1985krystian1985
03.12.14, 23:18
Chciałbym przestrzec wszystkich przed tą firmą. Oferują pracę jako kierowca za 3200 zł netto. A tak naprawdę chcą wyłudzić od Ciebie Twoje dane osobowe. Proszą o przesłanie CV na pocztę, następnie skan dowodu i prawa jazdy ( tłumacząc, że muszą zweryfikować czy posiadasz pkt. karne bo wcześniej zatrudnili kierowcę, który miał ich aż 22!!!)gdy im to wyślesz dzwoni do Ciebie Pan X opowiada o super robocie, super warunkach, możliwości dorobienia w weekendy nawet 800 zł. No i oczywiście daje Ci pracę bez spotkania na żywo, wszystko przez telefon. Haczyk pojawia się w sytuacji gdy Pan X wysyła Ci próbną umowę i chce abyś przelał na ich konto 1zł oraz zrzut ekranu z wykonanego przelewu. Dzięki tej transakcji ma się niby utworzyć konto, na które będzie wpływać wynagrodzenie. Jeśli ktoś wysłał ów dokumenty radze je jak najszybciej zastrzec i nawet nie podejmować dyskusji z Panem X, który będzie dopytywał o przelew i wręcz wysyłał już umowę, ba twierdząc, że jesteś nieodpowiedzialny i głupi, że rezygnujesz z takiej super oferty. Zainteresowanych odsyłam do lektury na temat " oszustwa rekrutacyjne przelew za 1zł/1gr" Tam jest wszystko opisane. Na szczęście w porę się opamiętałem przelewu nie zrobiłem, a dokumenty zastrzegłem (najszybciej w jakimkolwiek banku). Proszę o ostrożność bo skutki tego działania nie wyjdą jutro czy w przyszłym tygodniu ale za kilka miesięcy gdy zapuka Ci do drzwi komornik. Pozdrawiam ;)