Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak to zrobić???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 20:55
    W zeszłym tygodniu poszłam na rozmowę o pracę do Zepter i jako, że od
    skończenia studiów byłam osobą bez pracy tak ucieszyłam się, że chcą mnie
    przyjąć, że podpisałam umowę. Dzisiaj byłam pierwszy dzień w pracy. Okazało
    się, że to zupełnie nie dla mnie. W umowie napisane było o 7-dniowym okresie
    wypowiedzenia.
    Może ktoś słyszał o podobnych przypadkach zniechęconych. Czy grozi mi jakaś
    kara za zrezygnowanie z pracy? Nie mogę tego nigdzie sprawdzić, bo nie
    dostałam kopii umowy. Co zrobić, jak to załatwić?? Dzięki za pomoc!!!
    Obserwuj wątek
      • andrejwww Re: Jak to zrobić??? 03.11.05, 21:33
        Nie napisałaś na podstawie jakiej umowy zostałaś zatrudniona.Zakładam więc że
        została zawarta umowa na okres próbny.Zgodnie z Art. 34. Kodeksu pracy :

Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na okres próbny wynosi:

1) 3 dni robocze, jeżeli okres próbny nie przekracza 2 tygodni,

2) 1 tydzień, jeżeli okres próbny jest dłuższy niż 2 tygodnie,

3) 2 tygodnie, jeżeli okres próbny wynosi 3 miesiące.

W swojej umowie o prace ( która posiadasz ), powinnaś zobaczyć ile w twoim
        przypadku wynosi okres próbny.Można założyć że dwa tygodnie, skoro twierdzisz że
        w umowie było o 7-dniowym okresie wypowiedzenia.

Z tego wynika że jeżeli chcesz, powinnaś złożyć wypowiedzenie o rozwiązanie
        umowy, oczywiście z siedmiodniowym okresem wypowiedzenia.

Art. 30.

§ 1. Umowa o pracę rozwiązuje się:

1) na mocy porozumienia stron,

Za porozumieniem stron (pracownik-pracodawca) możesz rozwiązać umowe.Wszystko
        można załatwić w jeden dzień, jednak warunkiem takiego porozumienia jest
        wyrażona na piśmie zgoda pracownika i pracodawcy.

Jednak pracodawca musi wyrażić zgode na takie porozumienie.Uczyni to w przypadku
        (...) jeżeli takie porozumienie nie wpłynie nie korzystnie na przebieg pracy.

"Czy grozi mi jakaś kara za zrezygnowanie z pracy?"

Możesz poprostu nie przyjść do pracy.Twórcy Kodeksu Pracy uporczywie opowiadają
        się przeciwko niewolnictwu dlatego też zgodnie z jego zapisami nikt nie może
        zmusić Cię do wykonywania pracy.Nie oznacza jednak że konsekwencji nie ma :

1) pracodawca rozwiąże z tobą umowę o pracę bez wypowiedzenia ( brzydkie
        świadectwo pracy, oraz karencja w zasiłku dla bezrobotnych (180dni),

2) pracodawca może nałożyć na Ciebie karę pieniężną w wysokości jednodniowego
        wynagrodzenia za każdy dzień nieobecności,

3) Nie przychodząc do pracy, nie wywiązujesz się właściwie z umowy zawartej z
        pracodawcą.Istnieje więc ryzyko, że wyrządzisz mu tym szkodę, którą będziesz
        musiał/a naprawić.Jesteś np.pracownikiem stacji benzynowej i z powodu twojej nie
        obecności stacja była nie czynna trzy dni.Wtedy pracodawca ma pełne prawo żądać
        od ciebie pieniężnego odszkodowania za wyrządzoną mu szkode.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka