Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam robic?

29.05.06, 09:18
    nie wiem co robic?
    Urzad Skarbowy mnie zlapal.Do mojego kolegi z ktorym razem wyjechalismy do UK
    tez przyło pismo.Dostalem pismo na adres w Polsce i mam uregulowac zalegly
    podatek za rok 2004.Napisali ze choc obecnie przebywam za granica , to moj
    brytyjski pracodawca odprowadza skladki do IR i wiedza , ile zarabiam i gdzie
    pracuje, itd.
    Jak nie zaplace , to zaczna sciagac ten zalegly podatek plus kary z mojego
    angielskiego konta.
    Podobno IR ma obowiazek w ciagu 2 lat powiadamiac polski US o Polakach
    pracujacych w UK.Wtedu US w Polsce ma jeszcze 3 lata.
    co mam zrobic teraz?
    ten moj wyjazd to porazka.
    odlozylem tyle ze wystarczy na podatek a harowalem jak wol.
    Obserwuj wątek
      • Gość: palejo Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.server.ntli.net 29.05.06, 09:40
        Powiesic sie?
        • Gość: sigma Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.crowley.pl 29.05.06, 09:54
          no, i co teraz wszystkie mądrale od podatków? co teraz chłop ma zrobić?
          • Gość: ??? Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.05.06, 10:17
            Udowodnic, ze jego centrum interesow zyciowych jest w Anglii?
            • walejo Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r 29.05.06, 10:26
              zdzwonilem do US , ale mi powiedziano ze jezeli chodzi o lata 2004 i 2005 to
              juz musztarda po obiedzie.Nie mam szans udowodnic tego.
              Najgorsze jest to, ze wiem ze US tego nie przepusci ,a egzekucje chyba od 1000
              euro moze przeprowadzac w porozuminiu z IR w Anglii z tego co posiadam w UK.To
              tak jakbym nie zpalacil podatku w Anglii.
              calkowita porazka....
              • walesa4 kolejna marna prowokacja, koles, nudny jestes jak 29.05.06, 10:41
                Kwasniewski z rodzina, hehehe
                • Gość: sigma Re: kolejna marna prowokacja, koles, nudny jestes IP: *.crowley.pl 29.05.06, 10:48
                  ale dlaczego musztarda po obiedzie? Chyba sa jakies odwołania ? No i co
                  powinienes zrobić żeby sytuacja nie powtórzyła się w przyszym roku? Ja juz nic
                  nie rozumie ztego "centrum interesów zyciowych"? CZY JEST KTOŚ NAPRAWDE MADRY W
                  TYM TEMACIE?
                • walejo Re: kolejna marna prowokacja, koles, nudny jestes 29.05.06, 10:50
                  to nie jest prowokacja.
                  Mam dzisiaj day-off i caly czas siedze na roznych forach i szukam informacji.
                  W sobote zadzwonilem do domu i sie dowiedzialem, ze przyszlo do mnie pismo z
                  US.Do kolegi tez , mieszkamy w jednej miejscowosci i razem wyjechalismy do UK.
                  Co robic teraz?
                  • Gość: V jak Vendetta Re: kolejna marna prowokacja, koles, nudny jestes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 10:55
                    wklej tutaj dokładną treść.Łącznie z pouczeniem.Co ty myslisz ze ktos tu wróżka
                    jest i sie domysli co ci urząd napisał?
                    • walejo PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam robic? 29.05.06, 11:00
                      nie moge wkleic , bo pismo jest w Polsce, brat mi je przeczytal i dzwonil do
                      Urzedu skarbowego.
                      Zreszta zaraz mi sie konczy czas w internet cafe.
                      ja za 2005 tez nie placilem , to chyba sie tez dowiedza razem ogromna kasa ,
                      nawet jej nie mam, piszcie co robic
                      nara
                      • Gość: V jak Vendetta Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 11:04
                        juz pisaliśmy.albo wkleisz tekst pisma albo nikt ci nie pomorze.Twoj problem w
                        tym jak zdobyc tekst.To tak jakbys chcial zeby ci ktos przez telefon lodowke
                        naprawil.
                    • Gość: apollo Re: kolejna marna prowokacja, koles, nudny jestes IP: *.server.ntli.net 29.05.06, 11:01
                      pytanie - skad wzieli wszelkie dane o tobie i skad wiedza gdzie pracujesz?
                      Skladales NIP-3? A moze ktos zyczliwy ich poinformowal? Na dziesiatki tysiecy
                      osob ktore pracowaly w uk w 2004r ty jestes pierwsza ktora informuje tutaj ze
                      dostala taki list
                  • Gość: Ralph Re: kolejna marna prowokacja, koles, nudny jestes IP: *.server.ntli.net 29.05.06, 11:02
                    Przepraszam, czy Ty dostałeś pismo, czy tylko przyszło ono na polski adres?
                    Jeżeli Urząd Skarbowy wie że jesteś za granicą, to dlaczego nie przysłał pisma
                    do Ciebie? Pod polskim adresem chyba już od dawna nie mieszkasz?
                    Poza tym mogą wzywać i grozić długo i namiętnie - jeżeli naprawdę mieszkasz i
                    pracujesz w UK to możesz mieć ich gdzieś, zgodnie z prawem nie musisz płacić
                    podatku. Chyba że w tym 2004 roku pracowałeś także w Polsce...
                  • Gość: Jacek Re: kolejna marna prowokacja, koles, nudny jestes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 14:49
                    to wez ustawe i poczytaj a do tego umowę o unikaniu podwojnego opodatkowania
                    pomiedzy Polska a UK. Tam jest wszystko napisane
      • Gość: Julita Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 12:26
        ja miałam podobny problem w zeszłym roku. W 2004 pracowałam w UK, 4 miesiące,
        następnie powróciłam do kraju. Też nie płaciłam, ale to dlatego, że nie
        wiedziałam, że jak pracujesz w Irlandii Płn, to musisz płacic w POlsce podatek.
        W lipcu 2005 dostałąm wezwanie ze skarbówki, poszłam i przedstawili mi papiery
        z IR (P60 bodajże), no i przedstawili, ile mam zapłacić, odsetki itp. pOwiem
        tylko, że wyszło tego pół roku mojej pracy w Polsce. Powiedzieli ile, do kiedy
        mam zapłacić, z kazdym dniem mi rosły odsetki no i co miałam po sądach chodzic?
        Zapłaciłam:(
        • Gość: sdf Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.ipt.aol.com 29.05.06, 13:06
          w twoim wypadku to oczywiste ze powinnas sie rozliczyc
          nie musza placic tylko ci ktorzy przeniesli swoje centrum interesow zyciowych
          do anglii i maja zamiar stalego pobytu
      • chococake Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r 29.05.06, 13:35
        czlowieku, co ty gadasz, niby jak sciagna z twojego konta brytyjskiego? to nie
        jest takie proste nawet sciagniecie z konta polskiego a co dopiero
        angielskiego! musieliby dostac nakaz sadowy, zaczac cie scigac interpolem albo
        innym pierdem, wyslac to do UK, czekac na ich zezwolenie sciagniecia
        jakichkolwiek pieniedzy z twojego konta. A niby skad polski US ma nr twojego
        konta w UK?
        I co z tego ze przyslali ci jaies pisemko na adres polski? Przeciez tam ciebie
        nie ma! Listow poleconych do ciebie twoja rodzina nie powinna odbierac. Niech
        ustala sobie twoje miejsce zamieszkania sami, przeciez jestes czlowiekiem
        doroslym i wcale nie jest powiedziane ze kazdy utrzymuje kontakt z rodzina.

IR nie ma obowiazku informowania polskiego US o tym czy ty odporowadzales
        jakies skladki czy nie, bo ich malo obchodzi czy jakis pan xy byl kiedys w
        anglii i moze akurat tam zarobil jakies pieniadze. Skoro zaplaciles IR to
        wszystko ok.

Nie chce mi sie wierzyc w cale zajscie, wyglada to troche na prowokacje. Troche
        sie gubisz w tym co piszesz, raz piszesz ze ciagle odprowadzasz skladki do
        IR,ze pracujesz ciagle w UK, potem ze odlozyles tylko tyle ze wystarczy na
        podatek, sorki ale przez 3 lata to sie da wiecej odlozyc. W dodatku jesli juz
        by cie namierzyli to od razu by przyslali ci za 2005.
        • Gość: V Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 13:38
          matko ale bzdury tu wypisales..jaki interpol?co ty w ogóle blubrasz.Egzekucja
          jest prosta i nie wymaga specjalnego zachodu, to jest UE tu obowiązuje
          prawo.Nastepnym razem sie czegos dowiedz potem gadaj trollu jeden
          • Gość: sigma Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.crowley.pl 29.05.06, 13:52
            a ja mam pomysł.Przeciez tyle madrych ludzi wyemigrowało,prawników etc,a
            przeciez mamy i młodych ,którzy pokończyli w Anglii ichniejsze prawo, stosunki
            miedzynarodowe,prawo unijne i tym podobne niechże by raz który wypowiedział się
            MERYTORYCZNIE na tym forum!!!. Proszę! Bo oszaleć mozna!Mam tylko jedno pytanie
            -co nalezy zrobic aby nie płacic podatku w Polsce bedąc Polakiem pracujacym w
            UK,bez obywatelstwa ale nie zamierzajacym wracać na stałe do Polski?Bozer
            niechze wreszcie ktos madry sie wypowie!
            • Gość: V Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 13:57
              odpowiedź masz w miliardzie miejsc w internecie.musisz 'przeniesc centrum swoich
              interesów życiowych'.Problem w tym że kazda jedna biurwa może to interpretować
              po swojemu i ci gotowej recepty nikt nie da.Musi pare orzeczen zapasc.
            • mimbla.londyn Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r 30.05.06, 15:05

Po wielu zadziwiajacych probach uzyskania odpowiedzi jak to jest z tym centrum
              zyciowym udalam sie do prawnika(jak najbardziej platnego)
              Firma adwokacka ogromna i slawna Duncan&Lewis ich porada po konsultacjach z
              nasza Ambasada i biurami "odpowiedzialnymi " w Pol:
              powinnas sie zarejestrowac na angielska liste wyborcza(nawet jezeli nie masz
              prawa do glosowania) im wczesniej to zrobisz i im dluzej na tej liscie jestes
              tym lepszy dowod masz,ze POSTANOWILAS przeniesc centrum interesow zyciowych do
              UK.
              ALE obowiazuje to tylko tych ,ktorzy np:
              -nie pracuja nawet 1 dnia w Pol,
              -nie posiadaja mieszkania w Pol(moga byc zameldowani u kogos),
              -nie prowadza biznesu imp-exp z Pol.

Bardzo trudno uzyskac jakakolwiek wiazaca info z urzedow w Pol-w/w firmie udalo
              sie po ok 6 tyg przesylania listow poleconych przy pelnej wspolpracy z
              konsulatem czy ambasada(ktore sa OKROPNE!-ale to juz calkiem inna historia...)
              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
              • Gość: ??? Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: 194.203.201.* 30.05.06, 15:31
                Hi mimbla,

Dzieki za info, ale mam pytanko:
                > -nie posiadaja mieszkania w Pol(moga byc zameldowani u kogos),

Ale w ktorym momencie? Wyjazdu? Czy w ogole nie mozna miec mieszkania w Polsce?
                A co z ziemia?
                Czy to oznacza, ze nie mozemy inwestowac w Polsce? Jest to o tyle ciekawe, ze
                obcokrajowcy moga nabyc mieszkania w Polsce (w koncu Polska plasuje sie na
                drugim miejscu pod wzgledem potencjalnego dochodu) i nie martwic sie o US.
                • Gość: V jak Vendetta do ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:40
                  Niektórym to trzeba po kilka razy zeby zrozumieli
                  Pisze jeszcze raz
                  Centrum interesow zyciowych to nie jest termin prawniczy.
                  To jest pewna konstrukcja prawna niedoprecyzowana w Polskim prawie
                  Takich konstrukcji w prawach różnych państw jest wiele
                  W Polsce wykładnie (czyli jak to rozumieć) daje orzecznictwo i doktryna.
                  Orzeczen JESZCZE NIE MA !!!!!!!(a tym bardziej doktryny-chyba??)
                  Wiec póki co kazdy urzednik moze praktycznie dowolnie to definiowac
                  Po to masz mozliwosc odwołania sie od decyzji, jezeli sie z nia nie zgadzasz,
                  żeby sie nad decyzja głupiej urzedniczki pochylił sąd.Czyli eksperci.
                  Jeszcze czegos nie rozumiesz?pytaj.
                  • Gość: ??? Re: do ??? IP: 194.203.201.* 30.05.06, 17:52
                    Widzisz jakie to ciemniaki na to emigracje wyjechali, wszystko trzeba im piec
                    razy tlumaczyc...

Z tego co zrozumialem mowa byla o firmie prawniczej, ktora stara sie z pomoca
                    naszej ambasady/US zdefiniowac co termin "centrum interesow zyciowych" oznacza,
                    a ze mialem pare pytan to je zadalem.

Szczerze powiedziawszy jeszcze troche i pozwe rzad polski za nierowne
                    traktowanie - kumple inwestuja w mieszkania w Polsce, a ja nie moge...
                    • Gość: V Re: do ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 18:39
                      no przeciez nawet rzecznik praw obywatelskich interweniowal.Po to jest
                      Wynajmowac brytyjska firme prawnicza do takich rzeczy to naprawde szczyt głupoty
          • chococake Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r 29.05.06, 14:40
            V to wlasnie ty trollujesz takze w innym watku o podatkach jak chcesz cos
            skomentowac to rob to przynajmniej z kultura a nie arogancko. Zanim zaczniesz
            probowac cos prostowac i komentowac glupio i agresywnie, proponuje sie
            dowiedziec jak i co wyglada. Owszem Interpol, sciga takze financial crimes w
            tym przestepcow podatkowych, razem z prokuratura polska i brytyjska, jesli
            zajdzie taka potrzeba.

finito
            • Gość: V Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 14:49
              tak, i bedzie scigał osoby fizyczne za nierozliczenie pita.wez sie trollu
              odstosunkuj od ciezko pracujacych rodakow, maja wystarczająco duzo stresu bez
              twoich nedznych prowokacji
        • Gość: GrzesioT Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.softlab.gda.pl 30.05.06, 11:09
          witam!
          chciałbym sie odnieść do tematu doręczenia pisma.
          nie jest prawdą, że jak ktoś wyjechał za granicę, to pisma do niego US nie można
          doręczyć. Mówi o tym art. 147 § 1,3, i 4 ustawy z dnia 29.08.1997 r. Ordynacji
          podatkowej (Dz.U. 1997 nr 137 poz. 926) tekst jednolity. Ustawa do ściągnięcia z
          adresu: isip.sejm.gov.pl
          dla zabieganych przytaczam:
          § 1 W razie wyjazdu za granicę na okres co najmniej 2 miesięcy, strona
          obowiązana jest do ustanowienia pełnomocnika do spraw doręczeń
          § 3 Ustanowienie pełnomocnika do spraw doręczeń zgłaszane jest organowi
          podatkowemu właściwemu w sprawie
          § 4 W razie niedopełnienia obowiązków przewidzianych w § 1-3 pismo uważa się za
          doręczone:
          a) pod dotychczasowym adresem - w przypadku, o którym mowa w § 1
          polecam lekturę, na temat doręczania korespondencji jest cały rozdział :)

Skorzystć z art. 68 czyli przedawnienia też nie można, bo jeśli nie składałeś
          zeznania to US ma 5 lat na dochodzenie podatku a praktycznie to prawie 6.

zgadzam się z innymi głosami, że powinieneś przytoczyć dokładnie treść pisma,
          muszą tam być ustawy i paragrafy na które US sie powołuje, bez tych danych
          trudno coś doradzić
          pozdrawiam
          • Gość: V jak Vendetta Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:34
            nareszcie głos rozsądku.
            Poza tym jak możesz to przytaczaj tą treść psima jak najszybciej, bo terminy
            odwołania się są raczej krótkie
      • magda505 Re:a ja mam pytanko 29.05.06, 13:59
        Jak ominąć polski US?Chcemy z mężem sie osiedlić w UK ale tylko jak dostanie
        umowe na stałe,czy gdy ja będe w PL a on będzie tam pracował to też będziemy
        musieli sie rozliczyć z US polskim?czy jesli będzie mieć meldunek stały w UK to
        USpolski nie będzie miał prawa zabrać sie za podatki nasze?
        • Gość: sf Re:a ja mam pytanko IP: 62.69.102.* 30.05.06, 18:02
          nie ma czegos takiego jak meldunek w anglii
          wiele razy bylo juz klepane o warunkach jakie trzeba spelnic zeby placic
          podatek tylko w anglii, poszukaj na forum
      • kicior99 Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r 29.05.06, 14:13
        wszystko wyglada mi na toi ze ktos cie sypnal. Inaczej dostalbys od razu pismo
        do UK, na twoj aktualny adres.
        • mi.ka.n Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r 29.05.06, 14:33
          Nie rozumię jednego.Jezeli ktoś płaci podatek w Anglii dlaczego ma jeszcze
          płacić w Polsce.Słyszałam już o tym wcześniej w radio, ale od początku tego nie
          rozumiałam.
          • magda505 Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r 29.05.06, 14:49
            mi.ka.n napisała:

> Nie rozumię jednego.Jezeli ktoś płaci podatek w Anglii dlaczego ma jeszcze
            > płacić w Polsce.Słyszałam już o tym wcześniej w radio, ale od początku tego
            nie
            >
            > rozumiałam.

Ja tak samo tego nie rozumiem ,wygląda mi to tylko na walke o pieniądze US nic
            innego,poprostu ktoś dobrze chyba posmarował żeby ustalili takie przepisy aby
            Us sie wzbogacił.
      • donat351 Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r 29.05.06, 14:30
        moim zdaniem walejo kituje.
        • Gość: lomerk Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.05.06, 15:03
          Sciema jak nic. I te nedzne teskty,ze maja 2 lata na przeslanie danych, czy ze
          ten wyjazd to wielka porazka. Jakby komus dowalili czyms takim, to wpis
          wygladalby calkiem inaczej.
          Pozdro dla kumatych.
          • Gość: naiwniaku Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.server4you.de 29.05.06, 15:14
            nie pal tyle tego gówna
          • Gość: ??? Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.server4you.de 29.05.06, 15:15
            jak by wygladal?
        • Gość: Marycha Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.80.97-84.rev.gaoland.net 29.05.06, 15:04
          nie jestem na 100% pewna....ale istnieje ustawodastwo europejskie to jest raz i
          ponadto umowy bilateralne o unikaniu podwojnego opodatkowania to dwa .

Z prawnego punktu widzenia nonsensem jest podwojne placenie podatku. Jezeli
          osoba przebywa ponad 183 dni w innym kraju, jest zobowiazana do placenia
          podatku w kraju swiadczenia pracy. Po roku pobytu rowniez do placenia skladek
          socjalnych. Klade nacisk na "zobowiazana".

Wiekszy problem stanowi rozliczenie podatku w przypadku malzenstwa, gdzie jedno
          przebywa zagranica a drugie w Polsce i chca sie rozliczac wspolnie.

Nie do konca rozumiem...wiec urzad skarbowy mnie namierzyl, przeciez nic zlego
          nie zrobiles. Placisz podatek w Anglii.

Inaczej moze byc z mojego punktu widzenia potraktowana sytuacja gdy nie
          przepracujesz tych 183 dni w danym kraju i podatek jest ci w calosci zwracany.
          Wowczas rozliczasz sie z fiskusem w Polsce.

Nie znam szczegolowych przepisow i nie mam rowniez czasu w tej chwili do nich
          zagladnac.

Pisze tylko o tym co wiem i co dotyczy conajmniej 3 innych krajow europejskich
          ktorych sytuacje podatkowa znam.
          • Gość: ina Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 10:21
            Zasada 183 dni już nie obowiązuje, teraz jest ważne "centrum interesów
            życiowych", a z tym jest problem. Możesz faktycznie mieszkać nawet i 3 lata w
            UK a US uzna, że masz miejsce zamieszkania w PL i tutaj masz też płacić
            podatek.
          • Gość: Aznar33 Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.cable.ubr13.newt.blueyonder.co.uk 28.06.06, 15:01
            To nie jest problem podwójnego opodatkowania. Wręcz przeciwnie - chodzi tu o
            ustawę o unikaniu podwójnego opodatkowania pomiędzu Polską a UK, a która mówi,
            że jeślli posiada się centrum zamieszkania w Polsce, to płaci się podatki w
            Polsce. Nawet, jeśli pracuje się w UK.

Problem polega jedynie na tym, że podatki w Polsce są drastycznie s\wyższe niż w UK.

Pozdrawiam
      • Gość: Jaro Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.server.ntli.net 29.05.06, 15:02
        Niech ci co mieszkaja pod twoim starym adresem w PL zglosza na poczcie zeby
        listy do ciebie nie byly doreczane bo adresat nie mieszka. To kosztuje pare
        zlotych ale warto spalic wszystkie mosty swiadczace o centrum interesow
        zyciowych. I nie zapomnij zglosic emigracji w parafii i ewentualnie zapisac sie
        do parafii w UK. o listach wyborczych tez juz kiedys bylo.
      • Gość: zalamany Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.server4you.de 29.05.06, 15:45
        mnie tez namierzyl!!
        wyslali jakies pismo o komorniku, cos mi rodzinka mowila.co mam robic?karza mi
        placic jakiej bajonskie sumy nawet nie mam takich pieniedzy
        • prawdziwystarywiarus Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r 29.05.06, 15:52
          Gość portalu: zalamany napisał(a):

> mnie tez namierzyl!!
          > wyslali jakies pismo o komorniku, cos mi rodzinka mowila.co mam robic?karza mi
          > placic jakiej bajonskie sumy nawet nie mam takich pieniedzy

W takim razie, witaj w szeregach Polonii. W czym tu problem? Nie jesteś pierwszy. Zapytaj jakiegoś
          starszego emigranta, dlaczego nie należy próbować chodzić po spalonych mostach ani siedzieć
          okrakiem na płocie.
        • Gość: Trol Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.05.06, 16:00
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=720&w=42655418
        • Gość: Prosze o wykladnie Jezu, ale to pokrecone IP: 195.217.141.* 22.08.06, 19:00
          Wiem wiem, proste poczytaj sobie na forum....

Jestem w Anglii od 2002 roku to od kiedy mam placic ten cholerny podatek od
          2002-2006, czy od momentu jak wyszlismy do UE 2004, od nowego roku wchodzi juz
          to rozporzadzenie i problem z pod2jnym podatkiem z glowy. Ale co zrobic z tym
          2002-2006 lub 2004-06

Nie mam zony, samochodu, domu , psa, kota i kokluszu w Polsce nic.... nawet sie
          wymeldowalem tylko nie wiem po co.

Do kogo moge zadzwonic kto da mi 100% wykladnie prawa w tym zakresie, a nie
          jakas biurwa w US co mi kazala wypelnic formularz o dietach jak tam bylem
          pytac........ Jezu Pomocyyyyy !!!! kobieto ty nic nie kumasz.

Wroce do Polski bede gwizdal sobie na US a za 2 lata zapuka do mnie Milicja
          Podatkowa PiSu i powie Panie ale Pan nam tu wisi za 4lata plus odsetki i co ja
          wtedy zrobie, oglosze upadlosc ??

Jesli znacie jakis telefon, prawnika etc. co moze mi z tym problem pomoc
          pliz wyslijcie mi namiar na maila : maciejk77@interia.pl
      • Gość: jack Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.range86-135.btcentralplus.com 29.05.06, 19:24
        lekarze z tworkek cie namierzyli teraz daja ci prochy i mowiaze to
        u.s ,,,glowa do gory wylecza cie,a jesli nie to zawsze zostaje sznur na
        szyje po co zycze zje..ym lbem
        • Gość: Jurek Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 19:35
          No i co, tak krzyzceliście,że jesteście pewni z tymi podatkami, że nie dojdą, a
          tu chłopak ma problemy. To teraz tez mu ale moze tym razem MĄDRZE doradźcie.
          • Gość: wrw Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 29.05.06, 20:54
            niech troll wstawi tresc tego pisma to zpbaczymy. Jak na razie to mi wyglada
            na cienka prowokacje panan naczelnika us, ktoremu sie premia poszla walic, bo
            nie opodatkowal wystarczajacej ilosci polskich brytoli.
            • donat351 Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r 29.05.06, 21:04
              napisalem do niego na privva zeby zeskanowal, ale teraz sie okaze ze jego kuzy
              czy tam brat w polsce;
              a) nie ma skanera/
              b)w najblizszym miescie nie ma skanerow/
              c) nie umie obslugiwac skanera
              d) nikt w poblizu akurat nie umie obsluzyc skanera
              e) a co to do kurvi jest 'skaner'
              • Gość: hehe Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 21:47
                ROTFL
                Albo:
                -przybiegł naczelnik US i podarł zębami pismo.Myśliwy który go ustrzelił uznał,
                że naczelnik miał wściekliznę
      • Gość: Ka Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.bulldogdsl.com 29.05.06, 23:09
        Hahaha, co za bzdury, US wymierzajacy kare zaocznie, bez proby kontaktu z
        podatnikiem i bez jakiejkolwiek proby wyjasnienia sprawy- no tak zle to jeszcze
        w PL nie jest.

• mmwwmm1 Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r 30.05.06, 11:02
          z tego to wiem to wygląda to tak(dzwoniłem do US):
          jak chesz być rezydentem podatkowym , to musisz zadeklarować pobyt w UK na
          stałe!!!
          czyli jak wrócisz np. po 2 , 3 latach to i tak sie doczepią , bo jak to ,
          wysłałeś do nich deklaracje o rezdencji podatkowej z Anglii(wtedy nie płacisz
          podatku w Polsce), ktorą sie dostaje z zamiarem stałego pobytu na wyspach a po
          2,3 latch znowu jesteś w Polsce?
          trudna sprawa , duzo możliwości interpretacji , a myśle że rząd , ministerstwo
          finansów już "robiło" budżet z myślą o Polakach (ich dochodach) w UK.
          niby jest ich 240 000 w UK, średnio 10 000 zł dopłaty w Polsce , razem
          2 400 000 000zł do budżetu!!!!
          czy na takie pieniądze Ministerstwo Finansów machnie ręką mając aż 5 lat na
          ściganie "dłużników"????
          • Gość: ghrom Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.static.dsl.as9105.com 30.05.06, 11:12
            Do ktorego US dzwoniles, podaj telefon. Trollu.

Porady dla emigrujacych do UK

• mmwwmm1 Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r 30.05.06, 11:22
              wiecie co , najbardziej mnie zastanawia wasza agresja.
              skąd się to bierze, dlaczego według ciebie jestem trollem, co w mojej
              wypowiedzi było trollującego?
              to , że te przepisy sa głupie to jedno, ale żeby tego , kto pisze o nich
              nazywać głupcem to drugie i świadczy raczej o tobie , a nie o mnie.
              chcesz adres, bo nie nie wiesz co to google.pl
              ok
              Urząd Skarbowy Łódź-Widzew
              tel.042 649-19-63

• Gość: ??? Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: 194.203.201.* 30.05.06, 13:01
                Hejka mmwwmm1,

Rozni ludzie tu pisza, niektorzy tylko po to by strasyc emigrantow podajac
                nieprawdziwe informacje - tak jak tworca tego watku, inni aby rzeczywiscie
                przedstawic problem. Niestety pierwsza grupa jest w wiekszosci (US im za to
                placi, czy co?), tak wiec dosyc nieufnie podchodzimy do negatywnych nowin
                mowiacych o niebotycznych mackach US. Ghrom jest troche porywczy, ale juz paru
                takich gosci przylapal na straszeniu.

Jezeli czujesz, ze zostales potraktowany niesprawiedliwie, to przepraszam.

A tak poza tym zgadzam sie, ze fiskus latwo nie zgodzi sie na oddanie tych
                pieniedzy, dlatego zostaje na emigracji. Dzieki temu z emigracji zarobkowej,
                przeszedlem na emigracje podatkowa ;-)
                • Gość: ghrom Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.static.dsl.as9105.com 30.05.06, 17:16
                  > Ghrom jest troche porywczy, ale juz paru
                  > takich gosci przylapal na straszeniu.

Hihi. Ja mam dobre serce i zal mi ewentualnych jelonkow, ktore z kolei serce
                  maja slabe, przeczytaja po raz setny brednie o koniecznosci placenia, pojda i
                  zaplaca. Jelonki powinny byc pod ochrona :P

• Gość: ??? Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: 194.203.201.* 30.05.06, 17:25
                    Roznimy sie metodami, ale mamy podobny cel.

Swoja droga musze powiedziec, ze widze coraz wiecej pozytywow w polityce
                    naszego, przepraszam polskiego, rzadu - jeszcze nie tak dawno znajomi, ktorzy
                    deklarowali, ze przyjechali tu tylko na rok, gora dwa (i wkrotce by mieli
                    wracac) zmienili zdanie - sprzedaja co maja w Polsce i osiedlaja sie na stale w
                    UK. Moze to cyniczne z mojej strony, ale osobiscie bardzo sie z tego ciesze.

Brawo US!!!!!
              • Gość: ghrom Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.static.dsl.as9105.com 30.05.06, 17:10
                Tak jak ??? zauwazyl, jestem przeczulony. Za wciskanie kitow, ze po
                zadeklarowaniu pobytu stalego w UK _nigdy_ juz nie bedziemy mogli wrocic do
                Polski, nawet po 3 latach, dostales trolla. I slusznie, bo glupoty piszesz, albo
                glupoty powtarzasz za jakas tępą sztuką z US.

• Gość: . Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:32
                  to co piszesz to w czesci prawda.ale ty ewidentnie mowisz ludziom którzy
                  wyjechali tylko na 'troche' do wielkiej brytanii, ze maja nie płacic podatkow.
                  Krzywdzisz ludzi.Wisi mi Twoja opinia na temat Polski, Polakow, Anglii, Walii
                  Szkocji i Irlandii, życia śmierci, wisisz mi Ty i Twoja rodzina i Twoja opinia
                  na jakikolwiek temat.Ale gdy wmawiasz ludziom ewidentna nieprawde stajesz sie
                  niebezpieczny w swojej małości "wielkiego emigranta" pouczajacego tych którzy
                  wybrali bardziej lub mniej swiadomie inne sciezki zycia.Ot prostaczek.
                  • Gość: ghrom Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.static.dsl.as9105.com 30.05.06, 17:58
                    Czlowieczku, przeczytaj jeszcze raz to co wisi u mnie na stronie, i przestan
                    pieprzyc.

• Gość: . Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 18:38
                      półczłowieczku mam gdzies co tam wisi ja widze co tu piszesz
          • Gość: Xena ale chora sytuacja! IP: 82.152.170.* 30.05.06, 15:46
            Co by nie powiedziec panstwo polskie jest chore! Niedlugo dojdzie do tego, ze
            ustala nawet ile dni konkretnie bedziesz mogl w Polsce przebywac (np.odwiedziny
            rodziny) i jak choc jeden dzien przekroczysz US stwierdzi: "sorry Winnetou,
            zamiast 7 dni jestes w Polsce 10 wiec jak na nasz rozum jestes znowu rezydentem
            Polski a wiec plac podatek". Co za horror! Czy to sie kiedykolwiek zmieni?
            • Gość: hehe Re: ale chora sytuacja! IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.05.06, 15:59
              hehe, ty naprawde jestes trolem.
              • Gość: Xena Re: ale chora sytuacja! IP: 82.152.170.* 30.05.06, 16:31
                facet smierdzisz na odleglosc prowokacja - nie dam ci tej przyjemnosci - gon
                sie!
                • Gość: hehe Re: ale chora sytuacja! IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.05.06, 16:51
                  Juz mi dalas :-)
                  • Gość: Xena Re: ale chora sytuacja! IP: 82.153.140.* 30.05.06, 17:28
                    no dobrze dalam ci a teraz won!
      • javus Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r 30.05.06, 18:03
        zwykla prowokacja, pismo nie istnieje nastepny marny post V-jak Vendeta czy
        innego trola brzydola.
        Jakby do mnie przyszlo takie pismo, pierwsze co, to pewnie moj tato poszedlby do
        kafejki (sam nie obsluguje skanera) i zaplacilby 2 zlote i ktos by to zeskanowal
        i wyslal do mnie....
        Smiechhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!
        Pozdro dla nie-placacych

Po raz kolejny: nigdy w polsce nie rozliczalem sie ze skarbowka, ciekawe jak by
        mi udowodnili ze mam centrum interesow zyciowych w polsce hehehehehehe
        • Gość: megi Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.visual-comp.pl 05.06.06, 15:05
          a czemu nie zainteresowałeś sie sprawa podatku zanim wyjechałeś do Anglii!od momentu kiedy weszliśmy do unii europejskiej w 2004 roku wszyscy Polacy wyjeżdżający do legalnej pracy na wyspy mają obowiązek zapłacenia podatku zarówno tam jak i w polsce.Na nasze nieszczeście anglia podpisała tą niekorzystną umowe z Polską,i jedynymi sposobami żeby uniknąć płacenia podwójnego podatku jest po pierwsze wymeldowanie sie z adresu w polsce, a po drugie po powrocie do polski unikać zakupów na większą kwotę(chodzi m.in. o zakup mieszkania,drogiego samochodu,działki itp.)
          Niestety teraz już tego nie unikniesz.Jeśli urząd Cie złapał to musisz zapłacić no chyba że chcesz odwiedzić znajomych z więzienia:)
          pozdrawiam wszystkich Polaków na obczyźnie i jeśli moge coś doradzić- nie brońcie sie przed tym podatkiem, bo jak nie teraz to Urząd Skarbowy dopadnie was za rok, za dwa lub za pięć lat, ale napewno dopadnie!
      • Gość: Dosia Re: PolskiUrząd Skarbowy mnie namierzyl, co mam r IP: *.us.infonet.com 09.06.06, 17:15
        A dlaczego US wyslal pismo na Twoj adres w Polsce? Przeciez jak przeprowadziles
        sie do UK to chyba zlozyles w US NIP-3, z aktualizacja adresu zamieszkania???
        Niestety wg prawa US ma prawo wyslac Ci list na adres taki jak w NIP-1 i uznac
        go za doreczony (ktos zacytalowal odnosne przepisy powyzej). Jezeli zglosisz im
        zmiane adresu - wtedy maja obowiazek wysylac na nowy adres. Wtedy jezeli wysla
        na stary to moga Ci naskoczyc... A zmiana adresu na brytyjski jest jakims tam
        malenkim dodatkowym dowodem na to, ze przeniosles centrum interesow zyciowych
        za granice.

W kazdym razie mysle, ze nie wszystko stracone (i nie prawda, ze za 2004 juz
        nic nie mozna zrobic). Przeniesienie centrum interesow zyciowych jest "liczone"
        od konkretnego dnia, a nie na zasadzie lat podatkowych. Dlatego osoby, ktore
        pomimo przeprowadzki za granice mimo to wciaz placily podatek w Polsce, moga
        zwrocic sie o zwrot tego podatku, gdy ich sytuacja zacznie nosic
        znamiona "przeniesienia centrum interesow". CZesto sie przeciez zdarza, ze ktos
        wyjezdza np. na rok, placi podatek w Polsce, a potem zmienia zdanie i decyduje
        sie na stala emigracje - wtedy urzad skarbowy ma obowiazek zwrocic mu
        nadplacony podatek, gdyz OD MOMENTU wyjazdu z kraju osoba ta miala juz
        przeniesione centrum zyciowych interesow.

W Twoim wypadku musisz udowodnic urzedowi, ze od dnia wyjazdu mieszkales w UK i
        nigdy nie miales zamiaru do Polski wrocic. I niech Ci udowodnia, ze jest
        inaczej... Nawet jak udowodnia, to zaplac, nie wracaj, a po roku kaz im zwrocic
        nienaleznie pobrany podatek - tym samym udowodnisz im, ze jednak centrum
        interesow przeniosles. Jak nie zwroca, to napisz jeszcze raz za rok... itd. itp.
        • Gość: NotYet Centrum Interesow Zyciwoych - jasne i klarowne IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 02.09.06, 18:48
          Bylem w Urzedzie Skarbowym i nie do konca jest tak jak inni pisza, ze Urzad
          interpetuje jak chce "Centrum Interesow Zyciwoych", maja jasne wytyczne. Nawet
          dali mi ulotke w ktorej dokladnie jest to wyjasnione.
          Zeby nie placic podatkow nie nalezy nic posiadac w Polsce, jezeli posiadasz
          mieszkanie, samochod wowczas nie udowodnisz im tego ze twoje "Centrum Interesow
          Zyciwoych" jest w UK, jezeli nie posiadasz nic wowczas jest to wystarczajacy dowod.

Zarowno urzednik jak i ulotka mowia to w bardzo klarowny sposob.
          A co do fiskusa znam ludzi, ktorzy placa podatki, znam tez takich, ktorzy nie
          zaplacili i ich Urzad sciga i takich ktorzy nie zaplacili, ale jeszcze sie do
          nich nie dobrali, ale mysle ze sie dobiora, bo fiskus nie odpusci takiej kasy.
          Teraz sie za to nie zabieraja, bo jak bebnia w telewizji brakuje etatow w
          Urzedach i niemoga sie wyrobic z praca (zwrot Vat - kupa pracy itd.), ale i na
          to przyjdzie czas, jakos nie wierze ze ktos od tak sobie o tym zapomni.
      • joseph.conrad Albo twój post to prowokacja, albo 15.06.06, 22:42
        ... ktoś doniósł na ciebie do polskiego US. I to ze szczegółami. Sami z siebie
        nie mogli uzyskać tak szczegółowych informacji.
        • Gość: Jacek Re: Albo twój post to prowokacja, albo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 14:52
          pieprzysz bracie bo nie masz pojecia jaka jest wymiana dokumentów i informacji
          pomiedzy poszczególnymi państwami.Wszyscy gadacie a nikt nie przeczyta ustawy i
          umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania. Wszyscy zaplacą bo pomiedzy Polska a
          UK jest tzw.bezposrednia wymiana informacji. Jak by ktokolwiek z was przeczytał
          ustawy to wyjechałby w wykonywaniu działalności gospodarczej i nie musiał by
          placic drugiego podatku.
          • Gość: treponema wymiana informacji IP: *.zen.co.uk 17.08.06, 23:58
            No wlasnie! Bardzo sie sprawa podatkow przejmuje, a znajomi z pol straszyli
            mnie owa wymiana informacji. ponad mieciac temu zadzwonilem do IR (troche
            zmieniajac realia). Powiedzialem ze polski US wymaga informacji na temat
            podatkow z UK, ale trzeba jedostarczyc i podpisac osobiscie. A ja sie do kraju
            akurat nie wybieram, stad prosba do IR: czy nie moglibyscie napisac do US i im
            powiedziec ze tu mieszkam i place podatki. Odpowiedz byla jednoznaczna: Nie.
            Obawialem sie ze moze nie wiedza co odpowiadac i odpowiadaja na odczep sie.
            Poprosilem kolege ktory mieszka w innej czesci UK zeby tez tak zapytal. Dostal
            taka sama odpowiedz...
      • Gość: bart a moze wystosowac list otwarty? IP: *.cable.ubr04.harb.blueyonder.co.uk 17.08.06, 15:12
        Ludzie, dajmy spokuj dyskusjom czy US sam go namierzyl, czy ktos inny im pomogl
        i czy wogole taka sytuacja miala miejsce.
        Nie ma co ukrywac, ten problem ma obecnie moim zdaniem dobre 300 tys Polakow (wg
        oficjalnych statystyk WRS) jesli nie ponad 500 tys. Tak wiec jest nas cale mnostwo.
        Dlaczego wiec nie napisac listu do partii rzadzacych albo opozycyjnych (chyba
        opozycyjne lepiej ta sprawe naglosnia), ze my nie chcemy placic tego podatku bo
        jest niesprawiedliwy. Przedewszystkim lamana jest konstytucyjna zasada rownosci
        wobec prawa, bo ludzie z Irlandii placa podatek tylko raz, a ludzie na Wyspach
        Brytyjskich dwa razy. No i ze strach przed US zniecheca nas do powrotu do kraju
        oraz wydawania (inwestowania) ciezko zarobionych i zaoszczedzonych pieniedzy w
        Polsce.
        Wydaje mi sie ze tylko takie postawienie sytuacji moze cos zmienic w naszej sprawie.
        Co Wy na to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka