Gość: ddd IP: *.*.*.* 23.08.01, 10:24 poszukuję kontaktu z kontrolerem lub osobą pracującą w finansach w celu zadania fachowego pytania kontakt Fran@poczta.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: NJ Re: czy jest tu jakiś controller ?? IP: 148.106.128.* 23.08.01, 10:35 ja pracuje w finansach - nie jestem controllerem ale moze.... poz Nj Odpowiedz Link Zgłoś
fran Re: czy jest tu jakiś controller ?? 23.08.01, 11:10 ok moze pomożesz do kalkulacji kosztów jednostkowych produktu biorę ceny surowców itp brutto z Vatem a jak jest z ceną produktu czy ją biorę brutto czy netto?? spotkałem sie z oboma przypadkami i nie wiem fran Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NJ Re: czy jest tu jakiś controller ?? IP: 148.106.128.* 23.08.01, 11:14 Fran - sorry to bardziej pytanie typu "accounting" - moj kierunek gielda... sorry nie znam odpowiedzi poz NJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziwny Re: czy jest tu jakiś controller ?? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 12:04 Pracuję w księgowości i pierwsze słyszę aby do kalkulacji ceny jednostkowej wyrobu gotowego (rozumiem, że firma jest płatnikiem VAT) brać cenę brutto?! Przecież Ci się krąg kosztów nie zamknie: Księgowania prawidłowe to: 220 VAT - Wn 402 Zużycie surowców - NETTO Wn 201 rozrachunki Ma - BRUTTO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agfa Re: czy jest tu jakiś controller ?? IP: *.pde.philips.com 23.08.01, 12:23 Kilka lat temu byłam w to dobra. Teraz trace powoli pewnosc siebie, bo zmienilam dziedzine. Dlaczego bierzesz ceny brutto materiałów do kalkulacji? Ten VAT przecież się odlicza. Cenę wyrobu tez skalkuluj netto. Cena brutto jest interesująca tylko dla tego, kto nie może sobie odliczyć VAT, a Twoje zyski i tak liczysz od netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fran Re: czy jest tu jakiś controller ?? IP: *.*.*.* 23.08.01, 12:42 tak ale w poprzedniej mojej firmie był taki model z niemiec ceta nowaru X(1 sztuka) -VAT Cena netto -koszty produkcji (surowce,opakowania,robocizna) marża I -koszt sprzedaży i marketingu -koszty administracji marża II (na 1 sztukę) wszystkie koszty brutto wg cen zakupu ???? w nowej firmie jest podobnie z tym że cena wyjściowa produktu tylko brutto po waszych mailach mam dylemat????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: czy jest tu jakiś controller ?? IP: *.micronet.com.pl 23.08.01, 13:32 Logicznie myśląc model który przedstawiłeś jest błędny, jezeli od ceny towaru odejmujesz VAT, to dalsza kalkulacja powinna być prowadzona w nettach, co jest zresztą zgodne z zasadami rachunkowości (księgowania). Jeżeli jak piszesz dalsze pozycje ujmowane są brutto to jest to albo ewidentny błąd, ale rentowność towaru jest celowo zaniżana przez Niemców dla jakiś wewnetrznych celów, jest to swgo rodzaju dodatkowy "margines bezpieczeństwa"(rozumiem że kalkulacja którą sporządzasz to rodzaj raportu do centrali w Niemczech). Spróbuj sporządzić 2 kalkulacje : w bruttach (czyli w ujeciu przepłwu finansowego) i w nettach (ksiegowo). Tak czy inaczej mieszanie danych w nettach z tymi które zawieraja w sobie podatek jest nieprawidłowe z punktu widzenia rachunkowości. Pozdrawiam, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fran Re: czy jest tu jakiś controller ?? IP: *.*.*.* 23.08.01, 13:35 twoje wyjaśnienie wydaje mi się logiczne też tak podejżewałem ale ???? człowiek uczy się całe życie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: sorry nie zauważyłem.... IP: *.micronet.com.pl 23.08.01, 13:35 Nie zauważyłem ostatniego zdania, jezeli cena towaru jest brutto to oznacza to iz sporzadzana kalkulacja ma charakter czystego przepływu gotówkowego, poprawnego dla celów wewnetrznych firmy, ale nie dla rozliczeń kosztów i podatku. piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CO Re: czy jest tu jakiś controller ?? IP: *.pfleiderer.com.pl 23.08.01, 18:25 Kalkulacje kosztow i ceny zawsze netto, kalkulacja plynosci finansowej brutto. Odpowiedz Link Zgłoś