Gość: matka pracująca Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 14:48 Zgadzam się, że obecna pensja minimalna nie pozwoli bez pomocy finansowej rodziców /pracujących/ utrzymać się osobie po studiach. Bo tyle otrzymują na początek - 899zł brutto. Po pięciu latach nauki , zdobyciu dyplomu i wielu wyrzeczeń młody człowiek nie jest w stanie sam funkcjonować. Zaczynam rozumieć syna, który był w Anglii i ponownie wyjedzie , bo woli fizycznie pracowac za granicą niz w Polsce żyć na skraju ubóstwa. Tutaj nie stac nas na nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.os1.kn.pl 06.09.06, 14:49 No wreszcie ktoś zrobił kosztorys, gdyby ludzie zarabiali realne pensje to by wszystko zaczęło się kręcić w tym kraju - pieniądz nakręca gospodarkę o czym wiedzą Amerykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 06.09.06, 15:01 Gość portalu: m napisał(a): > No wreszcie ktoś zrobił kosztorys, gdyby ludzie zarabiali realne pensje to by > wszystko zaczęło się kręcić w tym kraju - pieniądz nakręca gospodarkę o czym > wiedzą Amerykanie. No to zatrudnij ludzi i płać im nawet po 10 000 PLN miesięcznie. Ktoś Ci broni ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
milosz23 Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 06.09.06, 15:08 Mysle, ze troche przesadzamy. Jestem na studiach dziennych i do tej pory przy kazdej nadarzajacej sie okazji pracowalem w zawodzie, ktorego sie ucze na uczelnie. Fakt, ze pierwsze prace (praktyki) byly darmowe i traly od jednego do trzech miesiecy. Jednak kiedy poczulem chec zarabiania a nie zdobywania doswiadczenia bez problemu znalazlem prace za 2500 netto. Jestem teraz na ostatnim roku studiow i pracuje w zawodzie za ponad 8000 brutto (5200 netto). Wiec prosze nie mowcie, ze nie da sie w tym kraju zyc. Co do placy minimalnej, to uwazam, ze powinna ona byc uzalezniona od sredniego krajowego wynagrodzenia brutto w sektorze przedsiebiorstw. To umozliwiloby odzwierciedlenie poziomu zycia ludzi najubozszych wzgledem ogolnego 'bogactwa' w spoleczenstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Tragiczne poglady 06.09.06, 15:19 Gość portalu: m napisał(a): > No wreszcie ktoś zrobił kosztorys, gdyby ludzie zarabiali realne pensje to by > wszystko zaczęło się kręcić w tym kraju - pieniądz nakręca gospodarkę o czym > wiedzą Amerykanie. To sa tragiczne poglady. PRODUKTYWNOSC EKONOMII i rownowaga na rynku pracy decyduja o dochodach. Jezeli ilosc pieniadza w obiegu jest za duza to INFLACJA dostosowuje liczby na banknotach do produktywnosci ekonomii. Od tego NIE DA sie uciec. W USA produktywnosc jest kilka razy wyzsza niz w Polsce, waluta cieszy sie zaufaniem wiec banki moga dawac duze kredyty. Odpowiedz Link Zgłoś
milosz23 Re: Tragiczne poglady 06.09.06, 15:23 > PRODUKTYWNOSC EKONOMII i rownowaga na rynku pracy decyduja o dochodach. Co to jest produktywnosc ekonomii???? Nie znam czegos takiego chcociaz studiuje na ekonomicznej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Re: Tragiczne poglady 06.09.06, 18:30 milosz23 napisał: > > PRODUKTYWNOSC EKONOMII i rownowaga na rynku pracy decyduja o dochodach. > Co to jest produktywnosc ekonomii???? Nie znam czegos takiego chcociaz studiuje > na ekonomicznej uczelni. Tu nie mozna uzywac fachowych terminow bo masy ludowe w ogole nie zrozumieja. Dlatego mowi sie o produktywnosci i robi przyklady takie ze w Niemczech ludzie w pracy mysla i tworza oryginalne produkty takie jak Porsche a w Polsce drewniane palety. A fachowo to produktywnosc mierzy sie produktem krajowym brutto per capita a o tym chyba slyszales. Odpowiedz Link Zgłoś
milosz23 Re: Tragiczne poglady 15.09.06, 15:43 > Tu nie mozna uzywac fachowych terminow bo masy ludowe w ogole nie zrozumieja. > Dlatego mowi sie o produktywnosci i robi przyklady takie ze w Niemczech ludzie > w pracy mysla i tworza oryginalne produkty takie jak Porsche a w Polsce > drewniane palety. > > A fachowo to produktywnosc mierzy sie produktem krajowym brutto per capita > a o tym chyba slyszales. To co produkuje i jaki jest PKB na glowe nie ma znaczenia. O rozmariach bezrobcia (tego naturalnego rowniez) decyduje popyt i podaz na prace (jak rowniez ich elastycznosc). To one decyduja o dochodach (dlatego Micheal Jackson zarabia duzo, bo podaz jest stala i wynosi jeden). Dla rownowagi na rynku pracy nie ma znaczenia czy produkujesz Porsche czy palety drawniane... A tak dla wyjasnienia. Nie produktywnosc ekonomii, ale krancowa produktywnosc czynnika pracy (K lub L), decyduja o zatrudnieniu kolejnych pracownikow, idiotko!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yhy Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.firma.o2.pl 06.09.06, 15:21 wezcie sie do roboty a nie do narzekania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedsiębiorca Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.acn.waw.pl 06.09.06, 15:28 W ogóle nie powinno jej być. Wbrew temu, co myślałem kiedyś uważam, że każde ograniczenie swobody zawierania umów jest szkodliwe dla gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
milosz23 Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 06.09.06, 15:40 To tez prawda, ale jednak wiekszosc spoleczenstw na swiecie wprowadzila minimalne place, wiec jednak sa one konieczne (dla wyrownywania sil pracownik - pracodawca) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tor Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 15:43 Pensja minimalna powinna byc nieco mniejsza niż minimalna wartość pracy, wykonanej przez jakiegokolwiek pracownika. To chyba uczciwe postawienie sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
milosz23 Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 06.09.06, 15:46 > Pensja minimalna powinna byc nieco mniejsza niż minimalna wartość pracy, > wykonanej przez jakiegokolwiek pracownika. To chyba uczciwe postawienie sprawy? Tylko jak to zmierzyc dla pracownikow nieprodukcyjnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feldmarschall Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 15:52 Niech Pan qvintesencja nam powie - jak przeżyć za 899 zł brutto? Może ma na to jakiś patent? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o 100 dinarów i 10 kopiejek na godzinę ;)) IP: 212.191.170.* 06.09.06, 15:54 100 dinarów i 10 kopiejek na godzinę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płaca Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.06, 15:55 niech piekarz nie myśli, że głodny kupi chleb za 3zł.Podatki nas zrujnują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mantra46 Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 16:13 Minimalna pensja to nie tylko zapewnienie przeżycia.To także minimum rozrywki i pewna rezerwa w razie nieprzewidzianych wydarzeń.Moim zdaniem minimalna pensja to 1000.- ale nie polskich złotych tylko euro. Wszak większość cen mamy już europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateo Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: 80.169.134.* 06.09.06, 16:14 Uwazam ze minimum 2000 na reke czyli netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anton386 Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.stk.vectranet.pl 06.09.06, 16:17 Ja mam najniższą pensje i z tego liczoone mam 3/4 etatu a co z resztą? opłaty zabierają wszystko.Wczesniej byłem bez pracy przez dwa lata,żeby nie kredyt odnawialny to bym zęby w parapet wbił.W końcu kiedyś go należy spłacic a teraz mam prace ale wynosi tyle co zasiłek przedemerytalny muszę dodac że mnie daleko do tego.Jestem nadal aktywny zawodowo w wielu dziedzinach i nic mi to nie pomaga,wręcz przeciwnie -wykorzystują MNIE.Czasem lepiej na czymś sie nie znac niż byc słabo opłacanym(uczciwe nie umiem to mój problem)itd...a kto ma wytwarzac produkt narodowy?gryzipiórki? Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 06.09.06, 17:43 wysokość najniższej pensji, według mnie, powinna być uzależniona od ceny wynajmu/kupna mieszkań i żywności... powinno być tyle, by można było za nia przeżyć samodzielnie!!) bez złodziejstwa i kombinowania to tyle dwa badyle :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc A może wprowadzimy PRACE minimalną?? IP: *.wro.vectranet.pl 06.09.06, 17:57 Wszyscy mowią o płacy minimalenj ale niech to będzie za pewne minimum pracy a nie jak teraz w urzędach - ciągle zwijają długopisy, piszą na forum, gg ciągle włączone i tylko gapią się na zegar odliczając minuty do 16. Wszystkie te narzekania przekonują mnie że gdyby była taka możliwośc to większość z ludzi z chęcią zamieniła by się w warzywa. Krzyczą "POZWÓLNCIE MI NIE MYŚLEĆ, NIE STARAĆ SIĘ, ZADEKRETUJCIE DLA MNIE DOBROBYT I GODZIWE ŻYCIE" żałosne nieporadne stworzonka. zamiast pisać na forum zastanówcie się kto ma 2000 na ręke i starajcie się go naśladować. Nie musicie wymyślać niczego nowego - starajcie się tylko naśladować. Ale nawet tego wam się nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja jestes blisko abc 06.09.06, 18:37 Gość portalu: abc napisał(a): > Wszyscy mowią o płacy minimalenj ale niech to będzie za pewne minimum pracy a > nie jak teraz w urzędach - ciągle zwijają długopisy, piszą na forum, gg ciągle > włączone i tylko gapią się na zegar odliczając minuty do 16. Jestes blisko abc. Te masy ludowe ktore tutaj wylewaja zolc ze zlosci ze dostaja malo kasy w ogole nie mysla co z ICH PRACY BEDZIE WYTWORZONE I ZA ILE SPRZEDANE. Ich to w ogole nie obchodzi, zadania placy minimalnej juz tutaj wylicytowano na 1000 euro miesiecznie a co by sie za ta prace robilo zeby sprzedac i miec na wyplaty po 1000 euro miesiecznie to im dynda. Najgorsze w tym sa glosy biurestwa z budzetowki. Nie dosc ze sektor budzetowy zyje z podatkow zebranych z realnej pracy na sprzedaz to jeszcze budzet panstwa ma kolosalny deficyt. A biurestwo domaga sie wiecej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MGR fizyczny 6000 za granica NETTO za fizyczna robote. IP: *.rev.stofanet.dk 06.09.06, 18:13 A ja po mgr wolalem wyjechac do jednego z zacodnich krajow EU i robic za fizola za 6000 na łape bo to zycie bez porownania z tym krajowym badziewiem.Poza tym nie ma stresu i oszustow w pracy tak jak u nas powszechnie.Inny swiat-u nas jest jakas dzicz bo do niczego rozsadnego tego nie mozna przyrownac.Pozdro.Ludzie emigrujcie.Poczujcie sie jak ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja45 Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: 195.164.6.* 06.09.06, 18:39 A ja zarabiam 1500 brutto, czyli 1025 zl na rękę. Na same dojazdy wydaję 500 zl miesięcznie. Ratuje mnie tylko to, że mieszkam z rodzicami.:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lemur W ogóle nie powinno być pensji minimalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 18:51 Pensja minimalna to socjalistyczny wymysł, którego jedynym efektem jest wzrost bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
bibbi5 pensja minimalna powinna być taka jak w Europie 06.09.06, 20:09 w końcu ceny u nas europejskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 20:09 niektozy proponoja zniesc place minimalne to bysmy musieli pracowac bez placy za darmoche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaaa Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 20:30 Jestem pracownikiem ochrony, z grupą niepełnosprawności. Zarabiam 648 netto. Ja sie pytam naszej władzy : JA JA MAM PRZEŻYĆ CO MIESIĄC ????? A żyję....jeszcze, chociaż juz nie daję rady...psychicznie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Dlaczego władzy? 06.09.06, 20:46 Gość portalu: Kaaa napisał(a): > Jestem pracownikiem ochrony, z grupą niepełnosprawności. Zarabiam 648 netto. Ja > sie pytam naszej władzy : JA JA MAM PRZEŻYĆ CO MIESIĄC ????? A żyję....jeszcze, > chociaż juz nie daję rady...psychicznie. Pozdrawiam. Czy pytasz sie władzy bo: - to władza powinna dawac kase? - władza powinna zmusic pracodawce zeby ci placil wiecej? Dlaczego nie zapytasz pracodawcy wprost? Odpowiedz Link Zgłoś
zmuzbi Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 06.09.06, 20:46 Dzisiaj pensja minimalna wynosi około 900zł ale na ręke dostaje 637.27zł.bo prosze nie zapominać o haraczu ZUS-owskim.Ale też płacący taką sume pracownikowi przy tych obciązeniach jakie w tej chwili są,ledwo wiąże koniec z końcem.Gdyby przyszło 1700zł brutto to z powodzeniem można zamykać interes. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja zmuzbi - ludzi tutaj to wali 06.09.06, 20:51 zmuzbi napisał: > Dzisiaj pensja minimalna wynosi około 900zł ale na ręke dostaje 637.27zł.bo > prosze nie zapominać o haraczu ZUS-owskim.Ale też płacący taką sume > pracownikowi przy tych obciązeniach jakie w tej chwili są,ledwo wiąże koniec z > końcem.Gdyby przyszło 1700zł brutto to z powodzeniem można zamykać interes. Ludzi tutaj wali skad maja wziac kase pracodawcy. A te 1700 brutto juz jest dawno nieaktualne bo wylicytowano na 1000 euro netto. Ma byc tak jak na "Zachodzie", oczywiscie nie na takim BARDZO ZACHODNIM jak Portugalia tylko tak blizej Luxa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika 33 Re: zmuzbi - ludzi tutaj to wali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 21:01 pewna pani (pracodawca) ktora miala dwa samochody wielki dom,paznokcie 2cm. powiedziala ze dostane najnizsza pensje ,ze ona tez zapier.... caly dzien--hm watpie w to widzac te 2cm.lakieru, wiec zmuzbi -wali mnie skad ty wezmiesz na zus, nie bede pracowac za 6oo cos miesiecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja A moze pobawimy sie w Janosikow? 07.09.06, 09:49 Gość portalu: monika 33 napisał(a): > pewna pani (pracodawca) ktora miala dwa samochody wielki dom,paznokcie 2cm. > powiedziala ze dostane najnizsza pensje ,ze ona tez zapier.... caly dzien--hm > watpie w to widzac te 2cm.lakieru, wiec zmuzbi -wali mnie skad ty wezmiesz na > zus, nie bede pracowac za 6oo cos miesiecznie:) Masz takie ladne Janosikowe myslenie zeby zabrac pracodawcy i dac tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika33 Re: A moze pobawimy sie w Janosikow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 12:09 czy ja chcialam cos zabrac? to raczej pracodawcy zabieraja pracownikom i nie tylko pieniadze.Kiedy pracowalam 15 (czasami po 20) godzin dziennie zarabialam 3,5 tys oczywiscie soboty i niektore niedziele tez w pracy. Z dzieckiem sie prawie niewidzialam,wychodzilam z domu spalo,przychodzilam spalo a ja wygladalam jak cien. wiec pracodawca zabral mi czas z dzieckiem,mezem i zdrowie.Czy ktos da mi na lekarstwa? Mh a moze pracodawca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bertol40 spotkanie z szefową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 20:47 mojej żonie ostatnio przytrafiło sie takie zdażenie :poszła do zakładu który poszukiwał pracowników i z niedoszłą szefową miała taka rozmowe -...a ile przy tylu godz. pracy może mi pani zaproponowac pensjii? sz- no 700zl to nie jest mało -...wie pani to troche mało jak na 33letnia kobietę z rodziną i takim stażem. sz- no wam to sie w głowach poprzewracało, a ile byście chcieli, ja do tego urzedu pracy zadzwonie ,kogo oni mi tu przysylają? itd... I co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 06.09.06, 20:47 Zastanawiające,że większość pracodawców wypłaca jeżeli w ogóle wypłaca najniższe wynagrodzenie.Przykład:mąż przed prywatyzacją zarabiał netto ok.1500- 2000zl obecnie prywaciarz płaci na rękę 600zł tj.ok.3,3zł. na godzinę.Tak jest wszędzie u wszystkich pracodawców jakby sie umówili.Nikt nie pozwoli wiecej zarobić bo sami wszystko przechwytują i bogacą się nie przecietnie.Nie wypłacają pensji a uchodzi im to bezkarnie pomimo nawet wygranych spraw w sądzie nie można odzyskać zaległych z przed 3 lat pieniędzy.Jestem za-powinna byc w Polsce pensja minimalna bo pracodawcy w krwiożerczy sposób wyzyskują bezbronnych,uczciwych ludzi.Pensja ta powinna wystarczyc na godne,normalne zycie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Odebrac prywaciarzom 06.09.06, 20:58 ewax100 napisała: > Zastanawiające,że większość pracodawców wypłaca jeżeli w ogóle wypłaca > najniższe wynagrodzenie.Przykład:mąż przed prywatyzacją zarabiał netto ok.1500- > 2000zl obecnie prywaciarz płaci na rękę 600zł tj.ok.3,3zł. na godzinę.Tak jest > wszędzie u wszystkich pracodawców jakby sie umówili.Nikt nie pozwoli wiecej > zarobić bo sami wszystko przechwytują i bogacą się nie przecietnie. Czyli panstwo powinno ustalic taka minimalna place zeby prywaciarze sie nie bogacili. Jestes pewna ze maja tyle kasy? A co bedzie jesli zwolnia ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezniczka29 Re: Odebrac prywaciarzom 06.09.06, 22:20 Sami się wezmą do roboty!!! Wiesz co? Pracowałam do końca ósmego miesiąca ciąży, a potem gdy dzieciak miał 2 miesiące (mniej więcej w połowie macierzyńskiego) prcowałam na pól etatu w chacie. Od razu po macierzyńskim (bez wykorzystywania uropu)wróciłam do biura i wiesz co? Odebrali mi praktycznie pół pensji i prawo używania samochodu służbowego (wcześniej korzystałm bez ograniczeń). Mój jeżdzący C5 i budujący willę za pół bańki szef ukarał mnie w taki sposób za to, że się "rzucałam" i odmówiłam przyjeżdzania do biura i jeżdzenia w trasy w czasie macierzyńskiego. Dziś jestm jego konkurencją (małą, ale jestem) - ale R O z u m i ę, ŻE NIE KAŻDY MA TAKĄ SZANSĘ! I powtarzam Ci - ekonomia to nie matematyka, a zbyt niska pensja demotywuje ludzi i dlatego produkujemy drewniane palety a nie mercedesy. I dlatego nasi naukowcy nakręcają obce gospodarki - tu za 1200 brutto czy netto (to już bez znaczenia) nikomu się to nie opłaca. To że obstukałeś Begga na blachę, nie zwalnia Cię z otwarcia oczu i rozejrzenia się dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezniczka29 Re: Odebrac prywaciarzom 06.09.06, 22:29 oczywiście "rozumiem". Sorki, ale to przez pośpiech. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Ksiezniczko jestes przykladem 07.09.06, 09:42 ksiezniczka29 napisała: > Dziś jestm jego konkurencją (małą, ale jestem) - ale R O z u m > i ę, ŻE NIE KAŻDY MA TAKĄ SZANSĘ! Jasne ze nie kazdy. Ale jezeli wiecej byloby takich odwaznych i silnych jak ty to nie byloby tak duzych problemow. Nalezy ci goraco pogratulowac i zyczyc sukcesow. Na pewno tez nauczysz sie ze stosunki na rynku pracy maja dwa oblicza. Z pozycji pracodawcy i pracobiorcy wygladaja one zupelnie inaczej. Czy JAKO PRACODAWCA wiesz juz ile powinno sie placic pracownikom? Ze nie wolno dawac wiecej niz stawki rynkowe? I ze wiekszosc pracobiorcow wcale nie chce pracowac dla twojego dobra tylko najchetniej utopilaby cie w lyzce wody? >I powtarzam Ci - ekonomia to nie matematyka, > a zbyt niska pensja demotywuje ludzi i dlatego produkujemy drewniane palety a n > ie mercedesy. I dlatego nasi naukowcy nakręcają obce gospodarki - tu za 1200 br > utto czy netto (to już bez znaczenia) nikomu się to nie opłaca. To że obstukałe > ś Begga na blachę, nie zwalnia Cię z otwarcia oczu i rozejrzenia się dookoła. Niestety, niestety ksiezniczko-praktyczko nie jest tak ze NAJPIERW ludziom placi sie dobrze A POTEM to oni cos dobrego zrobia i koszty sie pokryje. Bo nie ma sie na to kasy. Kase trzeba NAJPIERW wypracowac zeby bylo co dzielic. Wyglada to na bledne kolo ale jest mechanizm konkurencji ktory to rozwiazuje. Gdy na rynkach jest konkurencja to wszystkich zmusza do dzialania. W Polsce jest problem spowodowany nadmierna podaza sily roboczej. Pracodawcy nie musza sie przejmowac bo ludzi znajda tanio i nie musza sie starac by ich utrzymac. W normalnej ekonomii pracodawca musi bardzo dbac zeby ludzie mu nie uciekli i nie zepsuli reputacji bo ludzie maja wybor. Na dodatek musi im dawac podwyzki a to podwyzsza koszty wiec pracodawca musi stale kombinowac zeby robic cos lepszego i to jest mechanizm dzieki ktoremu STOPNIOWO ludzie przesli od robienia palet drewnianych przeszli do robienia mercedesow. W Polsce wskutek nadmiaru sily roboczej ten mechanizm nie dziala. Dlatego Unia ma otwarte rynki, pracodawcy krajowi sa teraz wystawieni na konkurencje z innych rynkow i juz widac w niektorych segmentach ze stali sie grzeczniejsi, usmiechnieci i rzucili podwyzkami. To wszystko sie dzieje wskutek naturalnego mechanizmu rynkowego. NIE DA sie podniesc poziomu zycia przez nakaz wzrostu plac bez powiazania z produktywnoscia bo wynikiem bedzie tylko inflacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gimli Re: rada dla pazernych pracodawców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:46 mojemu koledze (dobremu pracownikowi) na tym samym co ja stanowisku kończyła się umowa próbna i przystąpił do negocjacji zażądał 2000zł brutto, pracodawca zaoferował 1900 zł brutto mój kolega odmówił, w ciągu 6 miesięcy swojej pracy zarobił na czysto dla firmy kilkaset tysięcy pln czyli tyle co wyciąga 3 przeciętnych pracowników firmy na tym samym stanowisku razem wziętych. a pracodawca odmówił mu 100 zł tracąc świetnego pracownika na jego miejsce przyjął inną osobę za 1500zł brutto, na początku wydawało mu się że zrobił dobry interes, zaoszczędził kasę a teraz widze jak żałuje swojej głupoty bo Nowy nadaje się jedynie do odbierania telefonów i nie potrafi złapać kontaktu z klientami. poddaje to pod rozwagę wszystkim pracodawcą, którzy tak bardzo chcą oszczędzać na pracownikach. ps. moja propozycja płacy minimalnej to na rok 2007, 1.000,00zł brutto wszystko ponad to powinien regulować rynek i w najbliższym czasie będzie regulował Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: never mind Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 20:48 Minimalna płaca powinna wynosic około 1900-2000 złotych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yola Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 21:42 A gdzie oplaty za energie,gaz,telefon?Mnie same oplaty wynosza ponad 1000 zl.A co z reszta?Mam troje dzieci,w chwili obecnej jestem bez pracy,mam 600 zl alimentow.To farsa,parodia?Po co sie ksztalcic w takim kraju?Zdobywac wyksztalcenie?I nie miec za co wyzywic dzieci.......To jest chore!LUDZIE,KTORZY WYJEZDZACIE PO TO,ABY ZYC LEPIEJ-P O W O D Z E N I A!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andelina Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.chello.pl 06.09.06, 22:51 wybaczcie, że nie przeczytałam wszystkich wypowiedzi byc może padła już odpowiedź na moje pytanie, a oto ono: dlaczego to polscy pracodawcy (mam na myśli wszelkie spółki w 100 % polski kapitał) tak bardzo "trzymają się" płacy min. ? dlaczego u polskich pracodawców pracuje się w połowie na czarno (pensja min. + reszta do kieszeni) ? dlaczego firmy zagraniczne (tu mam na myśli kapitał w większości zagraniczny)przestrzegają wszelkich praw pracowniczych i od pensji brutto podanej w umowie o pracę odprowadzane są wszelkie podatki ? i jeszcze jedno: dlaczego opłaca się pracować w administracji państwowej ? jestem bezrobotna i nie będę pracować w firmie, gdzie się oszukuje już na wstępie do zagranicznych korporacji mam za słabe kwalifikacje dlatego muszę znaleźć wujka z szerokimi plecami, który mi załatwi pracę np. w Urzędzie Miejskim .... i jak sobie to załatwię to będę tak pracować, nie pracować aż do emerytury .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.B. zachód załatwił to po wojnie, w 1945 r. IP: *.icpnet.pl 06.09.06, 23:59 wywalczyły to zwązki zawodowe. Przyjęto minimalną płacę, która musiała wystarczyć na opłatę za 2 tygodnie wczasów i po powrocie na utrzymanie się /wraz z opłatami/ do końca miesiąca. <<Koszyk kosztów>> był pod stałym nadzorem. Inflacja i zwiększenie kosztów zawsze minimalnie wyprzedzały regulacje. Pwyższe słowa są wypowiedzią z roku 1965, brata mojej Matki, który bezpośrednio po oflagu, pozostał w Belgii. To był kapitalizm z ludzką twarzą. To co jest u nas to wyzysk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaco Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 06:34 a mnie męczy cały czas sytuacja, kiedy ktoś ma swoją firmę i ta firma przynosi mu straty. biorąc pod uwagę jedzenie, mieszkanie, telefon, wyjście do kina, pizzę i co tam jeszcze wymyślicie, rząd musiałby mu wypłacać minimalne wynagrodzenie, wg waszych obliczeń, powiedzmy 3000 brutto. przecież taki człowiek nie może umrzeć z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.miarecki Re: pensja minimalna - jaka powinna być w Polsce? 07.09.06, 06:40 2000 złotyc Odpowiedz Link Zgłoś