Gość: X IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.05, 21:27 Jestem ciekawa specyfiki tego zawodu.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Annb Re: Kadry i Płace IP: 213.76.140.* 27.06.05, 21:11 Faktycznie,praca jest bardzo specyficzna i stresogenna.Można by o niej dłuuuuugo pisać.Wymaga nieustannej nauki (musisz być na bieżąco z wieloma ustawami,kodeks pracy to niestety kropla w morzu),trzeba lubieć drążyć tzw."temat", być bardzo wnikliwym i skrupulatnym.Praca polega na naliczaniu nie tylko płacy ale i godzin nadliczbowych,potrącen za L4,średniej urlopowej,składania szeregu deklaracji do ZUS-u.Kadry zaś to sporządzanie całego wachlarza pism związanych z polityką personalną (umowa o pracę i świadectwo pracy są może najbardziej charakterystyczne,ale nie jedyne),rozliczanie czasu pracy,prowadzenia akt personalnych itp..Specyfika takich stanowisk jest ściśle związana z chrakterem danej firmy, ponieważ mają ścisły związek z szeregiem różnych przepisów, które trzeba nauczyć się interpretować.Oczywiście są pierwiastki wspólne dla takiego stanowiska bez względu na firmę w jakiej się pracuje.Wymieniłam je w telegraficznym skrócie powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Kadry i Płace IP: 80.48.253.* 28.06.05, 08:47 ja z kolei mam pytanko jak kształtują sie zarobki kadrowców - własnie zaczynam pracę w takim dziale i chciałabym dowiedzieć sie o perspektywy na przyszłosc.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś