Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Po co studiować ??

IP: 80.54.38.* 12.01.06, 14:35
    Witam, skonczyłem studia, i siedze w domu. Nie mogę znajsc pracy. Mój kolega
    po zawodówce pracuje zarabia ponad 1500 zł na miesiac to duzo jak na scianę
    wschodnią. Wiec jaki jest sens studiowania ??
    Obserwuj wątek
      • Gość: lilithh Re: Po co studiować ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 14:41
        Zakładając ze nie skupiamy się na takich duperelach jak poszerzanie horyznotów?

moze np. taki, ze możesz szukać pracy zarówno takiej jaką wykonuje ten
        zawodówkowy kolega, jak i takiej która jest poza jego zasiegiem.
        (ale pod warunkiem że to "znajść" nie było na serio ;-)
        • Gość: misio Re: Po co studiować ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:09
          kolega po zawodówce daje jakiś fach w ręki a studia? to temat woda ..
          • Gość: misio Re: Po co studiować ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:12
            więc jak kolega nie zna się hydraulice czy murowaniu to nic mu po studiach bo
            tu jest potrzebny dryg, ktory się ma albo nie ma,
            poza tym zawody fizyczne są tez ciężkie np. na budowie w zimie, czy nikt tego
            nie widzi, nie widzi, bo i nie docenia,
            a siedzenie za 1500 w ciepełku, w biurze, gdzie gapi się w internet i pije
            kawkę?
            ze niby umysłową pracę się bardziej ceni niż fizyczną ale czy to dobrze?
            jak ci developer zle wybuduje blok, to jest dramat,
            a jak robisz jakieś pomyłki w papierach, to dramat do naprawienia :)
            • jurek7 Re: Po co studiować ?? 12.01.06, 15:16
              Gość portalu: misio napisał(a):
              > jak ci developer zle wybuduje blok, to jest dramat,
              > a jak robisz jakieś pomyłki w papierach, to dramat do naprawienia :)

Tia, szczególnie jak ktoś na przykład przez tę pomyłkę w papierach dostanie
              wyrok, albo będzie musiał płacić dziesiątki tysięcy złotych odszkodowania.
      • jurek7 Re: Po co studiować ?? 12.01.06, 15:19
        Gość portalu: d@rek napisał(a):

> Witam, skonczyłem studia, i siedze w domu. Nie mogę znajsc pracy. Mój kolega
        > po zawodówce pracuje zarabia ponad 1500 zł na miesiac to duzo jak na scianę
        > wschodnią. Wiec jaki jest sens studiowania ??

Skoro po ukończeniu studiów nie widzisz sensu, to najwyraźniej w Twoim
        przypadku tego sensu nie było. Zresztą nie dziwię się pracodawcom, którzy mają
        opory przed zatrudnieniem osoby która "nie może ZNAJSC pracy".
        • billy.the.kid Re: Po co studiować ?? 12.01.06, 15:21
          a co to q... za studia .to ZNAJŚĆ mnie rozczuliło.no łzy z ucz mie lecą.
      • Gość: d Re: Po co studiować ?? IP: *.man.poznan.pl 12.01.06, 15:32
        widocznie nie trafies w kierunek, Nie dziw się jeśli ukończyłeś jakiś ściemniany
        kierunek typu marketing, ekonomia itp.,Takich absolwentów jest wypuszczanych
        tysiące co roku.A w Polsce nie ma tylu firm żeby ich wszystkich wchłanąć, a tym
        bardziej na ścianie wschodniej.
        Żeby zarabiać po zawodówce 1500zł i więcej też tzreba coś prezentować(być dobrym
        spawaczem, tokarzem, frezerem czy hydraulikiem to też wymaga nauki)

czemu nie spróbujesz szukać pracy w W-wie czy Poznaniu?
        • Gość: hala Re: Po co studiować ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:42
          w poznaniu?dobre!jestem w takiej samej sytuacji i własnie w poznaniu też nic dla
          mnie nie ma,potrzebują zazwyczaj wiek 25lat,wykszt.wyższe z doswiadczeniem,
          • Gość: d Re: Po co studiować ?? IP: *.man.poznan.pl 12.01.06, 16:13
            pewnie skończyłeś marketing albo ekonomie.
        • Gość: zainteresowana Re: Po co studiować ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:50
          hola, hola ja studiuje finanse i bankowośc i prace mam!Nie mów mi, że ekonomia
          to zły kierunek bo prace można zdobyć.Wydaje mi sie, że jest to kwestia
          autoprezentacji i wiary w siebie.
      • Gość: d@rek Re: Po co studiować ?? IP: 80.54.38.* 12.01.06, 15:50
        jestem po Akademii Rolniczej, pracowałem ponad rok jako referant ds sprzedazy,
        zwolniłem sie bo za 820 zł na reke to zadna praca, juz nie wspomn o wynagrodzeniu.
        • kamcia_79 Re: Po co studiować ?? 12.01.06, 16:44
          Aha 820zł olałes, a teraz siedzisz w domku i masz zero. Gratuluję podejscia.
        • Gość: d Re: Po co studiować ?? IP: *.man.poznan.pl 13.01.06, 08:36
          > jestem po Akademii Rolniczej, pracowałem ponad rok jako referant ds sprzedazy,
          > zwolniłem sie bo za 820 zł na reke to zadna praca, juz nie wspomn o wynagrodzen
          > iu.

To lepiej siedzieć w domu i narzekać.Zapamiętaj że łatwiej się szuka pracy jak
          już pracujesz.Przerabiałem to już, jak siedziałem na bezrobociu to rzadko mnie
          zapraszano nawet na rozmowy a jak pracowałem to zdarzało się to często
          • Gość: d@rek Re: Po co studiować ?? IP: 80.54.38.* 13.01.06, 08:48
            a gdzie pracujesz jesli mozna wiedziec, ja ostanio pracowałem jako konsultant,
            kierowca, i przedstawiciel marnej firmy, i ochroniarz w sklepie, a chciałbym coś
            konkretnego i o wiele lepszego, a tu same płotki.

Pozdrawiam
            • Gość: d Re: Po co studiować ?? IP: *.man.poznan.pl 13.01.06, 08:51
              jestem inżynierem

ale nie zmienia to tego że tzreba pracować żeby znaleźc coś lepszego, prosto po
              studiach raczej cięzko od razu miec dużo kasy.
      • losiu4 Re: Po co studiować ?? 12.01.06, 15:50
        sie przydaje :) zarówno w normalnym życiu jak i w szukaniu pracy :) tylko
        trzeba wiedzieć co, gdzie i jak (zarówno studiować jak i pracy szukać)

Pozdrawiam i powodzenie życzę

Losiu
      • Gość: jacobs Re: Po co studiować ?? IP: *.brda.net 12.01.06, 16:44
        Jak to po co studiowac? Zeby spotkac i miec mozliwosc wymiany mysli z
        najwybitniejszymi ludzmi w danej dziedzinie. I nie jest wazne w jakiej, byle
        faktycznie isc na mozliwie najlepsza uczelnie. Ci ludzie maja bardzo duze
        doswiadczenie zyciowe i naukowe oraz wiedze budzaca podziw. Tylko w ten sposob
        mozna sprobowac znalezc odpowiedz na podstawowe pytania, ktore ludzie zadaja
        sobie odkad mysla: ,,Skad jestesmy i dokad zmierzamy?". Poszukiwanie odpowiedzi
        prowadzi do podejmowania okreslonych dzialan, czyli tworzenia. Nie ma
        piekniejszych, dajacych satysfakcje i bardziej oplacalnych czynnosci niz tworcza
        praca, a nie da sie tak pracowac bez poznania i korzystania z wiedzy
        pozostawionej przez pokolenia, ktore odeszly.
        • lilithh Re: Po co studiować ?? 12.01.06, 16:58
          Ojej, ale pięknie to ująłeś.
          Nic dodać :-)
      • zaholec Re: Po co studiować ?? 13.01.06, 08:50
        Sens studiowania może być i taki: studia pozwalają rozszerzyć horyzont. Jak ten
        horyzont się rozszerzy to można zobaczyć inne krainy oprócz ściany wschodniej.
        Można również zobaczyć kluczyk do kajdanów, które Cię do jednego miejsca
        przykuwają.
        No ale po co Tobie studia? Pracę za 820 olałeś bo lepiej w domu za nic
        siedzieć.... Jakich studiów potrzeba by takiemu jak ty horyzont choć nieco
        odchylić od skroni myślą nieprzeciążonej.

nie pozdrawiam bo szkoda pozdrowień

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka