michal121915 13.01.16, 18:19 Witam, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega ten system pracy? Szczerze mówiąc pierwszy raz spotkałem sie z takim system. Proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcin_wp Re: Praca w systemie ticketow 13.01.16, 18:52 Moze wyjasnie mniej wiecej ten system przykladzie infolinii. W trakcie dnia pracy tworzonce sa w systemie tzw. tickety, ktore sa niczym innym jak sprawami ktore nalezy zalatwic. dla przykladu dzwoni klient i sklada reklamacji. tworzony jest ticket odnosnie tego kto to jest, jaki ma problem i jego dane kontaktowe. osoba obslugujace ticket, z gory wyznaczona do tego zadania przez np. kierownika lub automatycznie przez system stara sie rozwiazac dany problem. Czyli na tym przykladzie Twoim zadaniem bedzie wyjasnienie sprawy i udzielenie informacji zwrotnej klientowi (mailowo, telefonicznie). Systemy ticketowe sa populane wsrod programistow, ktorzy tez rozwiazuja problemy wlasnie zawarte w ticketach. przypisuja je swojej osobie i rozwiazuja problem. po skonczonej pracy ticket jest zamykany i zabierasz sie za kolejny. To tak ogolnie i po krotce. mam nadzieje, ze pomoglem. Odpowiedz Link Zgłoś
michal121915 Re: Praca w systemie ticketow 13.01.16, 18:55 Rozjaśniłeś mi trochę, dzięki za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
uthark Re: Praca w systemie ticketow 16.01.16, 22:13 Generalnie dobrze to wyjaśniłeś, ale programiści pracują nie tylko z ticketami. Tickety obejmują jakieś błędy w oprogramowaniu, np. wykryte podczas testów przed wypuszczeniem produktu do klienta lub już wykryte u klienta. Programiści także rozwijają oprogramowanie, dodają nowe funkcjonalności, co odbywa się na innych zasadach. Z ticketami pracują nie tylko programiści. Także inni ludzie z IT pracują z ticketami. Np. pracownik jakiejś firmy zgłasza problem. Dzwoni na service desk i informuje, jaki to problem. Pracownik service desku otwiera ticket i wysyła go do odpowiedniej grupy - desktopowej, serwerowej, sieciowej, aplikacyjnej - w celu rozwiązania problemu. Nierzadko zdarza się, że w rozwiązywaniu problemu biorą udział ludzie z różnych "działek". Czasami dojście do sedna problemu może zająć miesiące ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.kawecka Re: Praca w systemie ticketow 16.01.16, 15:09 Ticketowanie to po prostu oznaczanie danego zadania, jako do wykonania. najczęsciej występuje w działach obsługi klienta i informatycznych. Pozdrawiam, EK Odpowiedz Link Zgłoś