Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dzialalnosc gospodarcza

10.10.05, 13:39
    witam wszystkich.potrzebuje porady. Musze zaloizyc dzialalnosc
    gospodarcza.czy moge to zrobic jaos za pomoca poczty lub internetu? sprawa
    wyglada tak, ze pracuje na etacie, ale jestem tez tlumaczem przysieglym i
    trafil mi sie bardzo dobry klient, ktory zyczy sobie faktur. Towarzysze,
    pomozecie???
    Obserwuj wątek
      • dcio Re: dzialalnosc gospodarcza 10.10.05, 13:41
        almahler napisała:

> witam wszystkich.potrzebuje porady. Musze zaloizyc dzialalnosc
        > gospodarcza.czy moge to zrobic jaos za pomoca poczty lub internetu? sprawa
        > wyglada tak, ze pracuje na etacie, ale jestem tez tlumaczem przysieglym i
        > trafil mi sie bardzo dobry klient, ktory zyczy sobie faktur. Towarzysze,
        > pomozecie???

Nie zakladaj dzialalnosci , podpisz umowe zlecenie lub o dzielo bo ZUS VAT cie
        wykonczy i kasa fisklna
        • almahler Re: dzialalnosc gospodarcza 10.10.05, 13:55
          a czy gdy podpisze umowe - zlecenie, to moge wystawiac rachunki? i jesli tak,
          to jak mam sie rozliczac z urzedem skarbowym???
      • fiszki Re: dzialalnosc gospodarcza 10.10.05, 14:03
        niech firma zlecająca przygotuje ci umowę o dzieło lub zlecenie. Oni, jako
        zleceniodawca, wystawiają też rachunek (formalnie ty go wystawiasz, ale w
        praktyce często tylko podpisujesz). Jeśli chodzi o rozliczanie, wykazujesz te
        dochody w zeznaniu rocznym jako działalność z umów o dzieło czy umów-zleceń lub
        inną działalność wykonywaną osobiście.
        • almahler Re: dzialalnosc gospodarcza 10.10.05, 14:08
          dzieki wielkie. spytam sie co i jak, i napisze, bo z tego co wiem, to z
          poprzednim tlumaczem, wspolpracowali na zasadzie zlecen, bo mial on dzialanosc
          gospodarcza. cwiek tkwi tyklko w tym, ze ta firma jest w niemczech i nie wiem,
          czy oni praktykuja takie umowy, no, ale po to mam jezyk, zeby spytac, prawda?
          dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka