Gość: Magda IP: *.solarnet.pl 27.04.05, 19:44 Jestem na stazu absolwenckim(dostalam go na 6 miesiecy).Za niedlugo juz mi sie konczy i stad moje pytanie-jakie sa warunki przedluzenia stazu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga Re: Jak przedluzyc staz? IP: *.euronet.net.pl 27.04.05, 22:44 napisze Ci jak to bylo w moim przypadku. składałam podanie o przedłużenie stażu do Starosty (bo akurat w Starostwie Powiatowym miałam staż) i on wyrażał zgodę. potem szło ono do kadr i panie kadrowe załatwiały już wszystko z Urzędem Pracy. a krótszą drogą można było od razu iść do kadr i zadeklarować chęć kontynuowania stażu. panie w kadrach zajmowały się formalnościami. jeśli jestes u prywatnego przedsiębiorcy to musisz wystąpić do szefa z takim podaniem i jeśli wyrazi zgodę to składa wniosek do PUP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Jak przedluzyc staz? IP: *.solarnet.pl 28.04.05, 16:19 a czy to prawda,ze warunkiem przedluzenia stazu jest gwarancja przyjecia potem takiego stazyste do pracy wlasnie w tej placowce,w ktorej odbywany jest staz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atus Re: Jak przedluzyc staz? IP: *.siec.brzeznica.net / *.75.53.7.debica53.ptc.pl 28.04.05, 21:19 :) w moim przypadku tak bylo, konczyl mi sie staz w marcu, firma w ktorej bylam zlozyla do UP podanie o przedluzenie,ale niestety nie zostal przedluzony. Dlaczego??? Poniewaz z firmy tej nie moglam uzyskac zaswiadczenia, ze pozniej (po uplywie stazu-przedluzonego) przyjma mnie do pracy. Wiec teraz zaliczam sie do osob bezrobotnych. Niestety:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak przedluzyc staz? IP: *.euronet.net.pl 28.04.05, 23:44 tak, to prawda...firma musi sie zobowiazac, ze zatrudni Cie pozniej na co najmniej pol roku. ja mialam staz w Starostwie i tam ta zasada nie byla stosowana, gdyz starosta jest ponad UP i jest straszna rotacja stazystow. w prywatnej firmie te wymogi sa jednak przestrzegane (z tego co sie orientuje). mozna ew. umowic sie z pracodawca, ze np. samemu sie pozniej zrezygnuje z pracy lub w innym sposob kombinowac. te 450 zl stazu to niewiele, ale zawsze cos. i doswiadczenie sie zdobywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak przedluzyc staz? IP: *.euronet.net.pl 28.04.05, 23:48 poza tym proponuje pochodzic po innych pracodawcach i starac sie zalapac na dalsza czesc stazu w innej firmie, skoro ten pracodawca nie chce dac takiego zaswiadczenia. wazne wg mnie jest to, zeby nie przesiedziec w domu tego okresu, kiedy staz mozna odbyc. potem juz takiej szansy nie bedzie. a to niekiedy jedyna forma zdobycia jakiegokolwiek doswiadczenia. mi tez nie przedluzono stazu, ale uzasadniono to brakiem srodkow finansowych w UP. ale jak tylko kasa sie pojawi od razu ruszam z podaniem. Tobie radze tez poszukac gdzies indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Jak przedluzyc staz? IP: *.solarnet.pl 29.04.05, 08:42 Dziekuje za odpowiedz.Czyli taka jest zasada,ze nie ma przedluzenia stazu bez zaswiadczenia o pozniejszym przyjeciu do pracy... :-( Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak przedluzyc staz? IP: *.euronet.net.pl 29.04.05, 12:17 z tego co ja wiem to pracodawca skladajac w UP wniosek o stazyste zaznacza tam w okienku odpowiedz na pytanie "na jak dlugo bierze tego stazyste". mininalny okres to pol roku. o zaswiadczeniach od pracodawcy nic nie slyszalam. i w dodatku, ze to Ty masz je dostarczyc. moim zdaniem to pracodawca powinien zalatwiac wszelkie formalnosci w UP, a Ty tylko idziesz i podpisujesz "umowe". ale to tylko moje zdanie, moge sie mylic. nie wiem jak to jest w praktyce. za mnie cala robote odwalaly kadry. ja tylko bylam podpisac "umowe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Jak przedluzyc staz? IP: *.solarnet.pl 29.04.05, 17:16 moj pracodawca wogole nie jest zorientowany,ale i tak nad wszystkim sprawuje kontrole UP-ta instytucja jest tu szefem bo płaci za moj staz..i to UP decyduje czy zgodzic sie na przedluzenie stazu czy nie-tak mi dzis powiedziano w UP.niestety niczego wiecej sie nie dowiedzialam bo Pani tam pracujaca byla bardzo konkretna i mnie zbyla,dodajac na koniec ze jesli jest mowa nie tylko o samym stazu ale o jego przedluzeniu to musi byc zgoda pracodawcy na przyjecie mnie tam do pracy.Tyle dowiedzialam sie,jesli macie jakies inne czy dodatkowe informacje to bardzo prosze napiszcie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak przedluzyc staz? IP: *.euronet.net.pl 29.04.05, 19:40 moim zdaniem jesli jest osoba chetna do odbycia stazu, jesli jest pracodawca chetny do przyjecia stazyusty i UP na srodki finansowe na staze to nie powinno byc problemu. u Ciebie wszystko lezy raczej w rekach pracodawcy, od jego decyzji zalezy czy UP przedluzy Ci staz. najlepiej byloby isc i uczciwie pogadac z pracodawca, bo jesli on sie zgodzi to ja nie widze zadnego problemu. sprobuj z nim pogadac, a nuz sie zgodzi i da Ci to zaswiadczenie, od ktorego w zasadzie wszystko zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Jak przedluzyc staz? IP: *.solarnet.pl 30.04.05, 16:29 no moj pracodawca raczej sie nie zgodzi na przyjecie mnie tam do pracy,ale na przedluzenie stazu jak najbardziej-ale tu znowu bedzie sprzeciw ze stronu UP,tak mysle-jesli to prawda z tym zaswiadczeniem.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś