Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

staż, studia zaoczne, alimenty

04.05.16, 21:56
    Witam. Sytuacja wygląda następująco. Studiowalam dziennie. Na prywatnej uczelni. Wszystko niby super. Rodzice (po rozwodzie) zapewnili mnie ze ze wszystkim dadzą rade. Zajęcia tam miałam cale dnie, wieczory(pomiędzy zajęciami 3 h okienka). Po jakimś czasie nie dawałam rady finansowo. Rodzice przestali wysyłać mi pieniadze. Mówią ze nie maja. Potrzebowałam 500 zl na mieszkanie, bilet plus jakies jedzenie. Nie miałam wygórowanych oczekiwań. Nawet nie wychodziłam nigdzie ze znajomymi, bo nie miałam na to kasy. Szukalam pracy, ale pracodawców głównie interesowali studenci zaoczni. Wrocilam do domu. Mieszkam z tata i bratem. Studia przerwalam. Postanowilam ze od października pójdę gdzies bliżej, żeby móc dojechać i odciążyć finansowo rodziców. Jednak sytuacja w domu nie jest najlepsza. Zarejestrowałam sie w urzędzie pracy. Szukam jakiegoś stażu. Nie dogaduje sie z nikim w domu. Chciałabym sie wyprowadzić. Jesli podejmę staż, pójdę na studia zaoczne, czy jestem w stanie utrzymać sie sama ? Czy mogłabym wnieść pozew o alimenty od rodziców ? Po rozwodzie nie wnosiłam o sprawę bo wszystko bylo w porządku. Nie wiem co robic . Może ktos pomyśli ze jestem jakas wyrodna córka, ale nawet ze ,,swoich'' zarobionych pieniążków (sprzedałam komputer) robię zakupy do domu. Moich rodziców nie obchodzi. :(
    Obserwuj wątek
      • agulha Re: staż, studia zaoczne, alimenty 05.05.16, 09:05
        Nie do końca rozumiem, co tu jest ostatecznym celem. Zdobycie konkretnego zawodu? Zdobycie wyższego wykształcenia? Przedłużenie młodości? Studia na prywatnej uczelni z kosztem 500 zł miesięcznie - to tam się nie płaci czesnego, czy o czesnym zapłaconym przez rodziców zapomniałaś wspomnieć? W normalnych czasach studia zaoczne były dla ludzi pracujących, a rodzice ludzi pracujących nie utrzymywali. Teraz orzecznictwo jest takie, że gdy 30-letnie "dziecko" nie pracuje, to rodzice mają je utrzymywać, o ile tylko dziecko twierdzi, że szuka pracy, i studenci zaoczni także mogą podawać rodziców do sądu o alimenty. Dlaczego rodzice nie chcą dawać pieniędzy ani na dom? Co to znaczy "zakupy do domu", czy chodzi o nowe meble do pokoju brata czy o jedzenie dla siebie samej również? Dorosła osoba, która nie studiuje, powinna pracować i jeśli mieszka z rodzicami, dokładać się.
        Tradycyjne sposoby próby rozwiązania tej sytuacji: studia na uczelni państwowej (kiedyś wystarczyło się przyłożyć do nauki i zdać wstępny, teraz chyba trzeba poprawiać maturę - ale może wystarczy przemyśleć wybór kierunku? Dlaczego uczelnia prywatna, a nie państwowa?); studia na uczelni wojskowej lub policyjnej (pracownik mundurowy). No i może trochę lepsze rozejrzenie się za porządną pracą, a nie stażem za parę groszy. W Warszawie wszędzie widzę ogłoszenia o poszukiwaniu pracowników w różnych fast-foodach i supermarketach, sądzę, że można się dogadać i pracować tylko w weekendy. Mieszkanie drogie, ale pewnie można pogłówkować i zamieszkać pod miastem przy linii kolejowej.
        • basiastel Re: staż, studia zaoczne, alimenty 17.05.16, 16:46
          agulha napisała:

Teraz orzecznictwo jest takie, że gdy 30-letnie "dziecko" nie pracuje, to
          > rodzice mają je utrzymywać, o ile tylko dziecko twierdzi, że szuka pracy, i stu
          > denci zaoczni także mogą podawać rodziców do sądu o alimenty
          ----------------
          Orzecznictwo nigdy nie było takie, bo obowiązek alimentacji kończył się w 26 r. życia, jeśli to był ostatni rok studiów. A teraz rodzice nie mają obowiązku utrzymywać pełnoletniego dziecka, jeśli ich na to nie stać.
      • rawrebel Re: staż, studia zaoczne, alimenty 17.05.16, 18:12
        No to tak. Ja nie widzę tu żadnego problemu. Jesteś dorosła, nie widzę powodu żeby utrzymywali Cię rodzice. Ten obowiązek kończy się kiedy masz 18 lat i możesz pracować. Nie szukaj stażu, za małą płacą. SZUKAJ PRACY! Ofert dla studentów jest pierdyliard, możesz pracować w knajpie, możesz jako telemarketerka, możesz w markecie albo w sklepie odzieżowym. Sama podczas studiów pracowałam po 14 godzin aby zarobić na czesne. Nie przyszłoby mi nawet do głowy, aby prosić Mamę o pieniądze - Poszłam do pracy zaraz po liceum, i to ja płaciłam w domu rachunki. Samodzielne mieszkanie, da się zrobić jeśli wynajmiesz je z kilkoma osobami, to też przerabiałam. Cenne doświadczenie życiowe. A teraz ... głowa do góry i do roboty. Daj rodzicom spokój i stań się niezależna. Dasz sobie radę.
        • homard Re: staż, studia zaoczne, alimenty 17.05.16, 19:34
          Nie zgodze sie z przedmowcami.

Zgodnie z prawem obowiazek alimentacyjny ciazy na rodzicu do konca edukacji dziecka. Sama najlepiej wiesz, jak wyglada sytuacja rodzicow. Bo jesli pieniadze maja, a sie uchylaja od placenia, to rzeczywiscie masz szanse. Jesli rzeczywiscie nie maja, no coz wyjazd na rok za granice chyba bylby najlepszym rozwiazaniem...Jesli dziewczyna ma sie utrzymac, studiowac i pracowac bez wsparcia rodzicow, to lepiej, zeby miala jakies pieniadze na czarna godzine, a nie zyla z dnia na dzien...
          • homard Re: staż, studia zaoczne, alimenty 17.05.16, 19:36
            PS: Moze studia panstwowe? Moglabys liczyc na stypendium socjalne...
          • basiastel Re: staż, studia zaoczne, alimenty 18.05.16, 12:21
            homard napisał:

> Nie zgodze sie z przedmowcami.
            >
            > Zgodnie z prawem obowiazek alimentacyjny ciazy na rodzicu do konca edukacji dzi
            > ecka.
            ------------------No to nie znasz prawa na jakie się powołujesz!
      • amarantraven Re: staż, studia zaoczne, alimenty 18.05.16, 13:52
        Do konca edukacji ale nie dluzej niz do 26go roku zycia. Ja sie ucze ciagle czegos - np. jezykow, to tez edukacja. Jak bede miala 80 lat to tezz sie czegos mam zamiar uczyc. I to nie znaczy ze jest obowiazek alimentacyjny. jest natomiast w druga strone - obowiazek wspierania rodzicow wiec to oni ciebie moga pozwac.
        • basiastel Re: staż, studia zaoczne, alimenty 18.05.16, 14:44
          amarantraven napisał(a):

> Do konca edukacji ale nie dluzej niz do 26go roku zycia.
          ---------------------
          Aktualnie, nie ma bezwzględnego obowiązku utrzymywania dziecka do końca edukacji ( nawet do 26 r.ż.). Jeśli rodziców nie stać na finansowanie studiów potomka, to żaden sąd alimentów nie orzeknie. Prawo zmieniło się.
      • flat_hu Re: staż, studia zaoczne, alimenty 18.05.16, 15:04
        Tak, podaj własnych rodziców do sądu. Super pomysł.

Typowy, młody "student" - leniwy, roszczeniowy, własną matkę by sprzedał gdyby mógł
      • basiastel Re: staż, studia zaoczne, alimenty 18.05.16, 16:35
        Nie rezygnuj ze studiów. Znam studentów, którzy studiują wyłącznie na swój koszt. Godzą to z pracą i mają kredyt studencki. Podejrzewam, że nawet mieszkanie można znaleźć w zamian za drobną pomoc. W wakacje możesz popracować za granicą, poradzisz sobie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka