Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

weksel in blanco, bez protestu do umowy o pracę

15.02.06, 19:54
    Otrzymałam dziś umowę o pracę, a wraz z nią do podpisania porozumienie
    wekslowe - deklaracja do weksla in blanco.Zgodnie z porozumieniem mój
    pracodawca może wypełnić weksel dowolną kwotą, a ja nie będę miała możliwości
    kwestionować powstałe zobowiązanie (weksel bez protestu). Nie wiem, po co
    taka praktyka?. Nie mam żadnej odpowiedzialności materialnej. O co chodzi...
    Czy ktoś miał podobny przypadek....
    Obserwuj wątek
      • truten.zenobi Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra 15.02.06, 20:04
        znam podobny przypadek!
        gdy firma zaczęła sie walić własciciciel wystawił weksle komornik wszedł do
        domu
        a policja i proluratura nie dopatrzyła sie znamion przestępstwa wiec pozostała
        droga cywilna ...
      • Gość: mecenas Re: weksel in blanco,- gangster i hiena IP: *.chello.pl 16.02.06, 14:31
        Taki weksel to gangsterstwo i to perfidne
        kwalifikuje się do scigania z tytułu nakłaniania do niekorzystnego
        rozporżądzana swoim mieniem ,jeszcze jedno określenie tu pasuje
        hiena.
        Trzeba tępić te hieny!!!!
      • Gość: franklin Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 15:16
        ojjj cienko Cie widze, lepiej uwazaj albo podpytaj pracodawce o co chodzi z
        tymi wekslami - oczywiscie nie zapomnij tego nagrac (na wszelki wypadek)

pozdro
        • Gość: wilk Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 15:55
          Podpisz ten weksel lewą ręką.
          • Gość: Prawnik Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 17:31
            Nie podpisuj tego weksla pod żadnym pozorem, jeśli nie chcesz mieć w
            przyszłości duuuużych kłopotów !! Po to są przepisy prawa pracy o
            odpowiedzialności materialnej pracowników, aby wedle nich przedmiotową kwestię
            rozwiązywać. A w praktyce, którą opisałaś, wietrzę jakieś grube cwaniactwo !
      • Gość: Małgonka Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.chello.pl 16.02.06, 18:07
        Nie gódź się na to.
        Nie ryzykuj.
      • Gość: Sproket Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 18:43
        Tak robi Zabka i niektorzy jej ajencji placa ze hej:
        www.ozon.pl/a_tygodnikozon_2_5_457_2005_18_1.html
        NIE PODPISUJ tylko najlepiej zglos to do interwencji, uwagi i do innych takich.

Zgadzam sie ze to gangsterstwo i trzeba to tepic dlatego podaj nazwe firmy.
        • Gość: Sproket Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 18:48
          Fragment artykulu na zachete:

Dwa lata temu grupa kilkudziesięciu byłych ajentów Żabki złożyła doniesienie do
          prokuratury w Poznaniu. Wszyscy zakończyli współpracę z ogromnymi długami wobec
          firmy. Przedstawiciele Żabki twierdzi, że zadłużenie powstało z winy ajentów,
          których firma oskarża o malwersacje finansowe. Oni sami przekonują, że zostali
          wykorzystani, wprowadzeni w błąd przy podpisywaniu niekorzystnych umów i że
          dług powstał w wyniku skomplikowanych procedur narzuconych przez centralę
          Żabki. Procedur tak skonstruowanych, że zadłużenia nie dało się uniknąć.
          Zresztą wielu z nich do dziś nie ma pojęcia, skąd się wzięły sumy, które muszą
          spłacać. A spłacać muszą, bo przed podpisaniem umów o współpracy podpisali
          weksle in blanco. Po rozwiązaniu umów firma wykorzystała je przeciwko nim,
          kierując sprawy do sądu. Dziś naliczone przez nią zadłużenie ściągają
          komornicy.
          • Gość: tadigggg Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: 80.48.127.* 19.03.06, 04:36
            to samo prowadzi firma BAĆ POL Z RZESZOWA oferuje pracę za 690 netto ale podpis
            weksla obowiązkowy
        • Gość: Sproket Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 19:07
          Pare wczesniejszych watkow o wekslach:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=35262309&v=2&s=0
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=624&w=34678999&v=2&s=0
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=30690453&v=2&s=0
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=31390360&v=2&s=0
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=49&w=30605211&v=2&s=0
          I jeszcze jedno: deklaracja czy porozumienie wekslowe nie chronia wystawcy
          weksla wlasciwie przed niczym. Sa warte mniej niz papier na ktorym zostaly
          napisane.
      • ksiazemaly Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra 16.02.06, 23:40
        Co to za firma, która w taki sposób chce "się zabezpieczyć" i w dodatku nie ufa swoim pracownikom... Proponuje żeby ten pracodawca też podpisał dla Ciebie weksel in blanco, na wypadek gdyby nie wywiązywał się z warunków umowy, np zalegając z wypłatą:)
        • ksiazemaly Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra 16.02.06, 23:47
          PS
          Z tego co wiem to takie weksle trzeba również podpisać rozpoczynając pracę w firmie Family Frost. Kpina...
      • wypasiona_foczka Nie podpisuj weksla, 17.02.06, 12:27
        najprawdopodobniej pracodawca wykorzysta go przeciwko tobie a weksel in blanco pozwala mu na zażądanie od ciebie dowolnej kwoty w dowolnym momencie. Podpisując weksel (jakikolwiek) zobowiązujesz sie do BEZWARUNKOWEJ zapłaty wskazanej w nim kwoty i nie ma znaczenia ze kwota jest kosmiczna bo zgodziłaś się na nią podpisując dokument. Tylko w wyjątkowych sytuacjach sad może unieważnic wierzytelnośc z weksla bo to papier wartościowy a zobowiązanie w nim zawarte ma charakter dobrowolny (jak to z tą dobrowolnościa bywa to widac na Twoim przykładzie). Jak ktoś napisał wyżej, od takich "finansowych niespodzianek" jest umowa z pracodawca o odpowiedzialności majątkowej a nie żadne weksle!
        • Gość: Ania Byłam dzisiaj na rozmowie.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 13:21
          o pracę w agencji finansowej która przyjmuje opłaty za czynsz, gaz, prąd itp.
          Mi również powiedziano że podpisując umowe muszę podpisać weksel in blanco,
          który jest dla nich zabezpieczeniem w razie gdyby okazało się że z mojej winy
          poniesli straty finansowe. Firma funkcjonuje na rynku od 1,5 roku. Mam szanse
          dostać ta prace. Co ja mam robić?
          • Gość: ojg Re: Byłam dzisiaj na rozmowie.... IP: 212.160.236.* 17.02.06, 13:41
            Też miałem podobny przypadek. Przechodziłem z firmy do firmy, złożyłem
            wypowiedzenie i przy podpisywaniu umowy o pracę w nowej firmie dostałem do
            podpisu weksel.Byłem postawiony pod ścianę- musiałem go podpisać, bo mam na
            utrzymaniu rodzinę. Oczywiście werbując mnie nowy pracodawca nic nie mówił o
            zadnych wekslach. Miałem cały czas potężnego pietra. Teraz już na szczęście nie
            pracuję w tej firmie. Przy rekrutacji powinno się więc o ten "drobiazg" pytać.
            • Gość: St Re: Byłam dzisiaj na rozmowie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 22:51
              Ale weksel - jak rozumiem - odebrales? Bo jak nie , to grozba wisi nadal.
            • Gość: Sproket Re: Byłam dzisiaj na rozmowie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 23:13
              "musiałem go podpisać, bo mam na utrzymaniu rodzinę"

ok. tylko trzeba pamietac ze takim wekslem mozesz nie tylko nie utrzymac
              rodziny ale doprowadzic ja do dlugow na lata i powaznej biedy, niestety..

"Przy rekrutacji powinno się więc o ten "drobiazg" pytać"

Albo poczekac az Ci go wrecza a potem wyjsc z nim i z cala umowa a potem to
              opublikowac. Media to najlepsza bron na takie dziadostwo
          • wypasiona_foczka Re: Byłam dzisiaj na rozmowie.... 19.02.06, 13:15

Co masz zrobic? Na pewno nie podpisywac weksla! Jeżeli z charekteru pracy wynika ryzyko, że pracodawca wskutek Twojej winy, nieuwagi czy nieroztropności poniesie strate stosuje sie przepisy o odpowiedzialności materialnej przewidziane w KP. Podpisujesz umowę w której zobowiązujesz sie pokryc stratę powstałą z Twojej winy ale TYLKO DO RZECZYWISTEJ WYSOKOŚCI tej straty. Czyli jeśli w kasie zabraknie 200 zł to tylko tyle masz oddac (a jeśli pracują z Toba inne osoby, również objęte umową o odp. mat. to strata jest dzielona przez ilośc osób, na ogół niezależnie od tego czy w dniu kiedy powstała strata te osoby pracowały czy nie). Jeśli pracodawca odliczy ci od pensji wiecej niz wynosi starata rzeczywista to działa niezgodnie z prawem a Ty mozesz sie bronic powołując sie na KP, ewentualnie na drodze sądowej.
            Jeśli zaś podpiszesz weksel to niezależnie od tego, że strata wyniesie 200 pracodawca może wypisac w wekslu in blanco DOWOLNĄ kwotę (nawet 20000 zł bo powiedzmy uzna, że należy doliczyc jakieśtam "koszty własne" - wiecie jak jest z tzw. "polskim pracodawcą") i Ty masz OBOWIĄZEK ją zapacic bo w wekslu jest klauzula "bez sprzeciwu" lub "bezwarunkowo" i Ty się na to zgodziłaś składajac podpis. I nie możesz nic z tym zrobic! Jeśli nie zapłacisz dobrowolnie zapłacisz w drodze egzekucji sądowej i odwiedzi Cie pan komornik. Nie możesz pójśc do sądu bo sądy niezwykle rzadko anulują takie weksle (bo to w końcu papier wartościowy, trzeba udowodnic złą wole pracodawcy).
            Nie wiem co sie w Polsce dzieje z tymi wekslami! Ludzie! czemu je podpisujecie?! nie macie obowiązku a pracodawca nie ma prawa was o to prosic! To, że jeden czy drugi pracownik w obawie o posade podpisuje tylko ośmiela takiego pracodawcę-buraka do podsuwania weksli tez innym pracownikom do podpisu. Tworzy sie okropny zwyczaj - jak dla mnie z pogranicza prawa własnie przez to ogólne przyzwolenie.
            Przeraza mnie płytkośc myślenie tego Pana który pisze ze musiał podpisac bo ma na utrzymaniu rodzinę i był postawiony "pod ścianą". Własnie to, ze podpisał może wpędzic jego rodzine w straszne długi i nędzę na wiele lat. Tego Pana nie obchodzi to, że może mniec długi, ważne jest jedynie to, ze w tym i byc może następnym miesiącu otrzyma swoje 1000zł pensji.
            Naiwnośc, brak podstawowej znajomości swoich praw, niechęc i nieumiejętnośc ich egzekwowania, godzenie się na śmieszne pensje przez wzgląd na sytuacje materialną, padanie na kolana przed pracodawca jeśli tylko "tupnie nóżką" no i zwykła głupota to są przyczyny tego, że wielu pracowników jest wykorzystywanych w pracy, oszukiwanych i okradanych. Ludzie zrozumcie, ze dopiero jeśli zaczniecie mówic wszyscy "NIE" to w tym kraju zacznie się coś zmieniac. Ufff... popisałam sobie, nie?
            • jurek7 Re: Byłam dzisiaj na rozmowie.... 20.02.06, 12:44
              wypasiona_foczka napisała:

Jeśli zaś podpiszesz weksel to niezależnie od tego, że strata wyniesie 200
              > pracodawca może wypisac w wekslu in blanco DOWOLNĄ kwotę (nawet 20000 zł bo
              pow
              > iedzmy uzna, że należy doliczyc jakieśtam "koszty własne" - wiecie jak jest z
              t
              > zw. "polskim pracodawcą") i Ty masz OBOWIĄZEK ją zapacic bo w wekslu jest
              klauz
              > ula "bez sprzeciwu" lub "bezwarunkowo" i Ty się na to zgodziłaś składajac
              podpi
              > s. I nie możesz nic z tym zrobic! Jeśli nie zapłacisz dobrowolnie zapłacisz w
              d
              > rodze egzekucji sądowej i odwiedzi Cie pan komornik. Nie możesz pójśc do sądu
              b
              > o sądy niezwykle rzadko anulują takie weksle (bo to w końcu papier
              wartościowy,
              > trzeba udowodnic złą wole pracodawcy).

Dodajmy jednak, że możliwe będzie jednak dochodzenie kwoty z tytułu
              bezpodstawnego wzbogacenia osoby, która zrealizowała weksel na niczym nie
              uzasadnioną sumę. Oczywiście najgorsze (konieczność zapłaty weksla) w takim
              przypadku już się stanie, a dochodzenie roszczeń z bezpodstawnego wzbogacenia
              jest trudne i czasochłonne. Niemniej istnieje szansa na odzyskanie pieniędzy.
              • wypasiona_foczka Masz oczywiście racje.. 20.02.06, 13:06
                co nie zmienia faktu, ze uważam podpisywanie takich weksli za bardzo złą rzecz. A ewentualne udowodnienie złej woli, bezpodstawnego wzbogacenia i umyślnego działania na szkodę jest jak powiedziałeś bardzo trudne i czasochłonne. Nawet jak uda się odzyskac kwotę wekslową na drodze sądowej to racej nikt nie zwróci pokrzywdzonemu utraconych nerwów i stresu który przeżył. Niepodpisanie to jedna z wielu okazji by Polak był mądry "przed szkodą" a nie "po szkodzie" :) Oczywiście rozsiewamy tu najbardziej czarną wizję tego jak pracodawca może wykorzystac naiwnośc i niewiedze pracownika, byc może zdarzy sie taki pracodawca który sprawy weksla nie obróci przeciwko zatrudnionemu. Tak czy inaczej samo żądanie jego podpisania jest wg. mojego zdania naganne.
              • Gość: St Re: Byłam dzisiaj na rozmowie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 13:58
                jurek7 napisal:
                Niemniej istnieje szansa na odzyskanie pieniędzy.

Od spolki zoo ktora przestala juz istniec tez?
                • jurek7 Re: Byłam dzisiaj na rozmowie.... 20.02.06, 14:38
                  Gość portalu: St napisał(a):

> jurek7 napisal:
                  > Niemniej istnieje szansa na odzyskanie pieniędzy.
                  >
                  > Od spolki zoo ktora przestala juz istniec tez?

Tak nagle przestała istnieć pomiędzy zapłatą weksla, a wniesieniem pozwu o
                  zwrot nienależnie uzyskanej kwoty? ( co można zrobić już i w dzień po zapłacie)

Zdaję sobie sprawę z trudności odzyskania pieniędzy od spółki z o.o.,
                  szczególnie gdy się ktoś za to weźmie po wielu miesiącach od dnia zapłaty.

Niemniej pisałem o tym, że istnieje „szansa”, a nie „pewność” odzyskania
                  pieniędzy.
                  • Gość: St Re: Byłam dzisiaj na rozmowie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 15:19
                    jurek7 napisał:

> Niemniej pisałem o tym, że istnieje „szansa”, a nie „pewność&
                    > #8221; odzyskania
                    > pieniędzy.

Jasne ze szansa a nie pewnosc. Tyle tylko ze szansa jest tak mala ze kazdy kto
                    zastanawia sie nad podpisaniem weksla powinien wiedziec ze w praktyce zdaje sie
                    na laske i nielaske nawet niewiadomo kogo (bo weksel jest in blanco). Dobrze by
                    bylo aby kazdy kto czyta ten watek nie mial co do tego watpliwosci.

• jurek7 Re: Byłam dzisiaj na rozmowie.... 20.02.06, 15:31
                      Gość portalu: St napisał(a):

> Jasne ze szansa a nie pewnosc. Tyle tylko ze szansa jest tak mala ze kazdy
                      kto
                      > zastanawia sie nad podpisaniem weksla powinien wiedziec ze w praktyce zdaje
                      sie
                      >
                      > na laske i nielaske nawet niewiadomo kogo (bo weksel jest in blanco).

No można zawsze spróbować ponegocjować treść takiego weksla.
                      Np. koniecznie zawrzeć klauzulę "nie na zlecenie".

Dobrze by
                      >
                      > bylo aby kazdy kto czyta ten watek nie mial co do tego watpliwosci.

Oczywiście. Dlatego też powtórzmy. Nie podpisujcie weksli in blanco jako
                      warunku podjęcia umowy o pracę. :)
                      A jeżeli już musicie, to koniecznie poradźcie się w tej sprawie prawnika, żeby
                      zminimalizować ewentualne negatywne konsekwencje.
                      • Gość: St Re: Byłam dzisiaj na rozmowie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 17:26
                        Swoja droga to smutne ze tak pozyteczny instrument jak weksel sluzy u nas
                        przewaznie jako narzedzie wyzysku albo oszustwa. Pewnie musi minac troche
                        czasu, "pasc" troche ofiar zeby ludzie znow zaczeli z niego madrze korzystac i
                        nie dali sie nabierac..

Tak czy inaczej - kto rozsadny ten kieruje sie zasada ze jak sie nie wie co sie
                        podpisuje, to sie tego nie podpisuje i juz.

Pozdrawiam
              • Gość: pyzia Re: co wy na to...??? IP: *.chello.pl 12.03.06, 13:59
                Jestem w podobnej sytuacji...
                Całe życie wszystkim mówiłam, aby nie podpisywali żadnych weksli...
                ...i taka ironia losu... Będąc bez pracy i mając na utrzymaniu rodzinę taki
                weksel podpisałam...ponieważ bez niego nie otrzymałam bym tel.kom.(za który i
                tak sama muszę płacić, paliwo także z własnej kieszeni... umowa agencyjna i bez
                komentarza...)nie mogłam bym poruszć się jako d....n.....
                Niedługo zmienię pracę na NORMALNĄ i obawiam się takich kłopotów o których tu
                na forum piszecie. Mało tego pracodawca wymyślił sobie że weksel zniszczy po
                miesiącu, mojego odejścia...
                I co wy na to???
                Czy w naszym kraju jest jakaś "normalna" instytucja która takimi koleśami się
                zajmie...bez żadnych znajomości...!!!???
        • Gość: gość NIE PODPISUJ WEKSLA!!!! IP: *.pkobp.pl 21.02.06, 16:43

jak wyżej napisano-pracodawca bedzie mógł wypełnić w każdym czasie i dochodzić
          czegokolwiek.
          Oczywiście są określone wymogi któe weksel ma spełniać i deklaracja wekslowa
          zeby były ważne, min i to że zobowiazanie wekslowe musi być w treści deklaracji
          określone, podejrzewam ze tego nie ma-bo gdyby było dobrze określone to by było
          niewazne w świetle prawa /sorki-jestem prawnikiem-toskomplikowane żeby tu
          tłumaczyć wszystko/. Generalnie to pracodawca z Tobą to robi bezprawnie.
          Kodeks pracy przewiduje tylko odpowiedzialnosć pracownicza w wysokosci kwoty 3
          krotnego mies wynagrodzenia.. I tyle.
          Żeby nie mącić:
          Nie podpisuj weksla!!!
          Umowy o prace też nie radze. Pracodawca to bandyta, oszust i złodziej!!
          • lilithh Re: nie podpisuj weksla 02.03.06, 01:20
            jako prawnik powinieneś wiedziec (lub jeżeli wiesz to dla porzadku jednak
            wspomnieć) że owa odpowiedzialność do wysokości 3 krotnego wynarodzenia
            obowiązuje jedynie w przypadku powstania szkody nieumyślnej. W przeciwnym
            przypadku jak najbardziej pracownik jest zobowiazany do pokrycia szkody W PEŁNEJ
            WYSOKOŚCI.
            i prawdopodobnie to z tego powodu niektórzy pracodawcy wymagają podpisania weksla.
            (chyba że sie mylę i na tym świecie istnieją wyłącznie złodziejscy pracodawcy
            oraz kryształowo uczciwi pracownicy?)

Anyway - nie oznacza to że pochwalam praktykę podsuwania weksla do podpisu wraz
            z umową o pracę. ja bym nie podpisała.

Aczkolwiek wydaje mi się nieuprawomocnione Twoje twierdzenie że pracodawca to z
            pewnością oszust i złodziej. Moze po prostu nie wszystkie jego doświadczenia z
            pracownikami były w pełni pozytywne :-/

Cóż - nigdy nie wiadomo na kogo sie trafi. I dotyczy to obu stron...
      • Gość: Ona Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 14:21
        Ja takze stanełam przed takim wyborem i zrezygnowalam z tej pracy, tyle ze ja
        mialam prace w agencji zajmujacej sie udzielaniem kredytow.
        Wydaje mi sie ze jest to za duze ryzyko. Pozdrawiam!
        • Gość: km Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.chello.pl 17.02.06, 18:46
          Proponuje podawać nazwy firm, które wymagają podpisywania weksli. Dzięki temu wiele osób oszczędzi swój czas, nerwy i uniknie przykrej niespodzianki (gdyż taką informację pracodawca zazwyczaj podaje dopiero przy podpisywaniu umowy...) Sam już wcześniej podałem, ale się powtórze;)- Familly Frost (weksel na 5000zł).
          • Gość: kalinofski Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.va-ashburn0.sa.earthlink.net 19.02.06, 02:05
            w gdanskim oddziale weksel na 3.56 pln
          • Gość: St Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 13:39
            Czy ten weksel w Family Frost to weksel NA 5000 czy weksel in blanco, na ktorym
            jest napisane "do kwoty 5000" czyli w praktyce bez ograniczen? To roznica.

A tutaj krotko i zwiezle na temat:
            liwiusz.republika.pl/weksel_umowa.html
            Pozdrawiam
            • Gość: km Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: 87.207.70.* 19.02.06, 14:34
              Nie wiem, bo nie ja tam pracuje, ale wiem, że oczekują od pracownika znalezienia żyrantów na te weksle, co jest już szczytem bezczelności...
          • Gość: JA Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.77.classcom.pl 17.03.06, 18:26
            FH TALES W KRAKOWIE, WEKSEL IN BLANKO BEZ PROTESTU WAŻNY JESZCZE ROK PO ODEJŚCIU
            Z PRACY!!!!!
      • greg99991 Re: weksel in blanco, - NIGDY 21.02.06, 22:23
        Mam kumpli z "windykacji". Taki klient z wekslem jest bez szans.
        Zrezygnuj z tej roboty, albo lepiej: POSTAW SWOJE WARUNKI - nie masz nic do
        stracenia.
      • Gość: gosc Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 03:37
        Rownolegle na ten temat toczy sie dyskusja w innym watku:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=30690453&v=2&s=0
      • pati291 Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra 28.02.06, 07:57
        Zostałam właśnie zatrudniona i też podpisałam weksel in blacno. Weksel ma
        wartość 5 000, czyli jak rozumiem nie można wpisać na niej większej kwoty od
        jego wartości. Dodatkowo podpisany został aneks do tego weksla, że dotyczy on
        mienia powierzonego czyli samochodu, telefonu kom. i IP. Coraz częściej
        pracodawcy się w ten sposób zabezpieczają. Oczywiście polecam sprawdzić firmę
        która każe taki weksel podpisać. Przy odejściu z pracy należy pamiętać aby ten
        weksel odebrać.
        czy
        • Gość: St Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 15:20
          Proponuje dokladnie przeczytac ten watek i zajrzec do linkow, najlepiej kliknac
          na "pokaż treść wszystkich" obok pola "sortuj" :)

Dobrze opisany problem weksla in blanco jest tu:
          liwiusz.republika.pl/weksel_umowa.html
          Jesli weksel nie ma wpisanej kwoty to mozna na nim wpisac kwote DOWOLNA
          znacznie wieksza niz te przykladowe 5000 i ja egzekwowac. Aneksy deklaracje i
          inne takie sa malo wazne, co ja pisze! tak naprawde to tylko taka sciema zeby
          podpisujacy weksel myslal ze jest chroniony. Zreszta aneksem nie jest zwiazany
          zaden nastepny posiadacz weksla.

Moze sie oczywiscie zdarzyc ze pracodawca jest uczciwy i zamierza dotrzymac
          aneksu albo nie wie o "dodatkowych" mozliwosciach, ale moim zdaniem ryzyko jest
          spore. Dluznik wekslowy moze byc stawiany w roznych nieprzyjemnych przymusowych
          sytuacjach.

A czy ten pracodawca wystawil tez swoj weksel in blanco na wypadek gdyby sie
          ociagal z wyplata?
      • Gość: zzzz Co z wekslem po wygasnieciu umowy? IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 02.03.06, 20:04
        A co gdy przestanie sie pracowac w firmie z ktora podpisalo sie weksel, w umowie jest klauzura ze gdy nie stwierdzono brakow (ostatniego dnia pracy robiony byl generalny remanent) to po 3 miesiacach od daty wygasniecia zlecenia maja mi go oddac na pisemna prosbe.
        Czy w przypadku gdyby jednak nie chcieli go oddac moga go wykorzystac czy wtedy byloby to bezprawne ?
        • truten.zenobi Re: Co z wekslem po wygasnieciu umowy? 09.03.06, 08:38
          > Czy w przypadku gdyby jednak nie chcieli go oddac moga go wykorzystac czy
          wtedy
          > byloby to bezprawne ?

oczywiście mogą go wypisać i oczywiście będzie to bezprawne ale... to ty musisz
          udowodnić (z powództwa cywilnego) że nie mają prawa go urzyć.

chyba jedynym kruczkeim moze być to że nie wydają ci weksla bez podania
          przyczyny lub twierdzą że go z jakis względów nie mają
          W takiej sytuacji możech chyba zgłosić popełnienie przestępstwa (usiłowania???)
          kradzieży lub oszustwa.
          Ale to by trzeba było skonsultowac z jakims prawnikiem i dobrze by było uzyskać
          współpracę policji ( co w naszym kraju jest pewnie awykonalne bez układów)
      • Gość: gosciu d IP: *.siemens.ch 07.03.06, 10:05
        a
      • Gość: gościu Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 15:20
        słyszałem o takich praktykach w "Żabce" potem oczywiście ludzie tracili majątki
        , zgłoś to na Policję do PIP oraz do Instytucji które moga Ci w tym pomóc ( nic
        nie podpisuj )
        • vernalis1 Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra 18.03.06, 07:26
          Nie doczytałam wszystkiego i może tam coś jest na ten temat co napiszę. Mam do
          czynienia z wekslami (współpraca z hurtowniami)i żeby się zabezpeczyć przed
          odsprzedaża weksla osobie trzeciej(bankowi,jakiemus gościowi) przez
          nieuczciwego kontrahenta-w tym wypadku pracodawce. osoba podpisująca musi na
          odwrocie strony w rogu odrecznie napisac " NIE NA ZLECENIE", wówczas taki
          weksel bez odpowiedniego dokumentu z podpisami obu stron nie nadaje sie do
          odsprzedazy osobom trzecim.Jest to w 100% zgodne z prawem , wiedzą o tym banki
          i inne instytucje-szaraczki niestety nie- nie musze pisac, że jest to nie
          lubiane przez pewne osoby/instytucje. Po zakonczeniu współpracy należy
          bezwzględnie odzyskac weksel-zwlaszcza ten który nie ma klauzuli o której
          pisałam wyżej.Czyli np odrazu napisac odpowiednie pismo w dwóch egzemplarzach-
          na jednym ma byc adnotacja o dostarczeniu z datą itd... i pilnowac,naciskac...
      • Gość: mak Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.sdl.vectranet.pl 18.03.06, 17:22
        Taki weksel nic dobrego nie wróży. Nie podpisuj bo to śmierdząca sprawa. Jeżeli
        masz odpowiadać materialnie to powinno to byc dokładnie określonej w twojej
        umowie. Powinna być też określona maksymalna kwota windykacji jakiej się poddasz.
        • Gość: krzyś Re: weksel in blanco, bez protestu do umowy o pra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 22:13
          Otrzymałem propozycję pracy na stacji paliw OKOŃ na mazurach.przepracowałem
          kilka dni próbnych za friko. jednakże moje zadowolenie z możliwości pracy na
          naszym ubogim pod tym względem terenie szybko zniknęło, gdy szef podsunął mi do
          podpisania weksel wystawiony na bagatela 20 tysięcy pln, który to wex.musi
          wykupić dodatkowo osoba poręczająca za kwotę 20 pln.
          nie ma podpisu na wekslu - nie ma pracowania.
          oczywiście kierując się zdrowym rozsądkiem nie podjąłem się tego ryzyka i nie
          podpisałem "cyrografu",który to mógłby ciągnąć się za mną długo i długo. i kto
          ma tu być lojalny. kodeks pracy jasno stanowi o odpowiedzialności finansowej za
          powierzone mienie.
          nie podpisałem i nie podpisze nigdy. to są przekręty kosztem ludzi którym praca
          jest potrzebna jak chleb codzienny.
          Dodam że nan rodzine na utrzymaniu a świadomość tego że istnieje wex wypisany
          inblanco lub na kwotę np, j.w spędzała by mi sen z powiek.
          pracodawca będzie miał kartę przetargową w rozmowach z pracownikiem, jak asa w
          rękawie. "bójcie się pracownicy bo ja mam weksle".
          NIE DAJCIE SIĘ NABRAĆ NA MALWERSACJE FINANSOWE. MÓWCIE O TYM NIECH ŚWIAT SIĘ
          DOWIE CO TU SIĘ DZIEJE.
          POZDRAWIAM.krzyś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka