Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Odszkodowanie za ile miesiecy po zwolnieniu

17.08.05, 20:42
    Pracodawca zwolnił mnie po 3 latach pracy (miałam umowę na czas nieokreślony). Wiem że przysługuje mi odprawa ale nie jestem pewna za ile miesięcy. Informacje z jednego źródła mówią że za 3 miesiące bo za każdy przepracowany rok przysługuję 1miesięczna odprawa - jeżeli zwalnia pacodawca.
    Drugie źródło - że od 2-8 lat pracy przysługuje mi odprawa za 2 miesiące.
    Proszę o odpowiedz jak jest naprawdę w świetle obowiązujących przepisów.
    Obserwuj wątek
      • abba29 Re: Odszkodowanie za ile miesiecy po zwolnieniu 18.08.05, 20:19
        NIkt nie odpowie ;-(((
      • bazylissa Re: Odszkodowanie za ile miesiecy po zwolnieniu 19.08.05, 07:52
        Zadzwoń do Inspekcji pracy, nawet przez telefon, od ręki udzielą Ci tej
        informacji.
      • Gość: Iwona Odprawa 2-miesięczna IP: 151.92.176.* 19.08.05, 08:05
        Sprawę reguluje ustawa o odprawach zbiorowych. Nie dam 100% gwarancji, ale na
        90% odprawa za 3 lata pracy to 2-miesięczne wynagrodzenie (czyli rozwiązanie
        number 2), ale pod warunkiem, że pracodawca ZATRUDNIA conajmniej 20
        pracowników. Teraz ustawa chroni tych małych pracodawców, bo wcześniej należała
        się odprawa bez względu na ilość pracowników.

Pozdrawiam
        • Gość: Iwona Więcej szczegółów ad. ustawy IP: 151.92.176.* 19.08.05, 13:14
          Odprawy reguluje ustawa o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami
          stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników z dn. 13 marca 03r. (Dz.
          U. z dnia 22 maja 2003 r.).
          Art. 1. 1. Przepisy ustawy stosuje się w razie konieczności rozwiązania przez
          pracodawcę zatrudniającego co najmniej 20 pracowników stosunków pracy z
          przyczyn niedotyczących pracowników, w drodze wypowiedzenia dokonanego przez
          pracodawcę ...itd.
          Art. 8. 1. Pracownikowi, w związku z rozwiązaniem stosunku pracy w ramach
          grupowego zwolnienia, przysługuje odprawa pieniężna w wysokości:
          1)jednomiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego
          pracodawcy krócej niż 2 lata;
          2)dwumiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego
          pracodawcy od 2 do 8 lat ... itd.

Dobrze przy takich sprawach powołać się na konkrety.
          Pozdrawiam
          • abba29 Re: Więcej szczegółów ad. ustawy 19.08.05, 19:18

Moja była firma zatrudnia ok. 100 osób. Zwolnienie nie jest grupowe - tylko indywidualne. Dokładnie likwidacja stanowiska pracy.
            Wiec nie wiem czy pod indywidualne zwolnienie również poldegają przepisy o grupowym zwolnieniu.
            Dziękuje za informację i czekam na dlaszą odpowiedz.
            • iswiss Tak :)) 20.08.05, 08:23
              abba29 napisała:

>
              > Moja była firma zatrudnia ok. 100 osób. Zwolnienie nie jest grupowe - tylko ind
              > ywidualne. Dokładnie likwidacja stanowiska pracy.
              > Wiec nie wiem czy pod indywidualne zwolnienie również poldegają przepisy o grup
              > owym zwolnieniu.

Tak, podlegają. To jest art. 10 pkt.1 tej ustawy, czyli:
              "Przepisy art. 5 ust. 3-7 i art. 8 stosuje się odpowiednio w razie konieczności
              rozwiązania przez pracodawcę zatrudniającego co najmniej 20 pracowników
              stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, jeżeli przyczyny te
              stanowią wyłączny powód uzasadniający wypowiedzenie stosunku pracy lub jego
              rozwiązanie na mocy porozumienia stron, a ZWOLNIENIA w okresie
              nieprzekraczaającym 30 dni OBEJMUJĄ MNIEJSZĄ LICZBĘ PRACOWNIKÓW NIŻ OKREŚLONA W
              ART. 1"

Trochę trzeba się w to wczytać, ale ten art. jest przepustką dla zwolnienia
              indywidualnego. Jakieś 4 m-ce to przerabiałam z mężem, bo jego zwolniono,
              niestety jak się okazało z ok. 30 osób pracujących w firmie większość z nich
              była zmuszona założyć działalność gosp. pod wpływem szefa, a prawdziwych
              pracowników w znaczeniu kodeksu pracy było mniej niż 20 :((
              Aha, roszczenie odnośnie odprawy można składać do 3 lat po zwolnieniu do sądu
              pracy, gdyby firma nie chciała Ci wypłacić jej dobrowolnie.
              W razie czego służę pomocą.

Powodzenia
              Iwona
              • abba29 Re: Tak :)) 20.08.05, 09:40
                Iwonko dziękuję CI za odpowiedz.
                A mnie firma zwalnia po macierzyńskim. ;-(.
                • iswiss Re: Tak :)) 20.08.05, 10:09
                  Współczuję, niestety takie są głupie realia w Polsce. My z mężem coraz poważniej
                  myślimy o wyjeździe za granicę. Zobaczymy jak się potoczy, narazie złożył
                  papiery. Jedyny plus Twojej sytuacji to taki, że będziesz z dzieciątkiem,
                  niestety bez pieniędzy z dwóch stron jest ciężko żyć.

Powodzenia
                  Iwona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka