mag1_k 13.12.21, 14:02 Dziewczyny etatowe mam pytanie, czy przystąpiłyście do PPK? Zaczełam się nad tym poważnie zastanawiać, bo w najbliższych dniach wypełniam papiery przed rozpoczeciem nowej pracy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: PPK 13.12.21, 14:17 Przystępujesz z automatu, jak nie chcesz to musisz się wypisać. Wypisałam się. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1_k Re: PPK 13.12.21, 14:18 Tak tak jakie formalnosci to wiem tylko mam wielki dylemat, co robić Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: PPK 13.12.21, 14:18 Wciagneli mnie tam z defaultu jakis czas temu, na razie sie nie wypisuje. Moze bedzie pare groszy do emerytury, bo na wiecej nie licze... Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: PPK 13.12.21, 14:36 Stracisz 2% wynagrodzenia, a zyskasz... no cóż. Raczej nic. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: PPK 13.12.21, 20:16 mamtrzykotyidwa napisała: > Zyskasz to, co ci pracodawca dopłaci. I chyba państwo też coś daje na powitanie. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: PPK 13.12.21, 20:25 A ludzie się na to nabierają... Przecież nie po to daje, żeby szaremu człowiekowi było lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: PPK 13.12.21, 21:32 z_lasu napisała: > A ludzie się na to nabierają... Przecież nie po to daje, żeby szaremu człowiekowi było lepiej. Ja się zastanawiam czy w to nie wejść. Pracuję w firmie do 20 osób na etacie, więc moja firma może wejść w to dopiero w przyszłym roku. A ja w przyszłym roku będę miała rok do emerytury. Dostanę coś od państwa, coś dorzuci pracodawca i coś ja. A po roku wypłacam i idę na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
gliminstory Re: PPK 14.12.21, 19:20 E? już wszystkie firmy mają obowiązek w tym być a nie za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: PPK 14.12.21, 20:51 gliminstory napisała: > E? już wszystkie firmy mają obowiązek w tym być a nie za rok. Tak? U mnie w firmie cisza. Nikt nic nie mówi. Jak to wchodziło to coś tam czytałam na ten temat i wyszło mi, że firma w której ja pracuję, będzie mogła przystąpić do PPK dopiero w 2022 r. Odpowiedz Link Zgłoś
gliminstory Re: PPK 14.12.21, 20:57 1 stycznia 2021 IV etap wprowadzenia PPK - pozostałe podmioty zatrudniające i jednostki sektora finansów publicznych (bez względu na stan zatrudnienia). Terminy zawarcia umów: dla jednostek sektora finansów publicznych: - umowa o zarządzanie PPK – najpóźniej do 26 marca 2021 r., - umowa o prowadzenie PPK − najpóźniej do 10 kwietnia 2021 r. dla pozostałych podmiotów: - umowa o zarządzanie PPK − najpóźniej do 23 kwietnia 2021 r., - umowa o prowadzenie PPK − najpóźniej do 10 maja 2021 r. " -większe firmy miały obowiązek jeszcze wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: PPK 14.12.21, 17:38 PPK to koszt dla firmy. Finansowy ale też koszty operacyjne (obsługa procesu), czyli środki bezpowrotnie utracone. A więc jeśli PPK, to podwyżki odpowiednio zmniejszone, bo bilans musi być na zero; firma nie będzie sponsorować pomysłów rządu. W tym momencie sprawa jest prosta - każdy woli wziąć kasę od razu a nie czekać aż rząd mu kiedyś wypłaci resztę z tego co zostanie, po rozkradzeniu przez misiewiczów. Bo zaufanie do państwa nigdy nie było zbyt wysokie, ale od paru lat szoruje już po dnie. I nie łudźcie się, że gdziekolwiek jest inaczej. Jeśli firma będzie zmuszona (przez pracowników) uruchomić PPK, to po prostu po cichu odbije sobie na podwyżkach i kosztach socjalnych. Albo na cenach produktów, co nakręci jeszcze bardziej inflację i także ostatecznie uderzy w pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: PPK 14.12.21, 17:44 A więc jeśli PPK, to podwyżki odpowiednio zmniejszone, bo bilans musi być na zero; firma nie będzie sponsorować pomysłów rządu. W drugą stronę, to nie działa - nawet jeśli nikt nie przystąpi do PPK, w żaden sposób nie gwarantuje to podwyżek, nie bądźmy dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: PPK 14.12.21, 18:32 Jeśli będzie PPK, to NA PEWNO te koszty odbiją się na podwyżkach. Ich wysokości, terminie wprowadzenia, innych bonusach. Czymkolwiek co ograniczy koszty. Czyli to działa. Naiwnością jest myślenie, że firma się bedzie umartwiać. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: PPK 14.12.21, 18:40 Może odbić się, ale zupełnie inaczej niż myślisz. To znaczy, część może nie dostać podwyżki lub dostać ją niższą, ale dalej nie jest powiedziane, że to dotknie osoby zapisane do PPK. Żadnej gwarancji - life Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: PPK 14.12.21, 20:18 To chyba oczywiste, że nie można rozpatrywać każdego pojedynczego przypadku z osobna? Firma się nie dołoży do tego biznesu, i to praktczne jest pewnik, reszta to szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: PPK 13.12.21, 17:59 Ponoc poki co jest na plus. Ale nie weryfikowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: PPK 13.12.21, 18:03 U mnie w pracy jest mniej więcej pół na pół. Ale - ci co przystąpili wypłacają zgromadzone środki co miesiąc, trzy, pół roku. Traktują to raczej jako podwyżkę, kieszonkowe od pracodawcy. Nikt z moich kolegów po fachu nie zbiera w ten sposób na emeryturę. Wszyscy wypłacają. Odpowiedz Link Zgłoś
gliminstory Re: PPK 14.12.21, 19:22 współczuję kadrowcom i pracodawcy, dodatkowy etat utrzymywać żeby pracownicze roszady środków ppk obsłużyć.. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: PPK 13.12.21, 18:37 U mnie z pracy w zasadzie wszyscy się wypisali. Ja od zawsze mowilam, że będę tam zbierać kasę, bo lepsza lokata niż w banku. Na razie kasa się odkłada, nie zauważam, że jej nie mam przy wypłacie. Nie jestem zawiedziona. Co będzie-nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kota.helga Re: PPK 13.12.21, 19:22 Sprawdź statystyki odnośnie popularności przystępowania (i porównaj PPK a PPE) - miliony much nie mogą się mylić... A serio, wypisałam się już 3 raz, w tym dwa razy równolegle z uzupełnianiem dokumentów przy zatrudnianiu. Odpowiedz Link Zgłoś
fikimiki7 Re: PPK 13.12.21, 19:25 ja jestem od początku (duża firma więc w 1 turze). Mnie się opłaca - wypłacam może nie co miesiąc a co 2-3 i jestem sporo do przodu. Poczytaj: subiektywnieofinansach.pl/wypisales-sie-z-ppk-oni-policzyli-ile-straciles-ile-bys-dostal-gdybys-poczekal/ www.mojeppk.pl/aktualnosci/Poradnik-pracownika--Zwrot-pieni-dzy-z-PPK-przed-60-tk-..html Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: PPK 13.12.21, 20:28 Bardzo trudno znaleźć tę informację (nie mam teraz czasu ryć po internecie), ale faktem jest, że Państwo nie gwarantuje nawet zwrotu tego, co wpłaciłaś. Czyli za 40 lat dowiesz się, że nie mają Twojego płaszcza... Zapisać się, żeby wypłacać co kwartał - OK. Ale na emeryturę z tego filaru to bym nie liczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
fikimiki7 Re: PPK 13.12.21, 21:22 Zapisać się, żeby wypłacać co kwartał - jest bardzo OK bo nawet tracąc "dopłaty" od Państwa jest się do przodu część kwoty od pracodawcy A jak już się wypłaci to tylko od Ciebie zależy czy przepijesz czy wpłacisz na IKZE itp, kupisz krypto, złoto czy cokolwiek innego. Nie rozumiem tylko jednego - czy naprawdę większość Polaków nie potrafi czytać ze zrozumieniem i liczyć w zakresie podstawówki? 90% ludzi, którzy rezygnują z PPK rezygnują z darmowej kasy (10% to Ci, których pracodawcy rekompensują sobie stratę zmniejszeniem podwyżki bo dali na PPK) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: PPK 13.12.21, 21:41 krypteia napisała: > tak i wypłacam co miesiąc Ile na tym zyskujesz miesięcznie, jeśli można spytać? Sprawdziłam: mój pracodawca wpłaca na moje konto w PPK dokładnie 75 zł/mies, więc zakładając, że są potrącenia przy wypłacie, to w ogóle nie warto tego ruszać, zwłaszcza co miesiąc lub kwartał. Uczelnia publiczna w dużym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
fikimiki7 Re: PPK 13.12.21, 23:39 patrz na % nie na kwoty. Zarobisz tyle na lokacie? Oczywiscie im mniejsze kwoty tym doplaty od Panstwa maja wieksze znaczenie. Ale ja wole wyplacic na biezaco mniej ale miec Odpowiedz Link Zgłoś
krypteia Re: PPK 14.12.21, 19:29 jagoda2 napisała: > krypteia napisała: > > > tak i wypłacam co miesiąc > > Ile na tym zyskujesz miesięcznie, jeśli można spytać? Sprawdziłam: mój pracodaw > ca wpłaca na moje konto w PPK dokładnie 75 zł/mies, więc zakładając, że są potr > ącenia przy wypłacie, to w ogóle nie warto tego ruszać, zwłaszcza co miesiąc lu > b kwartał. Uczelnia publiczna w dużym mieście. Zyskuję tyle że mi się opłaca raz w miesiącu zalogować się i kliknąć jeden raz na przycisk 'wypłać' Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: PPK 14.12.21, 18:52 Nie. U mnie (w dwóch firmach) nikt nie przystąpił. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: PPK 14.12.21, 19:24 Tak, bo w porę nie zorientowałem się że zapisują bez pytania. Wypisałem się miesiąc później. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: PPK 14.12.21, 20:10 No pewnie. Znajdź mi lepsza inwestycje obecnie Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: PPK 14.12.21, 20:46 Nie, ponieważ w pracy mam PPE, które jest w całości finansowane przez pracodawcę. Odpowiedz Link Zgłoś