Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wypowiedzenie

IP: *.*.*.* 08.10.01, 16:21
    Składam wypowiedzenie. Mam trzymiesięczny okres wypowiedzenia.
    Czy muszę jeszcze pracować trzy miesiące?
    Co może mi zrobić były pracodawca, jeżeli od razu przejdę do nowej pracy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: @ Re: wypowiedzenie IP: *.server.ntl.com 08.10.01, 17:35
        Zalezy od pracodawcy:albo wyplaci ci 3 miesieczna pensje jesli mu nie zalezy na
        kasie i na tym zeby cie trzymac albo bedziesz musiala pracowac przezd trzy
        miesiace, jesli to masz w umowie.
        • Gość: art Re: wypowiedzenie IP: *.*.*.* 15.10.01, 13:49
          Co to znaczy, będę musiał?
          Co się stanie, jeżeli pewnego dnia zacznę pracować w innej firmie?
      • Gość: @ Re: wypowiedzenie IP: *.server.ntl.com 08.10.01, 17:38
        Aha no i mozna przejsc na mocy porozumienia zakladow wtedy przechodzisz plynnie
        z jednego do drugiego z tymze to zalezy od twojego szefa.Znajdz Kodeks Prcay w
        necie nie mam pewnosci czy sie cos nie zmienilo od czasu kiedy ja w tym
        pracowalam.Ciagle sie cos zmienia wiec warto tez sledzic dziennik ustaw.
        • Gość: Leg Re: wypowiedzenie IP: *.ggb.pg.gda.pl 10.10.01, 10:00
          Porozumienie stron wymaga zgodnego oswiadczenia pracownika i pracodawcy.
          Pracodawca moż powiedzieć: zgodzę się na rozwiązanie umowy o pracę na
          warunkach: rozwiązujemy umowę ze skutkiem natychmiastowym i nie dostaje Pan/i
          nic ponad to, co się należy za pracę do dnia dzisiejszego (zero odpraw,
          wynagrodzeń za okres wypowiedzenia, etc.). Takie porozumienie będzie WAŻNE (nie
          jest sprzeczne z Kodeksem Pracy, pomimo, że pozbawia pracownika wynagrodzenia
          za okres wypowiedzenia).
      • Gość: A Re: wypowiedzenie IP: 217.153.35.* 15.10.01, 14:14
        Raczej nie jest praktykowane, że w trakcie okresu wypowiedzenia złożonego przez
        pracownika, pracodawca zwalnia go z obowiązku świadczenia pracy (czasem tak
        jest, jeśli stroną wypowiadającą jest pracodawca). Jeśli nie chcesz
        pracować "od zaraz" to wnioskujesz o rozwiązanie umowy za porozumieniem stron
        czyli między tobą a pracodawcą i wówczas umowa o pracę może być rozwiązana ze
        skutkiem natychmiastowym czy np. za 10 dni. Jeśli pracodawca nie zgodzi się na
        takie rozwiązanie i nie zwolni cie z obowiązku pracy, to twoja
        nieusprawiedliwiona nieobecnosc w okresie wypowiedzenia bedzie traktowana jako
        porzucenie pracy prawdopodobnie z dalszymi konsekwencjami w postaci wpisu w
        świadectwie pracy o zwolnieniu dyscyplinarnym i zaprzestaniu wypłaty
        wynagrodzenia.
        • yaa Re: wypowiedzenie 18.10.01, 11:03
          Zgadzam się w pełni, jedynie z tym zastrzeżeniem, że nie ma już
          instytucji "porzucenia pracy" - a pracodawca może zwolnić takiego pracownika
          bez wypowiedzenia z winy pracownika - a powodem będzie nieusprawiedliwona
          nieobecność w pracy.
          Pozdrawiam
          Yaa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka