Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wojsko po studiach

IP: 192.127.216.* 15.10.01, 08:35
    Slyszalem ze tegoroczni absolwenci sa zwalniani ze sluzby wojskowej.
    Czy ktos moze mi to potwierdzic gdyz panicznie boje sie zglosic na komisje
    wojskowa przez ktora juz od kilku tygodni jestem wzywany.
    Szczegolnie wdzieczny bede za podzielenie sie swoimi doswiadczeniami z komisji
    wojskowej przez tegorocznych absolwentow
    Obserwuj wątek
      • Gość: Lutek Re: Wojsko po studiach IP: 192.168.3.* / *.bipromet.com.pl 15.10.01, 09:53
        Kolega jest w podobnej sytuacji, mianowicie skończył studia w zeszłym roku w
        lipcu i zadzwonił (w paźdzerniku 2001) na WKU. Tam stwierdzili że przenoszenie
        do rezerwy jest dopiero w planach (jak wejdzie ustawa w życie - nie wcześniej
        jak za pół roku). Więc kolega musi poczekać do stycznia bo wtedy minie 18 m-cy
        (18 m-cy liczy się od daty wystawienia dyplomu, a nie np. od dnia obrony lub
        też otrzymania absolutorium).
        Proponuję zadzwonić do najbliższego WKU.

Pozdrawiam

Lutek
        • Gość: icek Re: Wojsko po studiach IP: *.*.*.* 22.10.01, 10:25
          he, he, a może by tak jednak pojsc do wojska?
        • Gość: zizi Lutek, masz racje IP: 212.244.106.* 23.10.01, 11:14
          wykombinuj cos - zloz kwity na podyplomowe - przetrzymaj ich

i po 18 miechow od dyplomu pojdz do nich

ja tak zrobilem i zostalem przeniesiony

juz mi mieli zalozyc karte jakas bo wzywali mnie telefonicznie i pisemnie, a ja
          ciagle z wymowkami chodzilem
          a ponadto kapitamn tez czlowiek, rozumie czasami, ze czlowiek ma 25 lat, kredyty
          na mieszkanie i. duzo do stracenia.
          Nic nie wzial dodam.

Gość portalu: Lutek napisał(a):

> Kolega jest w podobnej sytuacji, mianowicie skończył studia w zeszłym roku w
          > lipcu i zadzwonił (w paźdzerniku 2001) na WKU. Tam stwierdzili że przenoszenie
          > do rezerwy jest dopiero w planach (jak wejdzie ustawa w życie - nie wcześniej
          > jak za pół roku). Więc kolega musi poczekać do stycznia bo wtedy minie 18 m-cy
          > (18 m-cy liczy się od daty wystawienia dyplomu, a nie np. od dnia obrony lub
          > też otrzymania absolutorium).
          > Proponuję zadzwonić do najbliższego WKU.
          >
          > Pozdrawiam
          >
          > Lutek

• Gość: beny Re: Wojsko po studiach IP: 213.77.126.* 24.10.01, 14:06
          Ja tam zadzwoniłem do mojego wku, ale gościu powiedział mi, że informacji na
          telefon nie udziela i że zaprasza na rozmowę do siedziby wku, wolałem z
          zaproszenia nie skorzystać
      • Gość: Matek Re: Wojsko po studiach IP: *.dialup.warszawa.pl 11.11.01, 01:10
        Szkoda ze te mloty z WKU specjalnie nie informuja i sieja dezinformacje... ile
        latwiej by bylo... Podaje cytat ze strony
        www.mon.gov.pl/aktualnosci/archiwum102001.htm :

25.10. W związku z licznymi pytaniami absolwentów szkół wyższych dotyczącymi
        przeszkolenia wojskowego informujemy, że zgodnie z zarządzeniem Nr 65/MON
        Ministra Obrony Narodowej z dnia 15 października 2001 r. "W sprawie
        przeniesienia do rezerwy niektórych grup poborowych bez odbycia zasadniczej
        służby wojskowej lub przeszkolenia wojskowego", przeniesieni do rezerwy z dniem
        9.11. br. zostaną poborowi, którzy do dnia wejścia w życie zarządzenia stali
        się absolwentami szkół wyższych (w tym także studiów licencjackich) i nie
        otrzymali kart powołania do odbycia przeszkolenia wojskowego. Zgodnie z § 3
        powyższego zarządzenia, przeniesienie do rezerwy nie obejmuje poborowych,
        którzy już zostali skierowani do odbycia służby zastępczej. Zarządzenie wchodzi
        w życie z dniem 6 listopada 2001 r., a opublikowane zostało w Dzienniku
        Urzędowym Ministra Obrony Narodowej nr 17 z dn. 22.10 br., poz. 139.

Takze panowie... witam w rezerwie :-)
        • Gość: ??? Re: Wojsko po studiach IP: 129.15.110.* 11.11.01, 02:09
          a co jezeli juz mam tytul licencjata( dostalem w czerwcu tego roku) ale dalej
          sie ucze i tytul magistra dostane w maju...wtedy zamierzam pojsc do pracy?
      • Gość: tinyger Re: Wojsko po studiach IP: *.webservice.pl 12.11.01, 13:34
        Otrzymałem właśnie pismo z WKU.
        Brzmi to tak:
        Zgodnie z Zarządzeniem Ministra Obrony Narodowej, absolwenci szkół wyższych
        którzy ukończyli studia do dnia 5 listopada 2001 r. zostana przeniesieni do
        rezerwy.
        W związku z powyższym istnieje konieczność udokumentoweania ukończenia studiów.
        Prosze Pana o przedłożenie w Wojskowej Komendzie Uzupełnień w Oświęcimiu .....
        dyplomu ukończenia studiów (indexu) lub zaświadczenia o uzyskaniu absolutorium.
        Sprawe proszę traktować jako pilną.
        • Gość: tinyger Re: Wojsko po studiach IP: *.webservice.pl 13.11.01, 16:14
          Dzis byłem w WKU i pytałem dokładnie. Wszyscy absolwenci, także po licencjacie
          i inżynierze mają juz spokój pod warunkiem, iz uzyskali absolutorium (nie
          obrone pracy) przed 5.11.2001.
          Pozdrawiam
          • Gość: m Re: Wojsko po studiach IP: *.swisslife.ch 14.11.01, 10:40
            A ci co uzyskali absolutorium w okolicach 1997 tez juz sa bezpieczni ??
          • Gość: Stone Re: Wojsko po studiach IP: 213.231.14.* 14.11.01, 15:10
            A co z tymi którzy zrobili inżyniera i obecnie są na studiach magisterskich
            uzupełniających ?

Pozdrawiam

Stone
      • Gość: bateman Re: Wojsko po studiach IP: 134.106.135.* 14.11.01, 12:01
        A od ktorego roku zycia nie biora do syfu?
        • Gość: misiek Re: Wojsko po studiach IP: *.*.*.* 14.11.01, 15:16
          A jak bylem w wojsku, to wezmom mnie jeszcze raz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka