Gość: piotruś pan Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.09.06, 20:47 jestem w szoku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dopiero teraz po przeczytaniu tego co tutaj wszyscy napisali zobaczyłem co to znaczy miec poglądy liberalne WY ludzie poprostu macie gdzieś innych liczy sie tylko "JA" i mój zysk powiem to publicznie jestem kretynem i to wielkim kretynem- głosowałem na PO bo myslałem że są umiarkowani zrównoważeni ale teraz juz sie przekonałem co im siedzi w główkach. Jesteście (mówię do liberałów) bezwzględni i jeśli macie się za chrześcijan to naprawdę współczuję dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alelo1 Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.timplus.net 05.09.06, 20:53 jak sobie pomyślę o mojej pensji-do ręki 1100 zł. po 31 latach ciężkiej pracy- cały czas jako położna.......... już nawet nie myślę o emeryturze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezadowolony Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.chello.pl 05.09.06, 21:00 Uważam,że jeżeli pracodawca ma tak gó..aną firme,że nie stać Go by płacić godziwie np.na początek 2000 brutto to powinien sam Zap..alać,a nie wykorzystywać ludzi i robić z nich niewolników za pieniądze za króre nie można przeżyc miesiąca.przecież sam może pracować jak ma taką słabą firmę!!! Ja mam 3000 do ręki ale uważam,że mogłoby być lepiej/20-lat stażu/. Co o Tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Ludzie, bijecie rekordy absurdu i groteski 05.09.06, 21:23 Gość portalu: niezadowolony napisał(a): > Uważam,że jeżeli pracodawca ma tak gó..aną firme,że nie stać Go by > płacić godziwie np.na początek 2000 brutto to powinien sam Zap..alać,a > nie wykorzystywać ludzi i robić z nich niewolników za pieniądze za > króre nie można przeżyc miesiąca.przecież sam może pracować jak ma > taką słabą firmę!!! > Ja mam 3000 do ręki ale uważam,że mogłoby być lepiej/20-lat stażu/. > Co o Tym sądzicie? Sadzimy ze sam powinienes zalozyc firme i pokazac ze nie robisz ze swoich pracownikow niewolnikow tylko panow i placisz im na przyklad drobne 10 000 miesiecznie. A powaznie to najlatwiej zadac i wymagac oraz wyciagac lapy po kase. To ze kase najpierw trzeba wyorac sprzedajac prace to nikogo nie obchodzi. piotruś pan napisal: >jestem w szoku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! >dopiero teraz po przeczytaniu tego co tutaj wszyscy napisali zobaczyłem co to >znaczy miec poglądy liberalne >WY ludzie poprostu macie gdzieś innych liczy sie tylko "JA" i mój zysk >powiem to publicznie jestem kretynem i to wielkim kretynem- głosowałem na PO bo >myslałem że są umiarkowani zrównoważeni ale teraz juz sie przekonałem co im >siedzi w główkach. Jesteście (mówię do liberałów) bezwzględni i jeśli macie się >za chrześcijan to naprawdę współczuję dobrego samopoczucia. No jak widac propaganda z marioli zrobila swoje. Zastanow sie ze pieniadze to nie jest zadrukowany papeir tylko rownowartosc wytworzonych produktow i uslug. Zeby pieniadze miec trzeba najpierw cos sprzedac (albo zaciagnac kredyt i go splacac ale wtedy trzeba cos tez sprzedac. Ekonomia w ktorej praca wytwarza tanie produkty nie moze placic duzo. Mowiac w skrocie ekonomia w ktorej wytwarza sie palety drewniane bedzie placila mnie od ekonomii w ktorej robi sie mercedesy, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.wro.vectranet.pl 05.09.06, 21:13 Już widze jak pustoszeją szkoły. Bo po co się uczyć skoro 1700 i tak wpdanie? Starać się?? A po co jak nie tu to gdzie indziej te 1700 dostanę.Odpowiedzialna praca? Po jaką cholerę skoro za byle co dostanę 1700. Praca minimalna w takiej wysokości nie zadziała. Jak chcesz więcej to musisz umiec coś czego inni nie potrafią, dać z siebie coś WIĘCEJ niż inni. Ja żyłem na studiach za 900 pln na miesiąc i świetnie się bawiłem i nie żałowałem sobie uciech. Ale się wkurzyłem. Banda nieudaczników. Dajcie mi, zróbcie mi, załatwcie za mnie - jak warzywka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssss Dodac do tego ż enie każdy ma pracę, wielu wyjeżdz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 21:01 a bo tu nie ma dla nich miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remik Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.09.06, 21:09 wielu tutaj twierdzi jakby to załamała się gospodarka gdyby podniesiono płace. no to troche historii ile razy wymuszono strajkami podwyżke płac w Niemczech,Włoszech, Francji,Korei pd,Hiszpanii itd ? tysiące przepraszam może nie słyszałem ale czy któryś z tych krajów jest bankrutem? Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Strajkowanie 05.09.06, 21:34 Gość portalu: Remik napisał(a): > wielu tutaj twierdzi jakby to załamała się gospodarka gdyby podniesiono płace. > no to troche historii ile razy wymuszono strajkami podwyżke płac w > Niemczech,Włoszech, Francji,Korei pd,Hiszpanii itd ? tysiące > przepraszam może nie słyszałem ale czy któryś z tych krajów jest bankrutem? Strajk moze byc metoda wyrwania kasy gdy ludzie widza ze pracodawca ma kase a nie chce sie podzielic. Ale pracodawca moze tez ludzi wywalic albo zbankrutowac. W warunkach polskich strajki mialyby male szanse bo rynek pracy ma nadmiar pracobiorcow a wiekszosc pracodawcow jest biedna. Najlepsza metoda wzrostu plac jest zrownowazony rynek pracy. Pracodawcy musza sie wtedy starac zeby przyciagnac ludzi a pracownicy moga wybierac. W Polsce wskutek wyjazdow i wzrostu ilosci miejsc praco cos takiego juz sie zaczyna w niektorych zawodach. I to jest bardzo zdrowe. Co do Niemiec, Wloch i Francji to ekonomie tych krajow nieco podupadly tak ze strajkuje prawie wylacznie sektor publiczny. A sektor publiczny jedzie na dlugach ktore zaciaga panstwo. Cos podobnego jak w Polsce w gruncie rzeczy. Nie wiadomo jeszcze jak to wszystko sie skonczy. Odpowiedz Link Zgłoś
1realista Re: Strajkowanie 06.09.06, 03:55 > W warunkach polskich strajki mialyby male szanse bo rynek pracy > ma nadmiar pracobiorcow Ale to wlasnie te stajki spowodowały upadek poprzedniego systemu. Coś mam wrazenie ze gdyby doszolo do powszechnego strajku to warunki drastycznie uległy by zmianie. Tyle ze ludziom nie chce się angazowac w taki zryw narodowy. > a wiekszosc pracodawcow jest biedna. Cie choroba. Nie znam biednych pracodawców poza jednoosobowymi firmami ( lub małymi rodzinnymi) które zostaly oszukane - okradzione przez inne firmy/ osoby. Zrealizowały zadanie a nie otrzymały zaplaty. > Najlepsza metoda wzrostu plac jest zrownowazony rynek pracy. Pracodawcy musza > sie wtedy starac zeby przyciagnac ludzi a pracownicy moga wybierac. To nic nie da jesli nie bedzie mechanizmów powstawania nowych firm i egzekucji obowiązujacego prawa. A to sa PODSTAWY "wolnego rynku" o ktorych zdaje sie zapominasz koncentrujac się na teorii rownowagi. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Rekordowy absurd 06.09.06, 08:03 1realista napisał: > Ale to wlasnie te stajki spowodowały upadek poprzedniego systemu. Coś mam wraze > nie ze gdyby doszolo do powszechnego strajku to warunki drastycznie uległy by z > mianie. Tyle ze ludziom nie chce się angazowac w taki zryw narodowy. Haha, strajk i nagle wszyscy beda mieli pelno kasy bo dochod narodowy wzrosnie kilka razy. Zobacz ile wynosi PKB w Polsce, eksport, stopien zatrudnienia. ile ludzi mieszka na wsi i wtedy bedzie jasne ze obecne place w Polsce odpowiadaja produktywnosci ekonomii. A nawet sa za wysokie bo kraj zyje na kredyt ktory zaciagaja politycy. Ta wypowiedzia pobiles rekord absurdu na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urz. Re: Rekordowy absurd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 08:16 A mieszkać na wsi to źle? Obecnie w moim powiecie rolnicy są pewnie najbogatszą grupą społeczną (mleko:) Chyba mało ludzi sobie zdaje sprawę jak ostatnio na wsi się polepszyło (oczywiście nie we wszystkich rejonach). A i tak im się dopłaca do KRUS (90% fajnie nie). Oto jeden z kwiatków (a nie płaca minimalna). Płaca minimalna przy korzystnych warunkach prowadzenia działalności gospodarczej itd nie jest szkodliwa a wręcz przeciwnie. Chcę zauważyć, że jest corac więcej emerytów (w następnym roku kończy sie możliwość przechodzenia na wcześniejsze emerytury a to oznacza olbrzymi wzrost emerytów) i nie ma komu na nich pracować. Już trzeba myśleć nad rozwiązaniami, które przyciągną do nas cudzoziemców do pracy (smutne ale prawdziwe). Jednym z takich elementów jest zwiększanie płacy minimalnej. Chcę zauważyć, że mówimy cały czas o stopniowym zwiększaniu (innego nie da się wprowadzić), który można połączyć z procesem wprowadzania ułatwieniami itd. dla pracodawców pod innymi względami. Powiem szczerze już nie chce mi się czytać tego wątku, bo więcej tu bzdur niż konkretów (i to zarówno z jednej jak i drugiej strony). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1realista Re: Rekordowy absurd 06.09.06, 08:49 Ale które płace odpowiadają? Pracowników czy szefów? Bo to dziwne że szefowie mają porownywalne płace z zachodnimi a tych "producentów mercedesow" jak na lekarstwo że o przyzwoitym wyposażeniu nie wspomnę. O ludzkich warunkach pracy nie wspomnę. Skoro eksport leży to dlaczego firmy jeszcze funkcjonują? Bo na moje oko jedynie dzieki zbyt niskim płacom pracowniczym które pozwalają utopić niegospodarnośc i niekompetentne zarządzanie w firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pofur Pensja minimalna? Minimum... IP: *.softlab.gda.pl 05.09.06, 21:11 Pensja minimalna jest wytworem socjalistycznym. Owszem, powinna być, ale na niskim poziomie, a regułą powinno być tworzenie systemów motywacyjnych, dostosowanych do każdego stanowiska. Jeśli masz stałą pensję, nie masz takiego zapału do pracy jak w momencie, gdy jej część mogą Ci zabrać... Odpowiedz Link Zgłoś
samentu He he to pomyśl jaki miałbyś zapał do pracy 05.09.06, 21:18 jakby pracodawca nie tylko płace mógł ci odebrać ale np życie:P tylko jak się nazywa taki ustrój społeczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pofur Mam zapał do pracy. IP: *.softlab.gda.pl 06.09.06, 18:28 Bo to właśnie pensja minimalna wymusza takie bzdury jak 7/8 etatu w marketach, a praca po 10-12 godzin. Od zawsze pracuję na prowizji albo od wykonanej pracy. I nie narzekam na brak pieniędzy. I mam czas dla rodziny, a poza tym jako specjalista mogę sobie wybierać pracodawców. I stawiać wymagania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolek 45 Re: Pensja minimalna? Minimum... IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.09.06, 21:22 system motywacyjny- ok. pasuje tylko prosze o szczegóły a nie o hasła gó..no mnie obchodzi jak to sie bedzie nazywać ,chcę pracowac( i to nie tylko 8 godz) ale nie za 700 zł -mam 45 lat czekam na szczegóły aha -nie mam czasu jak za 2-3 mies nie zaczne zarabiać min. 1100 zł to musze jechac do Anglii a zdrówko nie zabardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pofur Re: Pensja minimalna? Minimum... IP: *.softlab.gda.pl 06.09.06, 18:30 Systemu motywacyjnego nie da się stworzyć jednego dla wszystkich. Powiedz co robisz, a ja Ci powiem, jak Cię zmotywować do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
norbert3791 Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 05.09.06, 21:17 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bewu Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.e-wro.net.pl 05.09.06, 21:22 Pensja minimalna powinna wynosić 1/10 maksymalnie zarabiającego w spóce skarbu państawa albo na innym najwyższym urzędzie np prezydenta, a raczej odwrotnie - konstytucyjnie powinno być ustanowiona zasada że najwyższa pensja na urzędzie państwowym lub w spólce skarbu państwa powinna wynosić 10xminimalna płaca ze wszystkimi dodatkami, premiami i nagrodami.!!!!!!!!!!!! To by nasi animatorzy władzy wiedzieliby ile wynosi minimum bo teraz niewielu wie, no i by pilnowali żeby za dużo nie zarabiali biedacy ale to by skutkowało by również dla nich. Dość płac wysokokominowych i milionowych odpraw za 3 dni "pracy". Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Rowno wszystkim 05.09.06, 21:25 Gość portalu: bewu napisał(a): > by również dla nich. Dość płac wysokokominowych i milionowych odpraw za 3 > dni "pracy". A najlepiej wszystkim po rowno bo kazdy ma taki sam brzuch, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Rowno wszystkim IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.09.06, 21:34 qvintesencja-widzę że podnieca Cię liberalizm a wszystkich którzy myslą inaczej wysłałbys do Fidela ale wyluzuj synku bo albo udajesz głupiego albo jestes tak nawiedzony że przestałes mysleć i nie zauwazyłeś że w kazdym europejskim kraju państwo wcina sie w gospodarkę np. dotuje rolnictwo i to w niewyobrażalnym stpniu.Wiekszość ludzi na tym forum mówi tylko o nieznacznym podniesieniu płacy minimalnej żeby najbiedniejsi którzy jednak chcą pracować mogli żyć trochę lepiej niz swinie w korycie ale Ty i tak swoje wiem wiem. NIE ODPISUJ-bo nie chce mi sie z Toba gadać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0 zł brutto 0 zł brutto - pensja minimalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 21:23 Inaczej bezrobotnych będzie jeszcze więcej. Ile firm stać na zatrudnie niewykwalifikowanego pracownika za 1700 zł brutto? Puknij się w głowę z tymi wyliczeniami, chyba że jesteś fanem szarej strefy i pracy bez ubezpieczenia. Wtedy to nawet i 5000 zł można zrobić pensję minimalną i 90% ludzi będzie pracować na lewo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sekator Re: 0 zł brutto - pensja minimalna IP: *.west.biz.rr.com 05.09.06, 21:44 ale ty pie..sz glupoty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The.Libertarian Re: 0 zł brutto - pensja minimalna IP: *.nwrk.east.verizon.net 05.09.06, 21:50 Moze wymienisz dokladnie o jakie glupoty ci chodzi, bo twoj przedmowca ma 100% racji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro Re: 0 zł brutto - pensja minimalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 22:30 Odpowiedz typowego pisiora - cos na miare "fahofca" Zawiszy, ktory o ekonomii wie tyle samo co ty, czyli g*. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: trzeba znieść pensję minimalną !!! IP: 82.139.30.* 05.09.06, 21:27 zaklęty krąg kolego - jak nagle zniesiesz zus? Kto zapłaci za niereformowalne babcie za lekarza jak rozsypiesz ten tragiczny (ale istniejacy) system zdrowotny? Problem w tym, ze nie wiadomo jak przerwac ten krag zaklety, zeby nie zabic ludzi. Niestety, mielismy inny system przed 89 i trzeba to brac pod uwage a nie zachowywac sie jakby nie bylo tych 50 lat, ktore odcisnely na spoleczenstiwe ogromne pietno - popatrz na byle NRD - tam tez ludzie nie potrafia sie otrzasnac - to ich wina? Ze sa za malo zaradni? A tych z RFN pochwalisz, ze sa tak zaradni? TO wszystko jest bardzo skomplikowany organizm, pelny zaleznosci, malych cegielek, gdzie wszystko wplywa na wszystko - wierze swiecie, ze gospodarka rynkowa potrafi sie sama uregulowac, niestety bardzo wolno i my tego nie dozyjemy :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mis Oto jak przerwać zaklęty krąg IP: *.aster.pl 05.09.06, 22:15 Rozumiem, że twoja teza brzmi, ze tego sie zrobić nie da? Moim zdaniem - da się. Nie od razu, małymi kroczkami - ale zdecydowanie jest to możliwe. Ot, taki przykład... 3mld wyczarowane przez Kaczorów w budżecie. Zamiast oddawać troglodytom z LPRu i Samoobrony, można by za te pieniądze choć odrobinę obniżyć ZUS. I już byłoby pół kroku bliżej... Odpowiedz Link Zgłoś
maqoofka Re: trzeba znieść pensję minimalną !!! 06.09.06, 11:33 Niereformowalne babcie też płaciły ZUS! Tylko państwo to przejadło. Zresztą ZUS, to największy złodziej, jakiego można sobie wyobrazić! Gdybym równowartość swojej składki emerytalnej odkładała co miesiąc na konto, to miałabym na starość całkiem ładny kapitalik... A oni jeszcze ściągają od każdego kontraktu składkę na ubezpieczenie zdrowotne. Jakby to dawało nam dwa łóżka w szpitalu lub leki refundowało dwukrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
dobrotka06 Re: trzeba znieść pensję minimalną !!! 06.09.06, 13:11 Brak zmian w tym systemiie szybciej zabije ludzi, niż jego zmiany (dot. wpisu "eh"). Z ZUSem, wbrew pozorom, też można zrobić porządek tylko trzeba chcieć się za to zabrać. A po co, skoro łatwiej upchnąć znajomków na intratnych tam stanowiskach, na których robi się dziecięcy bałagan i bierze się za to kuuuupę cudzej forsy... Odpowiedz Link Zgłoś
bow123 JEST PRACA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.09.06, 16:30 Nasz Klient, prężna firma logistyczna działająca w obszarze transportu kolejowego, z sukcesem rozwijająca swoją działalność poszukuje kandydatów na stanowisko: Maszynista elektrycznych / spalinowych pojazdów trakcyjnych Pomocnik Maszynisty elektrycznych / spalinowych pojazdów trakcyjnych Wymagania: Doświadczenie na danym stanowisku poparte zdanym egzaminem kwalifikacyjnym potwierdzonym świadectwem egzaminu ścisłego. Stan zdrowia pozwalający na wykonywanie zawodu. Osoby zatrudnione na powyższych stanowiskach odpowiedzialne będą za obsługę pociągów terenie całego kraju. Nasz Klient gwarantuje zatrudnienie na umowę o prace, na pełen etat ( możliwe również zatrudnienie w ramach niepełnego etatu), dobre warunki płacowe i socjalne. Osoby zainteresowane proszone są o przesłanie swojego CV na adres: rwb@aptgroup.pl lub o pilny kontakt telefoniczny pod nr. kom 608 285 060 00-609 Warszawa Ul. Al. Armii Ludowej 26 Budynek FOCUS Opowiedz o tej ofercie znajomym !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sekator pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.west.biz.rr.com 05.09.06, 21:41 Wynagrodzenie zawsze powinno byc zgodne z kwalifikacjami, entuzjazmem do pracy i produktywnoscia. Pensja pracownika rzadowego czy polityka nie powinna nigdy byc wyzsza niz 3 razy najnizsza prawnie dozwolona pensja rynkowa. Lekarze i prawnicy powinni o 50% mniej zarabiac niz minimalna dopuszczalna pensja, bo oni i tak nic nie potrafia aby uczciwie zarobic tak jak klasa pracujaca, a tylko okradaja wszystkich. Lekarze i adwokaci doskonale wiedza jak okradac i oszukiwac swoich pacjetow i klientow, bez pracy nie ma kolaczy. Caly sektor panstwowy powinien zostac sprywatyzowany. Minimalna pensja w Polsce w sektorze produkcyjnym biorac pod uwage koszty zycia (stope zyciowa) powinna byc nie mniej niz 25,00 zl (placa recepcjonistki!) za godzine. To wynosi okolo 4,350 zl miesiecznie. W zdrowej ekonomi placa "wyrobiona" po przez pracownika to nie mniej niz 30% zarobku dla pracodawcy. Aby zarobic 4.350.00 zl pracownik powinien wypracowac dla pracodawcy 14.500,00 zl. Wszystkie swiadczenia socjalne i podatki socjalne placone przez pracodawce nie powinny przekraczac 30% zarobku pracownika. Ludzie powinni sie cenic i odmawiac pracy ponizej tej stawki, a jezeli chca zarabiac wiecej to otwierac wlasne bisnesy! Rynek pracy powinien regulowac koszta zatrudnienia, a ludzie ktorych nie stac na zatrudnienie pracownikow powinni sami robic ta robote, zamiast wykorzystywac innych. To sie nazywa ekonomia wolnego przedsiewziecia (free enterprise). Pracownik z kwalifikacjami ktory sie ceni nie powinien sie zgadzac na place ponizej jego osobistego minimum, i wowczas to podniesie wszystkie place w sektorze prywatnym. Prawo powinno nie dopuscic do podwojnego opodatkowania, i albo istnieje VAT albo podatek od wynagrodzenia, i o tego powinni domagac sie wszyscy w kraju. Tak ze Polska to kraj paradoksow w ktorym polacy sa oszukiwani po przez wlasny rzad. Autentyczny artykuł w jednej z francuskich gazet... Polska. Oto znajdujemy się w świecie absurdu. Kraj, w którym co piaty mieszkaniec stracił życie w czasie drugiej wojny światowej, którego 1/5 narodu żyje poza granicami kraju i w którym co 3 mieszkaniec ma 20lat. Kraj brutalnie oderwany od wiekowych tradycji, który odbudował swoja stolice według obrazów Canaletta, a stare miasto odtworzyli jako nowe. Kraj, który ma dwa razy więcej studentów niż Francja, a inżynier zarabia tu mniej niż przeciętny robotnik. Kraj, gdzie człowiek wydaje dwa razy więcej niż zarabia, gdzie przeciętna pensja nie przekracza ceny(!)trzech par dobrych butów, gdzie jednocześnie nie ma biedy a obcy kapitał się pcha drzwiami i oknami. Kraj, w którym koncesjami rządzą monopoliści. Kraj, ze stolica, w której centrum stoją nowoczesne biurowce, oferujące pomieszczenia po 10-35 USD za metr kwadratowy. Kraj, w którym cena samochodu równa się trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znaleźć miejsce na parkingu. Państwo, w którym można sobie kupić chodniki, postawić parkometry i płacić państwu tylko 10% podatku od zysku. Kraj, w którym rządzą byli socjaliści, w którym święta kościelne są dniami wolnym od pracy (!), gdzie otrzymanie paszportu do niedawna stanowiło problem, a mimo tego ponad 3,5 mln obywateli rocznie wyjeżdża na wczasy za granice. Jedyny kraj byłego bloku socjalistycznego, w którym obywatelowi wolno posiadać dolary, choć nie wolno mu ich kupić anisprzedać poza bankami i kantorami. Cudzoziemiec musi zrezygnować tu jakiejkolwiek logiki, jeśli nie chce stracić gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w którym z kelnerem można porozmawiać po angielsku, z kucharzem po francusku, ekspedientem po niemiecku a ministrem lub jakimkolwiek urzędnikiem państwowym tylko za pośrednictwem tłumacza. Polacy..! Jak wy to robicie..? Odpowiedz Link Zgłoś
ohnedich Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce 05.09.06, 22:09 To także kraj gdzie panna w kasie jest po historii sztuki, inna z macdonalda konczy resocjalizację,a mój kolega-mgr Stosunków Międzynarodowych,absolwent UWr.,który biegle zna m.in.ukraiński,rosyjski,sam! zjeździł dawne sowieckie republiki, w "postudenckiej rzeczywistosci" odnalazł się na kasie pewnej stacji benzynowej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.debica140.tnp.pl 05.09.06, 21:58 Pensja minimalna, biorąc pod uwagę poziom dzisiejszych cen i opłat za media powinna wynosić 2000 zł netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyplebs Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.washdc.fios.verizon.net 05.09.06, 22:23 Co tam 2000 zł??? Lepiej 20 000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.wro.vectranet.pl 05.09.06, 22:31 Wszystkim którzy chcieli by aby przedsiębiorcy płacili pracownikom wiecej radzę aby zrobili mały eksperyment. Proponuję aby oddac na jakiś dobry cel TYLKO 10% swoich dochodów. Np na głodne dzieci które nie mają NIC. Jak oddacie ze swojego 1000 - 100zł to wam się krzywda nie stanie a dla tych dzieci to będzie naprawde godne życie i ogromny skok (może zrezygnujecie z internetu-bez tego można żyć). Róbcie tak przez kilka miesięcy. A jak nie ( bo wierze ze nikt z was tak zrobi) to przestancie pieprzyć że przedsiębiorcy powinni płacić swoim pracowenikom o wiele więcej. Jesteścię tylko internetowymi trolami którzy mówią jak powinno być a sami nic nie zrobią. Nazywa się to OBŁUDĄ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1realista Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 06.09.06, 04:03 Obłudą jest ta propozycja. Ciekawe czy byłbys zdolny do oddania przez kilka miesiecy na głodne dzieci całej nadwyżki powyżej 900 zł. Tyle sobie możesz zostawić bo przecież mozna za to przeżyć. No i oczywiscie wchodzi w rachubę poruszanie sie jedynie srodkami komunikacji publicznej. No i musisz pozbyc sie wszystkich oszczedności, zamienic mieszkanie na takie poniżej 50m2 oraz oddać potrzebujacym 70% garderoby. Jesli tego dokonasz to obiecuje nie krytykowac pracodawcow obecnych na forum. I będe oddawał na biedne dzieci te 100 zł. Podejmiesz wyzwanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.wro.vectranet.pl 06.09.06, 07:43 1realista napisał: > Obłudą jest ta propozycja. > Ciekawe czy byłbys zdolny do oddania przez kilka miesiecy na głodne dzieci całe > j nadwyżki powyżej 900 zł. Tyle sobie możesz zostawić bo przecież mozna za to p > rzeżyć. No i oczywiscie wchodzi w rachubę poruszanie sie jedynie srodkami komun > ikacji publicznej. No i musisz pozbyc sie wszystkich oszczedności, zamienic mie > szkanie na takie poniżej 50m2 oraz oddać potrzebujacym 70% garderoby. > > Jesli tego dokonasz to obiecuje nie krytykowac pracodawcow obecnych na forum. I > będe oddawał na biedne dzieci te 100 zł. Podejmiesz wyzwanie? > NO NIE MA JAK DYSKRYMINACJA. PRACODAWCE MOZNA KRYTYKOWAC I ROZDAWAC ICH KASE ALE GDY TO ZAPROPONUJEMY PRACOWNIKOM W STOSUNKU DO NP. GLODNYCH DZIECI TO JUZ NIE ZA BARDZO MOZNA. ABY TAKIEJ PROPOZYCJI DOKONAC POWINIEEM WIEC SAM ROZDAWAC SWOJA KASE DZIECIOM I DOPIERO SIE ODZYWAC. ZAPOMINASZ ZE JA JESTEM PRZECIWNY PLACY MINIMALNEJ I ROZDAWANIU SWOJEJ KASY. PROPONOWALEM TO TYLKO TYM KTORZY ROZDAJA NIE SWOJE PIENIADZE!! (CZYLI PRACODAWCOW) Odpowiedz Link Zgłoś
1realista Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 06.09.06, 08:57 Te "nieswoje pieniądze" nie sa to pieniadze pracodawców a pieniądze firmy.Niestety słabe funkcjonowanie państwa powoduje że istnieje niewlasciwy podział srodków w firmach ( mowie o niewypłacaniu pensji, bezpłatnych nadgodzinach czy urlopach, złych warunkach pracy) i dodatkowo brak konkurencji w postaci nowych firm. Gdyby było wieksze egzekwowanie praw i mechanizmy pozwalające na łatwe tworzenie nowych firm pensje byłyby wieksze bo przy zbyt niskich pracownicy by otwierali własne firmy.Po prostu obecnie nie istnieją skuteczne środki wymuszające cywilizowane warunki pracy i cywilizowaną konkurencje zgodną z jednakowymi zasadami dla wszystkich. A to co jest wmawia się że to normalny rynek choć w rzeczywistosci to patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeden z wielu Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 22:27 wahałem sie czy w ogóle pisać tego posta, bo mi wstyd, zwyczajnie- tak jestem policjantem, jescze kawaler, ale ma na utrzymaniu mieszakanie w spadku (bez centralnego ogrzewania, i ciepłej wody, zatem zimą drewno i węgiel trzeba nosić) zarazbiam na czysto 1.527,94 zł. -zapłaciłem za mieszaknie 220 zł czynszu+ 160 zł opłat remontowych wliczonych do stałej opłaty=380 zł -zatankowałem samochód za 170 zł - 40 l (pół zbiornika Un95) musi starczyć na miesiac -opłaciłem rate za nowe okna, (plastiki bo zimą pi**ło) 190 zł -zapłaciłem za telefon 100 zł. kosmetyki (żel do golenia, szampon, nożyki mach 3,płyn do naczyć, proszki, ogólnie chemia etc..)80-100 zł -drobne prace remontowe w tym miesiacu 320 zł+ok 150 zł materiały -ok60-90 zł gaz bo służy też do podgrzewania wody zostaje mi 150 na ...na życie.. chwała rodzicom którzy pozwalają mi pasożytować w kwestii jedzeinia . tak wyszło mimo studiów za młodu, wyzszego wykształcenia, komunikatywnehgo angielskiego, itp.. hańbą dla mnie jest konieczność wyjazdu za granice za chlebem, a dlaczegóż to??!! tu mam rodzine, dom, dziewczyne, uczyłem sie uczciwie i pracuje uczciwie, dlaczego nie moge zarabiać godnie tu w polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.wro.vectranet.pl 05.09.06, 22:41 Gość portalu: jeden z wielu napisał(a): > wahałem sie czy w ogóle pisać tego posta, bo mi wstyd, zwyczajnie- tak jestem > policjantem, jescze kawaler, ale ma na utrzymaniu mieszakanie w spadku (bez > centralnego ogrzewania, i ciepłej wody, zatem zimą drewno i węgiel trzeba nosić > ) TO ODDAJ. NORMALNIE BIEDACZYSKO MIESZKANIE MUSI UTRZYMAĆ. PECH PO PROSTU - TAKI SPADEK SIę TRAFIł > zarazbiam na czysto 1.527,94 zł. > -zapłaciłem za mieszaknie > 220 zł czynszu+ 160 zł opłat remontowych wliczonych do stałej opłaty=380 zł > -zatankowałem samochód za 170 zł - 40 l (pół zbiornika Un95) musi starczyć na > miesiac NO SZOK TO JAKIES MARNE 500 KM. STARY JAK TY ZYJESZ?? NIE ROB Z SIEBIE DZIADA I KUP MIESIECZNY. > -opłaciłem rate za nowe okna, (plastiki bo zimą pi**ło) 190 zł DLA ODMIANY TO RACJONALNA INWESTYCJA > -zapłaciłem za telefon 100 zł. MAM NA CZYSTO 2200 I WYDAJE NA TELEFON 45-50 ZL NA MIESIAC, NO ALE WIADOMO BAJERA PRZEZ KOMORE BYC MUSI.... > kosmetyki (żel do golenia, szampon, nożyki mach 3,płyn do naczyć, proszki, > ogólnie chemia etc..)80-100 zł "NOZYKI MACH 3" - NO TO JUZ DRAMAT I SKANDAL, SKORA CIE OD NICH NIE BOLI?? KUP MOZE 10 RAZY TANSZE JEDNORAZOWKI A NIE JAKIES EKSKLUZYWNY SHIT OD GILETTE > -drobne prace remontowe w tym miesiacu 320 zł+ok 150 zł materiały DROBNICA 470 ZL NA REMONT TO PANIE NIC, KONTAKTU SIE ZA TO NIE WYMIENI > -ok60-90 zł gaz bo służy też do podgrzewania wody > zostaje mi 150 na ...na życie.. chwała rodzicom którzy pozwalają mi pasożytować > w kwestii jedzeinia . > > tak wyszło mimo studiów za młodu, wyzszego wykształcenia, komunikatywnehgo > angielskiego, itp.. hańbą dla mnie jest konieczność wyjazdu za granice za > chlebem, a dlaczegóż to??!! tu mam rodzine, dom, dziewczyne, uczyłem sie > uczciwie i pracuje uczciwie, dlaczego nie moge zarabiać godnie tu w polsce? Jesteś MISZCZEM gościu normalnie. KROL PARKIETU I OKOLYCY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro socjalizm w IV RP jak Lenin - wiecznie zywy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 22:28 50 lat komuny odcisnelo pietno nie tylko na starszych pokoleniach, ale takze calkiem mlodych. I to jest tragedia, ze ludzie mysla po komuszemu, np. jak z ta placa minimalna. Wlasnie przez te wszystkie kretynskie urzedasowe regulacje jest taka bida w Polsce. Debile z rzadu moga wszystko zatwierdzic, nawet place minimalna na poziomie 10tys PLN albo dodrukowac kasy i wszystkich uczynic milionerami. Oni tez mysla jak wiekszosc spoleczenstwa, ze mozna zrobic cos z niczego - zadekretowac, uchwalic ustawe czy rozwiazac problem w inny rownie kretynski sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urz. Re: socjalizm w IV RP jak Lenin - wiecznie zywy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 22:37 A mnie wkurzają takie posty. Tzn, ze w całej Europe ludzie myślą po komuszemu. I w Stanach też? (tak też jest ustalona pensja minimalna). Jeżeli tak to proszę uzasadnić. Bo idea pensji minimalnej wywodzi się z czegoś innego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AC/DC Może i korzystne byłoby zniesienie płacy min. IP: *.zab.nat.hnet.pl 05.09.06, 22:48 Może i korzystne byłoby zniesienie płacy minimalnej - nie byłoby pkt odniesienia i do sfery płac mocniej by zapukał rynek. Pod jednym warunkiem: płace zarządów i rad nadzorczych spółek skarbu państwa zostałyby sprowadzone na ziemię! To jest jakiś kompletny idiotyzm, że w przykładowej spółce skarbu państwa większość zarabia w okolicach 1200 do 1700 brutto, a kilku osobowy zarząd po 15000,- (plus ekstra służbowe luksusowe autka i inne duperele umilające życie naturalnie z naszych podatków). I niech mi tu nikt nie wciska że mamy do czynienia z wybitnymi specjalistami, bo sam kilku takich "wybitnych" specjalistów znam - rękami i nogami się trzymają, żeby ich tylko nie oderwać od koryta! A jeśli już to istnieje tzw. karuzela stanowisk w w.w. spółkach itd., itp. A ile sobie zapłaci prywaciarz to już jego problem. Przy normalnym rynku pracy jak ludziom odpowiednio nie zapłaci czasem odejmując trochę od swojego zysku, to mu kadry odejdą, więc zanim to zrobi to sobie kilka razy przekalkuluje czy nie warto czasem podnieść płac. Ale kraj z 15% bezrobociem to normalnego rynku pracy nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mietek Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 22:37 Nasi oligarchowie z Lewiatana powiedzieli niedawno, że będą wiedzieli kiedy należy zwiększyć minimalne zarobki.A Solidarność kiedyś, w latach osiemdziesiątych pilnowała rządu, by pomimo inflacji płaca minimalna miała określony próg,poza tym urządzała "marsze głodowe" a dzisiaj o tym zapomniała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cha cha cha. Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 22:45 Co to jest płaca minimalna ??? Ochrona jednych przed drugimi. Zasada jest tylko jedna. Jesteś tyle wart ile ktoś chce ci zapłacić. I ani grosza więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AC/DC Niezupełnie... IP: *.zab.nat.hnet.pl 05.09.06, 22:53 > Zasada jest tylko jedna. Jesteś tyle wart ile ktoś chce ci zapłacić. I ani > grosza więcej. Ale tylko wtedy, kiedy mamy do czynienia z równowagą na rynku pracy, a nie z dyskryminacją pracowników! Praca jest towarem i musi być uczciwie wyceniona! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Niezupełnie... IP: *.wro.vectranet.pl 05.09.06, 23:06 Gość portalu: AC/DC napisał(a): > > Zasada jest tylko jedna. Jesteś tyle wart ile ktoś chce ci zapłacić. I an > i > > grosza więcej. > > Ale tylko wtedy, kiedy mamy do czynienia z równowagą na rynku pracy, a nie z > dyskryminacją pracowników! Praca jest towarem i musi być uczciwie wyceniona! MIANUJE CIE WIELKIM WYCENIACZEM I OBRONCA DYSKRYMINOWANYCH ! WYCENIAJ PRACE I PODPOWIEM OD RAZU ZE MOZNA BY WYCENIC KILKA INNCYCH RZECZY. NP TAKI FRYZJER MESKI KASUJE MARNE 20 ZL ZA STRZYZENIE. JAK ON MA ZYC SKORO TERAZ MLODZI NA LYSO OBCINAJA SIE SAMI (CZYLI JEST DYSKRYMINOWANY BO NIE MA ROWNOWAGI NA RYNKU FRYZJERSKIM). PROPONUJE UCZCIWIE WYCENIC STRZYZENIE NA 50 ZL. - NAPRAWA BUTOW - 200 ZL, - NAPRAWA RADIA - 300 ZL (BO TO PRAD CZYLI NIEBEZPIECZNE) - MYJNIA RECZNA - 75 ZL (JAK KOGOS STAC NA AUTO TO I ZA MYCIE ZAPLACI UCZCIWIE) DZIEKI TEMU WIELU LUDZI BEDZIE MIALO UCZCIWE DOCHODY. ZROBIMY TO SAMI BEZ INGERENCJI POLITYKOW. WYSTARCZY UCZCIWIE PLACIC A FRYZJER, SZEWC, MYJACY, SJLEPIKARZ, TAKSOWKARZ I WIELU INNYCH ZACZNA ZYC GODNIE JUZ TERAZ. WYSTARCZY TYLKO UCZCIWIE IM ZAPLACIC!! na co czekasz obywatelu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The.Libertarian Tak zaczyna sie komuna IP: *.cable.mindspring.com 06.09.06, 01:33 >Praca jest towarem i musi być uczciwie wyceniona! Zgadza sie. Wbij sobie zasade popytu i podazu do swojej czerwonej lepetyny. Jezeli masz 100 chetnych na jedno miejsce, to zaplacisz pracownikowi mniej, niz gdyby na 100 miejsc byl jeden chetny... . Rzygac mi sie chce, czytajac posty takie jak twoj. Uzmyslawiam sobie teraz dlaczego tak latwo jest wpasc w pulapke komunizmu. Zaczyna sie wszystko od "jestesmy wszyscy rowni", "kazdemu nalezy sie tyle samo", a konczy na Katyniu, i polach Pol Pota. "Uzyteczni idioci" wiecznie zywi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pis nam da dupatoflakopi..nicość IP: *.crowley.pl 05.09.06, 22:51 Zostań Pis Dą czyli PiSda wszystkim. Szybki, łatwy dochód. Ciemny lud będzie bulił twoją pensję. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezniczka29 Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 05.09.06, 23:00 Czytam te Wasze wpisy ze współczuciem (dla tych którzy zarabiają >1200 netto)i ze zdumieniem i wściekłością wpisy niejakiej "gvintesencji" i liberała. Ja też konczyłam ekonomię i to już po roku 89. Na zakończenie wykładów z makroekonmii nasz profesor powiedział, że gdyby ekonomia była prosta jak drut i pozbawiona wszelkich niuansów to większość ludzi na świecie pławiłaby się w luksusie. Droga "gvintesencjo" sprawiasz smutne wrażenie studiującego yapiszonka, pozostającego na utrzymaniu dzianych staruszków. Polecam Ci test: pożyj pół roku za 650 i wtedy pogadamy. I pamietaj - przegięcia są złe w tą czy inną stronę. Ekomia ma służyć społeczeństwu, a nie społeczeństwo ekonomii. PS. Zarabiam 3 tys. netto. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezniczka29 Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 05.09.06, 23:04 oczywiście "<1200". Sorki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.09.06, 23:07 popieram !!!! własnie to chciałem powiedzieć choc może robiłem tego tak ładnie jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezniczka29 Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 05.09.06, 23:46 Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peppe Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 23:14 Niedlugo mam 20 urodziny. Zaczynam studia, pracuje w miedzynarodowej korporacji. Owszem mialem troche szczescia, ale mowie to szczerze, jesli naprawde sie przylozy do szukania pracy to sie znajdzie. Zaczynalem od 5zl/h, teraz mam ponad dwukrotnie wiecej. Pomimo mlodego wieku przepracowalem juz sporo (w sumie ok. 1 rok). Niedlugo dostane awans, na razie mam ok 1700 na reke. Jestem przeciw tak wyskim pensjom minimalnym. Zwieksza to koszty zatrudnienia pracownika co zarazem zmniejsza popyta na prace. To powoduje wieksze bezrobocie. Zamiast narzekac na panstwo - nalezy wziasc sprawy w swoje rece. Jak nie w Polsce to za granica. Powiem tylko, ze to wszystko dzieki samodzielnosci, ktora nauczylo mnie zycie (czyli po czesci rodzice). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.09.06, 23:19 fajnie młody człowieku ale nie kazdy ma 20 lat i chce albo może pojechac za granice do pracy a w niektórych rejonach kraju bardzo cięzko o prace ponad 800 zł netto żebyś sie nie wiem jak starał aha i jeszce jedno - wiem że to straszne ale nie kazdy ma ukonczone studia zna 3 jezyki i ma wieeeeeeeelkie ambicje Odpowiedz Link Zgłoś
1realista Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 06.09.06, 04:09 Swietnie że jestes przeciw tak wysokiemu minimum. Zapomiasz że nie ma obowiązku zatrudniania i jesli pracownik nie wypracuje tej pensji nie trzeba go zatrudnić. Dzieki temu zlikwiduje sie nieefektywne stanowiska. Wiec kosztow zatrudnienia nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyplebs Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.gnv.bellsouth.net 06.09.06, 09:55 1realista napisał: > Swietnie że jestes przeciw tak wysokiemu minimum. Zapomiasz że nie ma obowiązku > zatrudniania i jesli pracownik nie wypracuje tej pensji nie trzeba go zatrudni > ć. Dzieki temu zlikwiduje sie nieefektywne stanowiska. A więc uważasz, że bezrobocie jest za niskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.wro.vectranet.pl 05.09.06, 23:15 > Czytam te Wasze wpisy ze współczuciem (dla tych którzy zarabiają >1200 nett > o)i ze zdumieniem i wściekłością wpisy niejakiej "gvintesencji" i liberała. Ja > też konczyłam ekonomię i to już po roku 89. Na zakończenie wykładów z makroekon > mii nasz profesor powiedział, że gdyby ekonomia była prosta jak drut i pozbawio > na wszelkich niuansów to większość ludzi na świecie pławiłaby się w luksusie. D > roga "gvintesencjo" sprawiasz smutne wrażenie studiującego yapiszonka, pozostaj > ącego na utrzymaniu dzianych staruszków. Polecam Ci test: pożyj pół roku za 650 > i wtedy pogadamy. I pamietaj - przegięcia są złe w tą czy inną stronę. Ekomia > ma służyć społeczeństwu, a nie społeczeństwo ekonomii. > PS. Zarabiam 3 tys. netto. DROGA SAMARYTANKO, MAJAC 3000 NETTO MOGLABYS ZAPOZNAC OSOBE ZARABIAJACA 650 ZL I DZIELIC SIE Z NIA SWOIMI DOCHODAMI. RAZEM MACIE 3650 WIEC WYCHODZI PO 1825 NA GLOWE. TO UCZCIWE PIENIADZE. NIE SZTUKA JEST PISAC ZE WSPOLCZUJESZ I ZE POWINNO BYC INACZEJ. POPROWADZ INNYCH ZA SOBA. DAJ PRZYKLAD. TWOJ DORADCA P.S. NIE PRZEJMUJ SIE WIECEJ YAPISZONEM ps. teraz wszyscy plawia sie w luksusie w stosunku do tego co bylo 100 lat temu. gdyby kazdy mial mercedesa i wielki dom to luksusem byly by loty na wakacje na ksiezyc.... Twoj profesor mosial byc idiota, bo luksus to z definicji cos rzadkiego i niedostepnego dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezniczka29 Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 05.09.06, 23:54 Cóż, luksus jak i wszysko inne na świecie ludzie postrzegają subiektywnie. Gratuję! Dla Ciebie luksus to prywatny odrzutowiec i willa - dla innych codzienny, cieply obiad... PS. Nie jestem samarytanką. Prowadzę z kumplem ze studiów (jego też uczył ten idiota) malutką WŁASNĄ firemkę. To jest mój luksus. PS. 2. Przedtem pracowałm w firmie (prywatnej), gdzie moj wspaniały szef po powrocie z sustryjackiego kurortu polecał go swoim zarabiającym 900-1200 zł netto pracownikom jako super i całkienm niedrogi - około 700 zł/dobę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyplebs Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.lechtermann.net 06.09.06, 00:11 ksiezniczka29 napisała: > Cóż, luksus jak i wszysko inne na świecie ludzie postrzegają subiektywnie. Grat > uję! Dla Ciebie luksus to prywatny odrzutowiec i willa - dla innych codzienny, > cieply obiad... > PS. Nie jestem samarytanką. Prowadzę z kumplem ze studiów (jego też uczył ten i > diota) malutką WŁASNĄ firemkę. To jest mój luksus. > PS. 2. Przedtem pracowałm w firmie (prywatnej), gdzie moj wspaniały szef po pow > rocie z sustryjackiego kurortu polecał go swoim zarabiającym 900-1200 zł netto > pracownikom jako super i całkienm niedrogi - około 700 zł/dobę. I właśnie to przykład działania mechanizmu. Nie podobało Ci się u szefa, założyłaś więc firmę. A teraz pytanie: Ile osób zatrudniasz i ile wynoszą ich wynagrodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezniczka29 Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 06.09.06, 21:25 Chwilowo zatrudniamy jedynie sami siebie:) Ale, nasza malutka "firemka" zdobywa coraz więcej zleceń i jest taka opcja, by na początku roku kogoś zatudnić. Za ile - tego jeszcze nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glupi polacy a ja pracuje w usa IP: *.hsd1.wa.comcast.net 05.09.06, 23:09 ja pracuje w usa w godzinach od 5 po poludniu do 3.30 nad ranem. i do glowy mi nie przyszlo zeby narzekac, bo sam sie zgodzilem na te godziny. a wy w polsce chcecie jak za komuny, pare godzin w pracy, nie ciezkiej oczywiscie, w miedzyczasie zalatwienie spraw "na miescie" i do domu o 3 po poludniu. problem plac w polsce to problem skladek na zus ktore pracodawca musi placi w wysokosci prawie 100 procent zarobkow, zlikwidujcie zus i zaraz na reke dostaniecie dwa razy tyle, tylko ze jestescie za glupi zeby widziec jak wasz wlasny kraj funkcjonuje i walicie jalowo o skutkach nie przyczynach, glupi prymitywny narod Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: a ja pracuje w usa IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.09.06, 23:14 myśle że jestes takim małym prowokatorem ale gdyby jednak nie to współczuję.Fako jesli myslisz że ktos dzisiaj opierdziela sie w pracy to jestes chyba chory.Napij sie szklankę wody albo pir...nij sie łbem o sciane to ci przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urz. Re: a ja pracuje w usa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 23:15 Widać, że Ciebie dawno w Polsce nie było. Po drugie prosze nie obrażać Polaków, bo ja też moge napisać głupi Amerykanie, bo Busha wybrali. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: a ja pracuje w usa IP: *.wro.vectranet.pl 05.09.06, 23:23 MAM POMYSL RACJONALIZATORSKI. MOZE BY TAK KAZDY KTO MA POWYZEJ 1500 DOBROWOLNIE ODNIESIE NADWYZKE DO NAJBLIZSZEGO CARITASU A ONI JUZ ROZDZIELA TO POMIEDZY MNIEJ ZARABIAJACYCH. W TEN SPOSOB WYROWNAMY PLACE I NIE BEDZIE JUZ POTRZEBY ZAKLADANIA TAKICH PONURYCH POSTOW NA FORUM BO KAZDY BEDZIE MIAL UCZCIWA PLACE. PS JA WTEDY OD RAZY RZUCE MOJA STRESUJACA ROBOTE I ZACZNE SPRZATAC ULICE BO MI UCZCIWI LUDZIE(A TYCH NIE BRAKUJE - WIDAC TO PO WPISACH NA FORUM) DOPLACA ABYM GODNIE MOGL ZYC. CZY TO NIE BRZMI CUDOWNIE.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dilbert Re: a ja pracuje w usa IP: *.chello.pl 05.09.06, 23:50 Nie obrazaj Busha. To wbrew pozorom bardzo dobry prezydent. (mówię to jako obywatel US w Polsce) Dobry bo kazdy nie-demokrata jest w US dobry :-) Demokraci rozdają to co republikanie wypracują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The.Libertarian Re: a ja pracuje w usa IP: *.cable.mindspring.com 06.09.06, 01:22 > Demokraci rozdają to co republikanie wypracują. amen Demokraci = socjalisci. (kazdemu wedlug potrzeb) Republikanie = kapitalisci. (kazdemu wedle zaslug) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urz. Re: a ja pracuje w usa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 08:00 Nie przesadzajmy, ze dobry. Dobry to by nie robił takich błędów. Nie wiem jak w sferze wewnętrznej (zajmuję się UE nie USA), ale w polityce zagranicznej to się nie popisał. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The.Libertarian Re: a ja pracuje w usa IP: *.cable.mindspring.com 06.09.06, 01:24 Masz facet 100% racji. Tez pracuje w Stanach, i w zyciu do tego socjal bagna w Polsce bym nie wrocil. Bo po co? Po to zeby placic 90% podatku na nierobow, ktorym mazy cie 2000 zl miesiecznie za nic? Wole sobie kokosy zbijac tu na miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vera Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.clgrab01g01.dialup.ca.telus.com 05.09.06, 23:31 Z tych wlasnie powodow wyjechalam za granice,bo po smierci meza wiedzialam,ze z mojej emerytury / 1000zl./ absolutnie nie wyzyje. Przykro mi,ze ludzie cale zycie pracowali za marne grosze,a na starosc tez musza wegetowac. Jaka to wielka niesprawiedliwosc spoleczna!!! Czy to sie kiedys skonczy i ludzie w swoim kraju beda mogli godnie zyc? Dlaczego jedni maja za duzo nic nie robiac,a drugim,uczciwym, brakuje na podstawowe rzeczy? Czy znajdzie sie wreszcie przywodca kraju,ktory pomysli o sprawiedliwosci spolecznej? Przeciez,gdyby nie moja trudna sytuacja materialna,wolalabym mieszkac we wlasnym kraju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dilbert Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.chello.pl 05.09.06, 23:46 Co Pani za androny i absurdy dzieciom wciska ???? Jak sprawiedliwość społeczna ? niby jest na Zachodzie ? U nas komuna w umysłach młodych i starych ma się w najlepsze. A płaca minimalna to 0 (zero ) zł. BO jak ktoś nic nei robi to tyle ma. Niestety, czy mi się to podoba , czy nia. Mercedasami tez nie wszyscy jeżdzą , (czemu sami nie jeżdzicie jak takie proste) CO ZROBIC aby w mentalnosci czowieka Wschodu wykorzenić tą ROSZCZENIOWŚĆ ??? I ludzie zachodu się nią juz niestety zarazają od dobrobytu - dlatego dołują powoli -choc infrastrukturę i potencjał mają nieporwnywalny. ŻADEN POST NIE MA DUCHA WALKI ! Ludzie PRZESTAŃCIE DZIELIC CUDZE !!!! WNIEŚCIE COŚ SAMI ! (szkoda gadać):-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dilbert Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.chello.pl 05.09.06, 23:46 Co Pani za androny i absurdy dzieciom wciska ???? Jak sprawiedliwość społeczna ? niby jest na Zachodzie ? U nas komuna w umysłach młodych i starych ma się w najlepsze. A płaca minimalna to 0 (zero ) zł. BO jak ktoś nic nei robi to tyle ma. Niestety, czy mi się to podoba , czy nia. Mercedasami tez nie wszyscy jeżdzą , (czemu sami nie jeżdzicie jak takie proste) CO ZROBIC aby w mentalnosci czowieka Wschodu wykorzenić tą ROSZCZENIOWŚĆ ??? I ludzie zachodu się nią juz niestety zarazają od dobrobytu - dlatego dołują powoli -choc infrastrukturę i potencjał mają nieporwnywalny. ŻADEN POST NIE MA DUCHA WALKI ! Ludzie PRZESTAŃCIE DZIELIC CUDZE !!!! WNIEŚCIE COŚ SAMI ! (szkoda gadać):-( Odpowiedz Link Zgłoś
1realista bądzmy precyzyjni 06.09.06, 04:15 > CO ZROBIC aby w mentalnosci czowieka Wschodu wykorzenić tą ROSZCZENIOWŚĆ ??? Taką roszczeniowościa jest rownież ostatni apel pracodawcow aby otworzyć rynek na tańszych pracownikow ze wschodu. I żądania ciąglych obniżek podatkow skoro dane wykazują że po dotychczasowych obnizkach rosna oszczedności firm a nie ma inwestycji ani podwyzek. Jedyne co sie ruszyło to wypłata dywident. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dilbert Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.chello.pl 05.09.06, 23:47 Był taki -Lenin się nazywał :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.2a.pl 05.09.06, 23:36 Z plebsem zawsze jest kłopot - uważają, że coś im się należy. jeśli uwazasz, ze należy ci się 2000 brutto, to czemu sobie tego nie wypracujesz, nie zalozysz firmy o takim dochodzie. Albo jeszcze lepiej, zaloz firme, i zatrudnij tych wszystkich, którym brakuje tych "paru stów do przeżycia" Plebs się nie nauczy, że praca jest jak kazdy inny towar - płacą ci tyle ile jestes warta. Jesli robol np czy sekretarka wykonuja prace wartą 1000zł, to pracodawca zwolni ich przy podniesieniu płacy minimalnej. Ale komuny z ludzi nigdy się nie wykrzewi Ja jako pierwszą robotę dostałem 5000 brutto, ale wczesniej pracowałem na to ciezko na studiach - jezyki, komputery. I tyle mi wlaśnie płacą. Powiem wiecej, szukaja ciagle zdolnych ludzi zeby dac im piec K, ale jakoś nie mogą znaleźć. Po prostu wszyscy krzykacze są zbyt tępi, żeby podołać czemuś więcej, niż kopaniu rowów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzonyintelygent Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: 80.54.200.* 05.09.06, 23:49 Ac o powiecie o płacach za czynności nierynkowe: pielęgniarki, policjanci, nauczyciele? Tez ma kierować nimi gospodarka rynkowa? Czyli oddajecie dziecko do nauczyciela a ten wam wali, słuchajcie 5k rocznie albo wasz milusiński zerówki nie opuści :) Przecież jak rynek to rynek :D uwielbiam wypowiedzi ludzi, którzy uważają, że szczyt inteligencji to uważąć się za pępek świata. "należy ci się 2000 brutto, to czemu sobie tego nie wypracujesz, nie zalozysz > firmy o takim dochodzie. " Misio ty słyszał o kapitale? Nie słyszał? I taki wyśla ludziom od plepsu, ty jestes gorszy od plebsu. A co do kopania rowów, to mistrzuniu ty pewno tego nie potrafisz bo ozorem to się dużo nie ukopie. ps. Szacuneczek dla ciężko pracujących robotników i rolników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dilbert Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.chello.pl 05.09.06, 23:55 Oczywiscie że rynek! Pielegniarki powinny pracować w prywatnycj szpitalach dla UBEZPIECZALNI kórą sobie sam wybierzesz. Dziecko chodzi akurat do prywatnej - BARDZO DZIWNE ALE jakoś tyle nie płacę, JEST ODWROTNIE MATOŁKU CZERWONY - TAM GDZIE PRYWATNE TO PŁACISZ MNIEJ I TO TWOJA SPRAWA Policja oczywiscie państwowa - argument idiotyczny. JAK WAM TA KOMUNĘ ZE ŁBÓW WYKORZENIC ???? Mam prawie 48 lat, ale widzę że ludzie zawsze się nabiorą na gadkę Leppereów i innyc śmieci że "państwo " im da! G... Wam da , Człowieku weż sie za życie , przestań żerować na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzonyintelygent Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: 80.54.200.* 06.09.06, 00:11 Wielce Sznowny Panie D. W tym wspaniały USa to macie same prywatne szkoły? i prywatne kliniki? Ty chyba tylko Chicago Hope oglądałeś :) Ale jak się jest idiota to potem tak się pisze. Szkoły prywatne w polsce są, ale jak ludzie zarabiają po 1200 brutto to raczej dzieci do prywatnej szkoły nie poślą. Pokaż mi przykład kraju gdzie śa TYLKO prywatne kliniki i szkoły... Drogi panie D. powiedz mi skąd ty się wziołeś :) kwestia czerwonych wskazuje wyraxnie , żeś wyskoczył z IPNu lub LPR, bo oni wszędzie szukają czerwonych. I ostatnie pytanie czy byłbyś w stanie utrzymać się sam za 1200 brutto? a może byś dziecko do prywatnej szkoły posłał? Płaca minimalna powinna byc podwyższona..., jak to juz inna kwestia - można dodrukowac kasy, obniżyc składki, znieść profity dla niektórych grup zawodowych (górnicy, wojskowi, policjanci, strażacy, politycy). Odpowiedz Link Zgłoś
sorapis Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 06.09.06, 00:29 To niesamowite, ale ludzie zyją za znacznie mniejsze pensje w tym kraju. Policzyles co prawda wydatki na jedna zupelnie autonomiczna osobe, ktora wynajmuje mieszkanie. Rodzina powiedzmy 4-osobowa powinna dysponowac kwota 6400 zl brutto MINIMUM. Mysle, ze bardzo niewiele osob w Polsce moze sie pochwalic takimi zarobkami. Tak czy inaczej, 900 zl brutto za 8-godzin roboty wyglada dosc rozpaczliwie... To gorzej niz zasilek, bo do pracy trzeba dojechac, ubrac sie, przygotowac... Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 06.09.06, 00:54 Wydaje się, że stara zasada, iż powinno to być 2/3 płacy średniej była całkiem, całkiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The.Libertarian Swietny Temat Dla Nas Za Granica IP: *.cable.mindspring.com 06.09.06, 01:40 Im wiecej tego lewackiego belkotu czlowiek przeczyta, tym bardziej jest pewien ze nie ma do czego wracac, bo stado socjalistow tylko czeka na to zeby sobie zafundowac "minimalna place" za pieniadze z mojej kieszeni... Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Libertarian za duzo czadu dajesz i cie zatrulo 06.09.06, 08:15 Gość portalu: The.Libertarian napisał(a): > Im wiecej tego lewackiego belkotu czlowiek przeczyta, tym bardziej jest pewien > ze nie ma do czego wracac, bo stado socjalistow tylko czeka na to zeby sobie > zafundowac "minimalna place" za pieniadze z mojej kieszeni... Wyluzuj nieco bo minimalna placa jest w wielu miejscach i na pewno zbytnio nie szkodzi a z analiz wynika ze ma raczej pozytywny skutek. Libertarianie to sa jak sekta a jej wplywy w realnym swiecie sa bardzo ograniczone. Stad sa takie kwiatki ze w USA placa minimalna jest a w socjalistycznej Skandynawii jej nie ma. Za duzo czadu dajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx-spectrum Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 02:01 nie powinno byc jej wogole, a jak sie nie podoba to jazda do UK, albo Czech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.server.ntli.net 06.09.06, 03:05 -------------------------------------------------------------------------------- A ja to pierdziele!!! Pracuje w UK za minimalna place,zona z dziecmi w pl teraz wie ze zyje. Pierdziele patryjotyzm i inne bzdury!!!Czekam jak synowie szkoly pokoncza i w dupie z waszymi placami minimalnymi!!!Zostana emeryci,recisci i cfoki patryjoci. Ja zaczekam jak was cholera trafi i kupie was za zlotowke!Was i wasz zasrany patryjotyzm!!Z Leperem i Rydzykiem na czele! Jak jestem na urlopie w pl to na widok Funtow juz skaczecie!!! Jestescie zalosni,ale to wasza sprawa gdzie robicie i za ile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyplebs Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.g10code.com 06.09.06, 09:28 Gość portalu: Rob napisał(a): > ------------------------------------------------------------------------------- > - > A ja to pierdziele!!! > Pracuje w UK za minimalna place,zona z dziecmi w pl teraz wie ze zyje. Podziękuj za płacę minimalną brytyjskim koleżkom Leszka Millera, którzy wprowadzili ją w roku 1999. Przedtem nie mógłbyś się chwalić płacą minimalną w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
ogonato Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 06.09.06, 05:41 Placa w Polsce moglaby byc na przyzwoitym poziomie, gdyby obnizylo sie obciazenia zusowe i inne obciazenia ktore sa wywalaniem kasy w bloto. Czytajac opinie widze ze ludzie poprostu nie mysla. Nakazac, zmusic pracodawce itp itd. Pracodawca nie muł, nie bedzie tyral i dokladal do interesu bo komus tam sie wydje ze mu sie nalezy, a potem idzie taki pracownik glosowac na PIS, bo PIS obiecal ze z "swiniami pracodawcami" zrobi pozadek, poprostu jakis szczyt paranoi. W zadnym cywilizowanym kraju (czyli o niesocjalistycznym ustroju) obciazenia nie sa tak wysokie jak u nas. Chcecie wyzsych pensji??? to glosujcie na tych co chca obnizenia kosztow placy, a nie rozdaja na prawo i na lewo WASZE pieniadze. Przecierz kasa na becikowe skas musi byc, tak samo na rozne doplaty do mieszkan, do ktoregos tam dziecka w rodzinie, do podcierania tylka. Utrzymywanie nieudolnego systemu opieki zdrowotnej, slodkie emeryturki gornikow (ktorym jak wiadomo za wszystko, nawet pierdzenie sie nalezy) - tak, to idzie z waszych pensji, z nieba nie spadaja pieniazki. W UK opieka medyczna jest jedna z najlepszych na swiecie, ale czy ktos wspomnial ze sa tam prywatne ubezpieczenia, a nie takie kuriozum jak u nas??? kto placi ubezpieczenie (czesto pracodawca placi) ten sie leczy. I nie idzie to do wielkiego anonimowego wora z napisem "kasa panstwa". Tam sie zyje o wiele lepiej jak u nas bo czlowiek sam decyduje jak wydaje swoja kase, a nie odgornie zabiera mu sie, bo rozdac roznym spolecznym pasozytom, w zamian za glosy w wyborach. Czy ktos wspomnial tu takze co Thatcher zrobila z dracymi jape gornikami i nieoplacalnym gornictwem?? Nie dawala kasy jak u nas sie to robi od x lat tym smierdzacym brudnym leniom i kryminalistom. Nie. Wyp....lila cale to towarzystwo, ze skorumpowanymi zwiazaki zawodowymi na czele, w cholere, pozamykala kopalnie i do dzis jej rzady wspomina sie za najlepsze. A u nas co?? Rzad nakazal Kompani Weglowej (nakazal, pierwszy syndrom pojeb....stwa) wyplacenie "ciezko pracujacym" gornikom dywidendy, bo im sie nalezy!!!A co k.. z x lat doplat , koszmarnymi dlugami, nie istnieja?? dupa gornicza najwazniejsza? Gornicy u nas w kraju to terrortysci. Na Bialorus te komunistyczne pasozyty, niech sobie tam grzebia w ziemi do woli, u nas ich praca niedosc ze koszmarnie droga to do tego jest ZBEDNA. Pozamykac powinno sie ich wszystkich za zdemolowanie Warszawy. Nie wiem wogole jak to mozliwe, ze ludzie nie widza tego prostego zwiazku przyczynowo-skutkowego - rzad rozdaje w ta i we wta - ludzie malo zarabiaja. Rozumiem ze 50 lat komuny i "rownych zoladkow" moglo wyprac myslenie co poniektorym, ale zeby takie masowe uposledzenie bylo?? Uwaza sie u nas ze zalatwienie sobie lewej renty, wyludzenie zasilku na dziecko z racji udawania bycia samotna matka itp, to jest szczyt zaradnosci. A na to powinno sie patrzec jak na zwykle zlodziestwo - bo to jest zlodziejstwo. Oni biora kase, ktora sie im nie nalezy, a ktora jest odbierana mi. Uczciwie pracujacemu czlowiekowi. Jakbysmy nie mieli najwiekszej rzeszy rencistow w europie obciazenia zusowskie tez by mogly spasc. Wiec skoro czyjas tam ciotka udaje obloznie chora i siedzi na rencie, a czyjas kolezanka bierze kase na bycie samotna matka choc z ojcem dziecka zyje, to im podziekujcie za to ze zarabiacie 800zl. Takze kazdej grupie zawodowej ktora "walczy o to co sie im nalezy" za pomoca darcia japy i demolowania stolicy. I swoim kochanym politykom wszystkich opcji tez podziekujcie ze tak dobrze gospodarza wasza kasa, kupujac za nia glosy na nastepne wybory. Prawda jest taka ze rzadza nami tacy a nie inni ludzie, bo spoleczenstwo u nas sklada sie w wiekszosci z osob niedorozwinietych umyslowo, nie umiejacych ani liczyc ani myslec, z roszczenowym podejsciem do swiata. Ludzie zawsze beda glosowac na "swoich" (np: idioci na idiotow, zlodzieje na zlodzieji). Jako ze wiekszosc spolecznestwa mamy jaka mamy (idioci i zlodzieje) to rzadza nami dokladnie tacy politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: 82.146.248.* 06.09.06, 06:32 A ile powinna wynosić emerytura. Ja po 42 latach kierowania zespołem około 100 pracowników w ruchu ciągłym z tytułem inżyniera mechanika mam 1046 zł netto emerytury.Bo pani Suchocka z Ministrem pracy panem J.Kuroniem obniżyli kwotę bazową w latach 1990-tych do 91 % i normalną emeryturę większą o około 50 Zł dostanę jak skończę 75 lat.To jest dopiero sprawiedliwość SOLIDARUCHÓW. ha,ha,ha,ble,ble,ble.Wspomagajcie rząd solidarnościowy czynem i umierajcie przed terminem.ha,ha,ha,ble,ble,ble Odpowiedz Link Zgłoś