Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

chamstwo kadrowej

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 14:24
    Takiego chamstwa to w życiu nie widziałam:
    Miesiąc temu rozpoczełam pracę w nowej firmie - na rozmowie kwalifikacyjnej
    zapytana o oczekiwania finansowe, podałam trochę wyższe niż do tej pory
    zarabiałam (w starej fimie). Kadrowa się zgodziła. Kiedy pokazałą mi wzór
    umowy o pracę - złożyłam wypowiedzenie w starej firmie i odpracowałam jeszcze
    dwa tygodnie okresu wypowiedzenia.
    Przy podpisywaniu umowy właściwej okazało się, że owszem, dostanę tyle ile
    chciałam, ale 30% w formie premii uznaniowej. Spytałam, o co chodzi, a
    kadrowa, że chcą w ten sposób uniknąć podatku, ale premia jest zawsze
    wypłacana więc na jedno wychodzi. Uznałam, że przecież składkę emerytalną
    mogę opłacać sama (nawet lepiej - fundusze prywatne są lepsze niż ZUS).
    Zgodziłam się.
    Dwa dni temu - zobaczyłam, że na koncie mam za mało kasy z wypłaty - brakuje
    tej premii. Dowiedziałąm się, że ta premia jest bardzo żadko wypłacano,
    prawie nigdy, bo prezes zawsze znajdzie pretekst, żeby jej nie wypłacić.
    Powiedziano mi, że kadrowa często tak robi - prezes każe jej znaleźć
    wykwalifikowanego pracownika z dwoma językami za groszową pensję. Rozlicza ją
    z tego, ona się go boi, więc wciska kity kandydatom. Ponoć w dziale
    handlowym, w którym pracuję, jest straszna przez to rotacja pracowników.
    Przecież to straszne chamstwo!!! Straciłam przez to dobrze płatną pracę.
    Czuję się oszukana! Chce mi się płakać! Co radzicie? :(
    Obserwuj wątek
      • Gość: ania Re: chamstwo kadrowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 14:49
        wal do prezesa - przedstaw calą sytuację tylko nie wyżalaj się. powiedz że na
        rozmowie umówiłaś się na taką kwotę itd.
        • Gość: wkurzona_na_maxa Re: chamstwo kadrowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 15:23
          To on mi powie, że więcej mi nie da, bo taką kwotę miał maksymalnie
          przeznaczoną na to stanowisko. A znając kadrową - wszystkiego się wyprze.
          Szukam nowej pracy, ale mam ochotę na koniec wywinąć im jakiś numer.
          • Gość: ja Re: chamstwo kadrowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 15:29
            idz na zwolnienie
            hi hi do miesiaca palci pracodawca.
            • Gość: wkurzona_na_maxa Re: chamstwo kadrowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 15:40
              Dobre. Chyba tak zrobię. A dla kadrowej co proponujesz?
              • Gość: ludwiga Re: chamstwo kadrowej IP: *.e-wro.net.pl 06.06.06, 16:00
                była dla ciebie nie fair, ale pewnie pracodawca jej kazał, możesz jej
                powiedzieć ,że czujesz sie oszukana....ale ona jest po tej samej stronie
                bariery co Ty, mimo że to bezpośrednio ona Cie oszukała!
          • bmwariat Re: chamstwo kadrowej 07.06.06, 10:44
            Gość portalu: wkurzona_na_maxa napisał(a):

> To on mi powie, że więcej mi nie da, bo taką kwotę miał maksymalnie
            > przeznaczoną na to stanowisko. A znając kadrową - wszystkiego się wyprze.
            > Szukam nowej pracy, ale mam ochotę na koniec wywinąć im jakiś numer.

Miałem podobną sytuację, wiele obiecywano a wszytsko okazało się tylko niestety
            mową. Od tamtej pory wszelkie obiecanki cacanki chce na papierze z widniejącym
            CZYTELNYM podpisem i najlepiej, gdy ma jeszcze pieczątke. Druga sprawa
            to "wywinięcie numeru". Nie rób tego. Też chciałem wywinąć numer, ale
            powiedziałem sobie, że jeśli mam odejść to z twarzą. Przynajmniej ja byłem
            uczciwy. Różne sytuacje mogą się później pojawić. Może być tak, że możesz
            wrócić, gdy coś ulegnie zmianie.
          • Gość: programista Re: chamstwo kadrowej IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 10.06.06, 03:12
            Ja bym jednak poszedł do prezesa. Jasno bym powiedział że zostałem nabrany.
            Gdyby odparł że miał taką kwotę i nie zmienił zdania to bym poprosił o kartkę i
            napisał przy nim wypowiedzenie jasno podając w nim dlaczego odchodzę. Potem
            dokładnie bym się postarał żeby było głośno o tym w całej firmie. W ten sposób
            ja bym wyszedł na uczciwego a bez wskazywania palcem można by powiedzieć kto nie
            był.
      • Gość: bozienia Re: chamstwo kadrowej IP: *.maldyty.sdi.tpnet.pl 06.06.06, 19:09
        premia uznaniowa - podlega podatkom i zus
        • news21 Re: chamstwo kadrowej 06.06.06, 19:36
          Bardzo proste - popracuj w tej firmie zbierz o nich wszystkie możliwe
          informacje cenne dla ich konkurencji i po paru miesiącach udaj się do
          konkurencyjnej firmy zaproponuj swoje usługi (np. praca za informacje o tej
          firmie). Mojego kolegę gnębił pracodawca, musiał zrezygnować, bo ze stresu
          zdrowie zaczęło mu się sypać. Kolega jest super specjalistą w swojej
          dziedzinie. Odszedł do konkurencji i wykorzystał przeciw wrednej firmie
          wszystko co wiedział, doprowadził ich do przegrania przetargów.
      • Gość: pk Re: chamstwo kadrowej IP: *.crowley.pl 06.06.06, 19:35
        Przede wszystkim radzę nauczyc sie ortografii panno z dwoma językami! Z
        ojczystym masz poważne problemy. Kadrowa nie jest chamska po prostu wykonuje
        polecenia szefa.
        • Gość: wkurzona_na_maxa Re: chamstwo kadrowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 09:57
          Aha, czyli wykonywanie czyjegos polecenia jest usprawiedliwieniem dla
          oszukiwania, pozbawiania kogoś dobrej pracy, mataczenie? Ty też tak robisz? To
          gratulacje.

P.S
          Jeden błąd ortograficzny (pisane w nerwach), a ty się podniecasz...
          • Gość: djo4 jak ja nie lubie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 10:25
            gdy ktos wytyka bledy ortograficzne!
            ja rozumiem ze trzeba dbac o pisownie ale dajcie troche luzu!!!!
            pozdrawiam:)
      • anies81 Re: chamstwo kadrowej 07.06.06, 11:09
        ehc miałam to samo 5 miesiecy temu. też dział handlowy, specyfika branży usługi
        HR, posiadałam kontakty i wiedze i skusilam sie na wyższe prowizje, niż w
        starej firmie (10%)
        No i na umowie dostałam zapis, ze prowizje naliczne są od... w wysokosci od 0
        do 10%! od 0?? wytłumaczono mi, że prowizje bede dostawać do koperty, a to 0
        jest po to żeby nikt sie nie doczepil, ze "nie dostaje" oficjalnie prowizji.

I tak w ciagu 3 miesiecy dostałam raz prowizje - w wysokosci 4%.
        heeh dałam się wkopać, bo jak podnosiłam głos to mi reposte dawano,ze wkoncu na
        umowie mam od 0 do 10.
        Dałam sobie spokój i odeszlam...
        • annajustyna Re: chamstwo kadrowej 07.06.06, 11:48
          Dzieki Bogu, moglas odejsc...
      • Gość: emwu Re: chamstwo kadrowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 11:50
        Powinnaś raczej napisać "chamstwo pracodawcy". Myślisz, że ta kadrowa o
        czymkolwiek sama w tej firmie decyduje? Ona tylko wypełnia polecenia waszego
        wspólnego szefa.
        • netus81 Re: chamstwo kadrowej 07.06.06, 12:02
          i boi się ,że ja zwolni-chroni własną d..., ja jej nie usprawiedliwiam,ale
          myslę ,że głównie powinnaś mieć pretensje do pracodawcy...
          • Gość: róża Re: chamstwo kadrowej IP: 194.106.193.* 07.06.06, 12:23
            Nauczka jest jedna: nic na gebe. Zanim sie zwolnisz u jednego pracodawcy, weź
            tzw list intencyjny od kolejnego. Niech napisze w nim wszystkie ustalenia:
            zarobki, prowizje, etc. Zeby szystko było jasne.
            Jak wszystko masz potwierdzone na pismie to dopiero możesz sie zwalniać.

Pojscie teraz do szefa na skarge - to po ptokach - wypnie sie i tyle bo niczego
            nie dawał ci na pismie.
            • Gość: xx Re: chamstwo kadrowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.06, 00:28
              > Nauczka jest jedna: nic na gebe. Zanim sie zwolnisz u jednego pracodawcy, weź
              > tzw list intencyjny od kolejnego. Niech napisze w nim wszystkie ustalenia:
              > zarobki, prowizje, etc. Zeby szystko było jasne.
              Tylko żeby był na właściwym papierze, bo takim listem możesz sie podetrzec.
          • Gość: wkurzona_na_maxa Re: chamstwo kadrowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 12:25
            Ale prezes wcale nie kaze jej okłamywac kandydatów - zleca jej po prostu
            znalezienie odpowiedniego pracownika za daną pensję, a że jest to trudne -
            kadrowa idzie na łatwiznę i oszukuje kandydatów. To zwykłe świństwo.
            • Gość: róża Re: chamstwo kadrowej IP: 194.106.193.* 07.06.06, 14:22
              Sądze , ze to szef ustala pensje dla pracowników. Jesli jest zbyt niska i nikt
              nie chce podjac tej pracy , a jednak kogos trzeba znależć - i to jest zadanie
              kadrowej - to ona ma problem. I to nie jej wina , a wina szefa, który na niej
              wywiera presje. Być moze ona jest równiez ofiarą systemu jaki panuje w tej
              firmie i nie ma mocy aby sie temu przeciwstawić tj. powiedziec szefowi, ze
              podawaniewynagrodzenia w takiej formie nie jest do konca uczciwe.

A być moze jest tak , ze ona to świnia i szef swinia i nie warto sobie zawracać
              głowy takim towarzystwem.
      • gls1 Re: chamstwo kadrowej 09.06.06, 17:56
        To daj jej w pysk he he!!
      • Gość: mm Re: chamstwo kadrowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 22:04
        Byłam w podobnej sytuacji, ale jeszcze doszło do tego zostawanie po zakończonej
        drugiej zmianie (praca na dwie zmiany)do około 2-3 godziny. Znalazłam inną
        pracę i zwolniłam się. Jak mi smutno przypominam sobie ich miny.
        • Gość: ola Re: chamstwo kadrowej IP: *.autocom.pl 09.06.06, 23:22
          proponuje "na zlosc" pracodawcy zajsc w ciaze i pojsc na urlop maciezynski :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka