kapustek81 10.03.05, 11:50 na czym to polega? jakie sa plusy i minusy? jesli ktos cos wie bardzo prosze o napisanie bo nic na ten temat nie wiem a dostałam propozycje... dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jonka Re: samozatrudnienie?!? IP: 158.194.194.* 10.03.05, 12:41 Minus jest jeden duuuzy- 700 zl co miesiac na ZUS z Twojej kieszeni, wszystko jedno czy Ci pracodawca zaplaci, czy nie. Ja soe kiedys w cos takiego bawilam i teraz mam sprawe w sadzie, bo pracodawca mi wisi kupe kasy. Gdybym byla na umowie o prace, czy zleceniu byloby mi latwiej te pieniadze wyegzekwoac, a tak jestem jako druga firma i sprawa sie wlecze drugi rok. Uwazaj przy spisywaniu umowy o wspolpracy- zeby bylo tam cos o dniach wolnych (urlop), bo inaczej nie bedziesz miec wakacji. Uslyszysz tylko, ze Ci sie nie nalezy. A plusy sa takie, ze mozesz sobie wliczyc w koszta samochod, ubezpieczenie, oplaty za mieszkanie itp. Wszystko zalezy od tego, czy pracodawca jest uczciwy. Jesli wiesz, ze jest, to polecam samozatrudnienie. Jesli tego nie wiesz, coz, kazdy czasem musi zaryzykowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praktyk Re: samozatrudnienie?!? IP: 195.117.195.* 10.03.05, 15:37 Tak w wielkim skocie : pracujac na umowe o prace mozesz tylko skupic sie na wykonywaniu owej pracy. Pracujac na zasadzie "samozatrudnienia" w zasadzie prowadzisz SWOJA FIRME z wszystkimi tego konsekwencjami. Wiec zajmujesz sie wykonywaniem pracy, szukaniem zlecen na prace, pilnowaniem zeby Ci za prace placili, prowadzisz ksiegowosc, sama oplacasz w odpowiednich terminach odpowiednie podatki i ubezpieczenia (owe 700 zl co miesiac niezaleznie od dochodow). Jesli wiec czujesz sie na silach, firma ktora chce z Toba wspolpracowac wydaje sie byc uczciwa i takie hasla jak ZUS, podatki czy ksiegowosc nie sa Ci calkiem obce - mozesz zaryzykowac. Jesli natomiast nie, to proponuje szukac jednak pracy na etacie, bo samozatrudnienie moze byc bardzo stresujace, co wiecej, jak "nie bedzie szlo" mozna popasc w spore tarapaty finansowe, a po co ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapustek81 Re: samozatrudnienie?!? IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 10.03.05, 20:13 dzięki za odpowiedź. szczerze to nie byłam przekonana do tego. chyba nie czuję sie na siłach. a podobno jeszcze "na starcie sie wydaje pieniądze" i to spore.. prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praktyk Re: samozatrudnienie?!? IP: 195.117.195.* 11.03.05, 08:58 Dokladnie tak, troche trzeba wydac : - rejestracja firmy ~ 100 zl - rejestracja vat ~ 160 zl - zrobienie sobie pieczatki ~ 50 zl - ewentualna pomoc biura ksiegowego ~ 100-200 zl / miesiac - zalozenie konta firmowego w banku ~ tu jest roznie - no i niestety ten ZUS - juz za 1-szy miesiac placisz ~ 700 zl. Ale glowa do gory, to wszystko jest do przejscia, pod warunkiem ze bedzie szansa na comiesieczne pieniadze. Najwazniejsze jest to zeby zleceniodawca (firma ktora chce z Toba wspolpracowac) byl uczciwy, mial zamiar Ci placic, a nie "wykorzystac". Porozmawiaj z nim powaznie i zadecyduj. Odpowiedz Link Zgłoś
kapustek81 Re: samozatrudnienie?!? 11.03.05, 09:24 dzieki wielkie za odpowiedź. dziś mam własnie taka rozmowe z nim, właśnie o tych sprawach. więc potem sie zastanowię i podejme decyzje... na razie to nie wiem... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś