transmital 20.04.05, 08:26 Czy pracodawca może wysłać mnie na urlop płatny, mimo że nie planowałam go w tym terminie. Uzasadnia to chwilowym brakiem zamówień. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
herezja Re: Przymusowy urlop 26.04.05, 17:12 No właśnie. Jak to jest z tymi urlopami? Właśnie się dowiedziałam, ze 2 maja firma nie pracuje, ale wszyscy maja wypsać wnioski urlopowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Z tego co wiem - nie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 26.04.05, 18:18 W kodeksie mamy tylko raz oficjalnie napisane, kiedy pracodawca może skierować pracownika na urlop - podczas wypowiedzenia. W przypadku, który opisałaś pracodawca POWINIEN zapłacić Ci 60 % wynagrodzenia za przestój. Jednakże jeżeli jest to pracodawca zatrudniający do 5 osób ( włącznie ?) i nie ma obowiązku tworzyć planów urlopowych, to nic nie poradzisz. Pamiętaj jednak, że powinien Ci wypłacić świadczenie urlopowe ( kurcze nie wiem czy to jeszcze funkcjonuje ??) jeżeli urlop ( wraz z dniami wolnymi takimi jak sobota i niedziela) trwa 14 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Z tego co wiem - nie IP: *.aine.pl 26.04.05, 19:37 Pamiętaj jednak, > że powinien Ci wypłacić świadczenie urlopowe ( kurcze nie wiem czy to jeszcze > funkcjonuje ??) jeżeli urlop ( wraz z dniami wolnymi takimi jak sobota i > niedziela) trwa 14 dni. Już nie ma takiego obowiązku (chyba od 3 lat). Może wypłacić, ale nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
herezja Re: Z tego co wiem - nie 26.04.05, 22:57 no to w poniedziałek ide jednak na urlop. juppi :/ dzieki za info :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Z tego co wiem - nie 26.04.05, 23:06 § 11. Pracodawca nie ustala planu urlopów, jeżeli zakładowa organizacja związkowa wyraziła na to zgodę; dotyczy to także pracodawcy, u którego nie działa zakładowa organizacja związkowa. W takich przypadkach pracodawca ustala termin urlopu po porozumieniu z pracownikiem. Przepis § 1 zdanie drugie i trzecie stosuje się odpowiednio. § 2. Plan urlopów podaje się do wiadomości pracowników w sposób przyjęty u danego pracodawcy. - Franek! Jutro idziesz na urlop. Odpowiedz Link Zgłoś