Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dokumenty do pracy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 00:53
    jakie dokumenty potrzebne są aby rozpocząć pracę ? czy podpisując umowę
    trzeba posiadać NIP i badanie lekarza pracy czy można to np. dostarczyć po
    kilku dniach ?
    Obserwuj wątek
      • iw78 Re: dokumenty do pracy 27.06.06, 05:54
        Badania lekarskie przed rozpoczęciem pracy. Nip-u jeśli nie posiadasz,
        powinienes złozyć za pośrednictwem zakładu pracy. Popros u nich - jesli go nie
        masz- o druk nip-3 wypełnij dane osobowe, zakład pracy niech da ci pieczątke i
        do urzedu skarbowego.:)
        • agata_s2 Re: dokumenty do pracy 27.06.06, 15:37
          Nie chcę się tu wymądrzać, ale ja badania lekarskie wykonałam już pracując u
          obecnego pracodawcy - zostałam na nie skierowana - za jego pieniądze, a nie za
          swoje.
          NIP-u wcale nie musisz skladać za pośrednictwem zakładu pracy - wystarczy
          spacerek do Urzędu Skarbowego właściwego dla Twojego miejsca zamieszkania,
          złożenie stosownego wniosku (wg wzoru dostępnego w urzędzie) i do miesiąca
          oczekiwania i US przesyła Ci Twój NIP listem poleconym.

• iw78 Re: dokumenty do pracy 27.06.06, 17:16
            Badania wykonuje sie na koszt pracodawcy. Choc zdarza sie, ze pracownik sam
            musi za nie zaplacic a pracodawce to guzik obchodzi.
            Robi sie je przed przyjeciem do pracy. Zdarza sie ze inni robia je jak juz sa
            zatrudnieni, ale lepiej jak bedziesz je miec zrobione przed zatrudnieniem.
            Niespodziewany wypadek w pracy, kontrola... roznie to bywa. A wiem ze akurat
            zaswiadczenia lekarskie o zdolnosci do pracy czesto sa kontrolowane.
            Co do NIP-3...jasne, mozesz zlozyc sam w urzedzie skarbowym ale ja mowie o
            istotnej pieczatce pracodawcy. A na to jest odpowiednia rubryka na nip-3.
            Gdybys przyszedl z tym drukiem bez pieczatki pracodawcy..sorki ale odsylam cie
            po nia :):)):) Czasem urzednicy sa upierdliwi :):):)
            • ms_kr Re: dokumenty do pracy 27.06.06, 17:39
              iw78 napisała:

> odsylam cie
              > po nia :):)):) Czasem urzednicy sa upierdliwi :):):)

Wystarczy powiedzieć, że NIP potrzebny jest na studia, a jeszcze nie pracujesz:)
              Każdego urzędnika da się oszukać... Moja firma zatrudnia bardzo dużo osób, a od
              roku jeszcze nikt nie przyszedł po pięczątke na formularzu NIP-3. Urzędnicy sa
              upierdliwi, ale nie potrafią logicznie myśleć, dzięki czemu można łatwo ich
              oszukać;)

Pozdrawiam,
              • Gość: iw78 Re: dokumenty do pracy IP: *.centertel.pl 27.06.06, 19:25
                jak nie studiuje to nie bedzie o tym wiedział :):)
                Przyznaje ci racje...ale oczywiscie nie do konca...a gdzie to sie
                domysl ;p :):):)

-----------------
                stare czasy...było całkiem fajnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka