Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przymusowy urlop

20.04.05, 08:26
    Czy pracodawca może wysłać mnie na urlop płatny, mimo że nie planowałam go w
    tym terminie. Uzasadnia to chwilowym brakiem zamówień.
    Obserwuj wątek
      • herezja Re: Przymusowy urlop 26.04.05, 17:12
        No właśnie. Jak to jest z tymi urlopami?
        Właśnie się dowiedziałam, ze 2 maja firma nie pracuje, ale wszyscy maja wypsać
        wnioski urlopowe!
      • Gość: Magda Re: Z tego co wiem - nie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 26.04.05, 18:18
        W kodeksie mamy tylko raz oficjalnie napisane, kiedy pracodawca może skierować
        pracownika na urlop - podczas wypowiedzenia. W przypadku, który opisałaś
        pracodawca POWINIEN zapłacić Ci 60 % wynagrodzenia za przestój.
        Jednakże jeżeli jest to pracodawca zatrudniający do 5 osób ( włącznie ?) i nie
        ma obowiązku tworzyć planów urlopowych, to nic nie poradzisz. Pamiętaj jednak,
        że powinien Ci wypłacić świadczenie urlopowe ( kurcze nie wiem czy to jeszcze
        funkcjonuje ??) jeżeli urlop ( wraz z dniami wolnymi takimi jak sobota i
        niedziela) trwa 14 dni.
        • Gość: Ania Re: Z tego co wiem - nie IP: *.aine.pl 26.04.05, 19:37
          Pamiętaj jednak,
          > że powinien Ci wypłacić świadczenie urlopowe ( kurcze nie wiem czy to jeszcze
          > funkcjonuje ??) jeżeli urlop ( wraz z dniami wolnymi takimi jak sobota i
          > niedziela) trwa 14 dni.

Już nie ma takiego obowiązku (chyba od 3 lat). Może wypłacić, ale nie musi.
        • herezja Re: Z tego co wiem - nie 26.04.05, 22:57
          no to w poniedziałek ide jednak na urlop. juppi :/
          dzieki za info :)
        • krzysztofsf Re: Z tego co wiem - nie 26.04.05, 23:06
          § 11. Pracodawca nie ustala planu urlopów, jeżeli zakładowa organizacja związkowa wyraziła na to zgodę; dotyczy to także pracodawcy, u którego nie działa zakładowa organizacja związkowa. W takich przypadkach pracodawca ustala termin urlopu po porozumieniu z pracownikiem. Przepis § 1 zdanie drugie i trzecie stosuje się odpowiednio.

§ 2. Plan urlopów podaje się do wiadomości pracowników w sposób przyjęty u danego pracodawcy.

- Franek! Jutro idziesz na urlop.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka