gosiaokruszek 23.10.06, 12:27 Witam.Drugi rok uczę się języka angielskiego w szkole językowej,obecnie poszukuje pracy i nie wiem czy poprawne jest wpisanie w CV : -język angielski -znajomośc podstawowa( w trakcie nauki w szkole językowej). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Język obcy -w CV 23.10.06, 12:43 To juz sama musisz ocenic...Mozesz napisac - jez. angielski - 2.rok nauki w szkole jezykowej... Odpowiedz Link Zgłoś
torpiczka Re: Język obcy -w CV 23.10.06, 13:46 na Twoim m-cu zapytałabym sie lektora jak ocenia Twój poziom - wtedy będziesz wiedziała co wpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
wgajewski1 Re: Język obcy -w CV 23.10.06, 14:16 Mysle ze warto tu przyjac punkt widzenia pracodawcy, tzn co z jego perspektywy jest wazne, jakie okreslenie znajomosci jezyka? Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja.zasieczna Re: Język obcy -w CV 23.10.06, 17:15 Informacja, ze znajomosc jezyka jest podstawowa, tak na prawde niewiele mowi. Raczej wskazuje na to, ze dana osoba nie zna jezyka. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.m33 Re: Język obcy -w CV 24.10.06, 00:26 Nie zgadzam się, jest chyba pewna różnica między znajomością na poziomie zerowym i podstawowym Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Język obcy -w CV 24.10.06, 10:51 Chyba P. Patrycja chodzilo o to, ze skoro wszyscy lediew dukajacy wpisuja znajomosc zazawasnowana, to podstawowa bedzie wskazyla wlasciwie na zadna... Odpowiedz Link Zgłoś
scintilla Re: Język obcy -w CV 23.10.06, 21:36 Chyba nie jest ważne ile się ktoś uczył, ale ile się nauczył. Jedna osoba w 2 lata może opanowac tylko 3 czasy i podstawowe zwroty a inna po tym czasie potrafi sobie poradzić za granicą posługując się tym językiem... Może warto zrobić sobie test na poziom zaawansowania np taki www.transparent.com/tlquiz/proftest/english/tlengtest.htm Interesującym pomysłem - przynajmniej w mojej ocenie - jest stosowanie skali od A1 do C2 zgodnie z zasadami określonymi tutaj: liu.englishon-line.com/pl/poziomy_europejskie.php W niektórych aplikacjach zaznaczam przy opisie języka stopnie np angielski- dobrze poziom C1, niemiecki - komunikatywnie poziom B1 i hiszpański - podstawowo poziom A2. Podstawowa znajomość języka to też jakaś znajomość, przynajmniej moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaokruszek Re: Język obcy -w CV 24.10.06, 08:22 Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: Język obcy -w CV 24.10.06, 13:29 Podstawowa to A2, elementarna to A1, jednak tragicznie wygląda wpisywanie znajomości języka na poziomie A1 czy A2 chyba, że to język egzotyczny. Po roku (120 h) zdąży się przerobić 1 poziom podręcznika, w angielskim można więc użyć określenia pre-intermediate. Odpowiedz Link Zgłoś
scintilla Re: Język obcy -w CV 24.10.06, 18:44 Ja wiem, czy tak tragicznie wygląda...Moim zdaniem, przy więcej niż 2 językach, wygląda na to (zwłaszcza u młodej osoby), że się dopiero go uczy, że inwestuje w siebie itd. No ale może źle na to patrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Język obcy -w CV 24.10.06, 18:54 A ja mam 7 jezykow (liczac lacine i ojczysty) w CV...Chyba mi odbilo:(((((. Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: Język obcy -w CV 24.10.06, 19:34 Uczy się naraz kilku języków od podstaw? Po pierwsze to prawie niewykonalne by mogło przynieść trwałe efekty. Po drugie pozaczynane kilka języków świadczy o słomianym zapale, chyba, że zna się dwa języki biegle i kilka podstawowo. Ale kto się by chwalił, że zna dwa słowa na krzyż po angielsku, to prawie obciach. Odpowiedz Link Zgłoś