Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nabór do Policji

IP: *.chello.pl 12.06.06, 14:24
    Właśnie przeczytałam artykuł o naborze do Policji. To nie prawda, że osoby
    zgłaszające się nie wykazują się odpowiednią wiedzą. Główną przyczyną jest
    test sprawnościowy, gdzie "odsiewa się" głównie kobiety, stosując dla nich te
    same kryteria, co dla mężczyzn. Niech kobieta o wadze 55kg, wzroście 160
    spróbuje równać się w teście siłowo-kondycyjnym z mężczyzną o wadze 90kg i
    190cm wzrostu. Sama podchodziłam do tego testu i odpadłam (mimo, że na teście
    z wiedzy o społeczeństwie uzyskałam 36 punktów na 40 możliwych). Jak można
    więc mówić o braku wiedzy u kandydatów, skoro postrachem jest test
    sprawnościowy (głównie rzucanie pięciu piłek lekarskich o wadze 3kg na
    odległość 5m i to po 5 wcześniejszych elementach toru przeszkód - w tym
    przeniesieniu manekina o wadze 28kg na odległość 10m.)?????? Może ktoś z kadry
    Policji powinien się zastanowić, co jest ważniejsze?
    Obserwuj wątek
      • ruda.farbowana Re: Nabór do Policji 12.06.06, 19:12
        Aniu, nie wiem kiedy zdawałaś egzaminy do Policji. Ale ja zdawałam w ubiegłym
        roku i kryteria oceny mężczyzn i kobiet były INNE. Fakt, tor przeszkód był
        identyczny (jedyna różnica to waga piłek lekarskich i sposób robienia pompek).
        Ale brano pod uwagę poprawność wykonywanych ćwiczeń i CZAS. A ten był
        zróżnicowany odpowiednio do płci, a nie taki sam. Niestety oblałam test
        sprawnościowy, ale pretensje mam wyłącznie do siebie, po prostu za mało się
        przygotowałam. Pomimo to uważam, że test sprawności fizycznej i kryteria jego
        oceny są jak najbardziej na miejscu. Funkcjonariusz MUSI być sprawny i
        nieważne, że jest zmęczony, bolą go ręce czy nogi itp. Test ma pokazać
        wydolnośc organizmu i to, jak ten radzi sobie z przeciążeniami. Nikt nie mówił,
        że będzie łatwo. Ja jeszcze na pewno spróbuję szczęścia, bo praca w Policji to
        moje marzenie:) Wiedza też jest oczywiście bardzo ważna. Ale selekcja jest po
        to, by wybrać najlepszych.
        Pozdrawiam wszystkich przyszłych funkcjonariuszy:)
        • konopielka80 Re: Nabór do Policji 12.06.06, 20:57
          Niestety, sporo inteligentnych ludzi odpada, bo sa mniej sprawni fizycznie i to jest bardzo przykre. Potem dostają się do policji jakieś kołki, które czasem mają mniej w głowie ale za to dobrze biegają czy robia fikołki...Albo te bzdurne przepisy o wadach wzroku..przecież są soczewki kontaktowe, można je nosić i byc dobrym policjantem. A oni się potem dziwią, że nie obsadzili wszytskich wakatów, że mało osób przeszło...Jak się wyklucza ludzi za drobne niedomagania to tak będzie...
          A ciekawa jestem ile % policjantów przeszło by te testy , gdyby tak teraz musieli sobie porobić fikołki...
          To co oferuje policja przyszłym policjantom, to juz inna sprawa..Żeby ludzie po studiach chodzili po mieście lub stali na meczach...żałosne..
      • Gość: makaron Re: Nabór do Policji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 15:33
        ja mam jeszcze pytanie z troche innej beczki.

jak wygląda praca w policji absolwenta uczelni wyzszej?

czy on też zaczyna od pieszych patroli, jak to wygląda

dzieki za odp. pozdrawiam
        • ruda.farbowana Re: Nabór do Policji 13.06.06, 18:46
          Jeśli nie ukończyłeś Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie, zaczynasz jak
          zwykły "krawężnik". Wykształcenie nie ma tu nic do rzeczy. Odbywasz, jak każdy,
          szkolenie w szkółce policyjnej.
          • konopielka80 Re: Nabór do Policji 13.06.06, 20:48
            Otóż to. Nie ma taryfy ulgowej dla osób z wyższym. Czy masz średnie czy wyższe, startujesz z tego samego pułapu.
      • Gość: siostra Policjantk Re: Nabór do Policji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 00:46
        Róznie jest z tym szlifowaniem krawężników - jak to mówicie. mOja siostra po
        szkołce nie trafiła do prewencji ale do sądowki ( w ubieglym roku jesienią
        uonczona szkóa). trochę ciekawsze i mniej ryzykowne.
        a jeslichodzi o wyksztalcenie - to akurat po jej naborze wszyscy z wyższym
        trafili na szkółke do Szczytna. Cała reszta bez mgr i inż. rozrzucona po
        innych ośrodkach. Wyższe lepiej miec ;-)
        • Gość: siostra policjantk Re: Nabór do Policji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 00:47
          przepraszam za literówki, chyba już zbyt późno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka