Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy???

05.12.05, 15:17
    stoję przed wyborwm szkoły,błagam laski pomóżcie
    Obserwuj wątek
      • Gość: Paweł Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 15:24
        W najbliższym czasie w Polsce nastąpi deficyt wszelkiej maści techników lub
        osób po zawodówkach specjalistycznych...
        A zawody to:
        -hydraulik
        -tokarz
        -spawacz
        -elektryk
        -elektromonter

Ogólnie rzecz biorąc warto zdobyć wykształcenie średnie techniczne i mieć
        konkretny fach w ręku...bo politologów, dziennikarzy,
        prawników, "turystyków ", psychologów itp jest cała masa i potem są
        rozczarowani że nie mają pracy.
        • anula901 Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 05.12.05, 15:45
          Ja też tak uważam że technikum jest bardzo dobre. Ale Pawle ja jestem dziewczyną
          więc nie będę tokarzem masz jakieś propozycje dla kobiet????
          • Gość: ha Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.05, 16:04
            kelnerka, polecam turystyke w technikum hotelarskim
            • Gość: matt.j Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.geod.agh.edu.pl 14.12.05, 10:49
              Skoro jesteś dziewczyna to pewnie nie możesz zostać piekarzem
              czy cukiernikiem – zawody o tyle przyszłościowe, ze zawsze są
              na topie – wszyscy chleb i ciastka jedzą.
              Co powiesz na zostanie piekarką lub cukierniczką ;) – może warte przemyślenia.

Jeśli jesteś wytrzymała i sprawna fizycznie to może fizjoterapeutyka
              interesowałaby cię – w perspektywie raczej proponowałbym otworzenie
              prywatnej inicjatywy niż służbę szpitalna.
          • Gość: AZI Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.apeks.com.pl 13.12.05, 11:11
            zostań prostytutką..., szkoła nie będzie ci potrzebna, a ile zarobisz....
            • Gość: zola Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 22:29
              Ja tak sobie,ze bedzie najlepiej jak zostaniesz szczesliwa mama i
              zona , bedzie i becikowe i na kazde dziecko obiecane mamy ?? no w
              arte zastanowienia i nikt nam tu nie.... bedzisz sobie zaglem i sterm
              i po tu myslec nad zawodem tu jest przyszlosc ha!no a z ta prostytutka
              to Ty sobie AZI zostan!!
          • hrabina.moher Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 13.12.05, 18:22
            Jeżeli jesteś dobra z matematyki i fizyki, to gorąco polecam Ci w przyszłości
            zawód inżyniera - teraz zaczyna brakować inżynierów i mają oni pracę od zaraz i
            to dobrze płatną.
            • Gość: KOPERS Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 19:07
              Masz jakies propozycje dla inzyniera materialoznawstwa?
          • Gość: markki Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.localdomain / 193.235.68.* 14.12.05, 16:02
            zostan hostessa
        • Gość: maciek Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 12:01
          wg ciebie prawnik to nie jest fach w reku? trzeba tylko znac sie na rzeczy i
          zrobic jakas aplikacje. Absolwentom poczatkowo nie jest latwo, to fakt. Ale
          generalnie zawod przyszlosciowy, wiec polecam. Trzeba tylko jasno sobie
          okreslic co sie chce dokladnie robic.

pozdrawiam
          • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.12.05, 13:52
            Zgadzam się: jest OGROMNE zapotrzebowanie na uczciwych prawników; teraz po
            klęsce monopolu korporacyjnego są widoki, iż postulat ten się ziści. Ale to
            zawód dla ludzi o mocnych nerwach i ... łokciach, wymagający umiejętności
            szybkiego myślenia i decydowania; zatem dobry nie dla wszystkich!
            • framberg Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 13.12.05, 16:44
              Brednie, teraz jest ogromne zapotrzebowanie na nieuczciwych prawników.
            • Gość: . Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 22:13
              popracujesz i jak zweryfikujesz swoje wyobrażenie - daj znac na forum. póki co
              nikt nikomu niczego nie odebral. po du.pach dostali ci ktorzy w przyszlosci
              ( byc moze ) zostana radcami, adwokatami.
              obecni na rynku wykonywali i wykonuja zawod-ci ktorzy cos znaczyli, maja teraz
              jeszcze wiecej klientow ( w koncu wiecej osob uslyszalo o tym jak wazne jest
              korzystanie z porad prawnych), a miernoty ( nie oszukujmy sie - sa wszedzie )
              jak ledwo wiazali koniec z koncem - tak pozostalo i pozostanie. ci myslacy -
              juz dawno i bez aplikacji udzielali porad i wystepowali w sadzie - uwazne
              sledzenie przepisow pozwala sobie uzmyslowic ze to bylo juz od jakiegos czasu
              mozliwe - ba, nawet nie trzeba konczyc do tego prawa.
              generalnie zmiany odczuli jedynie aplikanci (czyt. wyzsze oplaty ). przy okazji
              zaspokajania ogolnie wyznawanej zasady ze komus trzeba dokopac ( w Polsce sa to
              wszyscy byle nie politycy - o nich mowi sie wiele ale nic w tym kierunku nie
              robi ), pominieto prawa nabyte tych ludzi zmieniajac m.in. zakres ich egzaminu
              koncowego ( choc przy analogicznych zmianach dot. apl. prok. o przepisach
              przejsciowych nie zapomniano ), a do tego uprzywilejowano zdajacych na
              aplikacje w grudniu skracajac im okres aplikacji do lat trzech ( i nie chodzi
              tu jedynie o te oplaty za pol roku ale miedzy innymi i o to ze o pol roku
              krocej beda chodzili do sadu, zdadza egzamin koncowy po 3 a nie 3,5 roku
              aplikacji - zastanawiajace jest przy tym to ze krytykuje sie obecnie
              przeprowadzane egzaminy adwokackie - bo niby zdajacy nie odbyli 3,5 rocznej
              aplikacji -
              • anula901 dzięki wszystkim. 14.12.05, 13:56
                jak narazie to jeszcze się waham gdzie iść dalej...Ale teraz mam jakieś
                rozpoznanie. Pewne jest liceum. Jeszcze raz dzięki.
        • Gość: maciek Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 12:04
          chcialem jeszcze dodac, ze w Polsce jeden adwokat przypada na 8 tys
          mieszkancow, co jest ewenementem w skali Europy, wiec nie mozna mowic, ze nie
          ma rynku, bo jest on ogromny i ewoluuje. Trzeba po prostu obnizyc ceny tak,
          zeby zwykli ludzie wyrobili sobie kulture korzystania z uslug prawnych.

pozdrawiam

maciek
          • Gość: jacobs Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.brda.net 12.12.05, 12:41
            > ma rynku, bo jest on ogromny i ewoluuje. Trzeba po prostu obnizyc ceny tak,
            > zeby zwykli ludzie wyrobili sobie kulture korzystania z uslug prawnych.
            To przyniesie bardzo ograniczona poprawe. Trzeba wprowadzic system, w ktorym sam
            prawnik bedzie szukal spraw, a nastepnie umawial sie z potencjalnymi klientami,
            co do procentowego podzialu zyskow w przypadku wygranej w sadzie. Tylko wtedy
            rynek tych uslug sie rozwinie. Niestety do tego potrzebne jest sprawne
            orzecznictwo sadow, wiec jeszcze dluuuuuuuga droga przed nami.
      • capitalissimus Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 05.12.05, 16:32
        polibuda (może być budownictwo lub informatyka) + dwa języki (najlepiej
        angielski i rosyjski). z takimi narzędziami zawsze i wszędzie dasz sobie radę.
        • Gość: madzia Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.chello.pl 05.12.05, 19:37
          Mój znajmomy obserwując dziewczęte w skąpych kurteczkach i obowiązkowo
          biodrówkach (w stylu Jarmark Europa) twierdzi, że reumatolog:)
          • Gość: Zorina Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 22:30
            Gość portalu: madzia napisał(a):

> Mój znajmomy obserwując dziewczęte w skąpych kurteczkach i obowiązkowo
            > biodrówkach (w stylu Jarmark Europa) twierdzi, że reumatolog:)

I nefrolog. A być może nawet ginekolog.

• Gość: toop.toop Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 10:57
              Taaaa, tu racja. reumatolog, urolog, ginekolog i dermatolog: jako wynik
              nadmiernego uzywania kosmetyków
        • Gość: FreakyMisfit Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 13.12.05, 10:16
          Informatyke odradzam, rynek jest już prawie nasycony, teraz jest informatykow jak "mrówków"
          • Gość: Gość_Portalu Nieprawda, że humanistą nie "warto" być. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 21:29
            Jako absolwent psychologii i ekonomii, w tej chwili pięć lat po studiach jestem
            właścicielem 3-pok mieszkania w Wwie, zarobiwszy na nie samodzielnie, w kraju, z
            tym że pracując w kilku miejscach przy różnych projektach i wykonując różne
            funkcje. Na jednym etacie by się nie dało, ale też kłamstwem byłoby że harowałem
            po 16 h dziennie, raczej normalnie.
            Jeśli nie chcesz wyścigu szczurów, a potrzeba ci trochę pieniędzy w życiu, z
            nauk humanistycznych da się. Tylko nie myśl, że ominie cię matematyka, fizyka,
            informatyka, statystyka, dwa języki, umiejętność pisania po polsku - to wszystko
            musisz mieć w małym palcu. I mądrze wybierać oferty, zdobywać doświadczenie i
            uznanie, ale to później, po ukończeniu studiów ...
            • Gość: Gość_Portalu Re: Nieprawda, że humanistą nie "warto" być. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 21:30
              Ups, wpisałem nie tam gdzie trzeba - to było do wątku poniżej.
      • dawid.kingloff Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 06.12.05, 00:19
        jeden czlowiek juz powiedzial, ja moge tylko powtorzyc: dobra polibuda lub
        kierunek scisly (biotech, chem, informatyka) na dobrym uniwerku plus oczywiscie
        jezyki (bardzo dobrze angielski). studia trudne ale nie bedziesz potem zalowac.
        daruj sobie wszelkie marketingi i zarzadzania oraz studia humanistyczne.
        humanisci generalnie malo sie zarabiaja na swiecie i nas tez tak bedzie (czy
        tez juz jest).
        • Gość: starycynik Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.lr.centurytel.net 06.12.05, 03:22
          1. Srednia zarobkow inzynierow jest nizsza niz srednia krajowa.

2. Zarobki w budzetowce sa lepsze niz w sektorze przedsiebiorstw.

3. 99% tego co pisza w gazetach to nieprawda.

4. Ad 1 i 2. szukajcie a znajdziecie. (tak sie laczy religijne wezwanie i
          praktycznosc)
          • dawid.kingloff :))) ale masz dane. sam wymyslasz? 06.12.05, 03:54
            1. przecietne wynagrodzenie 2368,52 pln (GUS, X 2004)*
            2. przecietne wynagrodzenie inzynierow (GUS, X 2004)*
            a) sektor publiczny 3578,77 pln
            b) sektor prywatny 3752,97 pln
            3. srednia krajowa to mialem na okresie probnym. :)
            4. nie wiem czy gazety klamia, ty albo klamiesz albo ignorant jestes.
            5. tak w ogole to mowimy o przyszlosci.

*www.stat.gov.pl/dane_spol-
            gosp/praca_ludnosc/struktura_wynagrodzen/2004/10/tablice/Z1204_TP08.XLS
            • anula901 ok ale proszę o konkrety 06.12.05, 14:53
              A według was na początek technikum czy liceum.
              I co do politechniki to jaki kierunek będzie bardzo przyszłościowy!!!????
              • dawid.kingloff Re: ok ale proszę o konkrety 06.12.05, 22:09
                na poczatek zdecydowanie liceum.
              • Gość: pawel Re: ok ale proszę o konkrety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 19:57
                chcesz na poważnie czy dla jaj?
                bo to jest stanowcza róznica. Wiele postów jest dość "dziwnie" żartobliwych i
                tylko kilka w sumie traktuje problem poważnie.
                Więc zdefiniuj czy szukasz info na poważnie czy chcesz się pośmiać?

• tomek854 Re: ok ale proszę o konkrety 13.12.05, 17:23
                Jeżeli uda Ci się znaleźć dobre technikum, to technikum.

Ja ukończyłem, studiuję zupełnie co innego i jeszcze co innego robię w pracy, ale techniczne myslenie mi zostało. Po za tym fakt, że zawsze mogę szukać pracy w zawodzie to miłe uczucie (którego nigdy nie będzie miał absolwent LO)
              • Gość: Av Re: ok ale proszę o konkrety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 22:33
                Dobre liceum, klasa matematyczna / fizyczna. Odradzam o profilach "scislych" a
                raczej "scisnietych" tj. chemicznych / biologicznych. Zupelnie inne myslenie -
                jezeli masz sobie pozniej poradzic to mat-fiz nauczy cie myslec. Jeszcze raz:
                liceum a nie technikum (to drugie moze daje "fach" ale tez i ogranicza w pewnym
                sensie).
                • gls1 Re: ok ale proszę o konkrety 06.02.06, 17:46
                  Tia ogranicza... To Polibuda też ogranicza " w pewnym sensie co?" Liceum to
                  sama teoria i wirtualny świat gdzie "mysleć" nauczą cię w bardzo wąskim
                  zakresie. Zawsze jednak coś może w życiu ułożyć się nie po twojej myśli i nie
                  bęzdiesz mógł iść na studia i co?? Po LO możesz iść na kasę do marketu a po
                  Technikum jesteś zawsze fachowcem!! Pozatym technikum uczy pojęciowości
                  technicznej a Liceum poza Matmą Literatury, Wosu i innych "uprzyjemniaczy". W
                  więkrzości inżynierowie po Technikum są lepszymi fachowcami niż ci po LO. A na
                  Politechnice Matematyka to jeden z wielu przedmiotów do zaliczenia.

Polecam Technikum elektryczne/elektroniczne, pózniej Polibuda kierunek
                  Automatyka 3 letnie INŻ, w tym czasie jak najwięcej praktyk ( radzę zapomnieć o
                  dzieciństwie i imprezkach i wakacjach) Angielski, Niemiecki ćwiczyć za granicą
                  albo Berlitz. Wcisnąć się an staż ( po układach wyrobionych na praktykach) i
                  robić uzupełniające MGR. PZDR!!
                  • gonzor Re: ok ale proszę o konkrety 07.02.06, 01:25
                    inżynierskie są ciut słabsze, jednak magisterskie dzienne dają najwięcej (więcej
                    dają odczuć ;) studiowania), praktyki owszem jak najbardziej, kurs języka za
                    granicą zaraz po studiach (Londyn, Monachium). Potem praktyki w Siemens i bmw za
                    granicą. Tak zrobiłem i teraz dużo powyżej średniej krajowej inżynierów.
                    Popełniłem też podyplomówkę. Kończyłem studia '98. Podstawa to mobilność i
                    elastyczność, gotowość do ciągłego uczenia...

Kolesie po liceum wysiadali dopiero po roku jak dowalili elektre, wcześniej to
                    po technikum piszeliśmy na fizyce, do końca pozostali teoretykami. Na laborkach
                    to był pikuś bo w okrojonej wersji ćwiczenia były wcześniej w technikum.

polecam drogę: dobre technikum i potem czołową politechnikę.

Nie przesadzaj z tym zapominaniem o imprezach, nie strasz przyszłych inżów, choć
                    zdecydowanie na technicznych studiach nie jest lekko.
            • Gość: starycynik Re: :))) ale masz dane. sam wymyslasz? IP: *.lr.centurytel.net 06.12.05, 15:21
              ... sprawdz kto to jest inzynier dla GUSu ....
              ... dream on...

"nie wiem czy gazety klamia, ty albo klamiesz albo ignorant jestes."
              ...po logice wnioskuje ze jestes informatyk....
              • dawid.kingloff Re: :))) ale masz dane. sam wymyslasz? 06.12.05, 22:08
                wiesz, nie chce mi sie teraz nieczego sprawdzac, bo nie mam czasu. ja pracuje
                jako inzynier i nie narzekam na zarobki, to rob sobie co chcesz. trzymajcie sie
                ludziska z dala od politechnik - za 10 lat moj zawod bedzie jeszcze bardziej w
                cenie.
                co do wnioskowania - nie jestem informatykiem choc z programowaniem nie jest u
                mnie zle. a wiesz, zeby programowac musisz myslec logicznie. :)
                • Gość: starycynik Re: :))) ale masz dane. sam wymyslasz? IP: *.lr.centurytel.net 07.12.05, 21:22
                  Zdolny jestem niesłychanie,
                  Najpiękniejsze mam ubranie,
                  Moja buzia tryska zdrowiem,
                  Jak coś powiem to już powiem,

Znakomicie muchy łapię,
                  Wiem gdzie Wisła jest na mapie,
                  Jestem mądry, jestem zgrabny,
                  Wiotki, słodki i powabny,
                  • dawid.kingloff Re: :))) ale masz dane. sam wymyslasz? 07.12.05, 22:03
                    coz zrobic, kiedy to wszystko prawda? :)))))))))
                • Gość: Kasia Re: :))) ale masz dane. sam wymyslasz? IP: *.Red-81-34-162.dynamicIP.rima-tde.net 13.12.05, 10:32
                  Witam,

Mieszkam w Hiszpanii i pracuje jako tlumacz. Nie narzekam. Chcialam sie
                  natomiast podzielic sytuacja na hiszpanskim rynku pracy. Moze ta informacja w
                  pewnym stopniu pomoze osobie pytajacej o "najbardziej oplacalny" zawod.
                  Oprocz monterów, robotników, hydraulików (czyli tzw. "fach w reku")od pewnego
                  czasu rosnie zapotrzebowanie na INZYNIERÓW z róznych dziedzin. Jesli chodzi o
                  jezyk obcy, to zawsze dobrze znac co najmniej jeden (inzynier znajacy swietnie
                  jakis obcy jezyk moze pracowac równiez jako wyspecjalizowany tlumacz, a na
                  tlumaczenia techniczne zawsze jest ogromne zapotrzebowanie).
                  To byloby na tyle.
                  Pozdrawiam.
                • Gość: kosa Re: :))) ale masz dane. sam wymyslasz? IP: *.neting.pl 13.12.05, 18:38
                  studiuje telekomunikacje i mysle, ze to nienajgorszy wybor - branza rozwija sie
                  dosyc szybko, jesli polska nic nie spieprzy (wiem, naiwny jestem;) to prace
                  powinienem znalezc.
                  wybralem liceum, zeby nie tracic roku.
            • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: :))) ale masz dane. sam wymyslasz? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.12.05, 13:57
              Kochany, jeśli już mowa o wynagrodzeniach: czy wiesz, ile zarabia przeciętny
              bankowiec (oczywiście nie pani/panienka z okienka)?
              • dawid.kingloff Re: :))) ale masz dane. sam wymyslasz? 13.12.05, 14:16
                a kto to jest przecietny bankowiec? w kazdym razie jesli chcesz mowic o
                przecietnych wynagrodzeniach, to pania z okienka tez musisz wliczyc. zreszta
                specjalisci bankowi wiele wiecej chyba nie zarabiaja. no chyba ze tacy, ktorych
                klientem jest korporacja.
            • kali301 Re: :))) ale masz dane. sam wymyslasz? 13.12.05, 20:50
              Synu Dawida, ten link niezbyt ci się udał.
              *www.stat.gov.pl/dane_spol-
              > gosp/praca_ludnosc/struktura_wynagrodzen/2004/10/tablice/Z1204_TP08.XLS
              Spróbuj kliknąć i sprawdź czy ci się strona otworzy. Pozdr.
          • Gość: topCoder Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.05, 00:21
            > 1. Srednia zarobkow inzynierow jest nizsza niz srednia krajowa.

srednia inzynierów informatyków ok 6K. krajowa ok 2.5 :)

> 2. Zarobki w budzetowce sa lepsze niz w sektorze przedsiebiorstw.
            nauczyciel 1K, informatyk w nowoczesnej firmie minimum 6K

> 3. 99% tego co pisza w gazetach to nieprawda.
            78,68 statystyk jest wyssanych z palca

> 4. Ad 1 i 2. szukajcie a znajdziecie.
            >(tak sie laczy religijne wezwanie i praktycznosc)
            wychodzi mi tylko ze dobrze wybrałem.
            • Gość: FreakyMisfit Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 13.12.05, 10:24
              Ten dowcip z drugiego punktu mi sie spodobal :D
              • Gość: kosa Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.neting.pl 13.12.05, 18:41
                a mi z 3;)
          • kali301 Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 13.12.05, 20:43
            Gość portalu: starycynik napisał(a): 3. 99% tego co pisza w gazetach to nieprawda.
        • Gość: Zle zorientowany Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.blakes.com 12.12.05, 21:15

To sprawdz jak zarabiaja bibliotekarze w Ameryce...

• Gość: pisareczka1 Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.chello.pl 13.12.05, 13:30
          Humaniści mało zarabiają??? Co za brednie... To właśnie techników itd będzie mnóstwo, bo pełno będzie osób po zawodzie. Polecam naukę języków z naciskiem na rosyjski, gdyż teraz wszyscy uczą się niemieckiego, francuskiego, hiszpańskiego itd, a z rosyjskiego rezygnują ze względu na naszą polsko-rosyjską historię i ogólne uprzedzenia...Tymczasem jest to ogromny kraj i kiedyś ta wiedza się przyda na pewno. Będą szukać ludzi którzy znają ten język, gdyż będzie ich niewielu. Pozdrawiam.
          • dawid.kingloff nie rozmawiamy o technikach 13.12.05, 14:18
            ogolnie humanisci zarabiaja mniej niz osoby z poradnym scislym wyksztalceniem.
            tak jest na swiecie i tak jest/bedzie u nas.
      • Gość: kuna Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 15:05
        Najpewniejszy zawód to grabarz, ten nigdy nie będzie narzekać na brak roboty
        • Gość: pisareczka1 Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.chello.pl 13.12.05, 13:31
          Grabarz zarabia grosze.
      • Gość: slowfox Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.chello.pl 07.12.05, 10:20
        Wymieniam za informacją opracowaną przez "Politykę":
        Zapotrzebowanie na pracowników do 2010 roku:

1. Informatycy - 165 000
        2. Specjaliści finansowi - 146 000
        3. Specjaliści d.s. biznesu - 145 000
        4. Obsługa komputerów - 113 000
        5. Sprzedawcy i demonstratorzy - 112 000
        6. Kierownicy małych i średnich firm - 92 000
        7. Ochroniarze, strażnicy, strażacy - 87 000
        8. Kierowcy - 83 000
        9. Pośrednicy handlowi - 56 000

Do tego trzeba dodać oczywiście osoby szkolące w wymienionych zawodach,
        podnoszące ich kwalifikacje, organizujące i kontrolujące pracę... Wybór jest.
        Ale czy są szkoły kształcące w tych kierunkach dobrych specjalistów, to ja tego
        nie wiem.
      • Gość: jfljdfoi Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.chello.pl 07.12.05, 19:43
        Złodziej (ale nie drobny, tylko taki co nawet jak odsiedzi parę lat to potem nie
        musi pracowac do końca życia), malwersant, radny, polityk. Niestety. Jesli
        mówimy o naszym mlekiem i miodem płynącym kraju oczywiście :)
      • dawid.kingloff tu masz czego nie studiowac... 12.12.05, 12:04
        wiadomosci.onet.pl/1210659,11,item.html
        teraz ida na pedagogike, a za 5 lat beda marudzic, ze sa "wyksztalceni" a maja
        900 zl. na reke no i w ogole to musza wegetowac. albo nie maja nic, bo nie maja
        pracy i musza pracowac w tesco w uk. niektorzy z nich beda chcieli wyjsc na
        ulice. :)
      • Gość: bywalec Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 17:06
        Księgowi zawsze będą potrzebni, nie zastąpi ich żaden komputer, który jest
        tylko narzędziem. Ważne jest zdobycie doświadczenia a więc pamiętaj jeśli dasz
        radę staraj się odbywać praktyki, jak najwięcej. Reszta przyjdzie sama. Acha
        ważne są również uprawnienia, wtedy możesz wykonywać pracę na zlecenie np:
        kontrola rocznych bilansów szczególnie w Spółdzielniach mieszkaniowych.
        Powodzenia.
        • Gość: marcin Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.chello.pl 12.12.05, 21:33
          Ciekawe, bo mi wlasnie komputer z Open Office zastepuje ksiegowa :) gdzybym go
          nie mial, to musialbym zlecic to komus, a tak robie sam.
          • Gość: antek Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 12.12.05, 21:42
            Wszysko zalezy od wielkosci firmy i ilosci oraz rodzaju transakcji.
            Podejrzewam, ze w twoim przypadku i ksiegowa i komputer zastapilby z
            powodzeniem brulion i olowek oraz lektura pierwszej lepszej ksiazki z
            rachunkowosci.
          • Gość: bartek Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 12.12.05, 21:54
            W naszych warunkach niewatpliwie duza przyszlosc ma zawod lobbysty, a
            najbardziej rozwojowa branza jest korupcja. Podejrzewam, ze wypracowuje z 5%
            PKB choc zatrudnia nie wiecej niz 0,5% ludzi. Odpowiednio wysokie sa zarobki 10-
            krotnosc sredniej krajowej. Ostrzegam ze droga do celu jest dosc trudna chociaz
            bez przesady. Trzeba byc nie lada chamem, i miec spory tupet zeby sie
            zakwalifikowac, ale na tych cechach wymagania stawiane kandydatom wlasciwie sie
            juz koncza, a jak sie juz uda to czeka cie prawdziwa kariera. Najlepszym
            indykatorem na to, ze kariere w tej branzy zrobiles i osiagnales w niej po
            prostu wszystko jest ulaskawienie podpisane prez prezydenta RPL.
          • Gość: Betka Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 09:03
            To teraz przygotuj się na to że US nie uzna ci księgi podatkowej bo nie jest
            prowadzona zgodnie z przepisami.
      • grasshopper Wszystko o edukacji w Polsce 12.12.05, 19:18
        Zapraszam:

www.edukacjawpolsce.pl
        • Gość: Anton Re: Wszystko o edukacji w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.05, 19:39
          Zrob szkole fizjoterapie. Bardzo dobra tego rodzaju szkola jest w Poznaniu.
          Ludzi potrzebujacych tego rodzaju fachowcow bedzie coraz wiecej ,a fizjoterapia
          w Polsce jest jeszcze w powijakach. Polecam bo daje duzo zatyswakcji a rowniez
          mozliwosc zarobienia b. dobrych pieniedzy. Pozdrowienia i powodzenia
          • Gość: paulinka Re: Wszystko o edukacji w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 13:28
            Tylko nie fizjoterapia.Będziecie marnie opłacani, dużo będzie się od Was
            wymagać a, po paru latach będziecie ciągle narzekać na obolały kręgosłup.
      • Gość: andy technika albo medycyna + oczywiscie jezyki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 12.12.05, 20:27
        Jesli nie zakladasz z gory, ze bedziesz zyc w Polsce to warto studiowac, cos co
        na calym swiecie tyka w ten sam sposob. Dotyczy to nauk scislych,inzynieryjnych
        i medycyny. Wiedza polskiego prawnika wszedzie poza Polska ( czyli na 99%
        powierzchni naszej planety nie jest warta nic.) Podobnie jest z innymi zawodami
        bazujacymi w duzym stopniu na prawie takimi jak ksiegowi, handlowcy itd.
        Wyksztalcenie humanistyczne to rowniez raczej cos dla nielicznych pasjonatow.
        Podobnie jest z pieknoduchami i sportowcami wszelkiej masci.
        W bogatych spoleczenstwch karmi ich panstwo i duze koncerny. Natomiast u nas
        pracuja w biedronkach, bo 65% PKB wypracowuja male firmy rodzinne, ktore takich
        specow nie potrzebuja i nie oplacaja. Jesli nauczysz sie przeszczepiac cycki,
        pisac programy komputerowe, budowac domy, albo konstruowac nanorurki to
        niezaleznie od sytuacji kraju w ktorym akurat zyjesz zawsze zdolasz wyjechac do
        jakiegos kraju, gdzie twoja wiedza bedzie godziwie oplacana.(srednio
        inteligentny czlowiek w ciagu roku-dwoch nauczy sie dowolnego jezy´ka w stopniu
        umozliwiajacym omunikacje.)
        • Gość: Antopni Re: technika albo medycyna + oczywiscie jezyki IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 12.12.05, 20:40
          Popieram andy, ale w 60% tnz; studia na dobrej uczelni technicznej i nauka
          języków.Medycyna jest ok, ale nie w Polsce.Chyba,że zmieni się system,co bioąc
          pod uwagę nasze komusze nawyki jest nie do przeszkoczenia przez najbliższe 30-
          40 lat,a ico do tego pewności nie ma.Chyba, że będziesz natychmiast
          prof.doc.hab., czego Ci życzę.Tylko polibuda!
          • Gość: andy Re: technika albo medycyna + oczywiscie jezyki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 12.12.05, 21:34
            O medycynie napisalem troche na wyrost, ale mysle ze za 7-8 lat a tyle trwaja
            studia i praktyka sporo sie u nas zmieni. Juz dzisiaj w niektorych niemieckich
            miastach sredniej wielkosci pracuje po 10-15 polskich specjalistow. Zjawisko to
            jeszcze sie nasili, bo mlodzi niemieccy lekarze wyjezdzaja masowo do Stanow i
            Szwajcarii gdzie zarabiaja 2-3 razy wiecej. Poza tym ci, co juz wyjechali
            przygotuja grunt dla nastepnych. Znojomosc jezykow obcych wsrod medykow na
            pewno jeszcze wzrosnie i rynek pracy tez otworzy sie jeszcze szerzej. Europa
            sie starzeje, technika przedluza zycie. Pracy raczej wiec jeszcze przybedzie.
            Te zmiany odbija sie na rynku krajowym wydrenowanym ze specjalistow ktorzy
            wyjada na zachod. Ci co zostana beda dyktowac warunki i ceny.
            • dawid.kingloff Re: technika albo medycyna + oczywiscie jezyki 13.12.05, 10:26
              > jeszcze sie nasili, bo mlodzi niemieccy lekarze wyjezdzaja masowo do Stanow i
              > Szwajcarii gdzie zarabiaja 2-3 razy wiecej.
              co do szwajcarii to zgoda, ale masowo do stanow? w stanach mlody lekarz nie ma
              lekko. no chyba, ze wyjezdza juz specjalista z kliniki w germanii do kliniki w
              usa.
      • gosc_nie_dzielny Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 12.12.05, 20:31

> stoję przed wyborwm szkoły,błagam laski pomóżcie

Otoz tak, polacz informatyke (na przyklad architektura systemow i OOAD) z
        finansami (najlepiej rynki kapitalowe; derywatywy) i odrobina zarzadzania
        (optymalnie project management.)

I bedzie fajnie. Dzisiaj, za 10 i pewnie za 30 lat.
        • lokator4 Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 12.12.05, 22:11
          gosc_nie_dzielny napisał:
          > Otoz tak, polacz informatyke (na przyklad architektura systemow i OOAD) z
          > finansami (najlepiej rynki kapitalowe; derywatywy) i odrobina zarzadzania
          > (optymalnie project management.)

Hihi :). To właśnie ja :).

> I bedzie fajnie. Dzisiaj, za 10 i pewnie za 30 lat.

Miejmy nadzieję :).

Pozdrawiam!
          Ch.L.
      • teacherone Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 12.12.05, 20:43
        anula901 napisała:

jestem nauczycielka, na pewno politechnika w gdansku otworzy ci drzwi do dobrej
        pracy w polsce ktora moze cie niezle ustawic, i w norwegii tam /tylko po tej
        uczelni technicznej w polsce/moga byc przyjeci do pracy absolwenci a inzynier w
        norwgii to ma piekna gotowke kazdego miesiaca.jesli jestes humanistka to jako
        nauczycielka jez angielskiego wszadzie znajdziesz prace mozesz tez otworzyc
        swoja szkole jezykowa/ale w szkole bedziesz zarabiac grosze, nawet jako nauczyc
        mianowana po 10 latach bedziesz miala 1500zl, gra nie warta swieczki i wtedy
        jedynym twoim marzeniem bedzie wyjazd do anglii.mozesz tez pojsc na jakies
        komputerowe studia3-letnie i zajmowac sie nowa technologia prowadzac swoj maly
        biznes.musisz miec certyfikaty/min 2/:jez ang-zaawansowany i niemieckiego lub
        francuskiego-zaawansow jesli bedziesz chciala pracowac w jakiejs firmie.jestem
        przekonana ze rowniez terapia czyli psychologia to byloby intratne zajecie w
        duzym miescie,gdzie jest duzo sfrustrowanych ludzi z pieniedzmi powodzenia
        • Gość: adam c Re: przyszłościowe... IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.05, 21:25
          branze: informatyka, biochemia (medykamenty, zywnosc, srodowisko), chemia
          (materialy), finanse (uslugi), medycyna (specjalistyczna, terapie).

tak z obserwacji
        • lokator4 Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 12.12.05, 22:12
          teacherone napisała:
          > jestem nauczycielka, na pewno politechnika w gdansku otworzy ci drzwi do dobrej
          >
          > pracy w polsce ktora moze cie niezle ustawic

To również ja :). Zacząłem z nadzieją patrzeć w przyszłość :).

Pozdrawiam!
          Ch.L.
      • piotreqqq Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 12.12.05, 21:24
        lekarz - niezależnie od sytuacji gospodarczej i politycznej ludzie lekarzowi i
        tak zapłacą za pracę ;-)
        • Gość: alex lekarz albo grabarz... IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 12.12.05, 21:37
          Ci co zaosczedza na lekarzach zaplaca grabarzowi, ci co nie zaoszczedza tez
          zaplaca grabarzowi ale moze troszke pozniej.
        • Gość: ble Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 21:42
          informatyk + 2 jezyk na poziomie srednim....spokojne zycie
        • Gość: xyz Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 21:44
          mgr - możesz gó.. robić
          mgr inż - możesz gó.. robić i nieźle żyć;)

Pozdrawiam studentów polibud!
          • Gość: majka Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.mtvk.pl 12.12.05, 22:36
            xyz, przeczytaj skrót mgr inż. od tyłu: "Żebyś nie wiem, ile robił, g..no
            masz!" :)
          • Gość: geomgrinz Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.nat.student.pw.edu.pl 12.12.05, 23:10
            ze jak? gó....??? o przepraszam chyba sie ktos troche zagalopował, to ile inz
            zarabiają to jedno i od nie jednego zależy, ale żeby nic nie robić??? przecież
            zosatlismy wyuczeni pewnego fachu nieważne w jakiej gałęzi i NIE ZGADZAM się że
            gó.. robimy, bo prace budowlano-inwentaryzacyjno-pomiarowe to kupa roboty
            fizycznej i obliczeniowej, chyba że jestes pracoholikiem i to czym sie
            zajmujesz Ci nie wysatrcza :-/
        • dawid.kingloff Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 13.12.05, 10:29
          lekarz? problem w tym, ze nie kazdy chce byc szmata zyjaca z lapowek.
          • Gość: lekarz Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.wszplock.pl / *.c152.petrotel.pl 13.12.05, 22:04
            zebys zdechl ja ci nie pomoge
            • dawid.kingloff Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 16.12.05, 13:57
              mam cie gdzies, leczylem sie za granica. :) do ciebie nie pojde, bo zdechane
              nawet jak dam koperte, tak duzo umiesz. zreszta jestem czlowiekiem
              cywilizowanym i lapowek nie daje. a ty jak bylbys rzeczywiscie dobry,
              wiedzialbys, jak rozwiazac swoje problemy. widocznie jestes cienki.
              • Gość: LOGIK Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.pl / *.pronets.pl 06.02.06, 18:02
                He he to znaczy, że jesteś INZ pracującym za granicą jeżeli się tam leczysz i
                na codzień pewnie kibelki czyścisz he he???.... Ja sobie pracowałem w Polsce w
                czasie studiów i to nie w Mc Donaldsie, studiowałem Filozofię, pózniej firma
                fundnęłą mi MBA i póżniej 2 podyplomówki równocześnie i śmieję się z takich
                debili jak ty he he he!! Kupić mógł bym paru takich jak ty he he!!
                Pozdrowionka!!!
      • Gość: qaz Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.fachmont.com 12.12.05, 21:46
        Budowlaniec! Wkoncu ktos musi dla Pisowcow wybudowac 3mln mieszkan i tysiace km
        autostrad.
        • Gość: andy Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 12.12.05, 21:58
          Do wybudowania tej autostrady co to ja wybudowaliscmy przez ostatnie 15 lat, to
          wystrczylbym ja ze szwagrem + troche ciezkiego sprzetu.
          • Gość: Wojtek Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 22:35
            Jakby wzionc chłopaków od nas ze wsi to i łopatami by dali rade
      • Gość: wielorak Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.skyriver.net 12.12.05, 23:04
        miec tylko dobry otwarty leb i ogolne wyksztalcenie - a zawod to sobie zmienisz
        w zyciu kilka razy
        • dorotka_vk Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 12.12.05, 23:28
          Mysle, ze nie jestes gotowa aby pojsc do szkoly. Usiadz sobie spokojnie i
          zastanow sie, co sprawia Ci radosc, co chcialabys robic w zyciu, jakie masz
          marzenia. Nawet jesli posluchasz dobrej rady ale "czyjejs", mozesz nigdy nie
          odnalezc sie w zyciu zawodowym lub jakimkolwiek innym. Nawet gdyby
          politechnika byla JEDYNA dobra i sensowna szkola, ktora mozna skonczyc, jestem
          prawie pewna, ze umarlabym w ciagu pierwszego tygodnia zajec. Nie sluchaj
          bezkrytycznie innych, posluchaj najpierw siebie.
          • Gość: Ada Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.net.autocom.pl 12.12.05, 23:58
            A co myślicie o fizyce jądrowej? :> Strasznie mnie to interesuje... :>
            Myślicie, że są po tym jakieś perspektywy na pracę (mówię o Polsze)? Pozdrawiam!
            • Gość: Sylwester D. Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: 85.219.140.* 13.12.05, 00:19
              Fizyka jądrowa jes na szczęscie celem zainteresowań młodch i zdolnych.Być może
              ze za kilkanaście lat i polscy młodzi będą mieli coś do poiedzenia w krzemowej
              dolinie.Chociaż wiem,że narazie nie.Tak jak =wydawało się , żejęzyk znam
              znakomicie.Ada,ucz się, czego tylko można.Każda wiedza procentuje.Radosnych
              Świąt.!!!!
              • dawid.kingloff Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 13.12.05, 10:32
                a co ma wspolnego fizyka jadrowa z dolina krzemowa? chyba tyle samo, co z
                produkcja kefiru :)
            • Gość: jacobs Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.brda.net 13.12.05, 01:04
              Fizyka jest bardzo bardzo. Z tym, ze przed specjalizacja trzeba skonczyc te
              "zwykla" fizyke. Za to potem ci po polibudzie beda mogli za toba sprzatac, bo
              intelektualnie wyprzedzisz ich o lata swietlne :P.
              • dawid.kingloff Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 13.12.05, 10:37
                lepiej miec sensowny zawod a intelektualnie rozwijac sie w wolnym czasie.
                zreszta, dobry inzynier bylby (moze byc) dobrym fizykiem i vice versa.
            • Gość: 1qazzaq1 Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 13:49
              Na razie nie. MEI wyksztalcilo sporo ludzi - z tego co wiem to kilkoro praacuje
              w Czechach oraz Bulgarii. Reszta jest gdziekolwiek
      • unguey Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 13.12.05, 01:01
        anula901 napisała:

> stoję przed wyborwm szkoły,błagam laski pomóżcie

Ksiądz, nalepiej redemptorysta.
        • Gość: ten redemptorysta Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: 85.219.140.* 13.12.05, 01:19
          Anula 901 słuchaj swojego głosu przede wszystkim,nie mniej życzliwi Ci dobrze
          radzą .Nie wymyślaj żadnej medycyny.Może Twoje dzieci, będą mogły o tym
          zawodzie pomyśleć.A i to nie jest pewne.I nie bądż nauczycielką.Uchowaj Boże!
      • Gość: lemonna Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.tvk.torun.pl 13.12.05, 08:03
        wszystkie zawody zwiazan z odzieżą, rynek odziezy sie bedzie teraz bardzo
        rozwijal w polsce. zawody takie jaki: technik komputerowego wspomagania procesow
        produkcji odziezy, wzystkie zawody jak materialoznawca, pojektant, konstruktor
        ubran,itd.
        • Gość: toop.toop Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 11:02
          popieram. trudno o fachowca w dziedzinie szycia, czy nawet przeszycia, wszycia
          i doszycia. Mam mnóstwo znajomych którzy ubieraja sie w ciuchy oferowane masowo
          i hurtowo w sklepach odziezowych ale wiele z tych osób chętnie chodziłoby w
          rzeczach szytych dla nich "na miarę", jednakze brak odpowiednich punktów
          usługowych w tym zakresie.
      • Gość: kasssia Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: 82.79.174.* 13.12.05, 08:06
        jestem po dosc rzadko spotykanej filologii, na brak zlecen nie narzekam, stala
        prace mam (w zawodzie) ale jednak jakbym miala wybierac jeszcze raz to
        zdecydowalabym sie na jakas technologie przemyslowa... oczywiscie bez jezykow
        obcych mozna sobie taka technologie o kant okraglego stolu rozbic - angielski,
        niemiecki, plus jeszcze jakis, najlepiej wschodnio lub poludniowo-europejski.
        • Gość: eska Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 11:16
          A zdradzisz, co skoczylas? Pytam, bo sam ukonczylem pewien "dziwny" kierunek.
          Dodam, ze pracuje w zawodzie, a kasa.. hmmm.. to juz inna sprawa :)
      • Gość: John_Doe Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: 195.117.159.* 13.12.05, 09:09
        Zasada jest prosta, warto studiować tylko nauki ścisłe. Czyli jakaś dobra
        polibuda, albo matma fiza chemia itp. na uniwerku. Wbrew pozorom dobra jest też
        ekonomia ale po dobrej uczelni typu SGH albo UW, odpuść sobie wszelakie wyższe
        szkoły biznesu i czegoś tam. Dobrym rozwiązaniem na szybką kasę jest Akademia
        Morska, szczególnie nawigacja. Jak się zakręcisz to załapiesz kontrakty u
        Norwegów na statkach albo platformach, da się popłynąć na pierwszy kontrakt za
        3000 $ miesięcznie. Na platformach jeszcze lepiej, znajomy siedzi miesiąc na
        miesiąc za 5000 $ na morzu i połowę tego na lądzie. Tylko musisz w tym wypadku
        sama zadbać o oszczedzanie na emeryturkę no i NFZ musisz sama zapłacić, jakieś
        1500 zeta rocznie.
        • kali301 Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 13.12.05, 21:13
          John_Doe napisał:Dobrym rozwiązaniem na szybką kasę jest Akademia
          > Morska, szczególnie nawigacja. Jak się zakręcisz to załapiesz kontrakty u
          > Norwegów na statkach albo platformach, da się popłynąć na pierwszy kontrakt za
          > 3000 $ miesięcznie. Na platformach jeszcze lepiej, znajomy siedzi miesiąc na
          > miesiąc za 5000 $ na morzu i połowę tego na lądzie.
        • Gość: bzdury Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 06.02.06, 12:23
          Dobrym rozwiązaniem na szybką kasę jest Akademia
          > Morska, szczególnie nawigacja. Jak się zakręcisz to załapiesz kontrakty u
          > Norwegów na statkach albo platformach, da się popłynąć na pierwszy kontrakt
          za
          > 3000 $ miesięcznie
          Bardzo ciekawe. Pierwszy kontrakt za 3000 USD/miesiac. A za kogo? Za kadeta? Bo
          z takiej pozycji sie zaczyna kariere na morzu i to jest pierwszy kontrakt. Na
          pozycji zarabia sie ok 600 USD/miesiac. Dopiero po skonczeniu uczelni (Akademia
          Morska - 5 lat) lub odpowiednich kursow i wyplywaniu 12 miesiecy mozna zostac
          oficerem (trzecim na poczatek). zarobki trzeciego oficera to ok 2500 USD/
          miesieccznie. Jeszcze jedno. Marynarze zarabiaja tylko wtedy, kiedy plywaja.
      • Gość: IJ Serwisant domowych reaktorów nuklearnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 10:00
        opartych na zimnej fuzji. Na razie takich reaktorów jeszcze nie ma, ale jeśli
        pytasz o przyszłościowy zawód to na pewno w przyszłości takie reaktory i zawód
        ich serwisanta się pojawi.
        • Gość: Rafał Historia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 10:08
          Najbardziej odpowiedni zawód to historyk Sam nim jestem i bardzo mi to
          odpowiada.
          • Gość: IJ jeśli już to futurologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 10:24
            No co Ty? Nauka o przeszłości przyszłościowym zawodem?
      • Gość: Kasia Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.Red-81-34-162.dynamicIP.rima-tde.net 13.12.05, 10:38
        Witam,

Mieszkam w Hiszpanii i pracuje jako tlumacz. Nie narzekam. Chcialam sie
        natomiast podzielic sytuacja na hiszpanskim rynku pracy. Moze ta informacja w
        pewnym stopniu pomoze osobie pytajacej o "najbardziej oplacalny" zawod.
        Oprocz monterów, robotników, hydraulików (czyli tzw. "fach w reku")od pewnego
        czasu rosnie zapotrzebowanie na INZYNIERÓW z róznych dziedzin. Jesli chodzi o
        jezyk obcy, to zawsze dobrze znac co najmniej jeden (inzynier znajacy swietnie
        jakis obcy jezyk moze pracowac równiez jako wyspecjalizowany tlumacz, a na
        tlumaczenia techniczne zawsze jest ogromne zapotrzebowanie).
        To byloby na tyle.
        Pozdrawiam.
      • serena69 Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? 13.12.05, 11:07
        Przede wszystkim powinnaś studiować to co lubisz. niekoniecznie to co kochasz-
        studia potrafią obrzydzić nawet największą pasję :( ważne jest przemyślenie
        sobie w czym dasz sobie radę? czy masz umysł ścisły czy humanistyczny? to
        powinno być pierwsze kryterium. nie ma sensu męczyć się 5 lat na studiach,
        jakimś cudem je skończyć i potem być kiepskim w swoim zawodzie. ja na przykład
        skończyłam zarządzanie i marketing, jestem urzędasem [wyszło mi to bokiem po 6
        miesiącach, ale dalej siedzę za biurkiem :( ]a zamierzam zająć się zwierzakami.
        wtedy na pewno wiedza ze studiów się przyda, choć może nie wiedza [zbyt szybko
        paruje z głowy], ale raczej tok myślenia jaki mi wbito do głowy.
        podsumowując- rób to w czym jesteś dobra. wtedy odniesiesz sukces i będziesz
        miała satysfakcję [pieniądze to inna kwestia, niekoniecznie najważniejsza].
        powodzenia. no i daj nam znac co wybrałaś
        • zbig72 poseł, w ostateczności minister... 13.12.05, 11:29
          - jak raz wejdziesz na karuzelę to do emerytury kasa będzie płynęła szerokim
          strumieniem z wszytskich stron
          • Gość: Pozdr. Re: poseł, w ostateczności minister... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 12:16
            najlepiej ma szef katolickiego radia w Polsce,potafiacy mamic i manipilowac lub
            posiadajacy takie same cechy polityk
      • zmienna_niezalezna Geriatra ntxt 13.12.05, 12:16
      • Gość: Piotr Re: Jaki zawód jest najbardziej przyszłościowy??? IP: *.delphi.com 13.12.05, 12:28
        Ksiądz albo komornik :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka