Gość: d@rek IP: 80.54.38.* 12.01.06, 14:35 Witam, skonczyłem studia, i siedze w domu. Nie mogę znajsc pracy. Mój kolega po zawodówce pracuje zarabia ponad 1500 zł na miesiac to duzo jak na scianę wschodnią. Wiec jaki jest sens studiowania ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lilithh Re: Po co studiować ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 14:41 Zakładając ze nie skupiamy się na takich duperelach jak poszerzanie horyznotów? moze np. taki, ze możesz szukać pracy zarówno takiej jaką wykonuje ten zawodówkowy kolega, jak i takiej która jest poza jego zasiegiem. (ale pod warunkiem że to "znajść" nie było na serio ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Po co studiować ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:09 kolega po zawodówce daje jakiś fach w ręki a studia? to temat woda .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Po co studiować ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:12 więc jak kolega nie zna się hydraulice czy murowaniu to nic mu po studiach bo tu jest potrzebny dryg, ktory się ma albo nie ma, poza tym zawody fizyczne są tez ciężkie np. na budowie w zimie, czy nikt tego nie widzi, nie widzi, bo i nie docenia, a siedzenie za 1500 w ciepełku, w biurze, gdzie gapi się w internet i pije kawkę? ze niby umysłową pracę się bardziej ceni niż fizyczną ale czy to dobrze? jak ci developer zle wybuduje blok, to jest dramat, a jak robisz jakieś pomyłki w papierach, to dramat do naprawienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Po co studiować ?? 12.01.06, 15:16 Gość portalu: misio napisał(a): > jak ci developer zle wybuduje blok, to jest dramat, > a jak robisz jakieś pomyłki w papierach, to dramat do naprawienia :) Tia, szczególnie jak ktoś na przykład przez tę pomyłkę w papierach dostanie wyrok, albo będzie musiał płacić dziesiątki tysięcy złotych odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Po co studiować ?? 12.01.06, 15:19 Gość portalu: d@rek napisał(a): > Witam, skonczyłem studia, i siedze w domu. Nie mogę znajsc pracy. Mój kolega > po zawodówce pracuje zarabia ponad 1500 zł na miesiac to duzo jak na scianę > wschodnią. Wiec jaki jest sens studiowania ?? Skoro po ukończeniu studiów nie widzisz sensu, to najwyraźniej w Twoim przypadku tego sensu nie było. Zresztą nie dziwię się pracodawcom, którzy mają opory przed zatrudnieniem osoby która "nie może ZNAJSC pracy". Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Po co studiować ?? 12.01.06, 15:21 a co to q... za studia .to ZNAJŚĆ mnie rozczuliło.no łzy z ucz mie lecą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Po co studiować ?? IP: *.man.poznan.pl 12.01.06, 15:32 widocznie nie trafies w kierunek, Nie dziw się jeśli ukończyłeś jakiś ściemniany kierunek typu marketing, ekonomia itp.,Takich absolwentów jest wypuszczanych tysiące co roku.A w Polsce nie ma tylu firm żeby ich wszystkich wchłanąć, a tym bardziej na ścianie wschodniej. Żeby zarabiać po zawodówce 1500zł i więcej też tzreba coś prezentować(być dobrym spawaczem, tokarzem, frezerem czy hydraulikiem to też wymaga nauki) czemu nie spróbujesz szukać pracy w W-wie czy Poznaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hala Re: Po co studiować ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:42 w poznaniu?dobre!jestem w takiej samej sytuacji i własnie w poznaniu też nic dla mnie nie ma,potrzebują zazwyczaj wiek 25lat,wykszt.wyższe z doswiadczeniem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Po co studiować ?? IP: *.man.poznan.pl 12.01.06, 16:13 pewnie skończyłeś marketing albo ekonomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Po co studiować ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:50 hola, hola ja studiuje finanse i bankowośc i prace mam!Nie mów mi, że ekonomia to zły kierunek bo prace można zdobyć.Wydaje mi sie, że jest to kwestia autoprezentacji i wiary w siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d@rek Re: Po co studiować ?? IP: 80.54.38.* 12.01.06, 15:50 jestem po Akademii Rolniczej, pracowałem ponad rok jako referant ds sprzedazy, zwolniłem sie bo za 820 zł na reke to zadna praca, juz nie wspomn o wynagrodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamcia_79 Re: Po co studiować ?? 12.01.06, 16:44 Aha 820zł olałes, a teraz siedzisz w domku i masz zero. Gratuluję podejscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Po co studiować ?? IP: *.man.poznan.pl 13.01.06, 08:36 > jestem po Akademii Rolniczej, pracowałem ponad rok jako referant ds sprzedazy, > zwolniłem sie bo za 820 zł na reke to zadna praca, juz nie wspomn o wynagrodzen > iu. To lepiej siedzieć w domu i narzekać.Zapamiętaj że łatwiej się szuka pracy jak już pracujesz.Przerabiałem to już, jak siedziałem na bezrobociu to rzadko mnie zapraszano nawet na rozmowy a jak pracowałem to zdarzało się to często Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d@rek Re: Po co studiować ?? IP: 80.54.38.* 13.01.06, 08:48 a gdzie pracujesz jesli mozna wiedziec, ja ostanio pracowałem jako konsultant, kierowca, i przedstawiciel marnej firmy, i ochroniarz w sklepie, a chciałbym coś konkretnego i o wiele lepszego, a tu same płotki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Po co studiować ?? IP: *.man.poznan.pl 13.01.06, 08:51 jestem inżynierem ale nie zmienia to tego że tzreba pracować żeby znaleźc coś lepszego, prosto po studiach raczej cięzko od razu miec dużo kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Po co studiować ?? 12.01.06, 15:50 sie przydaje :) zarówno w normalnym życiu jak i w szukaniu pracy :) tylko trzeba wiedzieć co, gdzie i jak (zarówno studiować jak i pracy szukać) Pozdrawiam i powodzenie życzę Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Po co studiować ?? IP: *.brda.net 12.01.06, 16:44 Jak to po co studiowac? Zeby spotkac i miec mozliwosc wymiany mysli z najwybitniejszymi ludzmi w danej dziedzinie. I nie jest wazne w jakiej, byle faktycznie isc na mozliwie najlepsza uczelnie. Ci ludzie maja bardzo duze doswiadczenie zyciowe i naukowe oraz wiedze budzaca podziw. Tylko w ten sposob mozna sprobowac znalezc odpowiedz na podstawowe pytania, ktore ludzie zadaja sobie odkad mysla: ,,Skad jestesmy i dokad zmierzamy?". Poszukiwanie odpowiedzi prowadzi do podejmowania okreslonych dzialan, czyli tworzenia. Nie ma piekniejszych, dajacych satysfakcje i bardziej oplacalnych czynnosci niz tworcza praca, a nie da sie tak pracowac bez poznania i korzystania z wiedzy pozostawionej przez pokolenia, ktore odeszly. Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: Po co studiować ?? 12.01.06, 16:58 Ojej, ale pięknie to ująłeś. Nic dodać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: Po co studiować ?? 13.01.06, 08:50 Sens studiowania może być i taki: studia pozwalają rozszerzyć horyzont. Jak ten horyzont się rozszerzy to można zobaczyć inne krainy oprócz ściany wschodniej. Można również zobaczyć kluczyk do kajdanów, które Cię do jednego miejsca przykuwają. No ale po co Tobie studia? Pracę za 820 olałeś bo lepiej w domu za nic siedzieć.... Jakich studiów potrzeba by takiemu jak ty horyzont choć nieco odchylić od skroni myślą nieprzeciążonej. nie pozdrawiam bo szkoda pozdrowień Odpowiedz Link Zgłoś