Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie o praktyki studenckie

07.09.06, 09:25
    Dzień dobry!
    Chciałabym zadać pytanie dotyczące praktyk studenckich, które można odbyć
    podczas wakacji. Ile wcześniej trzeba złożyć dokumenty, aby popraktykować
    np.od lipca? Wiem, że wiele firm i instytucji życzy sobie CV i list
    motywacyjny. Jeżeli jeszcze nigdy nie miałam okazji nigdzie pracować ani
    odbywać praktyk, co w takim razie powinnam umieścić w takim CV: ukończenie
    wszystkich szkół, czy tylko liceum i wiadomość o tym, co studiuję?
    Z góry dziękuję i wszystkich zainteresowanych serdecznie pozdrawiam:)
    Obserwuj wątek
      • alex_koz Re: Pytanie o praktyki studenckie 07.09.06, 09:38
        felicyty1 napisała:

> Dzień dobry!
        > Chciałabym zadać pytanie dotyczące praktyk studenckich, które można odbyć
        > podczas wakacji. Ile wcześniej trzeba złożyć dokumenty, aby popraktykować
        > np.od lipca?

zależy od firmy czy instytucji w której chcesz odbyć praktykę, wiele z nich przeprowadza wielomiesieczna rekrutacje czasem nawet juz od lutego/marca, innym wystarcza przeslanie podania na miesiac wczesniej. jezeli firma do ktorej chcesz aplikowac nie ma jasno okreslownych regul to proponuje ok. 3 miesiace przed preferowanym czasem praktyki.

Wiem, że wiele firm i instytucji życzy sobie CV i list
        > motywacyjny. Jeżeli jeszcze nigdy nie miałam okazji nigdzie pracować ani
        > odbywać praktyk, co w takim razie powinnam umieścić w takim CV: ukończenie
        > wszystkich szkół, czy tylko liceum i wiadomość o tym, co studiuję?
        > Z góry dziękuję i wszystkich zainteresowanych serdecznie pozdrawiam:)

w CV umieść dane dot. ukonczenia szkoly sredniej, imformacje o obecnych studiach; jezeli mozesz sie pochwalic informacjami o dodatkowych kursach czy zajeciach koniecznie to zrob!
        • felicyty1 Re: Pytanie o praktyki studenckie 07.09.06, 12:46
          Dziękuje za tę informację!
          Mam co prawda jeszcze trochę czasu, bo jestesm dopiero na pierwszym roku
          studiów. Większość praktyk skierowana jest dla studentów przynajmniej III roku,
          ale widziałam też kilka dla młodszych ( przede wszystkim w instytucjach
          pozarządowych). Czy mogłby mi ktoś odpowiedzieć na jeszcze jedno pytanie.
          Mianowicie jakie szanse ma taki student jak ja, który dopiero zaczyna starać
          się o praktyki, jest na starcie? Czy firmy dają szansę?
          • alex_koz Re: Pytanie o praktyki studenckie 07.09.06, 15:29
            ja swoja pierwsza praktyke odbywalam po 1szym roku studiow, wiec zdecydowanie warto sie starac wczesniej. wez pod uwage ze pracodawcy sa bardzo zroznicowani i ich oczekiwania rowniez - np. czesc firm przyjmuje praktykantow od 4-5 roku studiow i ich zadaniem jest np. opracowanie razem z zespolem innych osob jakis nowych projektow i inne zadania merytoryczne, inne firmy poszukuje studentow 2-3 roku bo wiedza ze maja oni juz blade pojecie jak wyglada dana dziedzina a przy tym nie obraza sie jak sie im zleci prace administracyjne (bo pani sekretarka ma urlop etc.)

nie wiem z jakiej jestes branzy, ale warto tez wysylac swoje CV do firm ktore sie nie oglaszaja, odwiedz dni kariery czy targi pracy na twojej uczelni, popyta j znajomych rodzicow czy nie znaja kogos z twojej branzy ktory poszukuje praktykanta na wakacje.
      • Gość: fasolka Re: Pytanie o praktyki studenckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 14:47
        Jak szukałam praktyk, koleżanka poleciła mi odwiedzenie tej stronki. Niektóre informacje przyznam bardzo pomocne. Może Ci się przyda. Życzę powodzenia w poszukiwaniu. Pozdr
        www.pracuj.pl/e-praktyki/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka