Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

atrybuty św. Hieronima

28.03.06, 14:38
    Moją kolezankę zapytano na rozmowie kwalifikacyjnej o atrybuty sw. Hieronima.
    Co odpowiedzieć na tak durne pytanie, bo pewnie 90 proc. kandydatów do pracy
    nie znałoby prawidłowej odpowiedzi? Co odpowiadacie na durne pytania
    rekruteów? Jak sie zachować w takiej sytuacji? Zakładamy, ze na pracy zależy
    nam bardzo i nie możemy wstac i trzasnąć drzwiami
    Obserwuj wątek
      • Gość: doris Re: atrybuty św. Hieronima IP: *.c9.msk.pl 28.03.06, 14:57
        nie zdarzyło mi się usłyszeć pytania, na które nie umiałam odpowiedzieć :-) Nie
        żebym wszystkie rozumy pozjadała, ale póki co tfu tfu w 18 rozmowach
        kwalifikacyjnych pytanie z seri "głupie" mnie omijały szerokim łukiem. Ponieważ
        ponoć mam wysoki poziom empatii, spróbuję się wczuć w taką sytuację i.....
        Na pytanie o atrybut św. Hieronima odparłabym najzywczajniej w świecie,
        zakładając,że zależało by mi na tejże posadzie "przykro mi, ale nie znam
        odpowiedzi na to pytanie". Gdyby mi nie zależało zbytnio urwałabym "przykro
        mi" :-)
        Nie wyobrażam sobie innej odpowiedzi w przypadku gdy odpowiedź jest mi po
        prostu nieznana. Toż to żaden wstyd! Gdyby mnie zapytano o św. Cecylię mogłabym
        udzielić odpowiedzi, gdyż miałam przyjemność śpiewać w chórze i akurat wiem co
        nieco o jej atrybucie. Ale Hieronim.... Omnibusem nie jestem i na pewno się
        tego nie wstydzę!
      • aga.p.p Re: atrybuty św. Hieronima 28.03.06, 15:04
        Z ciekawości - co to było za stanowisko?

pzdr,
        Aga
        • joanna.cwiek Re: atrybuty św. Hieronima 28.03.06, 15:07
          jakieś urzędnicze...
          ja bym chyba powiedziała, ze św. Hieronima poznaje sie po aureoli. Zgodnie z
          zasadą, że na głupie pytanie - głupia odpowiedź
          • Gość: michol Re: atrybuty św. Hieronima IP: *.kom / *.os1.kn.pl 28.03.06, 15:14
            Odpowiedz brzmi - czaszka! buraki
            • joanna.cwiek Re: atrybuty św. Hieronima 28.03.06, 15:21
              a mnie sie wydaje, ze jesli ktoś nie jest katolikiem, to ciężko mu znać
              atrybuty świętych. Co do buractwa - znam oczywiście obraz Durera
              przedstawiający sw. Hieronima z czaszką, ale sprawdzałam u znawców tematu i
              wiele osób twierdzi, ze jest to łańcuch - symbol zniewolenia. Tak jest
              przynajmniej przedstawiany w ikonografii.

Więcej pokory michol
              • aga.p.p Re: atrybuty św. Hieronima 28.03.06, 15:36
                Caravaggia polecam:
                www.lexscripta.com/graphics/Jerome/caravaggio.jpg
                O łańcuchu pierwsze słyszę. Dla mnie to przede wszystkim księga i pióro (bo to autor Wulgaty) i jakiś element kardynalski: płaszcz albo czapka (bo to Ojciec Kościoła).
                Żeby nie było - nie znam wszystkich świętych, ale gdybym ja nie znała św.Hieronima, to tak jakby górnik nie wiedział kto to św. Barbara. Koneksje zawodowe;)

pzdr,
                Aga
                • joanna.cwiek Re: atrybuty św. Hieronima 28.03.06, 15:44
                  Zastanawiam się, czy jest tylko jeden św. Hieronim. Może kilku panów o tym
                  imieniu wyniesiono na ołtarze. Bo w świetych chyba chodzi o zasługi a nie o
                  imię?
                  • aga.p.p Re: atrybuty św. Hieronima 28.03.06, 15:53
                    Zaintrygowałaś mnie:)
                    Znalazłam drugiego: św. Hieronim Emiliani, patron miast: Treviso i Wenecji, założycieli szkół, sierocińców i domów poprawczych dla dziewcząt:)) I ten ma łańcuchy na rękach.
                    Ten z czaszką jest ze Strydonu. Obu dzieli jakieś 1000 lat.

pzdr,
                    Aga
            • aga.p.p Re: atrybuty św. Hieronima 28.03.06, 15:22
              Zdecyduj się - to czaszka czy buraki?
              Tak czy siak, to nie wszystko:)

pzdr,
              Aga
          • aga.p.p Re: atrybuty św. Hieronima 28.03.06, 15:17
            Nie ma głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi. A przecież można w stylu: "Nie wiem, ale zaintrygował/a mnie pan/i na tyle, że jak pójdę do domu to sprawdzę. No chyba, że mi pan/i powie teraz."
            Jestem ciekawa co Twoja koleżanka miała w CV. Czasami ludzie piszą np. "hobby - malarstwo", mając na myśli to, że popołudniami sobie akwarelki malują, a potem niespodzianka: rekrutujący pyta o znane obrazy:)
            A może to biuro tłumaczeń było?

pzdr,
            Aga
            • joanna.cwiek Re: atrybuty św. Hieronima 28.03.06, 15:22
              w zainteresowaniach ma żeglarstwo
              • aga.p.p Re: atrybuty św. Hieronima 28.03.06, 15:26
                No to związku nie widzę:))
                Inna sprawa, że czasami trafiają się pytania, na które mało kto zna odpowiedź. Wtedy chodzi o sprawdzenie umiejętności radzenia sobie w trudnych sytuacjach czy przyznawania się do braku znajomości tematu. W końcu nikt z nas nie musi wiedzieć wszystkiego.
                A koleżanka jak zareagowała?

pzdr,
                Aga
                • joanna.cwiek Re: atrybuty św. Hieronima 28.03.06, 15:37
                  powiedziała, ze nie zna świetych bo jest innego wyznania niż katolickie. A ja
                  sie zastanawiam, czy nie chodziło o to, zeby sie dowiedzieć, czy dziewczynka
                  chodzi do kościoła czy niekoniecznie
                  • aga.p.p Re: atrybuty św. Hieronima 28.03.06, 15:43
                    Rety, mam nadzieję, że nie. O ile jestem w stanie zrozumieć pytania o plany rodzinne (nie pochwalam, ale rozumiem), o tyle za Chiny nie wiem czemu ma służyć wiedza czy ktoś chodzi do kościoła czy nie.
                    Inna sprawa, że jeśli taki był cel tego pytania, to chyba się przeliczyli. Ciekawe ilu ludzi regularnie chodzących do kościoła jest w stanie wymienić wszystkie atrybuty wszystkich świętych.

pzdr,
                    Aga
                    • joanna.cwiek Re: atrybuty św. Hieronima 28.03.06, 15:59
                      zaryzykuję twierdzeniem, ze pewnie tyle samo, ile jest w stanie powiedziec o
                      czym było kazanie. Bo mam nadzieję, ze chociaz na Ewangelię zwraca sie większą
                      uwagę.

Ale może rekruter to zagorzały katolik. Albo zgodnie z zasadą że jak sie kogoś
                      chce odwalic, to awsze znajdzie sie sposób
      • Gość: starycynik Re: atrybuty św. Hieronima IP: *.dyn.centurytel.net 28.03.06, 15:58
        Nalezy podac numer telefonu do swojego adwokata. Potem pracodawca musi
        udowodnic ze takie pytanie ma BEZPOSREDNI zwiazek z praca. Zapomnialbym,
        mieszkam w kraju cywilizowanym....
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka