Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Adwokaci zaskarżają ustawę do TK

IP: *.zen.co.uk 09.10.05, 21:41
    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    Obserwuj wątek
      • tancredix Adwokaci zaskarżają ustawę do TK 09.10.05, 21:44
        I tacy ludzie beda mowic o jakosci uslug i ETYCE zawodu,a tak naprawde to
        boja sie konkurencji,ktorej nie sa w stanie sprostac.Bydlo przezuwa a nie
        mysli,moze czas na lake trzecia wladzo!!!!
        • Gość: Mar żałosne są te hieny w zielonych kołnierzykach, tfu IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.05, 21:57
          polski adwokat = mizerny poziom usługi za horrendalne wynagrodzenie
          • Gość: milhaus mafia sie nie poddaje - ZALOSNE, HANIEBNE HIENY IP: *.campus.unimaas.nl 09.10.05, 22:06
            najbardziej haniebne jest to ze wycieraja sobie pyski dobrem publicznym i dobrem obywateli, a chodzi
            im WYLACZNIE o kase! HANBA!
      • nessuno [...] 09.10.05, 22:03
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Morphy Kiedy prawnik klamie? IP: *.icpnet.pl 09.10.05, 22:15
        Gdy rusza ustami.

Dowcip ze Stanow, ale pokazuje ze ci ludzie w kazdym kraju sa tacy sami... To jest chyba jedyna grupa ludzi, ktora juz na studiach ucza jak maja klamac.
      • Gość: mirek Re: Adwokaci zaskarżają ustawę do TK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 22:19
        parę dni temu w TV w filmie "Legalna blondynka" studentka prawa występowała
        przed sadem w charakterze obrońcy. Żaden z polskich adwokatów nie powie, że
        amerykańscy prawnicy są bardziej skorumpowani i niewiarygodni od polskich
        mecenasów. W USA dostęp do zawodów prawniczych jest znacznie większy niż w
        Polsce i nikt nie twierdzi, że przez to tracą klieńci kiepskich adwokatów i
        trzeba wprowadzić ograniczenia korporacyjne
      • Gość: Szpak pazerna hołota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 22:37
        gdy dostawali się tylko sami swoi, to opłaty były niskie. teraz podnieśli by
        odgonić konkurencję. dla naszego, klientów, dobra. zakłamane ścierwa.
      • Gość: Architekt Mam nadzieję że I. Arch. też klęknie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 22:40
        Mam nadzieję że Izba Architektów też klęknie!!!
        Dość mam już utrzymywania tej bandy nierobów, komunistycznych dziadków!!!
        • billy.the.kid Re: Mam nadzieję że I. Arch. też klęknie!!! 09.10.05, 22:50
          genialny film"mój kuzyn winni"czy jakoś tak. joe pecsi jako adwokat po szkole
          dla adwokatów. i co wybronił?WYBRONIŁ.
      • nessuno CENZURA!!! 10.10.05, 17:01
        Nie wiem,co w moim poście się nie spodobało cenzorowi Wybiórczej.Stajecie się
        coraz większym szmatławcem,również przez takie właśnie postępowanie.Czyżby
        powrót Mysiej?
      • Gość: hiena w todze punkt widzenia IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 11.10.05, 13:51
        brzydzą mnie te komentarze, bo ludzie którzy je wypisują nie mają najwyraźniej
        pojęcia na jakich zasadach działa adwokatura w Polsce. Cały majątej adwokatury,
        czy to okregowych rad adw., czy Naczelnej w Warszawie pochodzi tylko i
        wyłącznie z pieniędzy korporacji. Skarb Państwa w żaden sposób nas nie dotuje.
        Zaczynając aplikację musiałam opłacić koszty egzaminu wstępnego, póżniej koszty
        samej aplikacji - składki na ORA, ubezpieczenia na ZUS, koszty szkoleń - przez
        3,5 roku, wreszcie koszt egzaminu końcowego i wpisowe. W pierwszym roku mojej
        działalności jako adw. każdy z nas ( na zasadzie uchwały ora ) musiał wpłacic
        1000 zł na nowo kupowany lokal, pod rygorem dyscyplinarki. Nie wszystkich było
        stać, ale nie było wyjścia. Kolejne roczniki kończące aplikację też musiały
        zapłacić. Koszt takiej aplikacji to min. 5000-6000 zł. Uzyskując tytuł adwokata
        i wpis na listę mamy także, siłą rzeczy, prawo głosu na Walnym Zgromadzeniu
        Izby, co do sposobu zagospodarowania majątku Izby. Nie rozumiem wobec tego
        głosów sprzeciwu, że zachowujemy sie jak hieny, bez zasad etyki i kręgosłupów
        moralnych. Każdy z nas przyczynił się do powstania tego majątku, czujemy się za
        niego odpowiedzialni. Czy osoba przychodząca do naszej Izby, np. po aplikacji
        sędziowskiej, czy prokuratorskiej, ma być traktowana w sposób preferencyjny i
        ponosić tylko koszty administracyjne wpisu na listę, a zyskiwać możliwość
        korzystania z majątku i decydowania o jego losach ? Korzystanie z majątku, np.
        lokalu, polega na tym, że znajdują sie w nim chociażby dokumenty tej osoby,
        jest ona obsługiwana przez personel, ma możliwość uczestniczenia w
        uroczystościach tam organizowanych, w szkoleniach z udziałem profesorów,
        wreszcie w wigiliach i spotkaniach towarzyskich. Jeśli ma być "zdrowa"
        konkurencja w tym zawodzie, to na "zdrowych" zasadach. Warto też, by opinia
        publiczna poznała realia wykonywania tego zawodu i dochodów adwokackich, bo
        dane publikowane w mediach nijak się mają do rzeczywistości panującej w całej
        Polsce. Nie wykluczam, że w dużych ośrodkach np. Warszawie, ceny usług są
        bardzo wysokie, ale Warszawa jest specyficznym, jedynym ośrodkiem, gdzie
        skumulowany jest kapitał firm, gdzie ludzie osiągają zgoła inne dochody niż w
        pozostałych miastach obciążonych berobociem i brakiem perspektyw rozwoju. Żyjąc
        w takim mieście nie mogę windować cen moich usług na poziomie warszawskim.
        Miesięczny koszt prowadzenia takiej działalności gospodarczej oscyluje między
        2.500 a 3.000 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka