Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

JAKIE STUDIA

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 20:01
    chcę w przyszłości nauczać (szkoleniowiec, trener, nauczyciel) jakie studia
    warto wybrać?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Magda Re: JAKIE STUDIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 21:39
        Pedagogiczne lub interesujący cię kierunek ze specjalnością pedagogiczną. Czy
        to pytanie było podchwytliwe?
      • Gość: działaczka Re: JAKIE STUDIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 09:35
        A czego chcesz uczyć?

Pracę jako trener (szkolenia dla firm) moze Ci być trudno zdobyć, choć warto
        próbować. Musisz jednak odpowiedzieć sobie na pytanie, czego chcesz uczyć,
        jakie szkolenia prowadzić? Np. marketingowe, zajęcia integracyjne, rozwijające
        zdolności przywódcze, czy szkolenia specjalistyczne (np. łańcuch dostaw,
        sprzedaż itp.).

Mozesz zostac nauczycielem/wykładowcą, ale też pytanie - czego? Nie obiecuj
        sobie zbyt wiele po państwowej oświacie, bo tam zarobki są marne, szanse awansu
        mocno zablokowane, a i z uczniami/słuchaczami powaznie się naużerasz.

Rzucę przykładem ze swojej działki - jeśli już uczenie, to może uczenie
        języków? Zapotrzebowanie na tego rodzaju usługi będzie jeszcze przez wiele lat
        wysokie, dopóki w szkołach państwowych klasy będą miały po 20 osób, a uczyć
        będą ludzie, którzy sami nie bardzo znają język (niestety tak to wygląda w
        rzeczywiśtości, choć zdarzają się nieliczne, chlubne wyjątki).

Szkoły językowe jeszcze przez lata nie będą narzekały na brak chętnych do
        nauki, a w firmach kursy być może ewoluują (ale też powoli) od kursów języka
        ogólnego do specjalistycznych i tu upatrywałabym dużej szansy. Kursy
        specjalistyczne w firmach sa naprawdę dobrze płatne, ale i ze swojej strony
        trzeba bardzo się przyłożyć do nauki (może nawet zrobić drugi fakultet, żeby
        rozumieć to, czego uczysz w obcym języku).

Napisz coś wiecej.
        • Gość: Ania Re: JAKIE STUDIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 11:11
          Jestem po studiach ekonomicznych, teraz na podyplomowych ekonomicznych, ale
          wiem, że siedzenie za biurkiem jako ksiegowa to nie jest moje powołanie, lubie
          kontakt z ludźmi i lubie sama uczyć się. Mam mozliwośc iść na drugi fakultet,
          ale nie wiem jaki wybrać. Kwalifikacje pedagogiczne juz mam. Teraz kwestia
          tego - co jeszcze? socjologia? psychologia? bliższa jest mi socjologia, ale czy
          wystarczy? poza tym to kolejne 5 lat (ale zaocznie, aby pracować - póki co
          pewnie w biurze, choć i pracy w szkole szukac będę. Wiem, że z tym ciężko, ale
          zanim ją znajdę nie chcę przespać tych lat i juz muszę zdecydować w jakim
          kierunku dalej się kształcić - jakie może podyplomowe? jakie kursy powinnam
          przejść? itp.) Proszę o rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka