Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wolontariat- moja opinia

IP: 193.0.117.* 04.06.05, 18:10
    nie zamierzam zniechęcać, jedynie podzielić się własnemi doświadczeniami.
    jedno takie doswiadzczenie to za mało by wyciagnać wniosek, że wolontariat
    studencki pozwala przede wszystkim na własnej skórze dośiwadczyć ... chamstwa.
    Na pierwszym roku studiów z własnej nieprzymuszowej głupoty przez 2 miesiace
    współpracowałam z pewną firmą (swoją drogą chyba słynna na całą Warszawę ze
    złej atmosfery pracy).
    Mój bezpośredni "szef" ryczał na mnie że zawracam mu głowę pierdołami a
    kiedyś usłyszałam jak mówił, że on sam na pierwszym roku studiów to gdzieś
    tam machał szmatą żeby zarobić. Pewnie zjadłby mnie z zawiści, że taki
    rozwydrzony bachor jak ja nei musi machać szmatą za półdarmo tylko może za
    darmo zdobywać doświadczenie w zawodzie który zdobywa na studiach. typowy
    pies ogrodnika.
    W dodatku nie krył swojej niechęci do mnie, bo jago zdaniem nie byłam
    szczególnie atrakcyjna.
    Może i takie upokorzenia warto znosić za niezłe pieniadze. Ale za darmo-
    przenigdy!
    Obserwuj wątek
      • Gość: neli Re: wolontariat- moja opinia IP: *.matrixx.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.05, 18:33
        wolontariat to jest to co reguluje ustawa o wolontariacie a nie darmowe praktyki
        • Gość: kaja Re: wolontariat- moja opinia IP: 193.0.117.* 04.06.05, 18:38
          a jaka to różnica???
          • krol-bush Re: wolontariat- moja opinia 04.06.05, 19:17
            Wolontariat to praca na rzecz organizacji pożytku publicznego lub ludzi
            prywatnych, którzy potrzebują pomocy, a nie praca w warzywniaku u cioci za
            darmo czy u jakiegoś chama w jego kanciapie zwanej dalej biurem
            • Gość: ktos tam z praktyk Re: wolontariat- moja opinia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.06.05, 19:21
              ja wczoraj rzucilem praktyki po okresie 6 tygodni , tez nie wytrzymalem chamstwa
              i traktowania mnie jak typowego "studenciaka" ktory myje podlogi, odkurza i robi
              najgorsza robote.nawet nie wynajeli firmy sprzatajacej bo im żal kasy - po co
              przeciez praktykant posprzata za darmo Pozdrawiam
            • sbek Re: wolontariat- moja opinia 05.06.05, 18:31
              Poszukujemy osoby o DOBRYM PIÓRZE do współpracy redakcyjnej w ramach inicjatywy
              związanej z tworzeniem nowych miejsc pracy. Początkowo na zasadzie
              wolontariatu.

zajecie: współpraca redakcyjna
              oczekiwania: współpraca redakcyjna

Kontakt:
              PREKURSOR Sp z o.o.
              ul. Śliwkowa 4, Kraków 31-982
              osoba do kontaktów: Wojciech Kucharski
              tel: (12) 686-06-06, 644-05-88
      • tak_to_wlasnie_ja Re: wolontariat- moja opinia 04.06.05, 21:52
        Ja tez bylam kilka razy wolontariuszka.

I moze mialam wiecej szescia niz poprzednicy bo traktowano mnie dobrze, nawet
        bardzo dobrze. Bardzo duzo sie podczas moich wolontariatow nauczylam poniewaz
        akurat u mnie wolontariusze byli angazowani we wszystkie dzialania firmy.
        Wspieralismy firme nie zamiataniem i podawaniem kawy pracownikom ale swoimi
        umiejetnosciami. Bylo duzo lepiej niz na moich pozniejszych platnuch juz
        praktykach:) Moze dlatego, ze na wolontariat poszlam z prawdziwego
        zainteresowania tematem a na praktyki glownie dla calkiem niezlej kasy:)
        Na wolontariacie podszkolilam przede wszystkim:
        - angielski (w ciagu 2 msc nauczylams ie tyle co na kursach chyba przez 3 lata)
        - zobaczylam jak wyglada PR organizacji non-profit w praktyce
        - wiedze o funkcjonowaniu ogranizacji non-profit i przedsiebiorstwa
        A projekty ktore wykonywalam byly chgyba bardziej ambitne niz praca mag (ktorej
        napisanie po tym wszystkim poszlo mi z latwoscia).

Jedyna wada byl 8 godzinny czas pracy... No bo nie ma tak ze jak za darmo to
        kiedy i jak chcesz... tego tez sie musialam nauczyc.

No i sa pewne zawody (psycholog, byc moze nauczyciel, praca po resocjalizacji,
        socjolog i cale mnostwo innych) gdzie doswiadczenie w wolontariacie (takim
        prawdziwym) jest bardzo cenione i bardzo przydatne.
        • Gość: ktos tam z praktyk Re: wolontariat- moja opinia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.06.05, 23:16
          widzisz ja studiuje (jeszcze) socjologie - i widzisz jak mnie traktowali ;)
          zreszta dano mi do zrozumienia , ze bardziej cenia np kogos po ekonomiim - bo
          bardziej sprecyzowana taka osoba jest i wie czego chce, a socjologia to niby
          wszystko i nic...poczulem sie jak szmata szczerze mowiac....
      • Gość: boshhhh Re: wolontariat- moja opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 10:41
        ludzie !!! przeczytajcie sobie co to jest wolontariat i nie mylcie z wyzyskiem!
        Zresztą dobrze to opisał "krol-bush"
        • Gość: ktos tam z praktyk Re: wolontariat- moja opinia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 05.06.05, 14:42
          praktyki........nie sadzisz chyba ze obowiazkiem praktykanta jest zmywanie
          podłog i zostawanie po godzinach?zreszta co raz wiecej szanujacych sie firm
          placi praktykantom
          Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka