truten.zenobi
20.10.19, 08:56
1. co z ofe? jeśli było to błędem to dlaczego żaden z jego twórców i broniących tego projektu min. Leszek B. nie zostali postawienie do odpowiedzialności karnej lub przed trybunał stanu. jeśli było OK to dlaczego to samo nie spotkało likwidatorów z PO i PIS?
2. dlaczego nie mogę samodzielnie inwestować/oszczędzać? = dlaczego lokaty czy inwestycje długoterminowe są opodatkowane?
3. kto mi da gwarancje że środki zgromadzone w PPK "wygrają" z inflacją albo któraś kolejna władza mi ich nie zabierze - oczywiście dla mojego dobra?
4. dlaczego odnoszę wrażenie że powstaje kolejny wynalazek którego celem jest zapewnienie pracy urzędnikom i dochodu instytucjom finansowym? FOZZ,...TBS-y,... OFE,
5 jakie sa mechanizmy zapewniające duże zwroty z inwestycji? jeśli nawet przy dobrowolnych funduszach inwestycyjnych instytucje finansowe nie specjalnie się starają to co będzie gdy klienci zostaną zmuszeni by powierzać im kasę?
6 koszty, wiadomo obsługa tego wszystkiego to dodatkowa praca - zaangażowanie kilku osób, pracodawca robi to w "gratisie" a to oznacza tylko tyle że nie może tego wprost przerzucić na pracowników ale pewnie i tak w jakiś sposób odbije sie to na funduszu płac. instytucje finansowe też mają swoje koszty ale nie czarujmy się kwoty niewielkie więc stosunkowo narzuty będą spore - czyli nie tylko że nie będą zainteresowani wysoką rentownością to dodatkowo kapitał który tak naprawdę będzie inwestowany będzie mały - więc z założenia nic z tego nie będzie...
7 ile w międzyczasie zarobili twórcy ofe, ppk i innych biurokratycznych gniotów - bo odnoszę wrażenie że celem nie jest zrobienie dobrego systemu emerytalnego a dojenie systemu