Gość: art IP: *.*.*.* 08.10.01, 16:21 Składam wypowiedzenie. Mam trzymiesięczny okres wypowiedzenia. Czy muszę jeszcze pracować trzy miesiące? Co może mi zrobić były pracodawca, jeżeli od razu przejdę do nowej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: @ Re: wypowiedzenie IP: *.server.ntl.com 08.10.01, 17:35 Zalezy od pracodawcy:albo wyplaci ci 3 miesieczna pensje jesli mu nie zalezy na kasie i na tym zeby cie trzymac albo bedziesz musiala pracowac przezd trzy miesiace, jesli to masz w umowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: wypowiedzenie IP: *.*.*.* 15.10.01, 13:49 Co to znaczy, będę musiał? Co się stanie, jeżeli pewnego dnia zacznę pracować w innej firmie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: wypowiedzenie IP: *.server.ntl.com 08.10.01, 17:38 Aha no i mozna przejsc na mocy porozumienia zakladow wtedy przechodzisz plynnie z jednego do drugiego z tymze to zalezy od twojego szefa.Znajdz Kodeks Prcay w necie nie mam pewnosci czy sie cos nie zmienilo od czasu kiedy ja w tym pracowalam.Ciagle sie cos zmienia wiec warto tez sledzic dziennik ustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leg Re: wypowiedzenie IP: *.ggb.pg.gda.pl 10.10.01, 10:00 Porozumienie stron wymaga zgodnego oswiadczenia pracownika i pracodawcy. Pracodawca moż powiedzieć: zgodzę się na rozwiązanie umowy o pracę na warunkach: rozwiązujemy umowę ze skutkiem natychmiastowym i nie dostaje Pan/i nic ponad to, co się należy za pracę do dnia dzisiejszego (zero odpraw, wynagrodzeń za okres wypowiedzenia, etc.). Takie porozumienie będzie WAŻNE (nie jest sprzeczne z Kodeksem Pracy, pomimo, że pozbawia pracownika wynagrodzenia za okres wypowiedzenia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: wypowiedzenie IP: 217.153.35.* 15.10.01, 14:14 Raczej nie jest praktykowane, że w trakcie okresu wypowiedzenia złożonego przez pracownika, pracodawca zwalnia go z obowiązku świadczenia pracy (czasem tak jest, jeśli stroną wypowiadającą jest pracodawca). Jeśli nie chcesz pracować "od zaraz" to wnioskujesz o rozwiązanie umowy za porozumieniem stron czyli między tobą a pracodawcą i wówczas umowa o pracę może być rozwiązana ze skutkiem natychmiastowym czy np. za 10 dni. Jeśli pracodawca nie zgodzi się na takie rozwiązanie i nie zwolni cie z obowiązku pracy, to twoja nieusprawiedliwiona nieobecnosc w okresie wypowiedzenia bedzie traktowana jako porzucenie pracy prawdopodobnie z dalszymi konsekwencjami w postaci wpisu w świadectwie pracy o zwolnieniu dyscyplinarnym i zaprzestaniu wypłaty wynagrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
yaa Re: wypowiedzenie 18.10.01, 11:03 Zgadzam się w pełni, jedynie z tym zastrzeżeniem, że nie ma już instytucji "porzucenia pracy" - a pracodawca może zwolnić takiego pracownika bez wypowiedzenia z winy pracownika - a powodem będzie nieusprawiedliwona nieobecność w pracy. Pozdrawiam Yaa Odpowiedz Link Zgłoś