Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

problem z komornikiem

IP: 217.153.136.* 13.02.05, 18:36
    witam

co moge zrobic zeby komornik nie siadl mi na pensji?
    zarabiam az 800 zl/m-c i jak mi zabierze 1/3 z tej marnej pensji to znacznie
    uszczupli moj budrzet domowy.
    czy jezeli bede placil np 50 zl/m-c to komornik da mi spokoj??
    wspomne ze komornik wystepuje w imieniu towarzystwa ubezpieczeniowego.

z gory dzieki
    Obserwuj wątek
      • anula36 Re: problem z komornikiem 13.02.05, 18:58
        jest jakas kwota minimalna wolna od zajec komorniczych. Niestety nei pamietam
        ile to jest dokladnie.wiem ze na poczet alimentow moze skosic do 60%
        wymagrodzenia.
        • Gość: czechu Re: problem z komornikiem IP: *.access.telenet.be 13.02.05, 19:45
          wszystko zalezy od tego jakie masz warunki tzn.czy masz rodzine ile placisz za
          mieszkanie inne oplaty itd.itp. jezeli wykazesz w jakis sposob ze oplaty
          wynosza jedna trzecia twoich zarobkow to komornika mozna zatkac 50 zlotymi lub
          nawet pisac do firmy ktorej splacasz podanie o rozlozenie na raty czesciowe lub
          calkowite umorzenie dlugu na co specjalnie nie licz pamietaj ze kazde podanie
          pisz w 2 lub 3 kopiach i poczekaj jak w przeciagu miesiaca nie dostaniesz
          jakiejkolwiek odpowiedzi to poprostu nie plac poczekaj az pozwa cie do sadu i
          wtedy przedstawiasz kopie podan sedziemu bezposrednio i masz umozony dlug
          poniewaz ty chcesz polubownego rozwiazania a to ze nie placisz to poprostu jest
          czas oczekiwania na odpowiedz a z doswiadczenia wiem ze sedziowie niezbyt lubia
          firmy ubezpieczeniowe

pozdrawiam
          • Gość: prawniczka Re: problem z komornikiem IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 13.02.05, 19:55
            co za bzdury ! istotne są jedynie ograniczenia ustawowe zawarte w kodeksie
            postępowania cywilnego; jeśli dojdzie do zajęcia wynagrodzenia za pracę, to
            wszystko, co przekracza kwotę wolną od potrąceń - ok 800 zł - zostanie przelane
            na konto wierzyciela
            • Gość: bietka Re: problem z komornikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 22:49
              Ostatnio romawiałam z komornikiem właśnie na temat zajęć wynagrodzeń. I facet
              sam sie śmiał z tego jak to "mądre" panie księgowe w różnych firmach
              interpretują "kwotę wolną od zajęcia" . W tej chwili jest to około 800 zł... W
              jednym zakładzie pracy facetowi zarabiającemu dobrze ponad 1000 zł nic nie
              wzięli bo sprytna pani ksiegowa tak to jakoś wykalkulowała :)) A dziewczynie
              dostającej zasiłek wychowawczy(około 500 zł), gdy jeszcze był płacony prze ZUS
              pani Główna Ksiegowa ciachnęła na pół ....totalna bzdura... a była to duża
              firma państwowa :)) Tak ze więc bym sie starała raczej jakoś dogadać z firmą
              która Cie zatrudnia, jeśli nie jest duża, a w rachunkowości są sprytne kobitki
              zawsze masz szansę że nic nie zapłacisz
              pozdrawiam
              • Gość: ads Re: problem z komornikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 16:33
                Prędzej i później i tak zapłaci + odsetki chyba że do końca życia będzie zarabiać minimum socjalne.
                • Gość: bietka Re: problem z komornikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 23:01
                  Może będzie lepiej ustawiony w życiu...Jak teraz bo takim zajęciu byłby bez
                  środków do życia to chyba facet musi jakoś kombinować. Mam nadzieję , że za
                  jakiś czas stać go będzie na wpłacenie całej sumy za jednym razem , ale póki
                  co...różnie bywa w zyciu
                  pozdrawiam
              • grasshopper Re: problem z komornikiem 17.02.05, 19:15
                Czasami trzeba po prostu uciec przed komornikiem ... np chowając pieniądze ...
                na innym koncie - np wspólnym, albo zarejestrowanym na kogoś innego (oczywiście
                tak, żeby miec do niego wyłaczny dostęp).
                Oczywiście najlepsze jest tanie konto np w banku internetowym, z którego łatwo
                przelać kasę na jeszcze inne konto (którego nie zna ani pracodawca, ani
                komornik :) ...... osobiście mam kilka kont i zawsze znajdzie się jakieś
                rozwiązanie. Proponuje któreś z kont polecanych przez Bankiera.
                www.bankier.pl/sp/grasshopper5
                Pozdrawia wszystkich dręczonych przez komorników.
      • Gość: prawniczka Re: problem z komornikiem IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 13.02.05, 19:32
        kwota w wysokości minimalnego miesięcznego wynagrodzenia jest wolna od
        potrąceń; teraz to jest ok. 824 zł BRUTTO
        • Gość: Monia Re: problem z komornikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 14:17
          Zgardzam się kwota najnizszego tak,ale tylko w przypadku gdy nie są to
          zobowiązania alimentacyjne.W takim przypadku nietsety komornik zajmuje część
          wynagrodzenia nawet najniższego.
          • Gość: prawniczka Re: problem z komornikiem IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 21.02.05, 21:07
            owszem, ale chyba nie przypuszczasz, aby ktoś spłodził potomstwo z Towarzystwem
            Ubezpieczeniowym?
            • Gość: blad Re: problem z komornikiem IP: 195.205.51.* 22.02.05, 19:32
              od momentu rozwiazania umowy z towarzystwem przez jak dlugi okres czasu
              tow.moze scigac nas za upadle polisy (te ktore padly w trakcie trwania umowy
              jak i te padle po rozwiazaniu umowy?)
        • Gość: klaressa@wp.pl Re: problem z komornikiem IP: *.olsztyn.mm.pl 04.06.05, 21:25
          czy mogłabym z Panią porozmawiać na poważny temat. Mam problem......
      • Gość: Weronika Re: problem z komornikiem IP: *.wirba.net / 213.77.42.* 13.02.05, 22:18
        Komornik z tow. ubezpieczeniowego??? Komornik z US może tylko zajmować
        wynagrodzenie. a komernik występujący w imieniu tow. ubezp. może
        jedynie "skłonić" Cię do zapłacenia za lapsa (czy dobrze myślę?), a tak w
        ogóle, to umowa agencyjna agentów ubezpiecz. jest sprzeczna z prawem cywilnym,
        więc komornik może Ci nagwizdać
      • Gość: Weronika Re: problem z komornikiem IP: *.wirba.net / 213.77.42.* 13.02.05, 22:18
        Komornik z tow. ubezpieczeniowego??? Komornik z US może tylko zajmować
        wynagrodzenie. a komernik występujący w imieniu tow. ubezp. może
        jedynie "skłonić" Cię do zapłacenia za lapsa (czy dobrze myślę?), a tak w
        ogóle, to umowa agencyjna agentów ubezpiecz. jest sprzeczna z prawem cywilnym,
        więc komornik może Ci nagwizdać
        • Gość: kcysiu Re: problem z komornikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 14:54
          widzę, że koleżanka studiuje I rok prawa :)
          • Gość: Weronika Re: problem z komornikiem IP: *.wirba.net / 213.77.42.* 14.02.05, 23:12
            Już dawno nie studiuje, ma swoje lata, trochę przeszła i ma kontakty z dobrymi
            prawnikami :)
        • Gość: KONTRA Re: problem z komornikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 16:25
          Pani Weroniko ,nie do końca tak jest,mowi Pani o komornikach bez wstrętu -to
          dziwne zachowanie nie miala Pani jeszcze z nimi do czynienia -to hieny
          cmentarne ludzie bez serca poprostu sku.......ludzie potwory .Jak można ludziom
          biednym pozbawionym pracy i środkow do życia zabierać mieszkanie ktorego sie
          dorobili za tej wstretnej komuny.jak mozna zabierac ostatni sprzed jaki mają w
          domu potrzebny do zycia. A miljardowe tysjące afer nie ma kto rozliczyc i tych
          zlodzieii prawdziwych pozbawic majątkow i fortón ktorych nagrabili poprzez to
          bezprawie co trwa juz 15 lat. to jest straszne ,w tym kraju nalezaloby w
          prowadzic stan wojskowych rzadow i przywrucic karę śmierci ,potem wybory z
          ludzi doświadczonych nie skompromitowanych.
          • Gość: qqq Re: problem z komornikiem IP: *.3.pl 17.02.05, 17:35
            ... a w międzyczasie posłać wszystkich firumowiczów Gazety Wybiórczej na kurs
            ortografii ("kórs ortografji")
      • Gość: prawnik Re: problem z komornikiem IP: *.icpnet.pl 15.02.05, 15:53
        widzę jednak że koleżanka ma kontakty ze złymi prawnikami:)
        komornik działa na wniosek towarzystwa ubezpieczeniowego. Ma prawo zająć
        zarówno wynagrodzenie w zakładzie pracy jak i wynagrodzenie które wpłynie juz
        na rachunek bankowy dłużnika. jedyną różnicą przy takich zajęciach jest to, że
        przy zajęciu wynagrodzenia jest tzw.kwota wolna od potrąceń natomiast przy
        egzekucyji z rachunku bankowego komornik może zająć wszystkie środki na
        rachunku. Pomysł z pismem o rozłożenie na raty i czekaniem a potem
        przedłożeniem go w sądzie jest bez sensu ponieważ skoro jesteśmy na etapie
        postepowania egzekucyjnego to sparwa w sądzie już była. drugi raz w tej samej
        sparwie nikt orzekać nie będzie. Można oczywiście "dogadać" sie z komornikiem
        odnośnie dobrowolnych spłat trzeba tylko pamiętać, iż w rzeczywistości to
        wierzyciel czyli towarzystwo ubezpieczeniowe musi wyrazić zgode na raty ich
        wysokośc i termin spłaty. Może być niestety taka sytuacjia, że komornik
        przystanie na raty jednak wierzyciel kategorycznie zażąda zajęcai wynagrodzenia
        czy tez zajęcai konta w banku i komornik będzie musiał dokonać tych zajęć.
        pozdrawiam
        • Gość: Weroniika Re: problem z komornikiem IP: *.wirba.net / 213.77.42.* 15.02.05, 21:11
          Ciekawe, ze wyroki sądu były zawsze na moją korzyść ;), więc może nie tacy źli
          byli Ci prawnicy, a "panu" proponuję wrócić do źródeł :PPP może na początek do
          ustaw... buziaki dla kochanych prawników którzy nie znają prawa :))))))
        • Gość: asik26aol.com Re: problem z komornikiem IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 17.02.05, 16:09
          Jeszcsze nie mam problemow z komornikiem ale moge miec. jesli jestes prawnikiem
          i chcialbys udzielic mi paru informacji w mojej sprawie bylabym bardzo
          wdzieczna.
          Czy komornik majac tytul wykonawczy z polskiego sadu, sprawa dotyczy mojego
          zobowiazania moze zajac pensje mojego meza (obywatel Niemiec, pracuje i
          mieszka na terenie Niemiec)
        • doradca1 Re: problem z komornikiem 22.02.05, 20:32
          Gość portalu: prawnik napisał(a):

> widzę jednak że koleżanka ma kontakty ze złymi prawnikami:)
          > komornik działa na wniosek towarzystwa ubezpieczeniowego. Ma prawo zająć
          > zarówno wynagrodzenie w zakładzie pracy jak i wynagrodzenie które wpłynie juz
          > na rachunek bankowy dłużnika. jedyną różnicą przy takich zajęciach jest to,
          że
          > przy zajęciu wynagrodzenia jest tzw.kwota wolna od potrąceń natomiast przy
          > egzekucyji z rachunku bankowego komornik może zająć wszystkie środki na
          > rachunku. Pomysł z pismem o rozłożenie na raty i czekaniem a potem
          > przedłożeniem go w sądzie jest bez sensu ponieważ skoro jesteśmy na etapie
          > postepowania egzekucyjnego to sparwa w sądzie już była. drugi raz w tej samej
          > sparwie nikt orzekać nie będzie. Można oczywiście "dogadać" sie z komornikiem
          > odnośnie dobrowolnych spłat trzeba tylko pamiętać, iż w rzeczywistości to
          > wierzyciel czyli towarzystwo ubezpieczeniowe musi wyrazić zgode na raty ich
          > wysokośc i termin spłaty. Może być niestety taka sytuacjia, że komornik
          > przystanie na raty jednak wierzyciel kategorycznie zażąda zajęcai
          wynagrodzenia
          >
          > czy tez zajęcai konta w banku i komornik będzie musiał dokonać tych zajęć.
          > pozdrawiam

Przepraszam o jakiej Pan sprawie wspomina w sądzie??? W sądzie ogłaszanyjest
          wyrok w sprawie od którego przysługuje prawo odwołania się.
          Jesli jest sąd kapturowy albo prywatny w postaci picia wódki przez prokuratora
          i sędziego to ma Pan rację.
      • Gość: prawnik Re: problem z komornikiem IP: *.icpnet.pl 16.02.05, 09:55
        bardzo mi przykro, ale to co zoatsało napisane w poprzednim poście na temat
        egzekucji to są po prostu bzdury. natomiast bardzo prosze o wskazanie, w którym
        miejscu w moim wywodzie zauważyła Pani niezgodność z jakąkolwiek ustawą.
        Chętnie podyskutuję.
        Niestety tematyka egzekucji sądowej jest bardzo trudna i skomplikowana i
        niewielu prawników może powiedzieć że jest w tym biegła
        pozdrawiam
        • Gość: zobacz Re: problem z komornikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 17:51
          www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?slowo=potr%B1cenia+z+wynagrodzenia&dzial=&haslo=&ilwys=50&przycisk=Znajd%BC
        • jarste Re: problem z komornikiem do prawnika 16.02.05, 22:55
          pisanie ,że jest pewna kwota wolna od egzekucji czyli uzywanie pojęc zamiast
          konkretów świadczy o fatalnym prawniku
        • sandraardnas Re: problem z komornikiem 17.02.05, 15:45
          Witam serdecznie

Pozwole sobie przychylic się do tego co pisze "prawnik", bo tak się składa, że
          to co pisze pokrywa się (niestety) z moim doświadczeniem.
          Poza tym trzeba wziac niestety pod uwage, to co niektórzy wierzyciele i
          komornicy wyprawiają, a sa to czesto "niesamowite" historie.
          Dlatego moge dolaczyc swoją skromną rade - nalezy byc uwaznym, sprawdzac różne
          opcje. Ufnośc jest dobra, ale kontrola jeszcze lepsza.
          Tak sobie myśle, ze dobry sposób na radzenie sobie we wszelakich problemach -
          wyprzedzać w myśleniu osoby, które czegoś sie do nas domagaja, w tym przypadku
          wierzyciela & komornika.
          pozdrawiam
          Sandra
        • doradca1 Re: problem z komornikiem 22.02.05, 20:33
          Gość portalu: prawnik napisał(a):

> bardzo mi przykro, ale to co zoatsało napisane w poprzednim poście na temat
          > egzekucji to są po prostu bzdury. natomiast bardzo prosze o wskazanie, w
          którym
          >
          > miejscu w moim wywodzie zauważyła Pani niezgodność z jakąkolwiek ustawą.
          > Chętnie podyskutuję.
          > Niestety tematyka egzekucji sądowej jest bardzo trudna i skomplikowana i
          > niewielu prawników może powiedzieć że jest w tym biegła
          > pozdrawiam

A ile Pan zapłaci za poradę???
      • Gość: apacz Re: problem z komornikiem IP: *.chello.pl 16.02.05, 20:24
        nie może CI zabrać więcej niż 30 % dochodu w całości,.Jeslisam zgdzisz się
        płacić określoną kwotę nie zamie ci prawdopodobnie tej kwoty o której wspominasz
      • Gość: Biker Re: problem z komornikiem IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 17.02.05, 08:09
        Obawiam sie ze zadnych szans na uratowanie czegokolwiek nie masz z pensji.
        Komornik zabierze ci 60 % wynagrodzenia netto. Od razu mowie ze zadne warunki
        ciezkie i takie tam nie interesuja komornika. Wchodzi na pensje i zabiera max
        60%. W szczegolnych przypadkach zmniejsza do 50%. ALe to dotyczy np trzynastej
        pensji lub nagrody. Przygotuj sie ciezkie chwile. Ja to juz przerobilem.
        Pozdr
      • Gość: Jankes Re: problem z komornikiem IP: *.echostar.pl 17.02.05, 12:35
        NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI OSZOŁOMY!!!
        Zastanawia mnie dlaczego komuś źle doradzacie skoro nie macie o tym zielonego
        pojęcia!! 824 zł brutto, jest to wysokość kwoty wynagrodzenia za pracę wolna od
        zajęcia (nie dotyczy to świadczeń alimentacyjnych). Ponadto w kpc są też inne
        ograniczenia np. Komornik nie może zająć więcej niż 50 % wynagrodzenia za pracę
        (w przypadku alimentów 60%). Jedyną osobą piszącą sensownie był prawnik, reszta
        niech się wstydzi że takie bzdury komuś doradza!!!!!!!!!!!!
      • Gość: prawnik Re: problem z komornikiem IP: *.icpnet.pl 17.02.05, 12:51
        bardzo dziękuję poprzednikowi za poparcie :)
        nie pisałem konkretnych kwot, ponieważ nie wiem, czy osoba która rozpoczęła
        wątek jest tym zainteresowana. jeżeli tak faktycznie jest to służę konkretnymi
        kwotami. Zabrałem głos w dyskusji ponieważ wszystkie poprzednie wypowiedzi
        mogły tylko wprowadzić w błąd.
        Gorąco pozdrawiam
        • Gość: Burek Re: problem z komornikiem IP: *.dint.wroc.pl 17.02.05, 13:14
          Nie jestem prawnikiem, ale dopadli mnie niestety różni komornicy i dodatkowo
          cywilnie atakowali mnie wierzyciele. Jankes ma 100% racji. Ale da się z tego
          wszystkiego mądrze wyplątać. Mi się udało, ale to nie były moje długi.

Jeżeli jesteś winien, weź dobrego prawnika, ale nie pokazuj go światu, sądom i
          komornikom.
          To moja rada.
        • hk7 Re: problem z komornikiem 17.02.05, 14:01
          Chciałabym też coś dodać w tej interesującej dyskusji.
          Po pierwsze jedynyne prawdziwe i kompletne iformacje podaje prawnik/że nie
          wspomnę o stylu i formie jego wypowiedzi , które są super/
          Jestem księgową w firmie i jednocześnie ,niestety ,też miałam osobisty kłopot z
          komornikiem .
          Chciałam bym zaznaczyć , iż komornika zupełnie nie interesują sprawy osobiste
          i ciężka sytuacja.
          Należy pamiętać , iż / jak mi wiadomo/ otrzymuje dość wysokie wynagrodzenie w
          przypadku ściągnięcia należnośći.
          w związku z tym procedura jego działania jest prosta i konsekwentna.
          Po pierwsze komornik po otrzymaniu wyroku przystępuje do zajęcia komorniczego .
          Najprościej to zrobić z rachunku bankowego delikwenta / jeśli posiada na nim
          jakieś środki/ i z wynagrodzenia za pracę.
          Nasz cudny komornik wysyła zajęcie do banku i pracodawcy / w pierwszej
          kolejnośći/ , dopiero potem przesyłane jest do biednego delikwenta.
          A więć o zaistnieniu zajęcia dowiaduje się on ostatni /często od
          pracodawcy ,który musi przyjąć z potwierdzenie odbioru pismo o zajęciu
          wynagrodzenia.
          pozdrawiam
          • Gość: Komornik z T.U. Re: problem z komornikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 15:58
            No tak! zachciało się być agentem....i coooo teraz komornik siedzi!!! Więc jak
            widzicie bycie Agentem wcale nie jest taka łatwa sprawą...Co najgorsze
            to "Sprytne towarzystwa ubezpiecz. sciągają pieniądze za upadłe polisy (lapsy)
            nawet po odejściu agenta od Towarzystwa i to przez 2 lata!!!!....To powinno być
            zakazane bo jest to umowa bandycka!!!! Do prawnika i się odwoływać......
          • Gość: Nie frajer Re: problem z komornikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 16:07
            Komornik to zawod podobny do hieny ,to bestje -ludzie bez serca dla inny6ch -
            życie jest takie krótkie i jak cie wladze doprowadzą do ruiny bo zabrali Ci
            pracę to nasylają na Ciebie komorników i jeszcze jakies hieny żeby calkiem Cię
            zniszczyc. Nic Ci nie zostalo tylko stryczek -tak wygląda w skrucie życie tych
            co walczyli z komuną ikrew przelewali !!!Sytuacja staje sie bez wyjścia -wtedy
            stawiac na jedną karte albo Ty nie żyjesz albo komornik nie żyje.
            • Gość: dług Re: problem z komornikiem IP: *.dint.wroc.pl 17.02.05, 16:25
              Komornik to rzeczywiście zawód dla ludzi o "szczególnych" predyspozycjach...

to jednak nic przy syndyku... Ci dają do wiwatu...
              włączy do masy upadłościowej długie włosy Twojej żony,
              jeśli tylko zabraknie Ci kasy do zamknięcia firmy...
              "Można ściąć i sprzedać!" - co Wy na to?

I nie ma tłumaczenia, że jesteśmy wierzycielami sporej sumki na papierze, że
              firma straciła płynnośc w wyniku nieuczciwej działalności klienta, traktuje nas,
              jak przestępców. Nie zwraca uwagi na takie detale.

Wierzytelności powinien próbować odzyskać lub sprzedać... ale po co się
              gimnastykować?
              sprzeda to, co jest, wywali nas z domu na bruk...
              a najlepsze jest to, że nawet prawnikiem nie jest...

wesołe jest życie dłużnika.
        • ikropka Re: problem z komornikiem 17.02.05, 16:23
          Dodałabym jeszcze do jedynie słusznej i prawdziwej w tym wątku wypowiedzi
          prawnika, że kwota wolna od zajęcia tj.wynagrodzenie minimalne (teraz chyba 824
          zł) jest kwotą brutto i dotyczy całego etatu. Jeżeli ktoś pracuje na pół etatu
          to kwotą wolną od zajęcia będzie 412 zł.

Zadziwiają mnie natomiast pseudoporady od osób, które od razu widać, że znają
          się na temacie jak "kura na gwiazdach". Jak można tak komuś robić wodę z mózgu.
          Potem ludzie korzystają z takich "porad" i zaczynają naprawdę mieć kłopoty.
      • Gość: AS Re: problem z komornikiem IP: *.crowley.pl 17.02.05, 16:40
        Teraz płaca minimalna jest równa kwocie 849 zł(brutto) a nie 824,00.Musisz
        poczytać w kodeksie pracy ile można zająć wynagrodzenia przy zaległościach
        innych niż alimenty.Musi chyba zostać minimalne wynagrodzenie,ale netto- obecnie
        jest to ok.600,00.Resztę można zająć.
      • Gość: AS Re: problem z komornikiem IP: *.crowley.pl 17.02.05, 17:09
        Teraz płaca minimalna jest równa kwocie 849 zł(brutto) a nie 824,00.Musisz
        poczytać w kodeksie pracy ile można zająć wynagrodzenia przy zaległościach
        innych niż alimenty.Musi chyba zostać minimalne wynagrodzenie,ale netto9po
        potrąceniu składek zus i zaliczki na podatek)- zostanie ok.600,00.Resztę można
        zająć.
      • Gość: aaa Re: problem z komornikiem IP: *.3.pl 17.02.05, 17:29
        budrzet domowy

Powiedz mu, że musisz zainwestować w słownik ortograficzny
        • Gość: ja Re: problem z komornikiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.02.05, 18:42
          ale ja juz nic z tego nie rozumiem...dajmy na to ,ze zarabiam 849 zł.To ile
          moze zając komornik???rozumiem ,ze jesli sciaga nalezności za alimenty moze
          sciagnac do 60 % ale 849 zł?czy te zł w ogole sa niesciągalne????
          • ikropka Re: problem z komornikiem 17.02.05, 20:06
            Jeżeli zarabiasz minimalne wynagrodzenie czyli 849 zł brutto, pracujesz na cały
            etat i nie jest to zajęcie na poczet alimentów to zakład pracy nie może nic
            potrącić z wynagrodzenia. Jeżeli są to alimenty to nie obowiązuje kwota wolna
            od zajęcia i potrąceniu podlega 60% wynagrodzenia.

• Gość: ja Re: problem z komornikiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.02.05, 21:12
              Dzięki
      • Gość: ciekawa Re: problem z komornikiem IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 19.02.05, 06:34
        czy ktoś z Was wie jakie w przybliżeniu miesięczne dochody ma komornik?
        • Gość: zagrożona Re: problem z komornikiem IP: *.softlab.gda.pl 01.06.05, 23:34
          W takim razie przy umowie o pracę sytuacja jest jasna. Ale co jeżeli ktoś
          zarabia na umowę - zlecenie, jest studentem, a umowę podpisał z agencją typu
          Work Service? Wszystko z konta mu zabiorą? (nie chodzi o alimenty)
      • 6x9 Re: problem z komornikiem 02.06.05, 09:22
        najlepiej dogadaj sie z firmą ubezpieczeniowa a nie komornikiem, miałem taki
        przypadek(zwrot prowizji ,miałem ja oddać ubezpieczycielowi)wpłacałem
        bezposrednio do firmy pisałem różne odwołania itp i się udało zamiast
        komornikowi zapłacić 1800 zł z kosztami to zapłciłem 1200 ubezpieczycielowi w
        ratach
      • Gość: zrozpaczona Re: problem z komornikiem IP: *.nfz / 82.160.7.* 02.06.05, 09:51
        Cześć wszystkim
        Proszę was o pomoc (wszystkie mądre głowy);-)). Mam poważny problem i proszę o
        radę. Jestem mezatką od kilku lat mam dwoje dzieci. Mój mąż ma dziecko z
        pierwszego małżeństwa na które płaci alimenty w wysokosci 500 zł m-cznie
        (dokładnie to 400 zł na dziecko i 100 zł na żonę, chociaz rozpad małzeństwa
        nastąpił z winy obopólnej- taki wyrok sadowy. Nie bardzo to rozumiem, dlaczego
        płaci już 10 lat 100 zł na żonę, bo przecież dziecko juz jest duże, a kobieta
        mogłaby spokojnie podjąć pracę (ma 35 lat i jeszcze nie pracowała)), ale nie w
        tym rzecz). Do tej pory płacił, bo było go na to stać i jest to jego obowiązek
        o czym dokskonale wiemy. Prowadził własną działalność, ale od jakigoś czasu tj.
        ok dwóch lat interes szedł coraz gorzej, na początku zawiesił działalność,
        niestety w chwili obecnej to już koniec. Zostałam ja jako jedyny rzywiciel
        rodziny z marną pensyjką 1500 zł m-cznie. W tym spłacamy kredyt ok.450
        zł+opłaty 500 zł , niewiele nam zostaje na zycie. Mąż już w zeszłym miesiącu
        nie zapłacił alimentów i niestety w tym miesiącu odwiedził nas komornik ;-(((.
        Mam pytanie, czy w związku z taką sytuacją pierwsza małżonka może podać mnie do
        sądu o alimenty (nie mamy rozdzielności majątkowej) i czy wysokość tych
        alimentów może być nadal tak duża ??? Czy sąd może zasądzić mi tak dużą kwotę,
        przecież nam na żyie już nic nie zostanie.... Jestem zrozpaczona, ta sytuacja
        mnie przeraża, mąż na pewno podejmie jakąś pracę, ale zdaję sobie sprawę, że to
        trochę potrwa..
        • 6x9 Re: problem z komornikiem 02.06.05, 12:49
          nie jestem prawnikiem ale przy braku rozdzielności majątkowej może siąść
          komornik na twoje pobory
          • Gość: zagrożona Re: problem z komornikiem IP: *.softlab.gda.pl 02.06.05, 13:04
            Ale jak miałoby to wyglądać: przychodzi komornik do Work Service, w biurze same
            studenciaki (czwarty wymiar pracy za 4,25 na godzinę buhaha), a on mówi - pani
            tej a tej proszę zająć wynagrodzenie z umowy zlecenia i przelać je tu i tu? Bo
            pieniądze z umowy zlecenia nie są chronione jak te z umowy o pracę i można
            zająć wszystko z konta. Ale w takim razie czy komornik może iść do Work Servisu
            i zablokować ich wypłatę jak z wynagrodzenia za pracę? Czy jak Work prześle mi
            tą kasę pocztą to pieniądze się uchronią?
      • Gość: zagrożona Re: problem z komornikiem IP: *.softlab.gda.pl 03.06.05, 15:44
        i co? nikt nic nie wie?
        • Gość: Dilbert Re: problem z komornikiem IP: *.chello.pl 04.06.05, 22:57
          A jak wogóle można mieć długi w towarzystwie ubez. ????

A komornicy czasem się przydają . Teraz w Polsce jest piekny zwyczaj nie
          płacenia w terminie, albo nie placenia wcale,
          Znajomy ma dłuznika na parę dużych setek, wyrok sądowy a facet i tak się śmieje,
          to jak tu nie kochać komornika ?
          • crazyrabbit Re: problem z komornikiem 07.06.05, 23:50
            Taaaaak.... Koleżanka po rozwodzie , trójka dzieci , jakis czas bez pracy , a
            jak miała to za śmieszne pieniądze (800 PLN)... acha i wynajmowane mieszkanie.
            A jej ex nie płaci ani grosza alimentów i śmieje się jej w twarz. W tej chwili
            to komornik jest jej jedynym ratunkiem. A może nie mam racji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka