Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wydział budzetowo-fiansowy w UM- test kwalifikac.

IP: *.ino.tvknet.pl / *.nat.ino.tvknet.pl 26.03.06, 10:46
    czesc
    czeka mnie test kwalifikacyjny w urzedzie miasta w wydziale budzetowo-
    finansowym.
    moze ktos przechodził juz takowy?
    jakies sugestie co do pytan, na czym szczegolnie sie skupić?
    Ustaw regulujacych pracę tego wydzialu wiele ,to wiem!
    Obserwuj wątek
      • Gość: eb Re: wydział budzetowo-fiansowy w UM- test kwalifi IP: *.ino.tvknet.pl / *.nat.ino.tvknet.pl 27.03.06, 21:30
        Nikt nic nie wie???
        • Gość: abrakadabra EB IP: *.ino.tvknet.pl / *.nat.ino.tvknet.pl 27.03.06, 21:49
          cosik mi sie zdaje ze na ten sam tescik sie wybieramy,heheheheheheh
          • Gość: eb Re: EB IP: *.ino.tvknet.pl / *.nat.ino.tvknet.pl 28.03.06, 19:20
            Ja już się nie wybieram, bo dzisiaj się dowiedziałam, że w tym samym terminie
            mam rozmowę w US
            • Gość: abrakadabra Re: EB IP: *.ino.tvknet.pl / *.nat.ino.tvknet.pl 28.03.06, 19:29
              tak czy siak powodzenia!!!
              naapisz później jak wyglądają rozmowy w tutejszym US, oki?
            • morelka4 Re: EB 28.03.06, 19:29
              a do jakiego referatu i jakie stanowisko startujesz?? Moglabys sie podzielic
              wrazeniami jak bedziesz juz po??
              • Gość: eb Re: EB IP: *.ino.tvknet.pl / 217.98.71.* 31.03.06, 12:34
                Startuję na inspektora w Dziale Kontroli Podatkowej.

Jestem już po drugiej rozmowie. Wczoraj był test z zakresu prawa podatkowego i
                rachunkowości, a później rozmowa z komisją (pani naczelnik, kierownik działu i
                kadrowa). Było miło, rozmowa w przyjemnej atmosferze. Powiedzieli, ze zadzwonia
                w przyszłym tygodniu. Zadzwonili dzisiaj rano z pytaniem czy mogę przyjechać za
                godzinę na drugą rozmowę. No i chyba mam tę pracę. Bez znajomości i po długiej,
                chociaż celowej przerwie w pracy zawodowej(dzieci!!!).

Pozdrawiam
                Ewa
                • Gość: eb Re: EB IP: *.ino.tvknet.pl / 217.98.71.* 31.03.06, 12:37
                  acha, pracy zaczęłam szukać miesiąc temu:)
                  • Gość: karolina Re: EB IP: *.chello.pl 31.03.06, 13:12
                    dlaczego abrakadabra rozmawia sama ze sobą, czyli z eb?
                    ludzie sa dziwni...
                    • Gość: eb Re: EB IP: *.ino.tvknet.pl / *.nat.ino.tvknet.pl 31.03.06, 13:47
                      Skąd takie wnioski?

Abrakadabra zadał(a) pytanie o rozmowę w UM, a ja podciągnełam wątek do góry, bo
                      też się na takowa wybierałam. A że w międzyczasie otrzymałam info o rozmowie w
                      US, to napisałm o tym w wątku.

Moja dzisiejsza wypowiedź jest odpowiedzią na post morelki4:"a do jakiego
                      referatu i jakie stanowisko startujesz?? Moglabys sie podzielic wrazeniami jak
                      bedziesz juz po? "

Nie mam czasu na zajmowanie sie pierdołami typu rozmowa sama ze sobą. Ale ty
                      chyba masz go za dużo...
                      • Gość: eb Re: EB IP: *.ino.tvknet.pl / *.nat.ino.tvknet.pl 31.03.06, 13:54
                        Inowrocław to małe miasto, ale (chociaz może trudno w to uwierzyć) więcej niz
                        jedna osoba korzysta z internetu tvknet.
                        • Gość: abrakadabra Re: EB IP: *.ino.tvknet.pl / *.nat.ino.tvknet.pl 31.03.06, 15:03
                          ale się usmialam, z domyslow ze niby EB rozmawia sama ze sobą
                          hehehheheh
                          EB duze duze gratulacje jesli jest tak jak piszesz i bedziesz miec tę pracę
                          bez znajomosci
                          a testy w urzedzie pewnie tez by ci podpasowaly bo bylo bardzo duzo pytan z
                          ordynacji podatkowej, ktorej ja akurat nie tknelam
                          EB chcialabym wiedziec jakich pytan mozna sie spodziewac na testach w US, czy
                          mozesz do mnie napisac na priva: lewan_a@wp.pl albo podac namiar do siebie
                          • Gość: Testy Re: EB IP: *.ino.tvknet.pl / *.nat.ino.tvknet.pl 31.03.06, 21:01
                            Napiszę tutaj, może jeszcze komuś sie przyda.

Było 10 pytań, w tym 8 z podatków i 2 z rachunkowości. Test wielokrotnego
                            wyboru. Napisze pytania, które pamietam.

1. Naczelnik US jest - organem podatkowym, organem kontroli podatkowej czy
                            organem kontroli skarbowej.

2. Przepsów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych nie stosuje sie do:
                            tu były 4 odpowiedzi, poprawna odp. to "do przychodów z gospodarki leśnej w
                            rozumieniu ustawy o lasach oraz ustawy o przeznaczeniu gruntów rolnych do
                            zalesienia".

3. Na podstawie przepisów jakiej ustawy dokonuje sie kontroli podatkowej -
                            ustawy pdof, ustawy o podatku od towarów i usług, ordynacji podatkowej czy
                            ...(nie pamietam jakiej).

4. Jakie podatki dot. US - tu były wymienione prawie wszystkie: dochodowe, Vat,
                            akcyza, od nieruchomości, od psów itd.

5. Wszczęcie kontroli podatkowej nastepuje po: odp.doręczenie kontrolowanemu
                            upoważnienia oraz okazanie legitymacji słuzbowej.

6. Pytanie z Vat-u - Obrotem jest kwota nalezna z tytułu sprzedaży, pomniejszona
                            o kwote naleznego podatku (Był jeszcze wariant "nie pomniejszona o kwote
                            należnego podatku" i jeszcze 2 inne).

Jeszcze były dwa pytania z podaków, ale nie pamietam. Z rachunkowości to: na
                            kontach jakiego zespołu księguje się koszty, a drugie - przychody.

Na rozmowie pytania zadawała przede wszystkim pani naczelnik i nie dotyczyły one
                            przepisów, Ale pan kierownik działu kontroli podatkowej zapytał mnie o cos z
                            Vat-u (dot. wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów) i formy zryczałtowanego
                            podatku dochodowego od osób fiz.

Jak bedziesz miała jakieś pytania to pisz na ewbal@gazeta.pl

----------------

Ordynacji na teście w UM nie spodziewałam się. Liczyłam przede wszystkim na
                            ustawę o samorządzie gminnym. Nie poszłam na ten test, ale wiem, ze jedna
                            dziewczyna była i zdążyła też do US. Trudno...

10 kwietnia jest test w UM na stanowisko pracownika samorządowego w zespole
                            zamówień publicznych, ale jak wszystko dobrze pójdzie, to nie bedę musiała tam iść;)

Dzięki za gratulacje. Ja sama nie moge w to uwierzyć. Kwalifikacje mam dobre,
                            chociaz tylko 3 lata pracy zawodowej (w finansach, ale w firmie prywatnej), no i
                            4 lata przerwy w pracy. Zero znajomości, żadnej rodziny, przyjaciół w Ino.
                            Mieszkamy tu dopiero 3 lata.

Nawet nie liczyłam, że tak szybko pracę znajdę. Zaczęłam miesiąc temu, bo
                            zakładałam że potrwa to conajmniej pół roku. I szczerze mówiąc nie zależało mi
                            tak bardzo na szybkim jej znalezieniu, mąż ma dobrze płatna pracę, dorabia
                            jeszcze jako biegły sądowy, a córka ma dopiero 14 miesięcy. Wysłałam jedną
                            ofertę do firmy oraz odpowiedziałam na trzy oferty z biuletynu UM i 5 ofert z
                            biuletynu US. To była pierwsza rozmowa...No i muszę skorzystać, bo druga taka
                            szansa może się nie powtórzyć. Dobrze, że mam już na oku fajną opiekunkę do
                            córci:) Synek chodzi do przedszkola:)

Życzę powodzenia w znalezieniu pracy
                            Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka