Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wychodzić pracę

08.08.06, 19:20
    Czy wysyłanie cv na różne ogłoszenia prasowe i internetowe ma sens? Czy nie
    lepiej poroznosić osobiście swoje aplikacje do firm czy instytucji, w których
    chce się pracować? Z mojego doświadczenia wynika, że odpowiadanie na
    ogłoszenia nie przynosi skutku. Komu z Was udało się pracę wychodzić?
    Obserwuj wątek
      • Gość: aga Re: wychodzić pracę IP: *.intersc.com.pl / 217.153.161.* 09.08.06, 20:13
        no właśnie?
        też mnie to interesuje
      • sarenka50 Re: wychodzić pracę 09.08.06, 20:15
        nie chce zapeszac ale wyslalam dopiero dwie aplikacje i zaproszono mnie na
        rozmowe. jezeli mi sie uda to powiem ze ma sens. a tak ogolnie to naprawde
        trudno powiedziec
      • krzysztofsf Re: wychodzić pracę 09.08.06, 20:42
        Roznie bywa.
        czasem masz szanse wejsc (w malych firmach) z marszu na rozmowe kwalifikacyjna, lub ustalic, ze z jakis powodow nie ma sensu zostawiac dokumentow - np w ogloszeniu nie wspomniano, ze stanowisko wylacznie dla mezczyzn/kobiet.
        • Gość: aga Re: wychodzić pracę IP: *.intersc.com.pl / 217.153.161.* 09.08.06, 20:53
          a jeśli nie ma ogłoszenia, tylko człowiek tak chce wejśc i zostawić CV "na
          przyszłość"...to myślicie, że to wypada? jak do tego podchodzą pracodawcy? od
          razu zbywają?
          • sarenka50 Re: wychodzić pracę 09.08.06, 21:12
            to tez chyba zalezy gdzie trafisz.Mysle ze nie ma w tym nic zlego zeby wejsc i
            zapytac czy poszukuja...itd i czy mozna zostawic swoje CV gdyz poszukujesz
            pracy i cieszylabys sie gdyby moglo byc w bazie danych danej firmy.to jak cie
            potraktuja bedzie dla ciebie juz wyznacznikiem tej firmy.nie wiem,moze sie myle
            ale mysle ze taka metoda jest jak najbardziej prawidlowa.zycze Ci powodzenia
            jezeli ta moja rozmowa nic nie da to tez pewnie bede szukac dalej i moze tez
            zastosuje taka metode.odezwij sie prosze gdy zrobisz pierwszy krok-sama jastem
            ciekawa
            • Gość: aga Re: wychodzić pracę IP: *.intersc.com.pl / 217.153.161.* 09.08.06, 21:30
              Ja mam problem z uczciwością pracodawców z ogłoszeń z Internetu, czy prasy,
              dlatego chcę wypróbować kolejny sposób ;) Z Internetu moim zdaniem ciężko
              znależć uczciwą pracę-ale mówię to tylko na podstawie własnych doświadczeń. Dam
              znać jak zrobię pierwszy krok z szukaniem na własną rękę. Powiem Ci, że w ten
              sposób znalazłam swoją wakacyjną pracę 5 lat temu w renomowanym hotelu, gdzie
              naprawdę ciężko było się dostać. Ja weszłam tam zupełnie bez zastanowienia,
              przypadkowo i akurat natrafiłam na szefa i dyrektora, przyjęli mnie od razu.
              Więc mam dobre doświadczenia związane z takim sposobem szukania pracy. Tyle, że
              teraz szukam stałej pracy, a nie wakacyjnej. A to już coś innego ;)
          • Gość: Nika Re: wychodzić pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 09:28
            To wygląda bardzo różnie. W małych firmach często jest nawet możliwość
            porozmawiania od razu nawet z dyrektorem, natomiast w większych fimach jest już
            z tym gorzej.
      • Gość: rosario Re: wychodzić pracę IP: *.wroclaw.mm.pl 09.08.06, 21:31
        Opowiem Wam zasłyszana autentyczną historyjkę: "Pewien chłopak,któremu zależało niesamowicie na pracy w jednej z niewielkich firm zanosił regularnie swoją aplikację do niej srednio co 3 tygodnie przez prawie okragły rok. Firma miała wystarczająco swoich pracowników. Gdy zwolniło się miejsce pracy pierwszą osoba o której pomyślano był właśnie on." A tak na marginesie jest mnóstwo miejsc pracy które zostaja zajete zanim ukaże się jakiekolwiek ogłoszenie. Może sie np trafić na moment gdy zwalnia się miejsce pracy lub gdy właśnie mają zamiar powiększyć jakiś dział lub kogoś zwolnić. Powodzenia!
        • monia420 Re: wychodzić pracę 09.08.06, 21:55
          ja właśnie tak trafiłam:) to coś w stylu: być odpowiednią osobą, w odpowiednim
          miejscu i w odpowiednim czasie... Z mojego doświadczenia, z ostatnich miesięcy,
          wynika, że skontaktowały się ze mną firmy do których ja sama się zgłosiłam,
          inicjatywa wyszła jakby ode mnie. Tu gdzie teraz pracuję, złożyłam aplikację,
          bo pomyślałam sobie, że dobrze by było złożyc i tu, dobrze by było u nich
          pracować - i mnie przyjęli. Z tym, że do swojej aplikacji dołączyłam także
          konspekt swoich umiejętności, oprócz listu motywacyjnego. Firma zajmuje się
          szkoleniami, dowiedziałam się, ze zaczynają w dziedzinie, którą się interesuję
          i przygotowałam taki niby - projekt szkolenia, zakres materiału jaki według
          mnie powienien zostac ujęty. Nie wiem czy to przesądziło, w kazdym razie
          zrobiłam także coś ponad standardową apliakcję:) i raczej mnie zapamiętano, a
          to już dużo:)
          Myślę, że to dobra metoda szukać samemu:)
          • Gość: rosario Re: wychodzić pracę IP: *.wroclaw.mm.pl 09.08.06, 22:45
            Wiesz co jest jeszcze dobreze pracujesz tam gdzie naprawde chcesz. Szukajac pracy bierzemy czesto cos zeby miec prace a tk to my wybieramy:)
            • mi.mare Re: wychodzić pracę 10.08.06, 00:13
              Dzięki za odpowiedzi. Myślę, że przyszła ta chwila, żeby brać los w swoje ręce.
              Pójdę z aplikacją do tych firm, w których chciałabym pracować. A nóż widelec
              się uda, bo dotychczas pracowałam w zupełnie przypadkowych miejscach na
              zasadzie co się nawinie i nigdzie mi się nie podobało. Teraz będzie inaczej!
              Dam znać, gdy mi sie poszczęści.
              Wam też życzę powodzenia.
      • Gość: bambi7 Re: wychodzić pracę IP: *.csk.pl 10.08.06, 00:06
        > Z mojego doświadczenia wynika, że odpowiadanie na
        > ogłoszenia nie przynosi skutku

coś cięzko u Ciebie ze sformułowaniem myśli - "odpowiadanie na ogłoszenia nie
        przynosi skutku"... niby jak chcesz dostać pracę, nie odpowiadając na żadne
        ogłoszenia? pomijam pracę po znajomosci, bo gdybyś je miał(a), to nie byłoby w
        ogóle tego tematu

trzeba cierpliwości - do mnie z pewnej firmy po miesiacu od złożenia moich
        papierów zadzwonili, ale sie spóźnili o tydzień, bo już mam inną robote od
        kilku dni

radze wysyłać swoje CV do firm mailem - szybciej, taniej i bez potrzeby nie
        wkurzasz sekretarek szefa swoją obecnością ;-) (chociaż czasami zdarza się, że
        jest w ogłoszeniu zaznaczone, iż papiery składać TYLKO osobiście - wtedy nie ma
        wyjścia)
        • Gość: bambi7 Re: wychodzić pracę IP: *.csk.pl 10.08.06, 00:15
          widzę, że wątek sie rozkręca, więc dopisze jeszcze coś

jesli chodzi o sytuacje - nie ma ogłoszeń i wysyła sie papiery "na czuja"....
          jest to skuteczne przy bardzo dużej liczbie wysłanych CV (kilkadziesiąt).
          Dlaczego? Policzmy:
          - szansa na trafienie w dobre miejsce 1/5,
          - szansa na trafienie w dobry czas 1/5,

ogólna szansa jest równa 1/5*1/5=1/25

średnio przy wysłaniu 25 CV jest szansa, że będą Tobą gdzieś zainteresowani

jak zawsze są cudy i można po wysłaniu jednego CV dostać prace, ale jak to z
          cudami bywa - raz są, a raz ich nie ma (z przewagą na "nie ma")

POWODZENIA
          • Gość: aga Re: wychodzić pracę IP: *.intersc.com.pl / 217.153.161.* 10.08.06, 00:19
            Dlatego myśle, że lepiej jest pokazać się w firmie osobiście-nie mówię tu o
            pracy z ogłoszenia.
            Interesują mnie bardziej doświadczenia osób, które tak analazły pracę, niż
            przypuszczenia i obliczenia;)) ale dzięki
        • mi.mare Re: wychodzić pracę 10.08.06, 00:43
          Bambi7 o co ci chodzi? Z formułowaniem własnych myśli ne mam problemu. To Ty
          nie zrozumiałeś(aś)intencji mojego postu. Porosiłam, żeby ludzie podzielili się
          dośw. lub przemyśleniami na temat sposobu szukania pracy innego niż tylko
          odpowiadanie na ogłoszenia. Chyba wszystko jasne. Zauważ, że w przypadku wielu
          zawodów jest taki zwyczaj, że ludzie sami idą się tam gdzie chcą pracować bo
          gdyby mieli czekać na ogłoszenia to by umarli z głodu. Ktoś kto chce być np.
          dziennikarzem szybko nie znajdzie pracy, jeżeli będzie tylko czekał na
          sporadycznie pojawiające się oferty pracy w prasie lub internecie. Musi ruszyć
          cztery litery i pokazać się w redakcjach oraz coś sobą zaprezentować.
          • Gość: aga Re: wychodzić pracę IP: *.intersc.com.pl / 217.153.161.* 10.08.06, 00:47
            mi.mare ;) moim zdaniem wszystko dobrze sformułowałaś;)
            dołączyłam się do Twojego wątku, bo dokładnie o to samo chciałam zapytać!
            mamy widzę te same zadanie do zrealizowania... będzie pewnie ciężko, ale damy
            radę, zobaczysz;) pozdrawiam i powodzenia życzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka