaj trzepania kasy kosztem pacjentów. Nikt przecież nie pojedzie autobusem z szalonym kierowcą pracującym w jednym ciągu 17 godzin! Niedawno była sprawa sądowa pielęgniarki w GB która ubiegając się o emeryturę wykazała że pracowała ciągle na dwóch etatach w ciągu doby - takie rzeczy należy karać. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj 29.05.14, 10:28 Z jednej strony masz rację, a z drugiej, to kim myślisz zapełnić powstałe wakaty? Znachorami? W Polsce jest prawie dwukrotnie mniej lekarzy na głowę mieszkańca niż w reszcie Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj 29.05.14, 18:11 scibor3 napisał: > Z jednej strony masz rację, a z drugiej, to kim myślisz zapełnić > powstałe wakaty? Znachorami? Nie znachorami choć ich zbyt dużo jak na nasz kraj. Sprawy nie rozwiąże się w ciągu jednego roku. Trzeba przesuwać pieniądze z Uniwersytetów kształcących "religioznawców" na uczelnie medyczne. Stworzyć łatwiejsze warunki nostryfikacji dyplomów tym którzy kończyli medycynę w innych krajach. Równocześnie powoli regulować czas pracy lekarzy tak by nie zdarzały się skandale takie jak we Włocławku. No ale korporacja i Naczelna Rada Lekarska zrobią wszystko by obecni medycy nic nie stracili - nawet za cenę życia pacjentów :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj IP: *.gliwice.vectranet.pl 28.05.14, 19:32 ja wiem że jest tak wizyta w państwowej przychodni płatna bo inaczej 3 miesiące czekania 80-150 pln bez kasy fiskalnej implant biodra czy kolana pominięcie kolejki kilkuletniej 20000 pln do ręki bajpasy poza kolejką 10000-20000 do ręki i tak można bez końca i każdy wie żet prawda i jeszcze jedna rzecz kilka wizyt po 150-200 pln by mieć jakiś prostszy zabieg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gin Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiają ... IP: 5.174.182.* 28.05.14, 19:58 > 20 tys netto / m-c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: led47 Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiają ... IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.14, 20:06 Ile naprawdę zarabiaja lekarze to wiedza tylko oni sami Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Kanada i USA 28.05.14, 20:31 Do pielegniarek: uczcie sie jezykow (wlasciwie to angielskiego) i wyjezdzajcie do Kanady czy nawet USA. Naprawde warto. occinfo.alis.alberta.ca/occinfopreview/info/browse-wages/wage-profile.html?id=3152 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA Re: Kanada i USA IP: 91.230.99.* 29.05.14, 13:06 USA takie zarobki to NĘDZA niestety. wiem bo mieszkam w USA na stałe, w PL tylko czasem. Bardziej się opłaca w UK. W USA wszystko poniżej 100K/rok to jak 3000tys zł/miesiac w Polsce. Bo KOSZTY sa OGORMNE ZYCIA w USA z wyjatkiem jedzenia i samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Kanada i USA 29.05.14, 16:58 Chyba znasz USA tylko z opowiesci. Jesli chodzi o medycyne to w UK moga tylko pomarzyc o takich zarobkach jak w Kanadzie czy USA. U mnie 100k$ dla pielegniarki a tyle zarabiaja (bez nadgodzin) przecietnie to nie sa super kokosy ale tez to jest niezla pensja dla kobiety. O kosztach zycia nie bede mowil bo sa inne w kazdym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pielęgniarka. Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj IP: *.icpnet.pl 28.05.14, 22:04 17 lat pracy, studia magisterskie pielęgniarskie, umowa o pracę: ok 2500 'na rękę', z dodatkami, tj dyżury nocne i świąteczne. Większość koleżanek ma dodatkową pracę, by przeżyć. Trudno o jakość pracy, gdy po dyżurze przy takiej ilości godzin pracy. Stres, odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc dodajmy że w państwowej służbie zdrowia IP: *.legionowodom.pl 29.05.14, 07:02 Dodajmy że w państwowej służbie zdrowia wysokość wynagrodzenia zależy od szpitala a nie od umiejętności czy stażu. Duże kliniczne szpitale płacą najmniej (ok 3 tys netto) a mniejsze jednostki, w małych miastach więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiają ... IP: *.sileman.net.pl 29.05.14, 08:49 Co za bzdury wypisujecie.Prosz e przyjechać do Katowic i popytać pracownikow słuzby zdrowia ile zarabiają,przychodnie piel.ok.2500 brutto w szpitalach nieco więcej,bo dochodzą dodatki za noce i swięta,i inne, proszę nie mamić społeczeństwa,od 6 lat nie było żadnych podwyżek w służbie zdrowia .Informacja dotyczy Katowic i miast ościennych. Odpowiedz Link Zgłoś
boczny_obserwator Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiają ... 29.05.14, 09:55 Większość lekarzy ma dodatkowo działalność jednoosobową. Duża część dochodów jest nierejestrowana, a ponadto można wpuścić w koszty samochód, chemię domową itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiają ... IP: *.internetunion.pl 29.05.14, 13:27 to jak to jest ze moja mama po ponad 30 latach pracy jako pielęgniarka zarabia 2000zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj IP: *.telnet.krakow.pl 29.05.14, 16:35 Na stronie głównej jest tytuł "Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki i lekarze? Raport". Artykuł w takim razie nie podaje kwot za łapówki, które zarabia się w służbie zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krankenhaus Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiają ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.05.14, 18:34 Szanuj doktora swego, możesz nie mieć żadnego. Ja zarabiam brutto dziesięć tysięcy. Natürlich euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepokorny Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.06.14, 16:41 Nie przejmuj się.Nie każdy musi być bogaty,taki life. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fds Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiają ... IP: *.hfc.comcastbusiness.net 30.05.14, 04:00 no coz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janina Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiają ... IP: *.play-internet.pl 13.06.14, 09:44 To fikcja ja pracuje już kilka lat na najciezszym oddziale, mam wyższe wykształcenie magisterskie i zarabiam w jednym z największych szpitali 2348 brutto jak dostane premie wypracuje kilka nocy niedziel i świat to na rękę mam 2400-2500 a lekarze hmm owszem są i tacy co zarabiają na początku mało ale później już nie mają na co narzekać pracują nakontraktach mają po 20 tys jeszcze sobie gdzieś skrobia a za sam dyżur na oddziale mają od 1700 do 2800 za jeden dyżur czyli konktrakt plus dyżury plus procedury bo są medyczne zabiegi za które mają płacone extra no i dobrze niech zarabiają ale czemu pielęgniarki za taką ciężką pracę mają takie marne pieniadze. myjemy naszych pacjentów karmimy zmieniamy bieliznę i pampersy gdy są zabrudzona czasem u jednej osoby kilka razy dziennie a oprócz tego mamy mnostwo innych obowiązków obsługujemy sprzęt specjalistyczny różne maszyny do filtracji pacjentów respiratory pompy bronchofiberoskopy i inne w zależności od oddziału przygotowujemy leki czuwamy nad ich podaniem i reakcją pacjenta przetaczamy krew i jej składniki zawozimy pacjenta na badania opatrujemy rany nikt nie wyobraża sobie na jakie zapachy bakterie i wirusy jesteśmy narażone i dzwiganie są pacjenci ktorzy ważą 60 kg ale są i tacy co ważą 90 i 160 spróbujcie kogoś takiego w dwójkę dzwignac na przescieradle na łóżko czasem kilka razy dziennie razy kilkunastu pacjentów do tego dochodzą papierkowe roboty napisanie raportu uzupełnienie procesu pielęgnowania i ewidencja każdego leku który zuzywamy następnie sterylizacja narzędzi sprzątanie magazynu sprawdzanie sprzętu reanimacyjnego i inne porządki za granicą są specjalne osoby nazywane pomocą pielęgniarki pielegniarka pracuje w zależności od oddziału z jednym badz dwoma trzema pacjentami ma przerwy i może wyjść gdzie chce ma dobrą pensję i możliwość rozwoju u nas jest jak z rola matki w rodzinie jesteśmy niedocenione i niewynagrodzone za ciężką odpowiedzialną pracę i często ponizane przez starszych lekarzy ktorzy nie chcą dla nas zmian wiem że brzmi to gorzko wiem że wiele osob pomyśli i powie jak ci zle to jedz za granicę (nie kazdy może ) ale takich ucisnietych pracowników jest więcej i wykorzystywanych i mam nadzieję że to się zmieni choć pewnie dopiero jak zabraknie pielegniarek tak jak dzieci w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj 14.06.14, 14:23 Gość portalu: Janina napisał(a): > To fikcja ja pracuje już kilka lat na najciezszym oddziale, mam wyższe > wykształcenie magisterskie i zarabiam w jednym z największych szpitali > 2348 brutto jak dostane premie wypracuje kilka nocy niedziel i świat to > na rękę mam 2400-2500 a lekarze hmm owszem są i tacy co zarabiają > na początku mało ale później już nie mają na co narzekać Argumenty z serii ja mam mało inni dużo ( w domyśle za dużo) służą tylko tym co mają za dużo. Warto pomyśleć o rozwiązaniach które nie od razu, ale z czasem doprowadzą do racjonalnych różnic w zarobkach. Pierwszym takim koniecznym, ale nie jedynym rozwiązaniem jest wprowadzenie minimalnej stawki godzinowej nie tylko dla wszystkich ale i dla poszczególnych zawodów. Następny krok to egzekwowanie dopuszczalnych norm czasu pracy - to ostatnie jest ważne dla służby zdrowia w interesie pacjentów zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pielęgniarka Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj IP: *.tychy.vectranet.pl 06.07.14, 22:10 ciekawe gdzie pielegniarki zarabiaja te 3500? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Wynagrodzenia w służbie zdrowia. Ile zarabiaj IP: *.wejherowo.vectranet.pl 06.07.14, 22:24 M.in. w Szpitalu Specjalistycznym im. Floriana Ceynowy w Wejherowie - 3500-4000 zł brutto z dyżurami. W przychodniach, bez dyżurów, ok. 3000-3500 zł brutto w zależności od placówki. Odpowiedz Link Zgłoś