Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY

IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 20.03.05, 09:40
    Witam! W tym roku koncze studia i zaczyanm wlasnie szukac pracy na stanowisku
    przedstawiciela medycznego. Czy ktos wykonuje albo przymierza sie do
    wykonywania tego zawodu?
    Czy trudno dostac prace na tym stanowisku(ile czasu sie o nia staraliscie?)
    Czy idac na rozmowe kwalifikacyjna nalezy obkuc sie z oferty tej firmy ?
    Jakie rady dalibyscie starajacym sie o ta prace?????????????

POZDRAWIAM
    Obserwuj wątek
      • Gość: mała Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY IP: 62.233.214.* 20.03.05, 11:15
        otóż pracowałam pewien okres czasu jako rep. pracę dostać niełatwo (bardzo dużo
        chętnych) - na rozmowach pytania typowe, takie jakie możesz znaleźć bez
        problemu na każdej stronie internetowej dotyczacej rozmów kwalifikacyjnych.
        Ale to jest nic w porównaniu z tym co trzeba przejść już podczas pracy.
        ja doradzam każdemu starającemu sie o prace repa dokaładną analizę własnej
        osoby - czy nadaje sie do tej pracy, czy po prostu da radę...
        Przede wszystkim - czy nie sprawi Ci problemu ciągłe (czytaj: 10 razy dziennie)
        wpychanie się do kolejek i pogardliwe traktowanie zarówno przez pacjentów, jak
        i przez personel medyczny (często zdarza się że są w sztuczny sposób milusi,
        ale to tylko wtedy kiedyś liczą na jakieś gifty). są też wyjątki, które po
        prostu rozumieją sytuację...
        mówiąc wprost: czy nie będzie przeszkadzało Ci występowanie w roli natręta
        przez 8 godzin dziennie?
        Czy naprawdę lubisz jeździź samochodem? (tzn. nie przeszkadza Ci wizytowanie
        stolicy 4 razy w miesiącu - ja tak miałam - zakładając ze mieszkasz w dość
        odległym zakątku naszego kraju).
        bardzo ważne jest też z jakimi preparatmi przyjdzie Ci pracować - im tańszy tym
        lepiej.
        Jeśli jednak wszytkie te rzeczy o których pisałam wcześniej Cię nie przerażają -
        najwidoczniej świetnie nadajesz sie na repa!!! powodzenia!
        • Gość: rep Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY IP: *.flashnet.pl / *.atman.pl 20.03.05, 14:49
          Jestem repem od 3 lat . MAM DOŚĆ
          W przychodniach dramat, ludzie wyzywają cię od akwizytorów, oszustów,
          naciagaczy, bo to przez nas te leki takie drogie.
          Repów jest coraz więcej, nie rzadkie są przypadki że w przychodni jest tylu
          samo repów co pacjentów.
          Lekarze już rzygają repami odwiedza ich dziennie około 10 (nie przesadzam) i
          nawet ci z którymi współpracowało się w miarę rozsądnie zaczynają mieć
          wszystkich repów w dupie. Są już tacy, którzy nie życzą sobie wizyt repów,
          standardem jest że na drzwiach gabinetów wiszą kartki że przedstawicielom
          medycznym w czasie godzin przyjmowania lekarza wstęp wzbroniony. A niby, kiedy
          mamy do nich iść??? Jak już nie będzie ich w gabinecie?
          Kiedyś pracowałem 4-5 godzin dziennie (10 wizyt) teraz po 10 godzin mimo ze mam
          już wyrobione kontakty. Szefowie się wściekają, dlaczego sprzedaż nie rośnie
          (nie zadawala ich, że nie spada, a dodam ze od czasu rozpoczęcia mojej pracy
          pojawiło się już 6 odpowiedników mojego leku i to tańszych).
          Ogólnie syf kiła i mogiła jedyna rekompensata jest kasa, ale na warunku
          warszawskie to i tak bez rewelacji (3500netto). Ale uwierzcie mi nic nie
          zrekompensuje codziennych upokorzeń i awantur w przychodniach.
          Tak że praca tylko dla silnych osobowości i desperatów.
          • Gość: crazyrabbit Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 23:38
            Nie dobijaj mnie... Właśnie po 5 latach bycia przestawicielem farmaceutycznym ,
            przymierzam sie do zmiany na PM. W aptekach też zrobiła się bryndza. Farmaceuci
            nie gadają z tobą jak nie dasz im kasy , albo rabatów. Konkurencja włazi
            drzwiami i oknami... Ech , przyszedł chyba czas żeby się przebranżowić.
            • rwrw2 Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY 21.03.05, 08:36
              Pozdrawiam wszystkich byłych i obecnych repów. Ja wytrzymałem 2 lata, ale już
              po roku szukałem nowej pracy. Najgorszemu wrogowi nie życzę tej roboty. Na
              szczęście teraz mam tzw.normalną i fajną pracę.
              Z tego co wiem obecnie bardzo trudno nawet zostać repem. Potrafi przyjść około
              200 aplikacji na miejsce. Ludzie bez doświadczenia nie mają dużych szans.
              • Gość: kika Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY IP: 217.153.210.* 21.03.05, 11:50
                Ja też szukam w tej branży pracy od 7 m-cy, wywyłając ponad kilkadziesiąt
                ofert, mam spore doświadczenie, bo ponad 6 lat w handlu, studia /niestety nie
                medyczne ani pokrewne, ale myślę, że to nie jest aż tak istotne/ i tylko 2
                rozmowy kwalifikacyjne za sobą, teraz kieruje swoje oferty na przedstawiciela
                farmaceutycznego, mysle, ze ta praca znacznie bardziej by mi odpowiadała,
                troche po rozmowach się przeraziłam pracy jako PM.
                Ale znam ludzi, którzy są zadowoleni z tej roboty, mysle, że to kwestia
                osobowości. Pozdrawiam
                • Gość: mała Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY IP: 62.233.214.* 21.03.05, 12:02
                  człowiek o normalnej wrażliwości nie może być zadowolony z pracy jako rep. no
                  chyba że źródłem zadowolenia są tylko pieniądze (wcale nie takie rewelacyjne).
                  zgadzam się z wypowiedzią kolegi - to praca dla desperatów.
      • kora08 Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY 22.03.05, 22:25
        Ja tez nie polecam, po 2 latach pracy w wiodącej firmie farmaceutycznej (rynek
        warszawski)wypaliłam sie do cna.
        Juz nie mam sercy do tej pracy, która na początku dawała mi pewną satsfakcję.
        Od początku roku szukam innej pracy. Prace przedstawiciela medycznego rzuce bez
        wiekszego żalu.
        Nie wchoddzie w to bagno bo spaczy to waszą osobowość i poczucie godności

kin
      • Gość: M N Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY IP: 195.39.217.* 24.03.05, 03:54
        Jak by nie kombinować -przedstawiciel handlowy w najlepszym z możliwych wydaniu.
        Główny problem to pacjenci ale są na nich sposoby (bliska osoba tak pracuje i
        jak opowiada to jest nieraz kupa śmiechu.
        Lekarze jak się "oswoją" to jest całkiem fajnie niewielki wysiłek i niezłe
        efekty. Pozostaja kwestie etyczne bo jednak w większości opiera się to na
        legalnych działaniach korupcjogennych.
        Co do zdania że ta praca "wypala" to pokażcie mi taką która tego nie robi.
        • Gość: mariusz_ robert Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY IP: *.chello.pl 24.03.05, 19:18
          witam
          pracuje w tp, a moimi klientami sa rowniez przychodnie i apteki, myslalem
          niedawno o zmianie pracy, wlasnie na p med. jednak panie z przychodnie i
          farmaceuci oswiecily mnie ze mam pewniejszy job, przedst. med sa nieszanowani i
          traktowani jak zwykli akwizytorzy-mimo ze maja studia-praca niewdzieczna, bo
          cie lekcewaza, te okropne wywieszki w przychodniach i potyczki slowne z
          lekarzami, poza tym dowiedzialem sie ze apteki nie maja pieniedzy na zmawianie
          duzej ilosci lekow, wiec p med nie wykazuje obrotow wiec firma go zwalnia itd
          itp. mysle ze jest w tym czesc prawdy, ale z drugiej strony ja pracuje w tp i
          ludziom sie wydaje ze zlapalem boga za nogi a tak nie jest, chce stad odejsc,
          odejde bez zalu, wiec mysle zeby sie nie zalamywac tylko podjac wyzwanie jako p
          med. i potraktowac to jako kolejne nowe doswiadczenie
          pozdrawiam
          • Gość: upupupup Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 12:03
            proszę o więcej...
            • Gość: Nell Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY IP: *.devs.futuro.pl 30.06.05, 21:01
              Pracuje jako rep od 2 lat i jestem super zadowolona. Na pewno bym jej nie
              zmienila na siedzenie 8 h za biurkiem. Przez pierwsze miesiace bylo ciezko,
              pierwsze wizyty, rozeznanie terenu, lekarze rozni... Teraz to juz sama
              przyjemnosc, wychodze do pracy jak na spotkanie ze znajomymi. Jak zlapiesz dobry
              kontakt, to wystarczy glowe w drzwiach pokazac, a lekarz cie po nastepnym
              pacjencie zawola.
              Na pewno to nie praca dla kazdego, lekarze rozni, pacjenci w wiekszosci wredni i
              klotliwi. Ja jestem taka, ze wszystko po mnie splywa, jakos nie potrafie sie
              stresowac tym, co jakas baba powiedziala. Mam to gdzies. Bez takiego podejscia
              moze byc ciezko. Poza tym trzeba byc elastycznym, umiec dogadac sie z kazdym,
              wyczuc nastroj lekarza,wejsc na jego "fale". Rep na pewno musi miec to cos, co
              sprawia, ze ludzie do niego lgna, zapamietuja i chca z nim pogadac. Zgadzam sie,
              ze to zakamuflowana korupcja, ale mi to nie przeszkadza.
              Najlepiej pracuje sie ze specjalistami, najgorzej w POZ-ach- tu repow najwiecej.
              Kolejny plusik to autko, ktorym sobie suniesz, gdzie chcesz i nic cie to nie
              kosztuje.
              Dostac sie faktycznie ciezko, glownie decyduja cechy osobowosci, to jak sie
              zachowujesz na rozmowie, czy jest sie pewnym siebie, umie przejac prowadzenie
              rozmowy, rozwinac jakis watek. Kandydatow full, wiekszosc miejsc z ogloszen w
              gazetach czy w necie jest juz zajeta (daja ogloszenia, bo taki jest cykl
              rekrutacyjny). Rotacja jest glownie miedzy firmami, malo widuje nowych osob.
              Raczej te same twarze ale inna firma.
              Ogolnie mowiac dla mnie extra praca, ale na pewno nie dla kazdego. Chyba trzeba
              miec jakas sile przebicia, zeby te wyniki rosly, bo tak lazic calymi dniami bez
              efektu to nie sztuka...
              Zarobki jak dla mnie wystarczajace na zycie bez stresow- z premia 2500 na reke
              (mozesz sobie doliczyc do tego 500, ktorych NIE wydajesz na samochod). Wolne
              weekendy, urlop bez problemu..
              • Gość: kapucyn Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 10:50
                Dzięki za dobre słowa, bo ja właśnie zaczynam w tym fachu. Mam nadzieję, że po
                dłuższym czasie podzielę Twoje zdanie a nie poprzedników na tym forum. Jestem
                całkiem nowa, ale pełna zapału i z dużym poczuciem chumoru. Wszystkim życzę
                powodzenia !!!
                • Gość: Kapucyn Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 10:55
                  O przepraszam za błąd w humoru - to chyba z wrażenia otrzymania tej pracy, pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka